Bäst i test 5 rakapparater om skägget själv får välja!

Att vi har ett brett sortiment av rakapparater är inte någon nyhet och det är lätt att gå vilse bland de olika modellerna. Skägget kan ju inte tala och utföra test av rakapparaterna. Därför kan man läsa vår utvärdering där vi har mixat raka och roterande rakapparater för att ge dig den bästa överblicken.

Vi på Teknikråd.se hjälper dig att hitta den bästa rakapparaten som rakar lent och som är både prisvärd samt funktionell. 

Det finns många produkttester på nätet och vi har sammanställt dessa så att du kan hitta den bästa rakapparaten på nolltid och beställa den direkt.  

Denna artikel innehåller följande delar: 

 • Test rakapparater
 • Tips vid rakning 
 • Om rakapparater för kort vs långt skägg 

1. Philips SP9862/14

Den som investerar i en bra rakapparat går aldrig hemifrån skäggig. Om man vill vårda sitt skägg ska man definitivt investera i en bra apparat som har olika typer av tillbehör. Det är ju skillnad på kontur, rakning eller vård av utsparad skägg.

Betyg:

Positivt

 • Bra betyg
 • Snäll mot huden
 • Bra med inställningar

Negativt

 • Dyr
 • Stor laddplatta

Bra betyg av användare
Denna modell har över 150 omdömen hos olika näthandlare och 5 stjärnor vilket är väldigt bra. Hela 140 användare ger den högsta betyg och då vågar vi även påstå att den ska finnas på första plats. 

Bekväm och nära rakning
Med denna rakapparat har du den bästa precisionen tack vare precisionsbladen. Detta innebär att du kan raka väldigt nära utan att skada huden. Superb SkinComfort-ringarna gör att rakapparaten glider lätt på huden och inte irriterar. Vilket är utmärkt för den med känslig hud.

Modern design med praktiska tillbehör
Stilren design och med olika tillbehör som förenklar rakningen. Komfortinställningar, display samt skägg styler för att hålla skägget i trend. Nummer 1 bäst i test rakapparaten kommer med en laddningsplatta som gör laddningen smidig och enkel. 

Nackdelar
Den enda nackdelen med denna revolutionerande modellen är att den tar lite mer plats. Laddningsplattan är rätt så stor. Detta är även en av de dyraste apparaterna på marknaden

På endast 3 timmars laddningstid har du en fulladdad rakapparat som gör skägget gott. Du rengör den enkelt under kranen och den är verkligen med dig i många år. Därför är denna modell så värd det höga priset.

2. Braun Series 9 9240s Wet&Dry

En perfekt variant som inte kostar skjortan.

Betyg:

Positivt

 • Vattentät
 • 50 min batteritid
 • Bra funktioner

Negativt

 • Svår att plocka isär

I vått och torrt! 
Precis som namnet säger. Denna rakapparat är med dig i vått och torrt. Den bästa rakapparaten ska man kunna raka sig med såväl en snabbis på morgonen som i samband med duschen. BRAUN 9 9240s Wet&Dry är som sagt vattentät. Den har nästan 5 av 5 stjärnor hos tretti.se och en del omdömen som ger den en stabil topp 2 i listan för de bästa rakapparaterna. 

Bästa rakapparaten varar länge
Denna rakapparat har upp till 50 minuters batteritid, man kan alltså raka sig väldigt länge! 

Modern teknologi
Rakapparaten har en modern teknologi med display, den har ett rörligt huvud för perfekt passform gentemot huden, trimmer samt en teknologi som lyfter stubbarna som är inåtväxande. Rakapparaten har flexibelt huvud för perfekt passform, samt det patenterade SyncroSonic-teknologin som läser av ditt ansikte och ditt skägg för att anpassa rakningen och ge extra kraft där det behövs och stråna är stubbiga..

Nackdelar
Som med allt annat gott måste det även finnas mindre positiva egenskaper. Kunder har klagat över att rakhuvudet ibland är svår att plocka av och på. 

