Bäst i Test billiga fönster samt prisjämförelse 2020- vinnaren lika bra som premiumfönster

Att byta fönster kan bli en dyr historia för 10 000-tals kr. Men…

På senare tid har bra billiga träfönster börjat komma. Vi har gått igenom omdömen och utrett deras garantier för att kunna presentera det bästa billiga fönstret.

Vi har även prisjämförelse av de största handlarna i branschen. De företag vi har tittat på är Buildor, Skånska byggvaror, Beijers samt ByggMax. Som exempel fönster har vi tittat på ett vridfönster 10×12 dm, vitmålad och 3-glas (även 2+1).

Prisjämförelse och betyg

ButikPrisBetygU-värde
1. ByggMax3898 kr51,3
2. Skånska Byggvaror5229 kr41,1
3. Buildor4899 kr31,3
4. Beijers5899 kr51,3

1. ByggMax

Vridfönstret i trä med 3-glas trä är från märket Outline som ByggMax är återförsäljare av. Outline hette tidigare Allmoge fönster men bytte då allmoge förknippas med äldre fönster.

Idag ingår Outline Inwido-grupppen där också Elitfönster och ERA-fönster ingår. Det sägs att Outline fönster tillverkas i samma fabrik som Elitfönster. Vilket medför att samma kvalitetsrutiner finns för Outline fönsterna som för elitfönster.

Vidare har Outline sålts länge och en djupdykning bland recensioner och omdömen på bland annat köprecensioner och forumet byggahus.se visar ingen negativ bild. Det är ett fenomen att människor som är missnöjda vill klaga på nätet medans är du nöjd så tänker du inte på det. Många säger att de är väldigt nöjda och efter 5 år ser fönsterna fortfarande bra ut.

Det finns en person som klagar på framför allt gångjärnen. Dock är detta inget som stöds av andra personer som tycker fönsterna är bra, om personen har fått ett måndagsexemplar eller något annat blivit fel är omöjligt att säga. Det är som sagt många omdömen som är positiva.

Fönsterna en generös garanti, på 3-glas trä/aluminium lämnas 10 års garanti för röta och 10 år för glas samt funktion. 2-glas fönster har bara 5 års garanti mot röta men 10 år för glas samt funktion. Premium fönsterna som SP-fönster och Traryds fönster har också bara 10 års garanti, det är bara ERA och Elitfönster som har upp till 30 år garanti på vissa fönster. Precis som premiumfönsterna tillämpar Outline 3 meters regeln, syns inte skadan på 3 meter så räknas det inte. Läs gärna garantivillkoren innan köp, finns på ByggMax hemsida.

ByggMax har ett bra pris och Outline är ett mycket bra fönster som du kan vara trygg med länge, därav är det vinnaren i vårt test.

2. Skånska Byggvaror

Skånska Byggvaror säljer ett egentillverkat fönster med lågt U-värde dock är det bland de dyraste i testet. Inga uppgifter hittas var och hur de tillverkas. Energi Trä kom ut på marknaden runt 2013 och varit en del av Skånska byggvarors sortiment sen dess.

Skånska byggvaror lämnar garanti för träfönstret på 10 års produktgaranti, 5 år på färg och 10 år på isolerglas. Aluminium har istället 10 år produktgaranti och 10 år isolerglas. Fönstret är P- och CE-märkt. 

På Skånska byggvaror egna hemsida finns det möjlighet att lämna omdöme tyvärr verkar inte kvalitén vara det bästa och servicen. Cirka 25 % ger fönsterna ett medelmåttigt till uselt betyg och 75 % är nöjda eller mycket nöjda.

Till Skånska byggvarors försvar så klagar några på att fönsterna immar igen på utsidan med detta är vanligt med alla isolerglas fönster från alla märken och är inget fel utan en effekt av att de stänger in värmen så bra. 

Tyvärr verkar det finnas sprickor, dåliga beslag, inget spår för fönsterbleck på undersidan och skador på lacken. Att ha problem med fönster har alla tillverkare men Skånska byggvaror missar här möjligheten att skapa bra kundkontakt och drar ut på sina åtgärder och missar leveranser. Dessa brister finns alla år även på nyare fönster.

Det är lite klagomål på fönstet och servicen men samtidigt är ändå 75 % nöjda och troligen 85 % som är nöjda om man tar bort klagomål på imma. Fönsterna mycket bra U-värden som kommer att spara pengar och miljön. Sammantaget ger detta en andra plats fast priset är lite högt.

3. Buildor.se

Fönsterna som säljs på Buildor.se är från Polarfönster och är ett 2-glas + 1-luft. Polarfönster tillverkas 15 mil norr om Luleå och ägs lokalt. De säger att det används riktigt kärnvirke från norrländsk fura till rammarna. Älvsbyhus har använt polarfönster i mer än 20 år.

Det finns några frågetecken, då det är endast Polarfönster 3-glas fönster som är P-märkta det vill säga genomgått de standardiserade testerna för isolation, regn, vind osv. Deras 2 glas fönster saknar P-märkning. Garantin är snålt tilltagen då de endast har 2 års funktionsgaranti och 10 år på isolerrutan.

Det finns väldigt lite kritik på nätet mot Polarfönster, en klaga på att färgen flagna efter 5 år. Men det var bara en person som gjorde det. Polarfönster har förknippats med Älvsbyhus som har fått mycket kritik på nätet. Dock har ingen varit märkbart negativt mot fönsterna.

Dålig garanti och ingen P-märkning gör att dessa 2 glas + 1 luft inte får en första plats och hamnar längre ner på listan.

4. Beijers

Det är samma Outline-fönster som säljs på Beijers precis som på ByggMax men för 2000 kr mer per fönster. (Läs om Outline under ByggMax).

Om du inte har bra rabatter eller någon annan anledning behöver handla på Beijers så kan du lika gärna köpa dem på ByggMax och spara pengar.

Metodik för vårt test

Över 20 timmars research nätet och i butik har sammanställts. Forum, bloggar, tester, intervjuer och så vidare har sökts fram med speciella sökfraser som söker webbplatser på djupet.

Teknikråds erfarenhet är att nöjda kunder inte syns utan missnöjda kunder vill uttrycka sitt missnöje. Vi har gått tillbaka 15 år i tiden för att hitta allt som du behöver veta när du ska köpa billiga fönster.

Adam Lundin
Adam är en av våra test-experter med fokus på områden inom kök, bil och barn.