Bäst i test induktionshäll 2021 (7 fantastiska hällar + fynd!)

test induktionshäll

Induktionshällar är väldigt lika och svåra att välja emellan. Teknikråd.se har gått igenom de senaste testerna som finns. Det är väldigt lite som skiljer i prestanda i de moderna testade induktionshällarna. Utan viktigare är tex hur lätt de är att använda och rengöra dem.

Läs nedan om vilken induktionshäll som är bäst i test.

Nedanför jämför vi olika induktionshällar

Vi tar här fram fördelarna och nackdelarna med varje induktionshäll men framförallt ser vi till helheten för att visa vilken induktionshäll som kan vara värd att köpa. Man bör dock komma ihåg att kvaliteten på kastruller och stekpannor kan ha betydelse för ens egna upplevelse. Kastruller eller stekpannor kan därför ha en avgörande skillnad på hur väl en induktionshäll fungerar.

Alla induktionshällar i vårt test har fyra zoner som kan användas och är likvärdiga i storlek.

1. Siemens EH651FEB1E

Siemens EH651FEB1E är en utmärkt induktionshäll och den är både barnsäker och har en display som visar hur energieffektiv den är. Det finns powerboost kopplad till varje induktionszon och har även en timer inbyggd som kan stänga av varje platta när den är klar.

Som övriga induktionshällar i vårt test är den energieffektiv och använder väldigt lite el oavsett vad det är för mat man lagar. Likt Whirlpool är den även väldigt enkel att rengöra men den saknar flexzon funktionen men har 17 effektlägen. Den har även ett överkokningsskydd och känner av om det finns en stekpanna eller kastrull på induktionszonen.

Klicka här för bästa pris och mer info hos Tretti.se

2. Whirlpool ACM 802/NE

Whirlpool ACM 802/NE har en generellt låg energiförbrukning, den är enkel att kontrollera och att använda sig av. Whirlpool har även lyckats med konststycket att skapa en induktionshäll som är enkel att rengöra och har en boostfunktion.  I vårt induktionshälltest har vi uppmärksammat att det är en väldigt enkel induktionshäll att använda samtidigt som den har allt man kan tänkas behöva.

Det finns ett överkokningsskydd och när man tar bort pannan eller kastrullen stängs hällen av stegvis, på det sättet slipper man risken att den står på under en längre tid. Det finns även ett barnlås på Whirlpool ACM 802/NE och den fick induktionshäll bäst i test i Råd&Röns jämförelse.

Whirlpool ACM 802/NE är dessutom en av de billigaste induktionshällarna i vårt test och dessutom den bästa induktionshällen enligt vårt test.

3. Witt WIF59

Witt WIF59 är en typisk induktionshäll som dock är den billigaste i vårt test men som trots det levererar ett bra resultat. Om man väljer Witt WIF59 får man en av de mest energieffektiva induktionshällarna som finns på marknaden, även om skillnaden är väldigt liten. Den har ett överkokningsskydd vilket ökar säkerheten för användaren som slipper riskera att bränna sig.

Witt WIF59 saknar flexzone men har powerboost funktionen som gör att det går ännu snabbare. Ett bra köp om man tittar på en induktionshäll.

Klicka här för bästa pris och mer info hos Tretti.se

4. Gorenje IT635SC

Gorenje IT635SC är en relativt dyr induktionshäll som inte fått speciellt högt betyg av Råd&Rön i deras test. Induktionshällen har ett överkokningsskydd och även ett barnlås. Boosterfunktion finns att använda på Gorenje IT635SC. Dock är den inte enkel att använda i jämförelse med många av de andra induktionshällarna i vårt induktionshäll test. Gorenje IT635SC har däremot det som de kallar för bridgezone, det är två induktionszoner som ligger i anslutning till varandra och möjliggör uppvärmning av väldigt stora kastruller eller stekpannor. Det finns även en timer som automatiskt stänger av hällen när tiden passerat.

Trots sitt låga betyg i Råd&Rön har Gorenje IT635SC mycket att erbjuda men är inte den induktionshällen vi tycker är den bästa.

Klicka här för bästa pris och mer info hos Tretti.se

5. Ikea Otrolig

Ikea Otrolig får inte ett högt betyg och är osmakligt dyr i jämförelse med många andra induktionshällar i vårt test. Trots det har den en brofunktion som gör att man kan koppla ihop två zoner till en för att på det sättet kunna värma upp en större kastrull eller gryta.

Det finns ett barnlås som man även kan sätta på när man ska rengöra induktionshällen. Dessutom finns det en timer som gör att du kan ställa in hur lång tid som ska passera innan induktionszonen ska stängas av. Elförbrukningen är snarlik alla andra induktionshällar i vårt test.

Ikea Otrolig har också ett överkokningsskydd som gör att hällen stängs av om det kommer vatten på den och även flexzon. Något som ökar säkerheten för den som använder den och dessutom är Ikea Otrolig väldigt enkel att rengöra och kräver inte mer än en fuktad trasa.

6. Electrolux HOI620S

När Råd&Rön jämförde 9 induktionshällar hamnade Electrolux HOI620S på nästsista plats och anledningarna är många även om det generellt sett är en bra induktionshäll. Dock är den inte lika bra som övriga hällar vi jämfört.

Electrolux HOI620S har den högsta energiförbrukningen samtidigt som den också är bland de dyrare hällarna i vårt test. Att använda alla zoner samtidigt är relativt svårt och den har inte det bästa skyddet mot brännskador. Dock finns det ett överkokningsskydd, boosterfunktion och den är även relativt enkel att rengöra. Electrolux HOI620S har dessutom en restvärmefunktion som gör att man alltid vet vilka induktionszoner som fortfarande kan vara varma.

Klicka här för bästa pris och mer info hos Tretti.se

Kastruller och Pannor för induktionshällar

Nyfiken på ugnar så har vi ett test på ångugnar och test på varmluftsugnar

Man kan inte använda alla kastruller och pannor på en induktionshäll utan man måste använda sig av sådana som är avsedda att användas på en induktionshäll. Tekniken fungerar som så att det är pannan eller kastrullen som genom en elektrisk spole i den värms upp och inte induktionshällen.

Dock kan en induktionshäll bli lite varm av värmen som kommer ifrån kastrullen eller pannan. Om man är osäker på om en kastrull eller panna kan användas på en induktionshäll, antingen för att man haft den under en längre tid eller för att det inte står, är att använda en magnet. Om den fäster kan man använda den på induktionshällen annars inte.

Material som vanligtvis kan användas på en induktionshäll är gjutjärn, titan och rostfritt stål men koppar, aluminium och glas fungerar generellt sett inte.

Källor:

Råd&Rön

Råd&Rön har gjort ett omfattande test av 7 olika induktionshällar där de stegvis går igenom de olika funktionerna, fördelarna och nackdelarna som varje induktionshäll har. Varje induktionshäll får sedan ett betyg från 1 till 100, 1 är det sämsta och 100 det allra bästa.

GP 

Testfakta har åt GP gjort ett test där de jämfört 9 olika induktionshällar för att se vilken som är den allra bästa. De har jämfört tider för uppvärmning, hur enkel induktionshällen är att rengöra och på det sättet kommit fram till ett betyg för varje induktionshäll.

Dan Engström
Dan är en av våra test-specialister med stort fokus på nätverk, teknik och verktyg.