Test av Drift Ghost 4k

ghost 4k
Betyg (4 av 5)

Bra kamera med många användningsområden till ett bra pris

Ghost 4k är en uppföljare på den populära Ghost S, som är mycket omtyckt i motorcykelkretsar. Ghost 4K är inte som Gopro´s och Garmins fyrkantiga kameror utan är strömlinjeformad, kompakt och liten.

Som namnet talar om så filmar kameran med 4k i 30 bilder/sek. Vi ska inte sticka under stolen med att Ghost 4k inte fått det varma mottagande som Ghost S fick. Det positiva är att Drift har lyssnat och uppdaterat kameran samt lanserat ett nytt paket för att råda bot på bristerna.
Läs mer hos LifeStyleStore

Ghost 4k

Modulära batteriet på sidan kan tas bort och bytas mot LCD-display med touch eller att större batteri

baksida

Baksidan

Multifäste för hållare och tillbehör

Jag utgår från Ghost 4K MC-paket i denna text då det är uppenbart att Drift försöker att få ordning på kameran med hjälp av paketet. I MC-paketet ingår en LCD-display till deras modul-system (mer om det nedan) och ett vattentäthus. LCD-displayen och det vattentätahuset får du för samma pris som för bara actionkameran på Drifts egna hemsida. Det finns alltså ingen anledning att inte välja MC-paketet.

Vad får du när du köper Ghost 4K MC-paket?
Actionkameran givetvis, extra batteri på 500 mAh utöver det inbyggda på 1500 mAh, LCD-display att fästa på kameran (du kan inte ha extra batteriet samtidigt), vattentäthus, diverse fäst anordningar och kablar. Ingen laddare medföljer utan du får använda en vanlig USB-laddare.

Ghost 4K har ett modulärt system vilket är lite nytänkande. Du kan välja om du vill koppla till ett extra batteri, LCD-display eller ett extra stort batteri beroende på vilket behov du har.

lcd

Hanterbarheten är mycket bra du har fjärrkontroll, LCD-display och mobil att välja på. En liten display finns på baksidan där du får information om vilket filmläge, batteristatus och kvalitet på film som är inställd.

fjärrkontroll

Vidare kan du ansluta kameran till en fjärrkontroll som du har på handleden eller till mobilen men inte båda samtidigt. Med fjärrkontrollen styr du start/stopp och vilket läge du vill filma i. Med mobilen så kan du se vad du filmar och göra alla inställningar. Att ansluta mobil och kamera fungerar oftast väldigt bra. 

mobilapp

Vilken kategori ska man placera Ghost 4K bland actionkamerorna?
Tidigare kameror från Drift har varit mycket populära bland mc-åkare och som dash-kameror. Dash-kameror sitter i bilar och spelar in i en loop t.ex. senaste 4 timmarna, allt innan det raderas. Är du med i en olycka så kan du efteråt titta på filmen och se vad som hände. Blir det diskussion om ansvar så kan försäkringsbolaget titta på filmen. Ghost 4k passar även till extremsporter, kameran är liten och lätt. Drift försöker här nå andra segment på marknaden.  

Extremsport och tillbehör

fäste

Det ingår enkla fästen som klistras fram där du behöver dem. De vanligaste tillbehören finns som väst på bröstet och ”selfie” pinne att fästa kameran på. 

Bildkvalitet
Kameran och bildkvalitén är mycket kompetent, du får en mycket bra bild och hyfsat bra återgivna färger. Dock märks det skillnad mot t.ex. klassledaren Gopro Hero6 som har en bildhastighet på 60 bilder/sek o 4Kmot Ghost 4K 30 bilder/sek. Videon blir mer flytande och renare hos Hero6.

120 bilder/sek
Vidare har du 60 bilder i sekunden om du går ner till 2,7K och hela 120 bilder/sek vid 1080P. 120 bilder/sek är spännande om du vill göra slowmotion t.ex. vid hopp eller andra spännande moment. Bilden är helt klart godkänd och 4K upplösningen gör sitt för en snygg bild. Det är ytterst få skärmar som idag har nytta av 4K så man ska inte stirra sig blind på upplösningen.

Bildstabilisering
Bildstabiliseringen som är viktig för actionkameror fungerar bra, utom vid 4K- då hänger kameran inte riktigt med och hinner inte kompensera. Kameran fungerar bäst i bra ljus men även i halvmörka motiv blir hyfsat bra. Kameran växlar snabbt när du går mellan ljusa och mörka motiv.

Ljud
Ljudet är klart godkänd men vid mc-körning så kan vindbruset vara störande. 

Klagomål
*Några klagomål tidigare var att det är svårt att se vilka inställningar du har på kameran men medföljande LCD-touchscreen i MC-paketet så är det inga problem längre.

*Vidare har några klagat på att fjärrkontrollen är liten och även armbandet med MC-jacka. Detta ska ses i ljuset att Drift troligen vill nå en bredare marknad och alla inte är MC förare med tjocka handskar. Vill man göra armbandet bredare så kan man ta ett extra armband så den blir större. Knappen är enkel att trycka på även med handskar.

*Ett tidigare klagomål var att kameran inte var vattentät. Det förstår jag, kör du MC eller åker skidor vill du gärna ha en vattentät kamera. Detta löser nu Drift genom att låta det vattentäta huset ingå i priset.

Sammanfattning
Kameran gick från tveksamt köp till bra köp med MC-paketet. Bilden och kameran är helt okej men med vattentäthus och en touch-LCD så blir det en helt annan kamera med många användningsområden till ett bra pris.

Se pris hos CDON