Bäst i test 7 actionkameror 2021 +(ett fynd och en varning!)

Du håller säkert med mig när jag säger att det finns många olika märken på actionkameror både nya och gamla modeller, vilken är bäst i test ?

Teknikråd.se lovar att vi hjälper dig att hitta den bästa actionkameran som passas just dig och du spara tid genom att läsa vår artikel. För att:

Vi har gått igenom alla tester 2019 online och sammanställt dem så du kan hitta den bästa kameran.

1. GoPro HERO8 Black med 12mp och +HDR-stöd

GoPro tar förstaplats med sin modell GoPro HERO8 Black med 12mp och +HDR-stöd. Den är alltid med dig i vått och torrt.

Betyg:

Positivt

 • 4k i 60bilder/s
 • Gott om tillbehör

Negativt

 • Dyr

Det som den mest utmärker sig med är: 
1. Har fäste utan utan ram/hus
2. Du kan fånga 4K-video i 60 fps, 1080p i 240 fps
3. HyperSmooth 2.0 bildstabilisering och TimeWarp 2.0
4. GPS med geotaggning
5. 2″ touch-display med zoom-funktion
6. Vattentät utan undervattenshus

Med många goda omdömen och en rad tidningar och tekniksajter som utnämnt den till topp 1 bästa actionkameran har är vi rörande överens: ingen slår GoPro och dagens HERO8 Black.

Lång batterilevetid
Batterilivet för GoPro Hero 8 Black ska räcka i ända upp till 1h och 45 min. Detta avser kontinuerligt filmande i 1080p/30FPS, så den är extremt proffsig!

Kompatibilitet i toppklass
Denna modell är kompatibel med över 30 olika tillbehör! Dynamik på hög nivå!

Nackdelar
Vi kan faktiskt inte säga mycket negativt om denna. Den kostar ju skjortan, så den ska såklart leverera. Någon enstaka användare klagar på att bilden hänger sig lite då och då, men det är ju så med allt tekniskt. Man får starta om lite då och då.

Hursomhelst, om du vill ha en mångsidig och kompakt actionkamera fullspäckad med utmärkta och unika egenskaper är denna modell en toppmodell i klassiskt format. Tveka inte att gå all in och investera i denna bäst i test actionkameran!
Men det är fortfarande den kamera som är bäst i test och om man vill vara säker på att ha en actionkamera som alltid fungerar så är det den här kameran du ska välja då det är den actionkamera som är bäst i test.

2. Drift Ghost 4K

Betyg:

Positivt

 • Bra bild
 • Billig

Negativt

 • Ingen 4k i 60 bilder/s
 • Vindbrus

Bra bild
Bildkvalitén är överraskande bra för priset. Kameran filmar i 4K och 30 bilder/sek vilket inte är lika bra som Hero6. Detta märks främst om det är snabba rörelser då blir det snyggar i Hero6 än i Ghost 4K, men filmar du i lägre upplösning så blir bilden bra även i snabba rörelser.

Bra för motorcykel
Kameran fungerar som perfekt följeslagare på cykel, mc eller hur du än tar dig fram. Ljudet är okej men kan ge vindbrus i högre hastigheter.
Drift är känd inom MC-kretsar och de har ett MC-paket där en LCD skärm och undervattenhus medföljer. Detta paket är väldigt prisvärt.

Ingår fjärrkontroll
Det ingår en fjärrkontroll som kan sättas på armen och styra filmläge samt start/stopp lär mer i vårt egna test.
Kameran kan anslutas via app till telefonen där du kan göra inställningar filma och även streama (live-sända på nätet).

Bra och prisvärd kamera men många finesser.

3. Garmin virb ultra 30

Gamin har tidigare gjort ett par actionkameror men deras Virb ultra 30 är deras nya flaggskepp. Har pekats ut som en värdig utmanare till Gopro.

Betyg:

Positivt

 • Lätt
 • Vattentätt skal

Negativt

 • Ingen 4k i 60 bilder/s
 • Inte vattentät

Billig och lätt
Den är både billigare och mindre/lättare än Gopro hero6black edition. Dock är nackdelen att kameran inte är vattentätt och går inte att fästas utan sitt hus/skal som följer med.

