Teknikråd.se- nu med 15 000 läsare i månaden

Bäst i test antivirus 2018

Peter Jonsson

2018-04-10

Jag tror du håller med mig om:

Att det är få saker som stjäl så mycket tid som få ett virus på datorn!

Denna sammanställning visar dig det bästa virusskyddet 2018.

Vi har gått igenom de bästa antivirusen för:

  • Mac, 
  • Ios
  • Android 
  • Windows 10 
  • Windows 8 

Teknikråd.se rekommenderar: Panda Dome 

"Hittar alla virus, få falsklarm och billigt. Panda antivirus har kommit starkt de senaste året och förtjänar sin topp placering...."

Läs mer och köp hos PandaSecurity.com

1. Panda Dome

Årets vinnare för bästa antivirus Panda Dome kommer från Panda Security. Med 100 % upptäckt av skadliga hot så är de i absoluta toppskiktet av antivirusprogrammen.

Panda Dome är ett erfaret spanskt bolag som funnits i 30 år och har 30 miljoner användare över hela världen. Panda antivirus har en väldigt hög upptäckts frekvens av datorvirus och rapporterar väldigt få falsklarm.

De vann de senaste AV-comparatives.org real-world test med högsta poäng, missade inte ett enda virus. Antiviruset anses även vara väldigt stabilt och pålitligt i de tester som gjorts. Antivirusprogrammet är väl designad där det är enkelt att förstå och hitta de funktioner som finns och det är snyggt.

Tidigare hade Panda-antivirus problem med att de tog mycket datorkraft, detta har nu åtgärdas och AV-comparatives.org senaste test så var Panda bland de bästa i branschen på att använda minst resurser. Microsoft inbyggda antivirus fick 30 poäng medan Panda fick 7,5 poäng ju lägre ju bättre, gällande resurs förbrukning.

Teknikråd.se har även testat Pandas antivirus på en nyare laptop och inte märkt av en segare dator utan detta antivirus har varit ett av de bättre. Vi har även provat deras datoroptimerare som ingår som gjorde vår dator snabbare.

Tidigare hade Panda-antivirus problem med att de tog mycket datorkraft, detta har nu åtgärdas och AV-comparatives.org senaste test så var Panda bland de bästa i branschen på att använda minst resurser. Microsoft inbyggda antivirus fick 30 poäng medan Panda fick 7,5 poäng ju lägre ju bättre, gällande resurs förbrukning.

Teknikråd.se har även testat Pandas antivirus på en nyare laptop och inte märkt av en segare dator utan detta antivirus har varit ett av de bättre. Vi har även provat deras datoroptimerare som ingår som gjorde vår dator snabbare.

Panda inkluderar en massa saker i deras vanliga produkter som få andra antivirusprogram gör tex säkerhetskopiering, USB-skydd, Wi Fi-skydd, räddnings kit, lösenordshanterare, filkryptering, VPN, optimering av datorn osv.

Den största fördelen är alla antivirusprodukter fungerar på alla typer av utrustning tex. PC, Windows 10, Apple, Mac, Ios, Iphone, Ipad och Android. Panda är betydligt billigare än andra antivirusprogram, jämfört mot tex. 2:an och 3:an i teknikråd.se bäst i test lista.

Panda antivirus är ca 60% billigare på likvärdiga produkter och de har fler funktioner. Behöver du antivirusprogram till flera produkter så mellanskillnaden väldigt liten mellan tex 1 dator eller 3 datorer.

Läs mer och köp hos PandaSecurity.com

2. Kaspersky

Karspersky antivirusprogram är ett väldigt bra antivirus. De har också 99,9% upptäcksfrekvens och likartad andel falska alarm som Panda antivirus. Den prestanda som krävs av antivirusprogrammet är liten på PC men på Mac (Appel) så är inte antiviruset lika bra och kräver mer prestanda.

Karspersky gjorde ett stort misstag då det upptäcktes att deras antivirus lämna en öppen dörr till deras kunders datorer vilket kunde utnyttjas av kriminella (http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.636409/allvarliga-sakerhetshal-i-kaspersky-labs-antivirusprogram). Detta ses som en allvarlig brist för ett datorprogram och ännu allvarligare om det är ett antivirus, detta var för 2 år sen och förhoppningsvis har de lärt sig sin läxa.

Deras stora nackdelen som gör dem till 2:a är att de är dyra och erbjuder endast standardfunktioner i sitt antivirus. Priset ligger betydligt högre än för Pandas antivirus som inkluderar fler tjänster. Kaspersky fungerar inte än med mobila Windows 10 enheter. Antiviruset är användarvänlig och snabb när den arbetar, en av de snabbaste vi har testat.

