Bäst i test bärbar dator (5 fantastiska maskiner)

Att vara mobil är något som de allra flesta av oss kräver allt mer i både våra privata men även våra affärsmässiga liv. Det går inte längre att enbart ha en stationär dator hemma och inte ha någon som helst möjlighet att faktiskt kunna ta med sig datorn på semestern och för många är det en livsnödvändighet att kunna flytta datorn vid behov.

En bärbar dator är något som man helt enkelt inte kommer ifrån att man behöver och för den som reser mycket eller som vill kunna arbeta hemifrån är det omöjligt att inte ha en sådan.

I vårt test av 5 olika modeller och varianter av bärbara datorer tar vi upp alla de fördelar och nackdelar som man behöver tänka på när man ska välja en ny bärbar dator.

1. Lenovo Yoga serien och X1

Lenovo Yoga serien och deras modell X1 är en klar testvinnare även om den är lite dyrare än vad de allra flesta har råd med så är det fortfarande en testvinnare i vårt test av olika modeller och varianter av bärbara datorer.

Betyg (5 av 5)
PositivtNegativt
SnabbDyr
2 in 1 Surfplatta

Surfplatta och dator
Lenovo Yoga serien och X1 är en 2-in-1 dator, vilket betyder att det är en dator som både kan användas som en surfplatta och bärbar dator efter behov och tycke. Något som är en stor fördel för den som inte vill spendera en massa pengar på att köpa två olika apparater och med en Lenovo Yoga X1 får man både en bra surfplatta och en superdator.

Information om Lenovo Yoga serien och X1:

 • Skärm: 14 tum
 • Processor: i7-6600U, 3,4 GHZ
 • Grafikkort: Intel HD Graphics 520
 • Ram: 16 gb
 • Hårddisk: 1 TB SSD

Inte för spel
Dessutom har Lenovo Yoga serien och X1 en fingeravtrycksläsare för att man enklare ska kunna logga in på datorn och den här modellen har även inbyggd mobilt bredband, dock krävs det ett sim-kort för att man ska kunna använda det. En stor nackdel med Lenovo Yoga serien och X1 är framförallt det höga priset men även att modellen saknar ett grafikkort som klarar av spel, åtminstone de som inte är äldre än 5 år.

Sammantaget är dock Lenovo Yoga serien och X1 en av de bästa bärbara datorerna som finns på marknaden.

2. Dell XPS 15

Dell XPS 15 är en större 2-in-1 dator som gör att man både får en surfplatta och en riktigt bra dator för samma pris.

Dell xps 15
Betyg (5 av 5)
PositivtNegativt
TystDyr
Touchscreen

Tyst
Skärmen är bara på 15 tum men är väldigt flexibel och Dell XPS 15 använder sig dessutom av senaste generation av processorer som klarar av att kylas passivt, därför är även Dell XPS 15 väldigt tystlåten i jämförelse med andra modeller och varianter av bärbara datorer.
 
Information om Dell XPS 15:

 • Skärm: 15 tum
 • Processor: 7:e gen i7-7700, 3,8 ghz 
 • Grafikkort: NVIDIA GeForce GTX 1050 4GB 
 • Ram: 16 gb 
 • Hårddisk: 512 gb PCIe SSD 

Bra allround dator
Dell XPS 15 är sammantaget en väldigt bra dator och Dell tillverkar generellt sett inga dåliga. Det är bra med RAM-minne och hyfsat stor SSD-disk. Grafikkortet är dock fortfarande inte tillräckligt starkt för att klara av de mest grafik tunga spelen men klarar normala spel och video-redigeringar. Dessutom har Dell XPS 15 fördelen att både vara lätt och behändigt samtidigt som den har precis allt man behöver för att klara av att arbeta med nästan allt möjligt och även köra lättare spel på den.Läs mer och se pris hos Webhallen

3. Microsoft Surface laptop

Microsoft Surface laptop är från den välkända mjukvaruutvecklaren Microsoft som ligger bakom både Windows och Office-paketet.

Surface
Betyg (4 av 5)
PositivtNegativt
TystDyr
Touchscreen

På samma sätt som man kommit att förvänta sig något speciellt från de nya operativsystemen som släpps så kan man även ha höga förväntningar på deras egna bärbara dator. Även om den inte riktigt lever upp till vad man från början kunnat förvänta sig, åtminstone inte i jämförelse med andra tillverkare.

