Bäst i Test handdammsugare – 5 modeller som suger fantastiskt bra

Handdammsugare blir alltmer populära för att enkelt kunna städa upp om en olycka skulle hända eller om det inte är en storstädning. För det finns fortfarande få modeller som kan leva upp till den kapacitet och den förmåga som man annars kan förvänta sig av en vanlig dammsugare.

I vårt test av 5 olika modeller av handdammsugare så tittar vi närmare på vad man bör känna till om varje modell, men även på om modellen kan leva upp till vad man bör kunna förvänta sig av en dammsugare. Dock..

är det viktigt att man kommer ihåg att det finns ytterst få modeller som faktiskt kan leverera den sugförmåga och den kapacitet som en vanlig dammsugare kan.

Jämförelse av 5 olika modeller av handdammsugare

1. ELECTROLUX ERGORAPIDO (zb3225pow) ersatt med EER73BP

Redan vid ett första ögonkast så kan man se att ELECTROLUX ERGORAPIDO  faktiskt är en modell som är stark och som verkar klara av det allra mest.

Något som förvånade oss i vårt test av ELECTROLUX ERGORAPIDO  är att den faktiskt klarar av att få bort hår från hund och katt. Vilket är något som kan vara svårt även med en helt vanlig dammsugare men som ERGORAPIDO faktiskt klarar av utan några större problem.

I vårt test av handdammsugare så är ELECTROLUX ERGORAPIDO  ett riktigt bra alternativ till en traditionell dammsugare som klarar av det allra mesta. Dock är nackdelen att man inte kan förvänta sig en lika lång driftstid som med en vanlig dammsugare, då ERGORAPIDO drivs av ett batteri.

Sammantaget är dock ELECTROLUX ERGORAPIDO den allra bästa modellen som fått väldigt gott betyg av tek.no i deras test av handdammsugare, främst på grund av den fantastiska sugförmågan och en batteritid som slår många andra handdammsugare i vårt och deras test.

ERGORAPIDO är dessutom en så kallad 2 in 1 modell, vilket innebär att man även får en mindre handdammsugare som är enkel att ta loss från den större modellen. Modellen ZB3225POW är uppdateras med EER73BP där allt är identiskt men de har bytt ut batteriet så den nya laddas fullt på 3 timmar i stället för fyra och har en längre gångtid.

Läs mer och se pris hos Tretti.se

2. Bosch Athlet BCH6ZOOO

Bosch Athlet BCH6ZOOO är en handdammsugare som inriktat sig på att kunna klara av hår från djur och det är ett mål som de delvis lever upp till. Dock inte lika bra som vår testvinnare från ELECTROLUX men den har fler munstycken som kan underlätta arbetet markant.

I vårt test upptäckte vi dock att den inte alls klarar av att arbeta på parkettgolv på samma sätt som man kunnat förvänta sig. Bosch Athlet BCH6ZOOO är dessutom en av de dyraste modellerna i vårt test och samtidigt som det är en otroligt bra handdammsugare, når den inte riktigt hela vägen fram för att bli en testvinnare.

Även om den är relativt enkel att använda, kan den kännas väldigt tung om man använder Bosch Athlet BCH6ZOOO under en längre tidsperiod. Något som drar ner betygen en del i vårt test av handdammsugare.

Samtidigt är det dock en otroligt bra handdammsugare som verkligen förtjänar sin andraplats i vårt test. Aftonbladet Plus testade den här handdammsugare från Bosch och de placerade den på en delad förstaplats.

Läs mer och se pris hos Tretti.se

3. PHILIPS POWERPRO DUO FC6162

PHILIPS POWERPRO DUO FC6162 är inte den billigaste handdammsugaren i vårt test men det är en bra och effektiv handdammsugare som levererar precis det man kan förvänta sig.

Dock är den inte alls speciellt bra i jämförelse när det gäller hår från husdjur och det är också anledningen till att PHILIPS POWERPRO DUO FC6162 hamnar på en tredjeplats i vårt test. För även om den är billigare än en del modeller och PHILIPS POWERPRO DUO FC6162 har dessutom en väldigt bra batteritid, är den inte på långa vägar lika enkel att använda för den som har husdjur hemma.

