Teknikråd.se- nu med 40 000 läsare i månaden

Bäst i test luftrenare 2019 (5 stycken som gör rent hus)

Peter Jonsson

2019-05-02

Luften vi andas är bland det viktigaste som finns och den bör självklart vara så ren som möjligt, framförallt om man har allergier eller svårigheter att andas.

Skadliga partiklar
Därför kan en luftrenare vara ett inköp som kan underlätta och förenkla livet men även göra det mer hälsosamt. Varje dag andas vi nämligen in tusentals skadliga partiklar, och annat som kan påverka vår hälsa.

Om man då istället har en luftrenare så kan man minska mängden av detta som man blir utsatt för, något som verkligen kan vara bra om man bor i en stadsmiljö.

I vårt test
I vårt test av 5 olika modeller tittar vi närmare på alla faktorer och aspekter som kan underlätta eller försvåra i valet av en luftrenare. Allt sammantaget är det nämligen väldigt viktigt att man väljer en luftrenare som verkligen renar luften så effektivt som möjligt.

1. Philips AC3259/10

Philips AC3259/10 är en uppgraderad variant av Philips 3256 och är verkligen en klar vinnare i vårt test av olika luftrenare.

AC3259
Betyg (5 av 5)
Bra täckningDyr
Tyst

Stor yta
Den rengör effektivt luften på en stor yta och kan klara av de flesta mindre och mellanstora hem som finns. För den som är bosatt i en vanlig lägenhet är Philips AC3259/10 ett ypperligt val som gör att luften renas och den tar även bort damm och partiklar utan några som helst problem.

Philips AC3259/10 har två filter, ett för nanopartiklar och ett helt vanligt HEPA filter, båda gör det möjligt att verkligen rengöra luften på ett sätt man annars inte trodde skulle kunna vara möjligt.

Information om Philips AC3259/10:

 • Yta: 95 kvm 
 • Informerar om filterbyte: Ja 
 • Max ljudnivå: 58 db 

Sammantaget är Philips AC3259/10 den ultimata testvinnaren som verkligen gör det möjligt för en vanlig person att ha ett rent hushåll. Den minskar dammpartiklar och andra skadliga partiklar i luften och gör det möjligt för alla i familjen att andas ren luft.

Läs mer och se pris hos Webhallen

2. Coway AP-1008

Coway AP-1008 är en luftrenare som verkligen är ett bra alternativ men som inte alls klarar av lika stora ytor och det är även anledningen till att den fick andraplatsen i vårt luftrenare test.

ap1008
Betyg (4 av 5)
TystLiten volym som renas
Bra reningSvårt att byta filter

Två filter
Precis som testvinnaren har den två filter, ett för partiklar och ett vanligt HEPA filter. Något som gör det möjligt för Coway AP-1008 att verkligen rena luften i små till mellanstora lägenheter.

Dyr
Ett klart alternativ för den som inte behöver en större kapacitet än så men prismässigt är Coway AP-1008 relativt dyr om man ser till hur stor yta den klarar av att rengöra.

Svårt att byta filter
Något som kan vara en nackdel är att det kan vara svårt att byta ut filtret. Trots detta fick Coway AP-1008 ett väldigt högt resultat av Testfakta i deras luftrenare test.

Information om Coway AP-1008:

 • Yta: 73 kvm 
 • Informerar om filterbyte: Ja 
 • Max ljudnivå: 58 db 

Sammantaget är Coway AP-1008 ett bra alternativ och den uppnår de höga kraven även för den som har astma eller allergier. Ett bra alternativ om man behöver en luftrenare för en mindre lägenhet.

Läs mer och se pris hos Webhallen

3. Electrolux EAP300

Electrolux EAP300 är en av de billigaste luftrenarna vi har testat i vårt bäst i test luftrenare men trots det levererar Electrolux precis den kvaliteten man kunnat förvänta sig av dem.

eap300
Betyg (4 av 5)
BilligInte lika bra rening som 1:an
Fjärrkontroll

Tre filter
Om man väljer en Electrolux EAP300 får man mycket för pengarna och den har tre olika filter, ett för partiklar och ett kolfilter som även har jonisering. Electrolux EAP300 är helt enkelt ett bra köp som dock inte riktigt är lika bra som sina konkurrenter men där framförallt priset avgör väldigt mycket till dess fördel.

Billig
Electrolux EAP300 klarar av att rena luften effektivt och damm samt partikelmängden minskar något markant vid användande. Framförallt får man en luftrenare från en tillverkare som är kända för att producera kvalitetsprodukter.

Information om Electrolux EAP300:

 • Yta: 70 kvm 
 • Informerar om filterbyte: Ja 
 • Max ljudnivå: 59 db 

Electrolux EAP300 har dessutom en fjärrkontroll som gör det möjligt att styra den från soffan om man skulle vilja det. Sammantaget är Electrolux EAP300 en väldigt bra luftrenare och den klarar av mer än vad man kan tro.

