Teknikråd.se- nu med 40 000 läsare i månaden

Bäst i test babyskydd, bilbarnstol och bältesstol (9 modeller som verkligen skyddar)

Peter Jonsson

2018-06-21

Det finns få saker som är så viktiga som våra barns säkerhet och framförallt när de åker i en bil då det finns stora risker med detta. Framförallt vill man minimera riskerna som kan finnas om man bromsar in alldeles för fort eller om man behöver tvärnita.

Olyckor händer även för den som kör väldigt försiktigt och noggrant. För det finns ingen garanti för att de andra förarna i trafiken inte kör sämre än en själv gör.

Vi tittar i vårat test av olika babyskydd, bilbarnstolar och bältesstolar på de olika säkerhetsfaktorerna som finns och från vilka åldrar man bör använda sig av de här hjälpmedlen. För den som är mån om sina barns säkerhet så är det här en investering som måste göras. 

Test babyskydd

Babyskydd är till för nyfödda barn och uppåt men här måste man vara noggrann och titta på vikten som varje babyskydd klarar av. I vårt test av olika babyskydd så listar vi precis vilken max vikt som varje babyskydd har. Riskerna som finns med att inte ta det här på allvar är stora då ett babyskydd inte skyddar om barnet väger mer än angiven max vikt.

Samtliga babyskydd som nämns är bland de bästa med snarlika eller lika poäng samt lika i egenskaper, alla tre modeller är mycket bra.

1. Cybex Aton 5

Cybex Aton 5 är ett bakåtvänt babyskydd som passar för nyfödda barn och upp till 1 år.

aton 5
Betyg (5 av 5)
BilligSvår monterad
Säker

Ett otroligt säkert babyskydd som verkligen skyddar barnet vid starka inbromsningar och även vid olyckor. Råd & Rön listar Cybex Aton 5 som ett bra köp och de är det verkligen då man inte vill riskera sitt barns säkerhet. Nackdelen är att denna kan vara svår att se barnet är rätt fastspänd eller om skyddet är rätt monterad. Har du fått rätt på det en gång så är det inga problem. 

Prismässigt är Cybex Aton 5 det billigaste babyskyddet i vårt babyskyddstest och dessutom kan man som förälder vara säker på att det är ett skydd som verkligen fungerar.

Information om Cybex Aton 5:

 • Ålder: 0 – 1,5 år 
 • Max vikt: 13 kg 
 • Max längd: Ingen information 

Sammanfattningsvis är Cybex Aton 5 ett väldigt bra babyskydd som verkligen ser till att det dyrbaraste man har är skyddat under en bilfärd.

Läs mer hos Lekmer

2. Maxi-Cosi Pebble Plus

Maxi-Cosi Pebble Plus är ett säkert babyskydd som gör precis allt man kan förvänta sig av ett babyskydd.

maxi cosi
Betyg (5 av 5)
Tvättbar klädselDyr
Säker

Maxi-Cosi Pebble Plus är bakåtvänt och det gör att barnet alltid är säkert under den tid barnet sitter i bilen. Maxi-Cosi Pebble Plus är utrustat med ett 3-punktsbälte , har bärhandtag och är utrustat med tvättbar klädsel.

Nackdelen mot ettan i testet är sidokrockskyddet är en aning sämre samt att manualen kunde varit bättre

Råd & Rön har gett Maxi-Cosi Pebble Plus utmärkelsen bra köp och det går inte annat än att hålla med om den beskrivningen. Dock är Maxi-Cosi Pebble Plus det dyraste babyskyddet i vårt test av olika babyskydd.

Information om Maxi-Cosi Pebble Plus:

 • Ålder: 0 – 1 år 
 • Max vikt: 12 kg 
 • Max längd: 75 cm 
Man kan sammanfatta Maxi-Cosi Pebble Plus med att säga att det här är ett väldigt bra babyskydd som verkligen skyddar ens barn under en bilfärd.

Läs mer hos Babyland

3. Cybex Aton Q i-Size

Cybex Aton Q i-Size är ett bakåtvänt babyskydd, lämpat för nyfödda till ettåringar som precis som de andra babyskydden i vårt babyskyddstest verkligen är ett säkert alternativ.

Betyg (5 av 5)
BilligNågot sämre vid frontalkrock
Säker

Från det att barnet föds till att barnet antingen blir längre eller tyngre än vad tillverkaren har angett, är det här ett bra babyskydd att använda sig av. Säkerheten när man åker med sina barn är otroligt viktig och man får inte glömma bort det.

Information om Cybex Aton Q i-Size:

 • Ålder: 0 – 1 år  
 • Max vikt: 12 kg  
 • Max längd: 75 cm  

Cybex Aton Q i-Size är ett otroligt bra babyskydd som man inte ska underskatta och som av Råd & Rön fått utmärkelsen bra köp, något det precis som våra andra babyskydd verkligen är.

