Teknikråd.se- nu med 40 000 läsare i månaden

Bäst i test kyl och frys 2019 (15 fantastiska modeller)

författare

Peter Jonsson

2019-10-28

Du vet själv hur svårt det kan vara att hitta rätt kyl eller frys....

Olika modellbeteckningar, storlekar och energiförbrukning och mycket mer. Men: 

Teknikråd.se har gått igenom alla tester av kylskåp och frys och hittat de bästa kyl och frysarna. Jämfört data och tester för se vilka som håller kylan bäst men även vad du behöver.

Det är viktigt att du funderar på hur du vill använda kyl/frysen vill du ha vikbara hyllor, vinställ vilket håll vill du att dörren ska öppnas åt osv. Så du hittar den kyl eller frys som passar dig bäst.  

Nedan hittar du följande avdelningar i artikeln:

  1. Test Kylskåp 
  2. Test Frys 
  3. Test Kyl och frys
  4. Test Side by Side 

test kyl och frys

Test Kylar

1. LG KL5241SWJZ

Kyl electrolux
Betyg (5 av 5)
GrönsakslådaLångsam nedkylning
Stor volym (382 liter) & prisvärdSvår manual

1:a
LG lyckas ta fram ett toppen kylskåp som bland annat Råd och Rön placera på silver plats. Pris och dess verkliga prestanda gör att kylskåpet får en välförtjänt 1:a plats i vårt test bland kylskåpen i år.

Bra isolerad men långsam nedkylning
Tester visar att den har en väldigt låg energiförbrukning och är även väldigt tyst. Kylen rymmer hela 382 liter och passar därför större familjer bra. Kylan hålls stabil och är bra isolerad. Nedkylningen är väldigt bra men tiden för att kyla ner varm mat ta lite längre tid än för de absolut bästa kylskåpen på nedkylning.

Fräsch grönsakslåda
Nackdelar så påpekas det att manualen och installation kan vara lite bökig. Grönsakslådan får bra betyg med låg luftfuktighet och bra kyla. Priset ligger betydligt under medelpriset för premium kylskåpen och som köpare får du mycket för pengarna.

Bäst i Test gällande kylskåp – det är lätt att förstå varför!

Läs mer och se pris hos Tretti.se

2. Electrolux ERF4114AOW

Kyl electrolux
Betyg (5 av 5)
BilligDåligt med inställningar
Stor volym (348 liter)Varningssystem

Lågt pris
I det test från 2017 fick Electrolux ERF4114AOW nästan bäst betyg av alla testade kylarna. Trots högt betyg så är inte priset speciellt högt utan ligger bland de lägre vilket självklart är en fördel...

Låg energiförbrukning
Flera poäng som ranka ner kylskåpet kom inte från dålig kylfunktion utan saker som manualen, varning för öppen dörr osv. Mycket som de flesta aldrig kommer märka. Electrolux kylskåp är en stor kyl (348 liter) som får höga betyg på de flesta punkterna. Framförallt är energiförbrukningen låg, den är lätt att hantera och rengöra samt låter lite....

Tillförlitlig temperatur
Utöver det är nedkylningsförmågan mycket god. Den är även väldigt tillförlitlig med temperaturhållning och varierar väldigt lite. Några av de punkter som vanligtvis väger tungt i val av kyl. Medelbetyg ges däremot till inställningsmöjligheter och varningssystem som skulle kunna varit något bättre.

Läs mer och se pris hos Tretti.se

3. Bosch KSV36VB3P

Betyg (4 av 5)
Bra hanterbarhetdålig temperaturhållning
Prisvärddåligt med varningar

Inplock/Utplock
Bosch får bra-medel betyg i nästan alla punkter men briljerar när det gäller manual och inplock/utplock, här ges nämligen bra betyg. Kylen rymmer 346 liter och en 4 persons familj bör den räcka till.

Prisvärd
Utöver det har Bosch bra betyg på hanterbarhet och energiförbrukning. Det som drar ner Bosch helhetsbetyg är varningar och temperaturhållning. Här ges medelbetyg. Kylskåpet är prisvärt gällande prestanda mot pris.

Läs mer och se pris hos Tretti.se

4. Liebherr KB 4260 

Liebherr kyl
Betyg (3 av 5)
Stor volymDålig temperaturhållning
GenomtänktBullrig

Stor volym
Låg energiförbrukning och stor volym, rymmer 381 liter. Liebherr är bra på att kyla ner varor men har lite problem med temperaturhållningen.

En annan nackdel är att den kan upplevas som bullrig. Den är även genomtänkt, bra förvaring, lätt att städa samt bra kvalitetsintryck.

Läs mer och se pris hos Tretti.se

5. Gram KS6456-90F

Styrkan hos Gram är hanterbarhet, varningar och ”lådor och hyllor”. Men samtidigt ges sämre betyg på just inställningar, funktion, installation samt rengöring/avfrostning.

Den kan alltså vara något svårare att hantera än de övriga men ligger på övriga punkter i nivå eller något under nivån på betyg som övriga modeller.