3. Bitdefender

Bitdefender är ett mycket bra antivirus precis som de två ovanför. 99,9 % upptäckt av hot och få falska alarm. Dock varierar detta lite och de har enstaka tester fått lite sämre poäng.

Prestandan på datorn påverkas i en mycket liten utsträckning när antivirusprogrammet är igång. Bitdefender antivirus finns för PC (även Windows XP/Vista Windows 8 och Windows 10 är separata), Mac, Mobiler (iOS/Android) och optimering.

Den minsta antal enheter som ska skyddas och som går att köpa är 5 stycken kostar cirka 700 kr/år. Det är lite oklart vad de menar med en enhet om det gäller en dator och mobila enheter eller upp till 5 datorer. De har litet extra funktioner så som WiFi skydd, men ettan Panda antivirus erbjuder fler extra funktioner.

4. Trend Micro

Trend Micro Antivirus har som de övriga 99,9% upptäckts frekvens av skadlig kod. Dessvärre har antiviruset högt antal falsklarm vilket kan vara jobbigt och tidsödande att vanliga program klassas som datorvirus.

Trend Micro påverkar prestandan lite mer än vad de bästa antivirusprogrammen gör. Det är fortfarande ett väldigt bra antivirus men inte bäst på vår topplista. Trend Micro har satsat på att skydda mot anti-ramsomware och inkluderar den funktionen i sitt kompletta paket.

Vidare kan du bara köpa möjligheten till minst 3 installationer av programvaran jättebra om du har tre enheter som behöver skyddas. Men har du bara en dator eller två så är det pengar i sjön. Priset för 3 enheter ligger runt 600 kr. De har ett program som stöder alla plattformar som PC, Mac, plattor och smarttelefoner. Övriga antivirusprogram är uppdelade på olika plattformar. De saknar också ett flertal extra funktioner som deras konkurrenter erbjuder.

5. Avira

Avira är mest känd för sin gratis version som är omtyckt. Aviras antivirus har också en upptäckts frekvens på 99,9 % skadliga hot. Prestandan är bra och priset för antivirusprogrammet är bland de dyraste i testet.

Tyvärr saknar det stöd för många plattformar antiviruset stöder Win 10, Win 8 och Win 7. Windows XP stöds inte och inte Mac äldre versioner än OSX 10.11.

De har även ett separat antivirus för Android. De har tex ingen skydd när USB används eller backup av data. Tekniskt är programmet bra men den är dyr, dåligt med extrafunktioner. Slutligen finns inte programmet på svenska.

Källor:

https://www.virusbulletin.com/

Virus Bulletin är en säkerhetsportal från England som testar antivirus och beskriver den utvecklingen på internetsäkerhetsområdet. Testerna görs av experter och ingenjörer. De kommer ut med testresultat varannan månad och har en 100 % klubb det vill säga antivirusprogram som klarar att stoppa 100 % av hoten. Samtliga program i Teknikråd.se bäst i test är med i VB100- klubben. De mäter även RAP-poängen, prestandapåverkan och stabilitets klassar antivirusprogrammen.

https://www.av-comparatives.org/

AV-comperatives är en oberoende organisation som testar antivirus i systematiska test. De är ISO-certifierade. De har en ”real-world test” som är så nära en normal användare man kan komma. De samarbetar mycket med Universitetet i Innsbruck, som hjälper dem att utveckla testmetoder. De har en klassning av antivirusprogram testad (sämst), standard, advanced, advanced+ (bäst). Samtliga antivirusprogram som är med är klassad som minst advanced de senaste åren.    

AV-test

AV-test är ett tyskt oberoende företag som testar antivirus och hjälper sina kunder att utveckla sina produkter. AV-test består av 30 anställda som sköter om testerna som prövas mot deras testdata på 1000 terabyte. De testar antivirusprogram för upptäcktsgrad av hot, prestandapåverkan och falska varningar. Samtliga medtagna antivirus har full pott på att upptäcka hot.

PC för alla

Svensk dator/pryltidning som ägs av IDG.se. Testar inte själv antivirus utan hämtar mycket information från AV-test (se ovan) beskriver användarvänligheten. Brukar komma ut med ett test per år.

PCmag

Brittisk datortidning som använder de professionella källorna ovan men också själva gör omfattande tester med inhyrd tekniker. De är väl de mest omfattande testerna och beskrivningarna på nätet. Men ibland blir det lite för mycket som en vanlig användare aldrig tänker på.