Bäst i test (5) Skivspelare med helt makalöst ljud!

Även om det var länge sedan de allra flesta slutade att lyssna på vinylskivor, så är det för första gången på många år en trend som visar att allt fler börjar använda det igen. Man kan även börja se hur det dyker upp vinylskivor igen i butiker, både på nätet och även i vanliga sådana.

Utbudet av vinyl ökar ständigt och det börjar idag nästan bli praxis att man även släpper en vinylskiva, dock är det ännu inte standard att man gör så.

I vårt test jämför vi 5 olika skivspelare, vi tittar på funktioner men framförallt vilken ljudkvalitet man får av skivspelaren men också vilka anslutningsmöjligheter som finns.

Nedanför jämför vi 5 olika skivspelare:

Audio-Technica AT-LP5

Audio-Technica AT-LP5 har följande utgångar:
1 USB, 1 Stereo RCA

Audio-Technica AT-LP5 är en direktdriven skivspelare som är väldigt stabil och med få hastighetsvariationer och ljudet är helt fantastiskt. Ljud och Bild tycker att den här skivspelaren är den allra bästa i sitt eget test av skivspelare.

Från det att man packar upp sin Audio-Technica AT-LP5 till att man kan börja spela skivor på den tar inte många minuter. Däremot är Råd&Rön inte lika imponerade och i deras test över olika skivspelare får den istället det lägsta betyget. Vi väljer att lita på Ljud och Bild då de är utpräglade på HiFi och fokuserar främst på ljudet.

Audio-Technica AT-LP5 erbjuder även möjligheten att digitalisera skivor direkt till en dator genom USB och spelar både 33 varvs och 45 varvs skivor.

Även om Audio-Technica AT-LP5 kan uppfattas som en aning dyr, vilket också är den största nackdelen med skivspelaren, är det verkligen vår testvinnare i vårt test av skivspelare. Framförallt är möjligheten att kunna digitalisera skivorna som är en fantastisk fördel för att bevara äldre skivor som kanske inte säljs längre.  

Klicka här för mer info hos CDON.COM 

Rega Planar 2

Rega Planar 2 har följande utgångar:
1 Stereo RCA

Rega Planar 2 är testvinnaren i Råd&Röns test av olika skivspelare och det här är en remdriven skivspelare. För den som är insatt i skivspelare, vet man säkert att Rega är ett känt engelskt märke som sällan gör något som inte levererar ett ypperligt ljud. Det är även så i fallet med Rega Planar 2 där man får den bästa möjliga ljudkvaliteten, och Ljud och bild har enbart gott att säga om skivspelaren.

Rega Planar 2 klarar av att spela både 33 varv och 45 varvs skivor, prismässigt ligger den som de andra skivspelarna i vårt test.

Dock saknas möjligheten att digitalisera musik med Rega Planar 2 och trots sin lyxiga design, känns det som att den funktionen borde varit inkluderad. Då den är remdriven kan det förekomma variationer i hastigheten när man spelar musik.

Se bästa pris och mer info på NetOnNet

Sony PS-HX500

Sony PS-HX500 har följande utgångar:
1 USB, 1 Stereo RCA  

Sony PS-HX500 har en inbyggd digitalomvandlare, en stor fördel för den som vill omvandla sina gamla lp skivor, som lagar ljudfiler i högupplöst DSD-ljudformat. Det är den enda skivspelaren i vårt test som har den möjligheten. Man kan därmed enkelt koppla Sony PS-HX500 till en dator med hjälp av USB och på det sättet rädda sina gamla skivor om man även vill behålla dem digitalt. Dessutom i en mycket högre ljudformat än det mer traditionella cd-formatet.

Däremot är Sony PS-HX500 väldigt känslig för vibrationer och det hör man som en basresonans i högtalarna när man spelar musik.

Sony PS-HX500 kan spela både 33 varv och 45 varvs skivor. Dessutom medföljer en programvara till datorn som underlättar att föra över musiken till en ny digital form. Utseendemässigt är dock den största nackdelen med Sony PS-HX500 där man faktiskt till viss del har misslyckats.

Se bästa pris och mer info på NetOnNet

Teac TN-300

Teac TN-300 har följande utgångar:
1 USB, 1 Stereo RCA

Teac TN-300 är en remdriven skivspelare som får ett väldigt bra betyg av ljud och bild men även i Råd&Rön där den hamnade på en klar andraplats i deras skivspelare bäst i test. Den går att koppla direkt till en dator för att föra över musik, dock medföljer ingen programvara för att hjälpa till med det.

Den absolut största fördelen med Teac TN-300 är utseendet, som håller en hög finish och ljudet är helt underbart även om det inte är det allra bästa vi hört i vårt test av skivspelare. Ljud och Bild anser att det här är deras test mest användarvänliga skivspelare och det är svårt att inte hålla med i den bedömningen. Man får en utmärkt skivspelare och till ett lägre pris än många av de andra i vårt test.

Teac TN-300 står stadigt och påverkas inte alls av vibrationer, något som annars kan vara väldigt vanligt bland skivspelare. Kan spela både 33 varvs och 45 varvs skivor.

Klicka här för mer info hos CDON.COM 

Pioneer PL-30-K

Pioneer PL-30-K har följande utgångar:
1 Stereo RCA

Pioneer PL-30-K är den billigaste skivspelaren i vårt test som trots det är en väldigt bra skivspelare. Både Råd&Rön och ljud och bild ger Pioneer PL-30-K ett bra resultat. Framförallt då den är enkel att använda och väldigt enkel att underhålla. Den har inte samma höga finish som en del andra skivspelare har och kan upplevas som lite tråkig, utseendemässigt.

Ljudet är dock klart och tydligt, dessutom är Pioneer PL-30-K framtagen för nybörjare och är därmed helautomatisk, vilket underlättar för den som vill börja lyssna på vinyl men aldrig tidigare gjort det.
Det saknas dock möjligheten att föra över musik till en dator, något som är en stor nackdel som den trots priset borde ha haft för att kunna få ett högre betyg.

Sammantaget är Pioneer PL-30-K en väldigt bra skivspelare även om det absolut inte är den bästa i vårt test av olika skivspelare.

Källor:
Råd och rön
Råd och Rön har gjort ett noggrant test av 5 olika skivspelare där man tittar på användarvänligheten, ljudkvaliteten men även vilka möjligheter som finns att föra över musiken direkt till datorn. En djupdykning för den som verkligen vill få en klar översikt över vilka skivspelare som är de bästa.

Ljud och Bild
Ljud och Bild har gjort ett test avsett att visa både vilka fördelar och nackdelar som finns med de olika skivspelarna i testet. Dock har man fokuserat till stor del på hur musiken låter, alltifrån basen till hur man upplever att vibrationer påverkar skivspelaren.

Dan Engström
Dan är en av våra test-specialister med stort fokus på nätverk, teknik och verktyg.