Med enbart högsta betyg på ”Plocka i och ur” når Gram inte högre i testet.

Läs mer och se pris hos Tretti.se

Test Frysar

1. Bosch GSN36XL3P

Bosch frys
Betyg (5 av 5)
RengöringDålig isolering
Avfrostning

I Råd & Röns test av frysar (2015) var det inte stor skillnad i poäng mellan den frys som fick ”Bäst i Test” och den som kom femma i testet. Enbart fem poäng skilde dem åt, så valet handlar främst om vad man prioriterar.

Likt alla andra modeller får Bosch GSN36XL3P sämst betyg på ”isolering”. En punkt som tillverkarna än så länge inte kunnat hitta någon bra lösning på. Den enda punkt som Bosch får något sämre betyg på är annars dess dörrar. I övrigt fick den bra poäng på nästan alla faktorer som mättes.

Högsta betyg ges bland annat på inställningar, varningar samt rengöring/avfrostning. Just användarinställningar är den punkt som skiljer denna modell mest mot övriga i testet.

Men det är inte en enda punkt som gör att Bosch får Bäst i Test. Det är överlag höga betyg i stort sett alla punkter.

Läs mer och se pris hos Tretti.se

2. Liebherr SGN3036 -vinnare av Råd och Rön samt Taenk.dk tester

Betyg (5 av 5)
Bra isoleringDyr
HanterbarhetBullrig

Liebherr får på full pott på de flesta områdena. Däremot drar priset ner betyget då den ligger flera tusenlappar över sina konkurrenter.

Liebherr har lyckats få punkt med isoleringen och får högsta betyg där. Dörrarna får högsta betyg likväl som manual, installation och hanterbarhet.

Det som drar ner betyget något är att frysen låter mycket mot sina konkurrenter. Med ett pris på ca 13 000 kr ligger det bland de dyrare modellerna.

Frysen är till den som verkligen behöver den bästa frysen och är villig att betala för det.

Läs mer och se pris hos Tretti.se

3. Electrolux EUF2745AOW

Även om Electrolux kom fem poäng efter testvinnaren så har den inte några egentliga svagheter. Orsaken till det lägre betyget handlar främst om att den inte når upp till toppbetyg på tillräckligt många punkter.

Det är även den minsta frysen (176L) bland de som presenteras här. Likt Liebherr och IKEA får den medelbetyg på ”Inställningar”.

Näst efter IKEA är det den billigaste frysen vilket är en av dess fördelar.

En annan fördel är just att den inte har några stora nackdelar.

Läs mer och se pris hos Tretti.se

4. Samsung RZ28H6165WW

Samsung RZ28H616WW fick enbart två poäng mindre än Bäst i Test vinnaren på frysar – Bosch.

Gällande funktion fick den till och med bättre betyg på ”isolering” och ”ljudnivå”. Däremot är det en punkt som drar ner betyget ganska rejält. På ”Plocka i och ur” får övriga modeller toppbetyg (9) medan Samsung enbart får en 3a. Det är den enda punkt som särskiljer sig betydligt mot de övriga.

5. IKEA Frostfri

IKEA Frostfri är en billig frys som ändå levererar hyfsat resultat. Utöver lågt inköpspris har den låg energiförbrukning vilket i längden håller nere priset.

Svagheterna är isolering, infrysningsförmåga samt användarinställningar.

Kombinerad kyl och frys

1. LG GBB62SWFFN

LG kyl/frys
Betyg (5 av 5)
Snabb nedkylning och avfrostningLite över medel i pris
A+++ och tyst

Vinnare
LG:s kylfrys vinner kyl/frys testet 2019. En av de avgörande punkterna är att nedkylningen är snabb och temperaturen är precis.

A+++
LGs kyl och frys är full proppad med nya innovationer tex den har automatiskt avfrostning så du slipper tänka på det och den håller ner energiförbrukningen. Just energiförbrukningen är fantastisk bra och har den bästa energimärkningen A+++. Kylen är lagom stor för ett hushåll på 3-4 personer där kyldelen ligger på 274L och frysdelen har en kapacitet på 107L.

Uppkopplad
En låda i kylen har en så kallad FRESH Converter där man kan ställa in vilken temperatur du vill ha för förvaring av tex kött eller grönsaker. Dörrkyla som hjälper till att hålla jämn temperatur samt att kyl/frysen är uppkopplad mot smarttelefonen för felsökning samt inställningar.

Ljudet på äldre och vissa nyare kylfrysar kan vara högt och irriterande men LG håller sig på 36 dB vilket är väldigt tyst och lär inte störa i hem med öppen planlösning.

Läs mer och se pris hos Tretti.se

2. Bosch KIS87AF30

LG kyl/frys
Betyg (5 av 5)
Håller temperaturen braLångsam nedkylning
A++ och tyst

Bra kyl/frys
Bosch fick höga betyg på hanterbarhet, kvalité, låg ljudnivå och låg energiförbrukning. Punkter som många prioriterar i val av kylfrys.

