Teknikråd.se- nu med 40 000 läsare i månaden

Bäst i test kyl och frys 2019 (19 fantastiska modeller) + fynd!

författare

Peter Jonsson

2019-02-18

Du vet själv hur svårt det kan vara att hitta rätt kyl eller frys....

Olika modellbeteckningar, storlekar och energiförbrukning och mycket mer. Men: 

Teknikråd.se har gått igenom alla tester av kylskåp och frys och hittat de bästa kyl och frysarna. Jämfört data och tester för se vilka som håller kylan bäst men även vad du behöver.

Det är viktigt att du funderar på hur du vill använda kyl/frysen vill du ha vikbara hyllor, vinställ vilket håll vill du att dörren ska öppnas åt osv. Så du hittar den kyl eller frys som passar dig bäst.

 Missa inte Fynden! De kyl/frysar som vi anser vara mest prisvärda.

test kyl och frys

Test Kylar

1. Electrolux ERF4114AOW

Kyl electrolux
Betyg (5 av 5)
BilligDåligt med inställningar
Stor volym (348 liter)Varningssystem

I det senaste testet från Råd & Rön (2017) fick Electrolux ERF4114AOW nästan bäst betyg av alla testade kylarna.

Trots högt betyg så är inte priset speciellt högt utan ligger bland de lägre vilket självklart är en fördel...

Det är också det som gör den till 1:a då Liebherr KB 4350 (2:an) kostar dubbelt så mycket men fick enbart några poäng mer. Dessa poäng kom inte från kylfunktion utan saker som manualen, varning för öppen dörr osv. Mycket som de flesta aldrig kommer märka.

Electrolux kylskåp är en stor kyl (348 liter) som får höga betyg på de flesta punkterna. Framförallt är energiförbrukningen låg, den är lätt att hantera och rengöra samt låter lite.... Utöver det är nedkylningsförmågan mycket god. Den är även väldigt tillförlitlig med temperaturhållning och varierar väldigt lite.

Några av de punkter som vanligtvis väger tungt i val av kyl. Medelbetyg ges däremot till inställningsmöjligheter och varningssystem som skulle kunna varit något bättre.

Bäst i Test gällande kylskåp – det är lätt att förstå varför!

Läs mer och se pris hos Tretti.se

2. Liebherr KB 4350 (vit) & Liebherr KBES 4350 (Rostfri)

Liebherr kyl
Betyg (4 av 5)
Bra temperaturhållningVäldigt dyr
GenomtänktInget extra

Kylskåpet från Liebherr är det bästa kylskåpet i Råd och Röns test. Det är också ett väldigt dyrt kylskåp, med dubbla priset mot 1:an.

Det är väldigt svårt att motivera över 12 000 kr för en kyl som inte har något unikt. Kylskåpet är tillförlitligt med bra temperaturhållning och kylförmåga.

Den är även genomtänkt, bra förvaring, lätt att städa, tyst samt bra kvalitetsintryck.

Tycker du om designen och tycker den är värd priset så kommer du inte ångra dig.

Läs mer och se pris hos Tretti.se

3. Bosch KSV36BW30

Betyg (4 av 5)
Bra hanterbarhetdålig temperaturhållning
Finurliga lådordålig nedkylning

 Bosch får bra betyg i nästan alla punkter men briljerar när det gäller inställningar och varningar. Här ges nämligen högsta betyg till just inställningar och varningar. Utöver det högsta betyg på hanterbarhet, display, installation och ”lådor och hyllor”.

I och med att Bosch inte ligger speciellt långt efter Electrolux i sammantaget betyg (71 mot 73) kan det vara en modell som rekommenderas för de som prioriterar modellens fördelar.

Det som drar ner Bosch helhetsbetyg är nedkylningsförmåga och temperaturhållning. Här ges medelbetyg.

Modellen får inte lågt betyg på någon punkt.

Läs mer och se pris hos CDON.COM

4. Gram KS6456-90F

Styrkan hos Gram är hanterbarhet, varningar och ”lådor och hyllor”. Men samtidigt ges sämre betyg på just inställningar, funktion, installation samt rengöring/avfrostning.

Den kan alltså vara något svårare att hantera än de övriga men ligger på övriga punkter i nivå eller något under nivån på betyg som övriga modeller.

Med enbart högsta betyg på ”Plocka i och ur” når Gram inte högre i testet.

