Recension: Sudio VASA Blå

SudioVasaBlå test

Sudio är en relativt ny hörlurstillverkare som kommit väldigt starkt. Teknikråd.se fick möjligheten att testa Sudio VASA Blå en trådlös in-ear hörlur. Hörluren är väldigt läckert designad, mattsvart och platt kabel med guld/kopparfärg på propparna. Jag var lite orolig för att Sudio hade satsat allt på design men glömt kvalitén. Det skulle inte vara första gången med teknikprylar….

Men Oj vad fel jag hade!!

Ljud och samtal

Hörluren låter riktigt bra och ett pris på cirka 800 kr gör dem till fantastiskt bra. Ljudet är balanserat med bra omfång, både ljusa toner och basen gör sig bra. Bas-tunga houselåten ”Tuesday” med Burak Yeter och Danelle Sandoval fångar basen härligt men ändå en tydlig ljudbild av sångerskan. Vidare med ballad som utgörs av ”Someone like you” med Adele så klarar hörluren göra Adele´s höga röst och pianot i bakgrunden rättvis. Pop, ballader och klassiskmusik klarar VASA alldeles utmärkt men…

När jag drar igång ”Vice Grip” av Parkway Drive så saknas något. Vid metall och rock känns Sudio hörluren lite mellanmjölk. Är det hörlurens tekniska begränsning eller inställningar som spökar?Jag ändrar basen i eqaulizern och då får ”Vice Grip” mer färg och nyanser. Kraften finns där, ljudet är bara väldigt neutralt och rent från början. 

En brist är att ljudvolymen är lite svag i vissa sammanhang men oftast fullt tillräcklig. När tidningen M3 recenserade VASA Blå upplevde de distorsion vid hög volym i sina hörlurar men det är inget jag märkte av.VASA blå är mycket kompetent och för att få denna ljudbild så måste du gå upp till dubbla priset för att hitta något liknande. Det brukar var praxis att in-ear Bluetooth hörlurar bara duger till korta samtal mest för den andra parten skull, då mikrofonen brukar hålla låg kvalité. Men även här överraskar Sudio…

Jag hör den som ringer tydligt och den hör mig bra. Oftast märks det inte ens att jag har ett par hörlurar på mig och bättre betyg kan inte ett par hörlurar få.

Test inear

Passform och användarvänlighet

Hörluren har en kontrolldel på ena sidan av sladden och ett batteripaket på andra, det är allt. Hörluren är väldigt lätta och nätta. Kontrollen är minimal med tre knappar, plus och minus samt start/stop. Sudio har ett tryckfel i sin användarmanual. De menar att androidtelefoner inte kan hoppa i spellistan med ett långt tryck på plus eller minus, det är fel det fungerar. Vilket jag är glad för.

Symbolerna på kontrollen är lite små och otydliga det är svårt att känna vilken av symbolerna man trycker på. En LED-lampa indikerar vilken funktion som är igång och om hörluren är uppkopplad. Sudio skickar med tre storlekar på gummipropparna, de flesta bör hitta någon som passar. Propparna kan ramla ur örat ibland men att ha sladden bakom nacken gör att propparna stannar kvar i örat.

Kontroll hörlur

Hörluren är svett tålig och fungerar bra vid lugnare träning till exempel gym eller promenad/jogging. Du kan ha sladden framför eller bakom nacken. Men då batteriet är lite tyngre åker sladden gärna över till den sidan när man rör sig lite mer och kan vara irriterande. 

Uppkoppling och teknik

Hörluren laddas med en mikro-USB som de flesta apparater idag. Batteritiden är 8 timmar användning och 10 dagar stand-by. Vilket verkar stämma,då de orkar med en hel dag på jobbet utan att behöva laddas.VASA paras ihop med mobilen enkelt och lätt som det brukar vara idag med Bluetooth, inga konstigheter.

Hörluren bryter ibland om den till exempel ligger i framfickan på byxan, men i jackan eller 5 meter bort på ett bord så fungerar det. Detta händer väldigt sällan och upplevs inte störande. Förmodligen handlar det om hur antennen i mobilen är riktad. Jag har upplevt detta fenomen med andra hörlurar och då har det varit mycket värre.Tillbehör: Snygg läderväska, clip i koppar, laddkabel och tre gummiproppar.  

Slutsats

Du får mycket snygga och väldesignade hörlurar med en väldigt bra ljudbild för sin prisklass. De är ett fynd då kvalitén annars kostar minst det dubbla priset.

Klicka här för bästa pris och mer info hos CDON.COM