Läs mer hos Babyland

Test bilbarnstolar

När barnen börjar bli lite större så är det även dags att se till att uppgradera skyddet för barnet medans han eller hon sitter i bilen under körning. Det finns få saker som är lika viktiga som att skydda ens barn då man aldrig kan vara säker på att det inte inträffar några olyckor, även om man kör väldigt försiktigt.

Därför ska man se till att alltid välja en bilbarnstol som är lämpad för den vikt och ålder som passar in på ens egna barn. 

1. BeSafe iZi Plus

BeSafe iZi Plus fick nyligen utmärkelsen bäst i test av Folksam när de jämförde och gjorde en noggrann studie av 22 olika modeller av bilbarnstolar.

izi plus
Betyg (5 av 5)
BakåtvändDyr
SäkerSvår att hantera och jobbigt spänne

BeSafe iZi Plus är en bilbarnstol som är bakåtvänd och klarade av alla tester som Folksam gjorde och som även vi har gjort, i Råd & Rön hamnade BeSafe iZi Plus på en delad första plats. Nackdelen är att den är svår att hantera att spänna fast barnet rätt samt spännet är lite jobbig att får rätt på.

Information om BeSafe iZi Plus:

 • Ålder: 0,5 – 5 år 
 • Max vikt: 18 kg 
 • Minsta vikt: 9 kg 
 • Minsta längd: 61 cm

BeSafe iZi Plus blir utan några som helst problem utnämnd till bäst i test även av oss och inte bara Folksam och Råd & Rön tycker att det här är en utmärkt stol som verkligen passar för och skyddar barnen under tiden som man som förälder kör bilen. Då stolen är bakåtvänd minskar även riskerna vid en eventuell kollision och man slipper även oroa sig för andra skador som kan uppstå samtidigt som man kör.

BeSafe iZi Plus är ett av de bästa valen man kan göra om man är orolig för sitt barns hälsa och säkerhet och det är dessutom en bilbarnstol som verkligen levererar det man som förälder verkligen vill ha för sina barn.

Läs mer hos Babyland

2. Britax Römer Hi-Way II

Britax Römer Hi-Way II fick väldigt bra betyg av Folksam i deras test av bilbarnstolar och var en av 10 bilbarnstolar som fick utmärkelsen bra köp.

hiway
Betyg (5 av 5)
PrisvärdSvår att bälta
Säker

En bakåtvänd bilbarnstol som är lämpad för barn i åldrarna 0,5 till 6 år gamla. En stol som verkligen garanterar att ens barn sitter säkert i bilen och inte riskerar några eventuella skador om olyckan skulle vara framme. Barn ska helst sitta bakåtvända tills de är minst 5 år gamla för att garantera att de är säkra under tiden som man kör bil. Stolen är lite svår att bälta om bältet blir löst så är det inte lika bra skydd. Detta kan hända om barnet böjer sig framåt och bältet inte dras åt när hen lutar sig bakåt.

Information om Britax Römer Hi-Way II:

 • Ålder: 0,5 – 6 år 
 • Max vikt: 25 kg 
 • Minsta vikt: Ingen information 
 • Minsta längd: Ingen information 

Britax Römer Hi-Way II är en väldigt bra och säker bilbarnstol som ser till att ens barn faktiskt är säkra om något mot förmodan skulle hända. Man ska alltid utgå ifrån att säkerheten för ens barn är något av de allra viktigaste man faktiskt kan ta hänsyn till när man ska välja vilken bilbarnstol man ska köpa.

Läs mer hos Babyland

3. Klippan Kiss 2 Plus

Klippan Kiss 2 Plus är en bakåtvänd bilbarnstol som är lämpad för barn i åldrarna 0, 5 till 4 år gamla och som trots att den hamnat på sista platsen i vårt test av bilbarnstolar fortfarande är ett väldigt bra och säkert val.

Betyg (5 av 5)
Utmärkelse hos FolksamDyr
Säker

Klippan Kiss 2 Plus är dock den dyraste bilbarnstolen i vårt test och detta trots att den inte alls har fått samma höga betyg i olika tester. Den fick dock utmärkelsen tillsammans med 10 andra bilbarnstolar av Folksam i deras test av 22 olika modeller av bilbarnstolar. Därför är Klippan Kiss 2 Plus fortfarande ett väldigt säkert och bra val av bilbarnstol för ens barn.

Information om Klippan Kiss 2 Plus:

 • Ålder: 0,5 – 4 år 
 • Max vikt: 18 kg 
 • Minsta vikt: Ingen information 
 • Minsta längd: Ingen information 

Klippan Kiss 2 Plus är ett bra alternativ då den tillsammans med ett antal andra bilbarnstolar fått ett högt betyg av försäkringsbolaget Folksam i deras test av olika bilbarnstolar. Något som visar att Klippan Kiss 2 Plus trots allt är ett bra alternativ, även om det finns bättre alternativ som vi har visat med vårt test av olika bilbarnstolar.