Läs mer och se pris hos Tretti.se

5. Samsung RR35H6145WW

Med ett högre pris (ca 8500kr) än de andra kyl modellerna skulle man kunna förvänta sig högre kvalité.

Samsung får visserligen relativt bra betyg men ligger ändå efter testvinnaren på flera punkter. Framförallt är det nedkylningsförmåga och rengöring/avfrostning som drar ner betyget.

Den har även något mindre nettovolym. Dess fördel ligger i ljudnivån (Bäst i Test) samt användarpanel, manual, inställningar och varningar.

Ett tyst kylskåp som är enkelt att hantera. Men som har två svagare punkter.

6. Ikea frostfri

IKEA får visserligen ”Bra Köp” i testet men allt beror på vad man prioriterar.

Modellen är dyrare än testvinnaren från Electrolux och blir även dyrare att äga i längden.

Årsförbrukningen beräknas vara 167 kWh vilket är över 50% mer än övriga kylar som presenteras här. Med tanke på miljö och

Test Frysar

1. Bosch GSN36XL3P

Bosch frys
Betyg (5 av 5)
RengöringDålig isolering
Avfrostning

I Råd & Röns test av frysar (2015) var det inte stor skillnad i poäng mellan den frys som fick ”Bäst i Test” och den som kom femma i testet. Enbart fem poäng skilde dem åt, så valet handlar främst om vad man prioriterar.

Likt alla andra modeller får Bosch GSN36XL3P sämst betyg på ”isolering”. En punkt som tillverkarna än så länge inte kunnat hitta någon bra lösning på. Den enda punkt som Bosch får något sämre betyg på är annars dess dörrar. I övrigt fick den bra poäng på nästan alla faktorer som mättes.

Högsta betyg ges bland annat på inställningar, varningar samt rengöring/avfrostning. Just användarinställningar är den punkt som skiljer denna modell mest mot övriga i testet.

Men det är inte en enda punkt som gör att Bosch får Bäst i Test. Det är överlag höga betyg i stort sett alla punkter.

Läs mer och se pris hos Tretti.se

2. Liebherr SGN3036 -vinnare av Råd och Rön samt Taenk.dk tester

Betyg (5 av 5)
Bra isoleringDyr
HanterbarhetBullrig

Liebherr får på full pott på de flesta områdena. Däremot drar priset ner betyget då den ligger flera tusenlappar över sina konkurrenter.

Liebherr har lyckats få punkt med isoleringen och får högsta betyg där. Dörrarna får högsta betyg likväl som manual, installation och hanterbarhet.

Det som drar ner betyget något är att frysen låter mycket mot sina konkurrenter. Med ett pris på ca 13 000 kr ligger det bland de dyrare modellerna.

Frysen är till den som verkligen behöver den bästa frysen och är villig att betala för det.

Läs mer och se pris hos Tretti.se

3. Electrolux EUF2745AOW

Även om Electrolux kom fem poäng efter testvinnaren så har den inte några egentliga svagheter. Orsaken till det lägre betyget handlar främst om att den inte når upp till toppbetyg på tillräckligt många punkter.

Det är även den minsta frysen (176L) bland de som presenteras här. Likt Liebherr och IKEA får den medelbetyg på ”Inställningar”.

Näst efter IKEA är det den billigaste frysen vilket är en av dess fördelar.

En annan fördel är just att den inte har några stora nackdelar.

Läs mer och se pris hos Tretti.se

4. Samsung RZ28H6165WW

Samsung RZ28H616WW fick enbart två poäng mindre än Bäst i Test vinnaren på frysar – Bosch.

Gällande funktion fick den till och med bättre betyg på ”isolering” och ”ljudnivå”. Däremot är det en punkt som drar ner betyget ganska rejält. På ”Plocka i och ur” får övriga modeller toppbetyg (9) medan Samsung enbart får en 3a. Det är den enda punkt som särskiljer sig betydligt mot de övriga.

5. IKEA Frostfri

IKEA Frostfri är en billig frys som ändå levererar hyfsat resultat. Utöver lågt inköpspris har den låg energiförbrukning vilket i längden håller nere priset.

Svagheterna är isolering, infrysningsförmåga samt användarinställningar.

Kombinerad kyl och frys

1. LG GBB59PZEFS ersatt med GBB59NSGFB (LGs nya toppmodell)

LG kyl/frys
Betyg (5 av 5)
Snabb nedkylning och avfrostningLite över medel i pris
A+++ och tyst

LG:s kylfrys vann Råd och Röns test 2018. En av de avgörande punkterna är att nedkylningen är snabb och temperaturen är precis.

