Vi använder cookies för bättre besöksupplevelse

Bäst i test kyl och frys 2017 (17 modeller) + fynd!

 Du  vet själv hur svårt det kan vara att hitta rätt kyl eller frys....

Olika modellerbeteckningar, storlekar och energiförbrukning och mycket mer. Men:

Teknikråd.se hjälper dig.Vi har gått igenom alla tester av kylskåp och frys och hittat de bästa kyl och frysarna. Och de helt oväntade....

Fynden! se mer nedan

Nedan hittar du följande kategorier.

 Missa inte Teknikråd.se unika rabattkoder & kampanjer hos internetbutiker

Kylar

1. Electrolux ERF4114AOW

I det senaste testet från Råd & Rön (2017) fick Electrolux ERF4114AOW nästan bäst betyg av alla testade kylarna. Trots högt betyg så är inte priset speciellt högt utan ligger bland de lägre vilket självklart är en fördel... 

Det är också det som gör den till 1:a då Liebherr KB 4350 (2:an) kostar dubbelt så mycket men fick enbart några poäng mer. Dessa poäng kom inte från kylfunktion utan saker som manualen, varning för öppen dörr osv. Mycket som de flesta aldrig kommer märka.

Electrolux kylskåp är en stor kyl (348 liter) som får höga betyg på de flesta punkterna. Framförallt är energiförbrukningen låg, den är lätt att hantera och rengöra samt låter lite....

Utöver det är nedkylningsförmågan mycket god. Den är även väldigt tillförlitlig med temperaturhållning och varierar väldigt lite.  Några av de punkter som vanligtvis väger tungt i val av kyl. 

Medelbetyg ges däremot till inställningsmöjligheter och varningssystem som skulle kunna varit något bättre. 

Bäst i Test gällande kylskåp – det är lätt att förstå varför! 

Klicka här för bästa pris och mer info hos Tretti.se

Se mer info och bästa pris hos WhiteAway.se

2. Liebherr KB 4350 (vit) & Liebherr KBes 4350 (Rostfri)

Kylskåpet från Liebherr är det bästa kylskåpet i Råd och Röns test. Det är också ett väldigt dyrt kylskåp, med dubbla priset mot 1:an. Det är väldigt svårt att motivera över 12 000 kr för en kyl som inte har något unikt.

Kylskåpet är tillförlitligt med bra temperaturhållning och kylförmåga. Den är även genomtänkt, bra förvaring, lätt att städa, tyst samt bra kvalitetsintryck.  

Tycker du om designen och tycker den är värd priset så kommer du inte ångra dig.

Klicka här för bästa pris och mer info hos Tretti.se

3. Bosch KSV36BW30

Svagheten med Electrolux (se ovan) är en av styrkorna hos Bosch. Här ges nämligen högsta betyg till just inställningar och varningar. Utöver det högsta betyg på hanterbarhet, display, installation och ”lådor och hyllor”. I och med att Bosch inte ligger speciellt långt efter Electrolux i sammantaget betyg (71 mot 73) kan det vara en modell som rekommenderas för de som prioriterar modellens fördelar. 

Det som drar ner Bosch helhetsbetyg är nedkylningsförmåga och temperaturhållning. Här ges medelbetyg. Modellen får inte lågt betyg på någon punkt. 

Klicka här för bästa pris och mer info hos Tretti.se

4. Gram KS6456-90F

Styrkan hos Gram är hanterbarhet, varningar och ”lådor och hyllor”. Men samtidigt ges sämre betyg på just inställningar, funktion, installation samt rengöring/avfrostning. Den kan alltså vara något svårare att hantera än de övriga men ligger på övriga punkter i nivå eller något under nivån på betyg som övriga modeller. Med enbart högsta betyg på ”Plocka i och ur” når Gram inte högre i testet.

Se mer info och bästa pris hos WhiteAway.se

5.Samsung RR35H6145WW 

Med ett högre pris (ca 8500kr) än de andra kylmodellerna skulle man kunna förvänta sig högre kvalité. Samsung får visserligen relativt bra betyg men ligger ändå efter testvinnaren på flera punkter. Framförallt är det nedkylningsförmåga och rengöring/avfrostning som drar ner betyget. Den har även något mindre nettovolym. 

Dess fördel ligger i ljudnivån (Bäst i Test) samt användarpanel, manual, inställningar och varningar. Ett tyst kylskåp som är enkelt att hantera. Men som har två svagare punkter. 

