Bäst i test ångugnar 2021- 5 ångugnar testas (i olika prisklasser)

bäst i test ångugn

Att hitta den bästa Ångugnen kan vara svårt då det finns ett flertal märken och det är en stor inventering. Men ..
Teknikråd.se hjälper dig att hitta den ångugnen som är bäst i test. Testet av ångugnar hittar du överst och nedan hittar ångugnens nackdelar och fördelar.
Teknikråd.se utser Bosch till den bästa tillverkaren av ångugnar.

Är du nyfiken på vilken varmluftsugn som var bäst i test eller ett test på induktionshällar

Bäst i test ångugn

1. Bosch

I råd och röns test av ångugnar så var det ugnen CSG656BS1 som testades. Bosch gör en ångugn som är presterar jämnt och gör god mat. En nackdel är att den är lite långsammare än likvärdiga ugnar. Men priset talar till dess fördel då den är 10 000 kr billigare än andra testade ångugnar. Bosch är unik med en keramik beläggning som går lätt att gör rent då dess konkurrenter måste handskrubbas. Ångungnen är normalstor. Bosch är även omtyckt på forum då deras ugnar beskrivs som lätt att installera och enkla att använda. Inga negativa kommentarer har hittats. Pris, test och kommentarer gör att Bosch ångugnar blir bäst test.

Se pris och mer info hos WhiteAway

2. Siemens 

Siemens är med sin bästa och enda ångugn i testet (CD634GBS1). Ungen är en ren ångugn som bara kan använda ånga men inte vanlig ugnsvärme. Siemens ångugn är fantastiks på matlagning med ånga och får så nära full pott man kan komma. Ugnen är perfekt för den som vill laga mycket ångad mat och kan ha en separat vanlig ugn. Det är även den största bristen för en vanlig familj så innebär det köp av ångugn och vanlig ugn vilket blir en stor kostnad. Denna lösning är även platskrävande. Inga negativa kommentarer på nätet. Siemens ingår i BSH-gruppen där också Bosch, Gaggenau och NEFF ingår. Bra ångung för ångungs fantaster.

Klicka här för bästa pris och mer info hos Tretti.se

3. Electrolux EOB8841WOX

Electrolux hade förmånen att ha två ugnar med i råd och röns test. Båda placerar sig högt men den dyrare har högst poäng. Priset skiljer sig med 7000–10000 kr för två poäng mer. Ångugnarna är bra och gör god mat. De är relativt snabba. Tyvärr måste rengöringen göras för hand i ugnarna. Electrolux bästa ångugn är lite något bättre på grönsaker och rengöring. Tyvärr anser vi inte det räcker hela vägen för 10 000 kr extra. Där för anser vi den billigare ångugnen är bättre. Inga negativa kommentarer om Electroluxs ångungnar. En bonus är Electrolux har egen kokbok om ångungnar och recept på deras hemsida. Priset, kommentarer och test gör Electrolux billiga ångugn näst bäst i test.

Se pris och mer info hos WhiteAway

4. Electrolux EOB9956VAX

Se plats 3, här placerar vi den dyrare Electrolux ångugnen då den var något bättre på grilla och vanlig värme än dess syskon som är 10 000 kr billigare. Detta tycker vi inte är motiverat och ger den en fjärde plats.

5. IKEA Mirakulös

IKEA:s ångugn är klart billigast i testet men den har en stor nackdel. Det är ingen riktig ångugn. IKEA:s ångugn kan endast köra vanlig värme med ånga ej enbart ånga. För er som tycker detta är en bra lösning så är det en bra ångugn. Tyvärr blir det omöjligt att få den krispiga ytan och bevara näringen i maten som kräver enbart ånga. Enligt obekräftade forumsuppgifter så är det Whirlpool eller Electrolux som är tillverkare av IKEAs ångugn. Båda tillverkarna har bra kvalitet på sina ugnar. IKEAs Ångugn hade i tester en hög energiförbrukning trots dess A-märkning.

Ångugnens fördelar och nackdelar

Fördelar:
Resturanger har länge haft ångugnar för att få till det lite extra med smaken. Den stora fördelen och potentialen är att det finns upp till 6 gånger så mycket värme i ånga än i varm luft. Detta ger kortare tillganingstid och att du kan laga mat direkt från frysen med ett bra resultat.
Jämfört med att koka grönskaer så behåller du de vattenlösliga vitaminerna med ånga då det inte lakas ut som vid kokning. Vissa maträtter lagar sig i princip själv i ångugnen. Fisk och grönsaker passar utmärkt i ångugn.

Nackdelar:
Den största nackdelen med en ångugn är priset de är oftast betydligt dyrare än en vanlig ugn. Detta med att normal familjen inte använder ånga så ofta, så kan det bli dyrt.

Då ångugnar generellt behöver en uppstarts period och avsvalnings period vid användning så lämpar de sig inte för korta tillagningar. Ångugnar får inte öppnas under drift, då de har en massa ånga som kan ge allvarliga brännskador om de träffar hud. Försvinner ångan så tappar ugnen effekt och ny ånga måste värmas upp. Den varma ångan måste även kylas innan ugnen får öppnas vilket kan ta lite tid.

Maxtemperaturen kan oftast inte vara så hög då delar som ger ånga kan skadas. Detta medför att pyrolysrengöring inte finns på ångugnar. Utan det är oftast manuell rengöring som gäller.

En fråga vi ofta får är om man kan ersätta micron med ångugn?
Nej skulle jag säga. De är varandras motsattser då micron oftast används till snabba värmningar på 10 sek till någon minut. Ågnugnen behöver 5 minuter bara för att starta.

Dan Engström
Dan är en av våra test-specialister med stort fokus på nätverk, teknik och verktyg.