Skal och vattentätt
Även om skalet som redan är monterat ökar storleken en aning så är det en relativ liten kamera. En stor fördel att skalet gör kameran vattentätt till 40 meter vilket är fulltillräckligt för vanlig dykning och andra vattensporter som kitesurfing.

4k och röststyrning
Kameran spelar in i 4K och 30 bilder per sekund vilket är bra men blir inte lika bra flytt i bilden som Hero6. En spännande finnes är att actionkameran är röststyrd eller touchscreen på baksidan men du kan även styra den via mobil där du kan se din video.

App
Appen kan du använda för att redigera och dela videor. Det är även den kamera som har flest extra funktioner som wifi och bluetooth.

Väldigt bra actionkamera.

4. Sony FDR-x3000R

Sony FDR-x3000R är en kamera som redan från början ger ett nästan gigantiskt intryck gentemot Gopro Hero6. Inte heller kameran från Sony är vattentät från början utan kräver även den ett hus för att skydda den och då blir kameran ännu större.

Betyg:

Positivt

 • Bra bildkvalitet

Negativt

 • Stor
 • Inte vatentät

Fjärrkontroll på armen
Sony har precis som Gopro en app för att hantera inställningarna och det är mycket enklare att använda den än att ställa in direkt på kameran även om det är möjligt. Sony marknadsför även en fjärrkontroll med en bildskärm som man kan sätta på armen.

Otymplig
Sony FDR-x3000R kan spela in i 4k med 30 bilder per sekund som högsta videokvalitet. Men även om kameran är billigare än Gopro Hero så är den väldigt otymplig.

Bra bildkvalitet
Videokvaliteten är klart jämförbar och kanske lite bättre än Gopro men storleken drar ner Sony FDR-x3000R något väldigt.

5. Gopro Hero5 session

Prisvärd lillasyskon till Gopro Hero 6. Action kameran är mycket liten men kan ändå filma i 4K upplösning.

Vattentät
Session är vattentät till 10 meters djup utan något hus. Kameran har bildstabilisering och röst kontroll. Du kan även koppla upp dig mot mobilen och styra från den. Den kan kopplas upp med WiFi eller bluetooth.

Billig kamera
Bildkvalitén och färgåtergivningen når inte till samma nivå som storebror Hero 6 eller de andra kamerorna ovan. Dock är kameran mycket kompetent och bra om du behöver en billig och liten kamera.

6. Panasonic HX-A500

Panasonic HX-A500 har valt en annorlunda design då kameran är uppdelad i två delar. En inspelningsenhet och själva kameran.

Två delar
Något som gör att man enkelt ser vad det är man spelar in. Man kan även fästa inspelningsenheten på armen och då få en bra översikt över vad som spelas in. Det är även en väldigt enkel kamera att ställa in och då kameran är separat från inspelningsenheten kan den enkelt monteras där man vill.

4k och 25 bilder/sek
Precis som nästan alla andra kameror i testet så kan Panasonic spela in i 4k men bara med 25 bilder per sekund.

Svår att fästa
Men precis som det tvådelade upplägget är en fördel så är det även en nackdel. Om man inte fäster inspelningsenheten ordentligt så kan den vara rätt irriterande. Man har heller inte någon möjlighet att förlänga sladden mellan kameran och inspelningsenheten, något som inte är en fördel och gör det svårt att fästa den på en hjälm.

7. Rollei Youngstar

Rollei Youngstar är den actionkamera som i vårt test fick lägst betyg.

Svår att ställa in
Det är den kamera som känns svårast att ställa in då knapparna på kameran är väldigt anonyma och gör det svårt att veta vilken man ska använda. 

Endast 720p
Videokvaliteten är bara 720p och kan inte filma i full HD. Men det är den billigaste kameran i testet och då kan man inte förvänta sig att den ska vara lika bra som de mycket dyrare actionkamerorna.

Dålig bildstabilisering
Filmen kan hacka om man rör på kameran och det är svårt att säga att det är en actionkamera som man kan röra mycket. Den funkar dock väldigt bra om den fästs ordentligt så att den inte rör på sig så mycket.

Varning! Denver ac 1300

Vi vill passa på för att varna för actionkameran Denver AC-1300 som är helt oanvändbar som actionkamera.

Den tål inte skakningar och videokvaliteten är väldigt låg med en överdriven färg och vitskärpa.
Väldigt billig men kan som sagt inte användas som actionkamera.