6. Ikea frostfri

IKEA får visserligen ”Bra Köp” i testet men allt beror på vad man prioriterar. Modellen är dyrare än testvinnaren från Electrolux och blir även dyrare att äga i längden. Årsförbrukningen beräknas vara 167 kWh vilket är över 50% mer än övriga kylar som presenteras här. Med tanke på miljö och 

Frys

1. Bosch GSN36BW30

I Råd & Röns test av frysar (2015) var det inte stor skillnad i poäng mellan den frys som fick ”Bäst i Test” och den som komma femma i testet. Enbart fem poäng skilde dem åt så valet handlar främst om vad man prioriterar. 

Likt alla andra modeller får Bosch GSN36BW30 sämst betyg på ”isolering”. En punkt som tillverkarna än så länge inte kunnat hitta någon bra lösning på. Den enda punkt som Bosch får något sämre betyg på är annars dess dörrar. 

I övrigt fick den 7-9 poäng på nästan alla faktorer som mättes. Högsta betyg ges bland annat på inställningar, varningar samt rengöring/avfrostning. Just användarinställningar är den punkt som skiljer denna modell mest mot övriga i betygsystemet. 

Men det är inte en enda punkt som gör att Bosch får Bäst i Test. Det är överlag höga betyg i stort sett alla punkter. 

Klicka här för bästa pris och mer info hos Tretti.se

2. Liebherr SGN3063

Liebherr får på de flesta punkter lika höga betyg som Bosch. Däremot är den större (216L mot 189L) och har något bättre manual. Dörrarna får högsta betyg likväl som manual, installation och hanterbarhet. Det som drar ner betyget något är användarinställningar och att den låter något högre än Bosch. 

En nackdel med Liebherr är priset. Med ett pris på ca 9.500kr ligger det bland de dyrare modellerna. Men man får en stor frys som är mycket lätt att hantera. 

Klicka här för bästa pris och mer info hos Tretti.se

3. Electrolux EUF2745AOW

Även om Electrolux kom fem poäng efter testvinnaren så har den inte några egentliga svagheter. Orsaken till det lägre betyget handlar främst om att den inte når upp till toppbetyg på tillräckligt många punkter. Det är även den minsta frysen (176L) bland de som presenteras här. Likt Liebherr och IKEA får den medelbetyg på ”Inställningar”. Näst efter IKEA är det den billigaste frysen vilket är en av dess fördelar. En annan fördel är just att den inte har några stora nackdelar.

Se mer info och bästa pris hos WhiteAway.se

4. Samsung RZ28H6165WW

Samsung RZ28H616WW fick enbart två poäng mindre än Bäst i Test vinnaren på frysar – Bosch. Gällande funktion fick den till och med bättre betyg på ”isolering” och ”ljudnivå”. Däremot är det en punkt som drar ner betyget ganska rejält. På ”Plocka i och ur” får övriga modeller toppbetyg (9) medan Samsung enbart får en 3a. Det är den enda punkt som särskiljer sig betydligt mot de övriga. 

5. IKEA Frostfri

IKEA Frostfri är en billig frys som ändå levererar hyfsat resultat. Utöver lågt inköpspris har den låg energiförbrukning vilket i längden håller nere priset. Svagheterna är isolering, infrysningsförmåga samt användarinställningar.   

Kombinerad kyl och frys 

1. Bosch KGE36BW40

Bosch fick höga betyg på hanterbarhet, kvalité, hög infrysningsförmåga, låg ljudnivå och låg energiförbrukning. Punkter som många prioriterar i val av fkylrys. Däremot ska det tilläggas att många andra modeller även fick höga betyg på detta. Det som däremot gör detta till en vinnare är att den inte fick sämre betyg på någon punkt. En kylfrys som har hög generell standard.

Som övriga modeller har Bosch automatisk avfrostning på kylen. Men när det kommer till frysen är avfrostningen manuell hos Bosch och automatisk på många av konkurrenterna. Frysen är även något mindre än de övriga (66L). Det är dess svaghet.

Bosch fick ”Bra Köp” i testet. En stor fördel är att det är en av de billigare frysarna vilket gör att man får mycket för pengarna. 

Klicka här för bästa pris och mer info hos Tretti.se

2. Siemens KG49EBI40

Även Siemens KG49EB140 fick ”Bra Köp” i testet. Detta trots ett pris på ca 2000kr mer än Bosch. Frysen är riktigt stor (95L), har låg energiförbrukning, lågt ljud och en tydlig panel. Svagheten sitter i infrysningsförmåga där den fick betydligt lägre betyg än övriga. Likt Bosch har den energimärkning A+++

En rekommendation för de som prioriterar en större frysdel vid köp av kombimodell av kyl och frys.