Semesterläge
Bosch leverera med en massa praktiska funktioner så som separat kylzoner för olika typer av livsmedel, semesterläge, extra kraftig prestanda osv. Bosch kylfrys har en hög generell standard och när det kommer till frysen är avfrostningen manuell.

Nedkylningen tar lite längre än medel vilket kan märkas när varma varor ställs in. Frysen är även något mindre än de övriga 61L men kylen är däremot stor 211 L. Bosch fick ”Bra Köp” i testet då den presterar bra alla punkter och är den tystaste kyl/frysen i testet.

Läs mer och se pris hos Tretti.se

3. Liebherr CN 4313

Betyg (4 av 5)
Automatisk avfrostningLångsam nedkylning
A+++ och tyst

Liebherr CN4313 kylfrys placerade sig högt i tester. En av de punkterna där CN4313 är lite sämre än 1:an är att nedkylningen är långsam och temperaturen är lite ojämn under nedkylning.

Liebherr kyl och frys har automatiskt avfrostning så du slipper tänka på det och den håller ner energiförbrukningen. Just energiförbrukningen är fantastisk bra den ligger bara 20 % över 1:an i testet och har den bästa energimärkningen A+++.

Kylen är lagom stor för ett hushåll på 3-4 personer där kyldelen ligger på 205L och frysdelen har en kapacitet på 95L. Led-ljus i kylen gör att du hittar maten lätt. Ljudet på äldre och vissa nyare kylfrysar kan vara högt och irriterande men CN4313 håller sig på 40 dB vilket är väldigt tyst och lär inte störa i hem med öppen planlösning

Läs mer och se pris hos Tretti.se

4. Samsung RB3EJ5200WW

Prisvärd enkel kyl/frys med bra volym 269L kyl och 98L frys. Kyl/frysen har lite högre energiförbrukning så den får klassningen A+.

Den presterat bra till medel på alla punkter och ger bra valuta för pengarna. Svagaste punkten är isoleringen som läcker lite kyla. Kylen bullrar som medel av de andra kyl/frysarna.

Läs mer och se pris hos Tretti.se

5. Siemens KG49EBI40

Även Siemens KG49EB140 fick ”Bra Köp” i testet. Frysen är riktigt stor (95L), har låg energiförbrukning, lågt ljud och en tydlig panel.

Svagheten sitter i infrysningsförmåga där den fick betydligt lägre betyg än övriga. Likt Bosch har den energimärkning A+++. En rekommendation för de som prioriterar en större frysdel vid köp av kombimodell av kyl och frys.

Side by Side –kyl och frys

Side by Side-skåp är USA inspirerade och oftast lite större kyl och frys för större kök. Skåpet har ibland olika kyl och frys delar/zoner för tex mat och dryck.

För att göra ett lyckat köp av ett Side by Side skåp måste du veta vad som är viktigt för dig. Hur mycket plats i kyl och frys vill du ha, kallt vatten eller ismaskin osv. Kläm och känn på dem i butik, om det är möjligt och beställ på nätet för bästa pris. Tänk på: Då de är byggda för stora kök i USA är de ofta 70-75 cm djupa, mot standarden i Sverige på 60 cm.

Det finns Side-by-Side modeller som är grundare men de är svåra att hitta och rymmer mindre Frysen är alltid mindre än kylen och oftast mindre än helt fristående frysar. Tester för side by side- skåp är det magert med, enstaka amerikanska tester placerade Electrolux och Samsung bland de ledande tillverkarna.

Dock har de lite olika modeller mot den Europeiska marknaden så det är inte helt jämförbart. Vårt råd är att titta på Electrolux, Samsung och Bosch som placerat sig väldigt bra på fristående modeller och är bra märken överlag. Sedan hitta en modell som passar dig.

Läs mer om Side-by-Side hos Tretti.se

Källor

Vilka källor vi använt för att komma fram till våra slutsatser vsas nedan. Teknikråd.se har i vissa fall klämt och känt på vitvarorna i butik. Även recensioner på nätet har använts för att leta treder för tex dålig kvalitet och andra problem som kan vara systematiska.

Råd och rön

Råd och rön är ett fristående testinstitut som prövar olika konsumentprodukter och bevakar konsumentensrättigheter. Stort förtroende och väldigt noggranna tester. De har bland annat 22 kylskåp och ungefär lika många frysar samt kylfrysar.

Taenk.dk

Danmarks motsvarighet till Råd och rön genomför tester och hjälper konsumenter till bättre val när de handlar. Mycket omfattande tester men de kostar.

24.no

http://smartson.se/index.aspx?id=49649

Smartson.se genomför tester till olika beställare. Fristående men jobbar för olika tillverkare. Du kan själv bli testpilot för dem.

http://www.dinside.no/812373/hvitevarene-som-varer-lengst

Norges motsvarighet till Råd och rön genomför tester och hjälper konsumenter till bättre beslut. Många vägledningar och tester. Testet är inriktad på hållbarhet och livslängd hos kyl o frysar.