Billiga actionkameror

kamera på hjälm

Bäst bildkvalitet för lägst pris får du genom att titta på äldre modeller av Gopro som Hero5 och budgetmodellen Hero5 session (läs mer ovan på plats 4).

Du får även ett fantastiskt utbud av tillbehör och fästen till dem. Ofta hittar man specialerbjudanden för actionkameror i affärer såsom Biltema, Jula och Elgiganten med okända märken eller lågprismärken dessa kan i bästa fall ha hyfsad bildkvalitet men bildstabiliseringen är oftast bristfällig. Vill du sen använda kameran och slippa hålla den i handen så finns de få tillbehör.

Skillnad mellan Gopro Hero5 black edition och Gopro Hero6 black edition Den stora skillnaden mellan Hero5 och Hero6 är främst att Hero6 kan filma i 60 bilder/sekunden vid 4K upplösning vilket ger mer flyt i videon.

Hero6 har även högre antal bilder i sekunden för slowmotion filmer. Hero6 ha lite bättre bildstabilisering och ett läge som aktivt lyssnar efter röstkommandon utan att man behöver röra kameran. Mycket av detta beror på den nya och snabbare processorn GP1 som lyfter hela kameran ett snäpp

Om du ska ha en Hero5 eller Hero6 beror mer på vad du ska ha den till?

Här hittar du Hero6
Se pris och läs mer hos NetOnNet


Du kommer väldigt långt med Hero5 och det är fortfarande en mycket bra kamera för mindre än halva priset. Vill du komma ner ännu mer i pris ska du titta på Hero5 session som vi recenserar ovan.
Se pris och läs mer hos NetOnNet

Actionkamera för jakt

kamera på hund

Att använda sin actionkamera för jakt är något som blivit möjligt för en del actionkameror då vissa enkelt kan spännas fast både på jakthunden och på bröstet.

Framförallt Gopro har flera tillbehör man kan köpa för att sätta fast den på hunden. Man kan även använda en hjälm men fästa den där men det kommer minska synfältet under jakten. Nackdelarna med att använda en actionkamera för jakt är att det blir svårt att se ordentligt, då vidvinkeln på kameran håller en långt borta från vad som händer.

Vi visar nedan exempel på några bra tillbehör när du ska ta med actionkameran på jakt:

• Prisvärt paket hos NetOnNet
• Tillbehörskit 53 i 1 hos CDON.COM

Actionkamera är ett relativt nytt begrepp som trots det visat att det verkligen är något som man kan använda på ett roligt och ofta på helt nya sätt än tidigare kameror. Något som visats av att de använts under väldigt många förhållanden där man tidigare inte kunde använda en kamera.

Många använder actionkameror under fallskärmshoppning men även vattenrelaterade saker som tidigare varit helt omöjliga att filma. Därför har vi i vårat actionkamera test försökt att visa upp de olika fördelar och nackdelar som finns med de modeller som finns på marknaden.

Källor:
http://m3.idg.se/2.1022/1.475059/stort-test-av-actionkameror/sida/7/test-actionkamera-garmin-virb-xe
M3 drivs av IDG och kallas för Sveriges prylsajt där de ofta gör tester och artiklar om nya prylar inom både foto och digitalteknik.

http://www.mobil.se/tester/j-mf-rande-tester/supertest-actionkameror
Tidningen Mobil kallar sig själva för Sveriges ledande tidning inom mobila kommunikation och inriktar sig mot att skriva om nya mobila prylar. Går att läsa både i pappersformat men även på deras hemsida.

http://www.dn.se/ekonomi/stortest-av-actionkameror-hur-bra-ar-de/
DN är en av Sveriges största kvällstidningar och har i sitt test gjort en ordentlig översikt över de fördelar och nackdelar som vissa actionkameror har uppvisat.

http://www.ljudochbild.se/test/foto-video/tre-actionkameror/garmin-virb-ultra-30-2
Expertmagasin för ljud och bild mycket kunniga skribenter som går in på djupet

http://www.expressen.se/allt-om-resor/test-basta-kamerorna-for-din-aventyrsresa/

https://www.rizknows.com/buyer-guides/gopro-hero-6-vs-5/

Dan Engström
Dan är en av våra test-specialister med stort fokus på nätverk, teknik och verktyg.