Klicka här för bästa pris och mer info hos Tretti.se

3. Electrolux EN3488MOW

Electrolux fick fem poäng mindre än testvinnaren Bosch. Skillnaden ligger främst i kylförmåga vid normal rumstemperatur samt energiförbrukning. Den har något sämre energimärkning än modellerna ovan även om det är klart godkänt med A+. Detta återspeglar sig i lite sämre betyg gällande energiförbrukning som är 10-20% högre. ¨

Högst betyg ges på hanterbarhet, kvalitétesintryck och termometer. 

4. Miele KFN 12923 SD 1

Miele får blandat resultat i testet. På nedkylning är de sämst men på infrysning bäst. Samtidigt får isoleringen på frysen något sämre betyg. 

De rekommenderade inställningarna får bäst betyg i testet. Men den som vill ha energisnål frys bör istället välja Bosch. Miele drar nämligen över dubbelt så mycket i kWh. 

En punkt som drar ner slutbetyget är dess pris. Det är den dyraste frysen och kostar 10.500-11.000kr. Med tanke på att den sedan även har hög energiförbrukning gör att den blir än dyrare i längden. 

5. Samsung RB31FEJNCWW

Styrkan hos Samsung är att den håller temperaturen mycket bra. Däremot är energiförbrukningen något högre likväl som ljudnivån. Den får samma poäng som Miele men håller överlag en jämnare nivå i kvalité. Miele har därmed fler bottnar och toppar i betygskalan medan Samsung generellt har en jämnare betygsnivå. 

Side by Side –kyl oh frys

Side by Side-skåp är USA inspirerade och oftast lite större kyl och frys för större kök. Skåpet har ibland olika kyl och frys delar/zoner för tex mat och dryck. För att göra ett lyckat köp av ett Side by Side skåp måste du veta vad som är viktigt för dig. Hur mycket plats i kyl och frys vill du ha, kallt vatten eller ismaskin osv.  Kläm och känn på dem i butik, om det är möjligt och beställ på nätet för bästa pris. Tänk på:

Då de är byggda för stora kök i USA är de ofta 70-75 cm djupa, mot standarden i Sverige på 60 cm. Det finns Side-by-Side modeller som är grundare men de är svåra att hitta och rymmer mindre 

Frysen är alltid mindre än kylen och oftast mindre än helt fristående frysar. 

Tester för side by side- skåp är det magert med, enstaka amerikanska tester placerade Electrolux och Samsung bland de ledande tillverkarna. Dock har de lite olika modeller mot den Europeiska marknaden så det är inte helt jämförbart. 

Vårt råd är att titta på Electrolux, Samsung och Bosch som placerat sig väldigt bra på fristående modeller och är bra märken överlag. Sedan hitta en modell som passar dig. WhiteAway och Enemo har ett väldigt bra utbud och pris där du kan göra fynd. 

Se Side by Side hos WhiteAway.se- missa inte deras rabattkoder

Se mer Side by Side hos Enemo.se

Fynd!

Electrolux ERF4114AOW- får du för precis över 5000 kr och är även bäst i test. En billigare och bättre kyl går inte att hitta.

Kyl fynd!-Klicka här för bästa pris och mer info hos Tretti.se

Electrolux EUF2745AOW- kom på tredje plats bara något under 1:an. Du får den för 7000 kr vilket får anses vara ett fynd för att så bra frys.

Frys fynd!-Se mer info och bästa pris hos WhiteAway.se

Bosch KGE36BW40- Bäst i test och precis över 8000 kr kan inte hitta en bättre kombinerad kyl och frys för det priset.

Klicka här för bästa pris och mer info hos Tretti.se

Källor

Vilka källor vi använt för att komma fram till våra slutsatser vsas nedan. Teknikråd.se har i vissa fall klämt och känt på vitvarorna i butik. Även recensioner på nätet har använts för att leta treder för tex dålig kvalitet och andra problem som kan vara systematiska.

Råd och rön

Råd och rön är ett fristående testinstitut som prövar olika konsumentprodukter och bevakar konsumentensrättigheter. Stort förtroende och väldigt noggranna tester. De har bland annat 22 kylskåp och ungefär lika många frysar samt kylfrysar.

Taenk.dk

Danmarks motsvarighet till Råd och rön genomför tester och hjälper konsumenter till bättre val när de handlar. Mycket omfattande tester men de kostar.

24.no

http://smartson.se/index.aspx?id=49649

Smartson.se genomför tester till olika beställare. Fristående men jobbar för olika tillverkare. Du kan själv bli testpilot för dem.

http://www.dinside.no/812373/hvitevarene-som-varer-lengst

Norges motsvarighet till Råd och rön genomför tester och hjälper konsumenter till bättre beslut. Många vägledningar och tester. Testet är inriktad på hållbarhet och livslängd hos kyl o frysar.

Go to top