2-in-1
Microsoft Surface laptop är en 2-in-1 dator och den modellen vi har valt att testa är den som var billigast och man får inte glömma bort att det finns bättre modeller att välja om man exempelvis vill kunna spela lite tyngre spel. Den största nackdelen med en Microsoft Surface laptop är dock priset som i jämförelse med de andra är högre samtidigt som man inte alls får samma kraftfulla komponenter, vår Microsoft Surface laptop har en i5 processor som inte alls är lika bra som en i7:a.

Information om Microsoft Surface laptop:

 • Skärm: 13,5 tum
 • Processor: i5, 2,4 ghz 
 • Grafikkort: Intel HD Graphics 520 
 • Ram: 8 gb
 • HDD: 128 gb SSD 

Sammantaget är Microsoft Surface laptop inte alls vad man kunnat förvänta sig av en dator från Microsoft, framförallt inte sett till det högra priset. HDD är liten och i jämförelse med vår testvinnare som dessutom inte kostar mycket mer men där man får nästan 10 gånger mer utrymme. Det finns helt enkelt bättre alternativ än Microsoft Surface laptop.Läs mer och se pris hos Webhallen

4. Apple Macbook

Apple Macbook är det nog väldigt få som har missat och framförallt då det helt enkelt är ett måste för en del att använda sig av Apples produkter.

Surface
Betyg (4 av 5)
PositivtNegativt
Snabb och kraftfullVäldigt dyr
Fantastisk skärmNytt OS

Bildredigering
Framförallt bilredigering och andra tyngre applikationer körs enkelt och smidigt på en Macbook. Det finns dock en stor nackdel med en Apple Macbook och det är framförallt priset som är väldigt mycket högre än för vad liknande maskiner kostar från andra tillverkare.

Dyr och nytt OS
Samtidigt är man en aningen begränsad då man måste använda sig av Mac OS något som för en del inte är ett stort problem, man kan även använda sig av en emuleringsprogramvara för att köra Windows program om man vill.

Sammantaget är Apple Macbook en väldigt bra maskin som verkligen passar för en del men som fortfarande är väldigt dyr och kräver att man byter operativsystem.Läs mer och se pris hos NetOnNet

5. Asus Zenbook 13

Asus Zenbook 13 är en lyxig variant av bärbara datorer som klarar av allt det man kan förvänta sig av en dator i den här prisklassen.

zenbook
Betyg (3 av 5)
PositivtNegativt
Snabb och kraftfullIngen surfplatta
Prisvärd

Klarar spel
Den saknar dock pekskärm och du kan inte heller göra om datorn till en surfplatta vid behov. Däremot är det här en förstklassig dator som faktiskt även klarar av spel.

Information om Asus Zenbook 13:

 • Skärm: 13,3 skärm
 • Processor: i7-8550, 1,8 ghz 
 • Grafikkort: Intel HD Graphics 620
 • Ram: 16gb
 • HDD: 512 gb SSD

Sammantaget är Asus Zenbook 13 en bra dator som klarar av det mesta men som fortfarande slås av de andra modellerna i det här testet, trots att den är relativt kraftfull.

Källor

PCtidningen
http://test.pctidningen.se/test/dator/lenovo/lenovo-thinkpad-x1-yoga-20fq0045md/
En recension av Pc Tidningen för Lenovo X1, en klar översikt som verkligen visar upp fördelarna och nackdelarna med den här datorn.

http://test.pctidningen.se/test/dator/microsoft/microsoft-surface-book/
PC Tidningen har gjort en klar översikt över Microsoft Surface laptop, visar klart alla fördelar och nackdelar med datorn.

http://test.pctidningen.se/test/dator/dell/dell-xps-13-9365/
Pc Tidningen har gjort en riktig ordentlig genomgång över Dell XPS 13 med alla fördelar och nackdelar som finns med just den här modellen. 

Pc För Alla 
https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.643505/topp-12-barbar-dator/sida/1/inledning-och-hp-elitebook-folio-betyg-8
En översikt över 6 olika modeller av bärbara datorer av

Datormagazin
Datormagazin har gjort en klar översikt där de går igenom alla fördelar och nackdelar med 7 olika modeller av bärbara datorer. Varje dator i testet har noggrants testats och varje komponent har listats klart och tydlig för att läsaren enkelt ska kunna hitta en ordentlig bärbar dator.

Adam Lundin
Adam är en av våra test-experter med fokus på områden inom kök, bil och barn.