LGs kyl och frys är full proppad med nya innovationer tex den har automatiskt avfrostning så du slipper tänka på det och den håller ner energiförbrukningen. Just energiförbrukningen är fantastisk bra den ligger ca 20 % under 2:an i testet och har den bästa energimärkningen A+++.

Kylen är lagom stor för ett hushåll på 3-4 personer där kyldelen ligger på 225L och frysdelen har en kapacitet på 93L. En låda i kylen har en så kallad FRESH Converter där man kan ställa in vilken temperatur du vill ha för förvaring av tex kött eller grönsaker.

Ljudet på äldre och vissa nyare kylfrysar kan vara högt och irriterande men LG håller sig på 37 dB vilket är väldigt tyst och lär inte störa i hem med öppen planlösning.

Läs mer och se pris hos Tretti.se

2. Liebherr CN 4313

Betyg (4 av 5)
Automatisk avfrostningLångsam nedkylning
A+++ och tyst

Liebherr CN4313 kylfrys placerade sig högt i tester. En av de punkterna där CN4313 är lite sämre än 1:an är att nedkylningen är långsam och temperaturen är lite ojämn under nedkylning.

Liebherr kyl och frys har automatiskt avfrostning så du slipper tänka på det och den håller ner energiförbrukningen. Just energiförbrukningen är fantastisk bra den ligger bara 20 % över 1:an i testet och har den bästa energimärkningen A+++.

Kylen är lagom stor för ett hushåll på 3-4 personer där kyldelen ligger på 205L och frysdelen har en kapacitet på 95L. Led-ljus i kylen gör att du hittar maten lätt. Ljudet på äldre och vissa nyare kylfrysar kan vara högt och irriterande men CN4313 håller sig på 40 dB vilket är väldigt tyst och lär inte störa i hem med öppen planlösning

Läs mer och se pris hos Tretti.se

3. Samsung Family Hub 2.0 RB38M7998S4

Samsung lyckas ta kylfrysen till framtiden med deras smarta nya system. Family Hub 2.0 presterar lika bra som testvinnaren. Bra kylning med två separata kyl/frys-system och bra temperaturhållning.

Svagaste punkten är isoleringen som läcker lite kyla. Kylen bullrar marginellt mer än de andra i testet. Det unika med kylfrysen är att den är uppkopplade och kan nås via mobilen. Den har kameror inuti kylen som kan ta bilder när du är tex. i affären så du vet vad som finns i den. Den har även en stor touchskärm som visar kalender, meddelande, streama musik med mera.

Det största nackdelen den är dyr, väldigt dyr, mer än dubbla priset mot testvinnaren. Behöver de smarta funktionerna och tror de kommer underlätta ditt liv så kan det motivera priset.

Läs mer och se pris hos Tretti.se

4. Bosch KGE36BW40

Bosch fick höga betyg på hanterbarhet, kvalité, hög infrysningsförmåga, låg ljudnivå och låg energiförbrukning. Punkter som många prioriterar i val av kylfrys.

Däremot ska det tilläggas att många andra modeller även fick höga betyg på detta. Det som däremot gör detta till en bra kylfrys är att den inte fick sämre betyg på någon punkt. En kylfrys som har hög generell standard. Som övriga modeller har Bosch automatisk avfrostning på kylen. Men när det kommer till frysen är avfrostningen manuell hos Bosch och automatisk på många av konkurrenterna.

Frysen är även något mindre än de övriga (66L). Det är dess svaghet. Bosch fick ”Bra Köp” i testet. En stor fördel är att det är en av de billigare frysarna vilket gör att man får mycket för pengarna.

Läs mer och se pris hos CDON.COM

5. Siemens KG49EBI40

Även Siemens KG49EB140 fick ”Bra Köp” i testet. Detta trots ett pris på ca 2000kr mer än Bosch. Frysen är riktigt stor (95L), har låg energiförbrukning, lågt ljud och en tydlig panel.

Svagheten sitter i infrysningsförmåga där den fick betydligt lägre betyg än övriga. Likt Bosch har den energimärkning A+++ En rekommendation för de som prioriterar en större frysdel vid köp av kombimodell av kyl och frys.