Precis som vår testvinnare är PHILIPS POWERPRO DUO FC6162 en 2 in 1 modell som gör att det finns en mindre handdammsugare som man kan ta loss från huvuddelen. Något som underlättar om man behöver komma åt på ställen där man i vanliga fall inte kan nå med en dammsugare eller en handdammsugare.

Med PHILIPS POWERPRO DUO FC6162 får man tre munstycken som kan användas för soffor och lister men även på flera andra platser, helt beroende på vad man har för användningsområden eller behov. Även om det här är en modell som verkligen kommit en bra bit för att nå upp till att vara lika effektiv som en vanlig traditionell dammsugare, finns det mycket som gör att PHILIPS POWERPRO DUO FC6162 inte riktigt når hela vägen fram.

Läs mer och se pris hos CDON.COM

4. Dyson V8 Absolute

Dyson V8 Absolute fick av Aftonbladet Plus en delad förstaplacering men hos tek.no fick den inte alls något speciellt bra betyg. Dyson V8 Absolute har flera nackdelar och främst är det för att den inte är en så kallad 2 in 1 modell och därmed saknar en liten handdammsugare som kan tas loss från huvuddelen.

Samtidigt är det en bra modell för den som har hund eller katt hemma, då Dyson V8 Absolute verkligen gör ett bra arbete när det gäller den biten. Om man tittar på batteritiden får den dock inte alls lika bra resultat som flera andra av modellerna i vårt test av handdammsugare då batteriet tar slut relativt fort.

Dyson V8 Absolute har även flera olika munstycken som kan underlätta markant under olika situationer men är inte en modell som kan ersätta ens vanliga traditionella dammsugare. Trots detta är det en dammsugare som har en god sugförmåga och som klarar av det mesta.

Hade den varit enklare att använda, då den kan upplevas som klumpig under vissa förutsättningar och haft bättre batteritid, hade Dyson V8 Absolute kunnat få ett betydligt bättre resultat i vårt test av handdammsugare.

Läs mer och se pris hos CDON.COM

5. Electrolux EUP8GREEN

Electrolux EUP8GREEN är trots sin låga placering i vårt test av handdammsugare, en väldigt bra sådan men som helt enkelt inte kan konkurrera med de andra modellerna i vårt test.

Electrolux EUP8GREEN har flera olika munstycken som kan underlätta markant när man städar, för att komma åt överallt. Främst klarar den inte av djurhår på samma sätt och har en sugförmåga som fortfarande är väldigt bra men som inte alls är lika bra som de andra alternativen vi tagit med i vårt test av handdammsugare.

Batteritiden är lägre än vad man kan förvänta sig av en modern handdammsugare och klarar inte av att vara ens i närheten av att ersätta en traditionell dammsugare. Framförallt inte om man har ett större boende, eller en större yta som behöver städas.

Sammantaget är det dock en bra handdammsugare för att ta hand om spill och småstädning som kan behövas i hemmet.

Läs mer och se pris hos CDON.COM

Källor

https://www.tek.no/artikler/samletest-handholdte-stovsugere-pa-batteri/377577
Tek.no har gjort en riktig djupdykning i de olika modellerna av handdammsugare som finns på marknaden, totalt har de jämfört 13 modeller och tittat noggrant på varje fördel och nackdel som finns. Varje modell har därefter fått ett betyg där 1 är lägst och 10 är högst baserat på det testet har utvisat. Testet är dock skrivet på norska.

https://www.hemhyra.se/tester/hem-hyra-testar-handdammsugare
Hem & Hyra har gjort en ordentlig översikt över 8 olika modeller av handdammsugare, där de gjort en ordentlig översikt över vad man kan förvänta sig av varje modell. Varje modell får ett betyg där 1 är lägst och 15 är maxpoäng utifrån vad deras test har visat.

https://www.tu.no/artikler/test-kan-den-erstatte-den-vanlige-stovsugeren-din/223810
Tu.no har gjort en grundläggande översikt för att se om en handdammsugare kan ersätta en vanlig traditionell sådan. Där går de igenom olika faktorer som batteritid, filter och sugförmåga. Testet och artikeln är skriven på norska.

Dan Engström
Dan är en av våra test-specialister med stort fokus på nätverk, teknik och verktyg.