Läs mer och se pris hos NetOnNet

4. Dyson Tower Pure Cool Link

Dyson Tower Pure Cool Link är den näst dyraste luftrenaren i vårt test men det är faktiskt en luftrenare som verkar erbjuda något för pengarna.

dyson tower
Betyg (3 av 5)
App-styrdDyr 
Röstkontroll

Dyr
Dyson Pure Cool Link klarar av en liten till mellanstor lägenhet och erbjuder flera avancerade funktioner som ingen av de andra luftrenarna gör. Trots detta är det en dyr maskin och klarar inte alls av att leverera det man kunnat förvänta sig för det priset den faktiskt kostar.

Information om Dyson Pure Cool Link:

 • Yta: 78 kvm 
 • Informerar om filterbyte: Ja 
 • Max ljudnivå: 58 db 

Dyson Pure Cool Link erbjuder både röstkontroll och en fjärrkontroll för den som vill kunna styra luftrenaren, något som verkligen är en fördel. Sammantaget är det dock inte det bästa valet man kan göra när det gäller luftrenare även om röstkontrollen är riktigt trevlig.

Läs mer och se pris hos Whiteaway

5. BLUEAIR Classic 405

BLUEAIR Classic 405 är den dyraste luftrenaren i vårt test i förhållande till kvm och det känns inte alls som om priset är rättfärdigat i jämförelse med dess konkurrenter som klarar av väldigt mycket mer än vad BLUEAIR Classic 405 gör.

blueair 405
Betyg (2 av 5)
App-styrdDyr och bullrig
Liten yta som renas

Dyr
Det här är en luftrenare för en mindre lägenhet och trots att den rengör luften effektivt så är det inte alls samma förhållande mellan pris, funktion och effektivitet som de andra luftrenarna i testet har haft.

App-styrd
BLUEAIR Classic 405 kan dock styras med hjälp av en app på ens smartphone, något som kan underlätta för den som inte vill kunna få kontroll över luften i ens hem. Vilket trots allt är anledningen till varför man köper en luftrenare.

Information om BLUEAIR Classic 405:

 • Yta: 40 kvm 
 • Informerar om filterbyte: Ja 
 • Max ljudnivå: 60 db

Sammantaget så finns det betydligt bättre alternativ att välja än BLUEAIR Classic 405 men det betyder inte att det är en dålig luftrenare utan enbart att det finns bättre alternativ. BLUEAIR Classic 405 är fortfarande en kvalitetsprodukt.

Läs mer och se pris hos Tretti

Källor

Testfakta
https://www.testfakta.se/sites/default/files/2017-10/Grafik_luftrenare_SE%28171004%29.pdf
Testfakta har gjort en avancerad översikt över 11 olika modeller av luftrenare och gått in på djupet när det gäller alltifrån ljudnivå till hur varje variant klarar av olika rumsstorlekar. Varje modell får ett betyg där 1 är lägst och 5 är högst. Testet är inriktat mot luftrenare som klarar av mellanstora rum.

Testfakta
https://www.testfakta.se/sites/default/files/tittbild_grafik160420.pdf
En översikt över luftrenare som framförallt ska användas i sovrummet, Testfakta jämför mellan 6 olika modeller där varje variant får ett betyg där 1 är lägst och 5 är högst.

Trustedreviews
http://www.trustedreviews.com/guide/best-air-purifier
Trustedreviews gör en översikt över 6 olika modeller av luftrenare och det här är ett av de mest noggranna testen. Varje modell får ett betyg där 0 stjärnor är lägst och 5 är högst. Testet är skrivet på engelska men är en djupdykning i allt man bör tänka på när man ska välja luftrenare.

The Wire Cutter
https://thewirecutter.com/reviews/best-air-purifier/
The Wire Cutter, skriver om precis allt man behöver tänka på och för den som är intresserad av att läsa om varje enskild faktor som finns och som kan påverka valet av en luftrenare bör läsa den här artikeln som dock är skriven på engelska.

Top Ten reviews
http://www.toptenreviews.com/health/wellness/best-air-purifiers/
Toptenreviews har gjort en översikt och en djupdykning när det gäller luftrenare och där de har jämfört 8 olika modeller av luftrenare. Varje modell får ett betyg på mellan 1 som är lägst och 10 som är högst. Artikeln och testet är skrivet på engelska.

Engadget
https://www.engadget.com/2017/09/24/the-best-air-purifier/
Engadget har gjort ett test där de jämfört 5 olika modeller av luftrenare och där läsaren får en klar bild av precis vad man ska tänka på. Sidan är på engelska men är en bra källa för grundläggande information om olika modeller av luftrenare.