Bäst i test (5) Soundbar som ger biokänsla!

Även om många uppskattar en stor skärm så är det även viktigt att ljudet är i superkvalitet. Bra ljud kompletterar upplevelsen av tex filmen så du får samma känsla som på bio.

I vårt test av olika soundbars tittar vi på de tekniska specifikationerna, samtidigt är det ljudkvaliteten som är det allra viktigaste. Man måste dock tänka på att det kan finnas akustiska skillnader mellan de utförda av oss och det resultatet man själv upplever.

Rum förmedlar helt olika ljudbilder och det är därför svårt att säga vad som kommer att passa in i ditt hem.

Nedanför jämför vi 5 olika soundsbars

Samsung HW-MS660/MS661

Samsung HW-MS660 och Samsung HW-MS661 förmedlar ett djupt och rent ljud och erbjuder möjligheten att koppla soundbaren direkt till hemnätverket med WIFI.

Samsung HW-MS660 och Samsung HW-MS661 erbjuder följande ingångar/utgångar:
HDMI: 1 in och 1 ut (ARC
Digitalt in: Optisk
Analogt in: 3,5 mm minijack
Nätverk: WIFI

Samsung HW-MS660 och Samsung HW-MS661 låter nästan lika bra oavsett om man spelar musik eller om man tittar på en film. Den enda nackdelen vi upplevt är att basen ibland kan bli lite väl fyllig men för det mesta får man ett rent och klart ljud som verkligen gör Samsung HW-MS660 och Samsung HW-MS661 till den bästa soundbar i vårt test. Dessutom har både ett surroundläge som verkligen fungerar och om man tycker att basen är för stark kan man sänka den med hjälp av fjärrkontrollen.

Se bästa pris och mer info på NetOnNet

Sony HT-NT5

Sony HT-NT5 är en platt soundbar som är avsedd att ligga med framsidan snett uppåt. Trots att man vanligtvis får en sämre ljudbild med den här varianten, stämmer det inte alls in med Sony HT-NT5 som istället har ett välbalanserat ljud.

Sony HT-NT5 erbjuder följande ingångar/utgångar:
HDMI: 3 in och 1 ut (ARC)
Digitalt in: Optisk, USB och Nätverk
Analogt in: 3,5 mm minijack
Nätverk: WIFI, ethernet
Trådlöst: Bluetooth och Google Cast

Sony HT-NT5 erbjuder alla möjliga anslutningsmöjligheter och man kan enkelt använda samtliga funktioner på en Sony HT-NT5 utan jobbiga installationsmoment. De tre HDMI ingångarna har fullt stöd för 4k-video med HDCP 2.2 kopieringsskydd. En lite dyrare soundbar men man får klart valuta för pengarna och blir vår bäst i test soundbar.

Klicka här för mer info hos CDON.COM 

Samsung K960

Samsung K960 har Dolby Atmos inbyggd i sig och det gör ett under för ljudupplevelsen framför tv:n. Soundbaren har en huvudenhet med 11 högtalare, varav två är uppåtriktade. Med och tillhörande till systemet medföljer en subwoofer och två surroundhögtalare, samtliga är trådlösa. Med en Samsung K960 får man på det här sättet ett äkta surroundsound och inte enbart en känsla av det. Installationen kan det lite tid i jämförelse med många andra men det mesta sköts med fjärrkontrollen.

Samsung K960 erbjuder följande ingångar/utgångar:
HDMI: 2 in (HDMI 2.0, HDCP 2.2) och 1 ut (ARC)
Digital in: Optisk
Analogt in: 3,5 mm minijack
Nätverk: WIFI
Trådlöst: Bluetooth

Samsung K960 är visserligen en av de dyraste soundbarens som vi testat men det är ett förstklassigt hemmabiosystem man får. Dock tar det en del plats och kräver även att man sätter upp de trådlösa surroundhögtalarna ordentligt men det är en verkligt trådlös soundbar.  Den får även ett väldigt högt betyg i M3:s test av soundbars.

Se bästa pris och mer info på NetOnNet

Denon Heos Home Cinema

Denon Heos Home Cinema är ett ordentligt paket med både en basenhet och en subwoofer, trådlös, och det är en av de mest användarvänliga av de soundbars vi har testat. Den är enkel att installera och erbjuder ett fullständigt ljudsystem med surroundkänsla. Dock är det inte det bästa surroundljudet man får och även om det fungerar bra, blir ljudet inte helt perfekt.

Denon Heos Home Cinema erbjuder följande ingångar/utgångar:
HDMI: 1 in och 1 ut (ARC)
Digitalt in: Optisk
Analogt in: 3,5 mm minijack
Nätverk: WIFI och ethernet
Trådlöst: Heos Multiroom och med extrautrustning Bluetooth

Ljudkvaliteten hade kunnat vara mycket bättre för priset som en Denon Heos Home Cinema faktiskt kostar och även om det är en bra soundbar, är det absolut inte den bästa. Dock får man med en trådlös subwoofer, vilket gör att man får en bättre bas än med en del andra modeller. Då det är en trådlös soundbar får man en möjlighet att placera subwoofern där man själv tycker den passar in.

Philips Fidelio B5

Philips Fidelio B5 är nog den minsta soundbaren i testen, den är endast 40 cm bred och 12 cm djup. Den kan kanske se ut som om den inte kan göra speciellt mycket, men ljudet förvånar och anledningen till det kompakta paketet är att man har använt sig av microbeam teknik. Det innebär att man har färre komponenter men att den ändå kan leverera ett väldigt bra ljud.

I Philips Fidelio B5 finns det fyra högtalarelement, två i mitten och en på vardera sida.

Philips Fidelio B5 erbjuder följande ingångar/utgångar:
HDMI: 2 in och 2 ut (ARC)
Digitalt in: Optisk
Analogt in: 3,5 mm mikrojack
Nätverk:
Trådlöst: Bluetooth

Philips Fidelio B5 saknar dock något väldigt viktigt och det är möjligheten att strömma musik trådlöst. Det går helt enkelt inte då den saknar möjligheten att koppla upp sig mot WIFI. En bra soundbar men som är relativt dyr och som saknar WIFI.

Källor:
https://m3.idg.se/2.1022/1.582411/fynda-soundbar-och-och-fa-battre-ljud-till-din-smart-tv
Ett test av 6 olika soundbars och hemmabiosystem, ett ingående och djupdykande test som tittar på alla aspekter av vad varje soundbar eller hemmabiosystem ska leverera och hur de levererar det.
M3 beskriver ingående varje soundbar samtidigt som de pekar på de fördelar och nackdelar som finns.

http://www.ljudochbild.se/test/10-soundbar-hogtalare/
Ljud och Bild gör ett ingående och verkligen djupdykande test när de jämför 10 olika soundbars. Framförallt har man i det här testet fokuserat på vilken ljudkvalitet som varje soundbar levererar, mer än vad M3 har gjort i sitt test.

http://www.trustedreviews.com/guide/best-soundbars
Trusted Reviews har jämfört 11 olika soundbars, visar på både fördelar och nackdelar men beskriver även i viss mån vilket ljud man kan förvänta sig. Testet är skrivet på engelska.

https://jyllands-posten.dk/livsstil/digitalt/lyd/ECE8052911/test-af-12-soundbars-og-lydsokler-den-letteste-vej-til-lydoplevelser/
Jyllands Posten har gjort ett ingående test för av olika soundbar och högtalare för att förgylla filmkvällen. Testet är skrivet på danska.

Dan Engström
Dan är en av våra test-specialister med stort fokus på nätverk, teknik och verktyg.