6. Electrolux EN3488MOW

Electrolux fick fem poäng mindre än testvinnaren Bosch. Skillnaden ligger främst i kylförmåga vid normal rumstemperatur samt energiförbrukning.

Den har något sämre energimärkning än modellerna ovan även om det är klart godkänt med A+. Detta återspeglar sig i lite sämre betyg gällande energiförbrukning som är 10-20% högre.

Högst betyg ges på hanterbarhet, kvalitetsintryck och termometer.

7. Miele KFN 12923 SD 1

Miele får blandat resultat i testet. På nedkylning är de sämst men på infrysning bäst. Samtidigt får isoleringen på frysen något sämre betyg.

De rekommenderade inställningarna får bäst betyg i testet. Men den som vill ha energisnål frys bör istället välja Bosch. Miele drar nämligen över dubbelt så mycket i kWh.

En punkt som drar ner slutbetyget är dess pris. Det är den dyraste frysen och kostar 10.500-11.000kr. Med tanke på att den sedan även har hög energiförbrukning gör att den blir än dyrare i längden.

8. Samsung RB31FEJNCWW

Styrkan hos Samsung är att den håller temperaturen mycket bra. Däremot är energiförbrukningen något högre likväl som ljudnivån. Den får samma poäng som Miele men håller överlag en jämnare nivå i kvalité.

Miele har därmed fler bottnar och toppar i betygsskalan medan Samsung generellt har en jämnare betygsnivå.

Side by Side –kyl och frys

Side by Side-skåp är USA inspirerade och oftast lite större kyl och frys för större kök. Skåpet har ibland olika kyl och frys delar/zoner för tex mat och dryck.

För att göra ett lyckat köp av ett Side by Side skåp måste du veta vad som är viktigt för dig. Hur mycket plats i kyl och frys vill du ha, kallt vatten eller ismaskin osv. Kläm och känn på dem i butik, om det är möjligt och beställ på nätet för bästa pris. Tänk på: Då de är byggda för stora kök i USA är de ofta 70-75 cm djupa, mot standarden i Sverige på 60 cm.

Det finns Side-by-Side modeller som är grundare men de är svåra att hitta och rymmer mindre Frysen är alltid mindre än kylen och oftast mindre än helt fristående frysar. Tester för side by side- skåp är det magert med, enstaka amerikanska tester placerade Electrolux och Samsung bland de ledande tillverkarna.

Dock har de lite olika modeller mot den Europeiska marknaden så det är inte helt jämförbart. Vårt råd är att titta på Electrolux, Samsung och Bosch som placerat sig väldigt bra på fristående modeller och är bra märken överlag. Sedan hitta en modell som passar dig.

Läs mer om Side-by-Side hos Tretti.se

Fynd

Kylskåp
Electrolux ERF4114AOW- får du för precis över 5000 kr och är även bäst i test. En billigare och bättre kyl går inte att hitta.

Se pris hos Tretti.se

Frys
Electrolux EUF2745AOW- kom på tredje plats bara något under 1:an. Du får den för 7000 kr vilket får anses vara ett fynd för att så bra frys.

Se pris hos Tretti.se

Kyl/frys
Bosch KGE36BW40- Bäst i test och precis över 8000 kr kan inte hitta en bättre kombinerad kyl och frys för det priset.

Se pris hos CDON.COM

Källor

Vilka källor vi använt för att komma fram till våra slutsatser vsas nedan. Teknikråd.se har i vissa fall klämt och känt på vitvarorna i butik. Även recensioner på nätet har använts för att leta treder för tex dålig kvalitet och andra problem som kan vara systematiska.

Råd och rön

Råd och rön är ett fristående testinstitut som prövar olika konsumentprodukter och bevakar konsumentensrättigheter. Stort förtroende och väldigt noggranna tester. De har bland annat 22 kylskåp och ungefär lika många frysar samt kylfrysar.

Taenk.dk

Danmarks motsvarighet till Råd och rön genomför tester och hjälper konsumenter till bättre val när de handlar. Mycket omfattande tester men de kostar.

24.no

http://smartson.se/index.aspx?id=49649

Smartson.se genomför tester till olika beställare. Fristående men jobbar för olika tillverkare. Du kan själv bli testpilot för dem.

http://www.dinside.no/812373/hvitevarene-som-varer-lengst

Norges motsvarighet till Råd och rön genomför tester och hjälper konsumenter till bättre beslut. Många vägledningar och tester. Testet är inriktad på hållbarhet och livslängd hos kyl o frysar.