Detta förblir dock topp 2 av 5 bäst i test rakapparaterna och vi rekommenderar den varmt. 

3. Philips S5530/06

Denna topp 3 på bäst i test rakapparat listan är producerad av Philips och garanterar dig en nära och noggrann rakning. Den kan användas vått som torrt och enkelt tvättas av under vattnet. 

Betyg:

Positivt

 • Vattentät
 • Prisvärd

Negativt

 • Inga extra funktioner

Snygg design och roterande rakhuvuden
Den har en snygg och minimalistisk design, med 3 roterande rakhuvud som kommer tätt på huden. Detta är en lätt variant som man laddar på endast 1 timme, sedan går den i 50 minuter. 

Tillbehör inkluderas
Man får med tillbehör som gör rakningen rolig och lätt. Det medföljer en trimmer som gör skägget snyggt samt ett fint resefodral. 

Nackdelar 
Det är många män som föredrar den raka varianten och inte 3 roterande rakhuvuden. Detta är dock en smaksak och individuellt.

Priset är mer än vänligt och då rakapparaten även är funktionell är detta definitivt ett kap. Gör själv ett test av denna rakapparat! 

4. Remington Manchester United Power Series Aqua

Om rakningen ska ta bort 100% av allt skägg är denna rakapparat från Remington precis det du ska se på. Den rakar intill huden och lyfter håret mot kniven. 

Betyg:

Positivt

 • Vattentät
 • Prisvärd

Negativt

 • Okej ranking
 • Inget extra

Enkel rengöring under vatten

Med AquaTec teknologin kan får man antingen en bekväm torrakning eller en uppfriskande våtrakning, den är med i vått och torrt! Då den kan användas både våt och torr är den även enkel att rengöra. Tvätta bara av den under varmt vatten så är den redo för en ny omgång! 

Nackdelar

Inget sofistikerat, endast en rakapparat. Priset är något lägre än de andra modellerna och därmed kompromissar man även på design. Display saknas och den är lite snål på tillbehör.

Men är man inte hemskt kräsen och vill man inte investera en förmögenhet i sin rakapparat fungerar denna modell fint. Remington är ett ledande varumärke som levereras funktionella produkter som håller länge.

5. Braun Series 5 5147s

På topp 5 av 5 test rakapparater har vi denna 5 series från Braun. Den är prisvänlig men väldigt bra. 100% vattentät, läser av skägget och anpassar sig till storleken. Den har ett flexibelt rakhuvud och en precisionstrimmer.

Betyg:

Positivt

 • Vattentät
 • Snabb laddning

Negativt

 • Väldigt enkel
 • Svåröppnad

Mycket för pengarna
Man får väska, skyddslock, renglringsbortse och laddningskabel i paketet. Rakapparaten är verkligen mycket för pengarna. Den laddas på endast 1 timme. 

Nackdelar
Detta är en effektiv rakapparat för rakning. Den har en enklare design, enklare knappar och därmed ser den inte så sofistikerad ut. Vissa kunder klagar på att det är lite krångligt att dra av och på huvudet. 

Är man ute efter att raka sig så behöver man inte mer än en funktionell rakapparat. Detta är definitivt en sådan! 


Det är skillnad på att raka av skägget med vanlig rakhyvel och rakapparat. En rakhyvel kan skada huden och skapa irritation. Du kan läsa om olika rakhyvel tester och utvärdera dessa separat. Ska du välja mellan rakhyvel och rakapparat rekommenderas det sistnämnda. På så vis undviker du skador på huden. 

Tänk även på att du måste ha en trimmer när du har långt skägg. Att vårda långt skägg kräver speciella tillbehör och dessa bör man definitivt investera i. En vanlig rakapparat kan man använda för att konturera skägget däremot och raka av håret där man inte vill spara ut det. 

Källor

En av Sveriges största tekniktidningar som utför produkt tester
Tidningen M3

Sveriges konsumenttidning
Råd&Rön

Sveriges största kvällstidning
Aftonbaldet

Dan Engström
Dan är en av våra test-specialister med stort fokus på nätverk, teknik och verktyg.