Test bältesstol

Bältesstolar har tillskillnad från en bälteskudde ett högt ryggstöd som underlättar för barnet att sitta ordentligt. Från det att ett barn fyller 4 – 5 år är det dags att byta från bilbarnstolen och gå över till en bältesstol eller bälteskudde. Dock är det mer fördelaktigt att välja en bältesstol då dessa oftast har ett bättre säkerhetsbälte.

Alla bältestolar är framåtvända och behöver inte alls monteras på samma sätt som man behöver med ett babyskydd eller en bilbarnstol.

1. Britax KidFix II XP SICT

Britax KidFix II XP SICT hamnade på delad förstaplats i Råd & Röns egna test av olika bältesstolar och dessutom är Britax KidFix II XP SICT en av de billigaste modellerna i vårt test.

kidfix
Betyg (5 av 5)
Extra krockskyddDyr
SäkerBältet kan bli lite löst

Trots det relativt låga priset är Britax KidFix II XP SICT en säker och bra bältesstol att använda sig av från det att barnet har fyllt 4 år gammal och kan användas till barnet har fyllt 12 år. Fördelen med att använda sig av Britax KidFix II XP SICT är framförallt den extra säkerheten som den medför och riskerna för skador minskar markant om man väljer att använda sig av den här bältesstolen. Nackdelar som nämns är att bältet kan bli lite löst om barnet rör sig. Vilket ger sämre säkerhet. Även ergonomin för barnet har fått kritik i något test.   

Information om Britax KidFix II XP SICT:

 • Ålder: 4 – 12 år 
 • Minsta vikt: 15 kg 
 • Max vikt: 36 kg 

Britax KidFix II XP SICT är ett väldigt bra alternativ och vår bäst i test när vi har jämfört olika modeller och varianter av bältesstolar. Barnet får helt enkelt det allra bästa skyddet om man använder sig av Britax Röhmer KidFix II XP SICT.

Läs mer hos Babyland

2. Cybex Solution M-Fix

Cybex Solution M-Fix är den billigaste bältesstolen i vårt test men som fortfarande har ett väldigt bra skydd och dessutom har fått utmärkelsen bra köp av Råd & Rön i deras test av olika bältesstolar.

Betyg (5 av 5)
Lätt att bältaSpår av miljögifter
Billig

Ett bra och säkert alternativ för den som har en mindre budget men som fortfarande vill att barnet ska vara säkert under bilfärd. Spår av miljögifter i stols materialet.  

Information om Cybex Solution M-Fix:

 • Ålder: 3 – 12 år 
 • Minsta vikt: 15 kg 
 • Max vikt: 36 kg

Cybex Solution M-Fix är sammanfattningsvis ett väldigt bra alternativ och som verkligen garanterar att ens barn är skyddat under tiden han eller hon sitter i bilen. Fick dessutom högsta betyg av Testfakta i deras test av bältesstolar.

3. Kiddy Smartfix

Kiddy Smartfix hamnade på delad förstaplats i Råd & Röns test av bältesstolar och det här är ett väldigt bra alternativ för den som behöver en bra bältesstol. Lämplig att använda sig av för barn i åldrarna 3 – 12 år men anledningen till det låga betyget är att Kiddy Smartfix är en av de dyraste bältesstolarna i vårt test. 

Betyg (5 av 5)
Bra komfort för barnetDyr
SäkerTar mycket plats i bilen

Information om Kiddy Smartfix:

 • Ålder: 3 – 12 år  
 • Minst vikt: 15 kg 
 • Max vikt: 36 kg

Sammanfattningsvis är Kiddy Smartfix ett väldigt bra alternativ även om det är en av de dyraste bältestolarna då den fått höga betyg både av oss och Råd & Rön. Ett bra alternativ som ser till att ens barn är säkra under bilfärden.

Källor

https://www.folksam.se/media/Rapport_Bilbarnstolar_2016_K3_tcm5-33084.pdf
Försäkringsbolaget Folksam har gjort en noggrann analys och testat 22 olika modeller av bilbarnstolar för att se vilka av dessa som uppfyller deras väldigt högt ställda krav. En bilbarnstol är inte något som ska vara osäkert och därför är Folksams analys och test en bra indikation på vilka bilbarnstolar som är säkra och vilka som inte är det.

https://www.testfakta.se/sites/default/files/2018-03/Tittbild-Grafik%28180226%29.pdf
Testfakta har gjort en klar översikt över 8 olika modeller av bältesstolar där de tittat närmare på alla faktorer som är viktiga när man ska välja vilken bältesstol som man behöver för ens barn. Framförallt ger det här testen en klar översikt över precis vilken skyddsfaktor som varje bältesstol har fått i Testfaktas egna krocktester.

Råd&Rön
Råd & Rön har gjort tre ordentliga tester över babyskydd, bilbarnstolar och bältesstolar där varje modell och variant har fått ett betyg där 1 är lägst och 100 är högst. I varje test har de tittat närmare på de olika skyddsfaktorerna som finns och om det finns några säkerhetsaspekter som skyddet inte lever upp till. En klar översikt över precis vad man kan behöva tänka på när man ska välja ett babyskydd, bilbarnstol eller en bältesstol.