Bäst i test test 360 kamera (5 kameror som filmar allt)

En 360 kamera är en av de nyare tekniska underverken som har nått marknaden och gjort livet lite roligare och kanske även enklare.

I takt med att VR eller Virtuell Reality har slagit igenom så har även 360 kameror börjat bli alltmer populärt då det är något som nästan är ett måste för att verkligen kunna få samma upplevelse som om man faktiskt befunnit sig någon helt annanstans.

Även om både kameror och videokameror blivit mer avancerade och numera finns det få skillnader i kvalitet så är det inte samma sak som att kunna med hjälp av en kamera se runt omkring sig i 360 graders vinkel.

I vårt test av de här modellerna av 360 kameror så tittar vi närmare på vilka vinklar kan man se med hjälp av kameran, hur bra kvaliteten är och allt som kan vara avgörande i ens val av en 360 kamera.

1. GoPro Fusion

GoPro Fusion är en klar testvinnare och främst beroende på sin höga upplösning på 5,2k med 30 fps eller 3k med 60 fps.

go pro fusion
Betyg (5 av 5)
PositivtNegativt
VattentätDyr
Testvinnare

Välkänd tillverkare
Framförallt så kommer GoPro Fusion från den kända tillverkaren av actionkameror GoPro och det innebär även att GoPro Fusion har flera fördelar gentemot andra 360 kameror.

Vattentät 5 meter
Den är vattentät till 5 meter och har en gummilik yta som skyddar den om man tappar den eller använder den lite mer aktivt än vad man kanske förväntat sig att man borde kunna göra med en 360 kamera. GoPro Fusion är en actionkamera på många sätt och vis men som även klarar av att filma i 360 grader.

Dyr
Det här är en testvinnare men den är väldigt dyr och för många är det här nog en riktig monsterkamera som man kanske inte har behov av. GoPro Fusion är däremot den allra bästa 360 kameran som finns på marknaden just nu.

2. Ricoh Theta V

Ricoh Theta V är en efterföljare till den kamera som lanserades redan 2013 och som då var den första 360 kameran som fanns.

Betyg (5 av 5)
PositivtNegativt
BilligEj vattentät

Ej vattentät
På många sätt är den lika effektiv som konkurrenten GoPro Fusion men är inte vattentät, dock kan man köpa till ett fodral som är vattentätt till 30 meter.

4K
Däremot är fodralet en av de större nackdelarna då det i sig inte är inkluderat och dessutom kostar det väldigt mycket. Ricoh Theta V är en bra 360 kamera men filmar bara i 4k och i 30 fps men är billigare om man inte behöver att den ska vara vattentät och för många användare räcker det gott och väl med 4k.

Sammantaget är Ricoh Theta V en väldigt bra 360 kamera som erbjuder allt man kunnat förvänta sig av en sådan.

3. LG 360 Cam

LG 360 Cam är en av de senaste modellerna som har nått marknaden men som inte alls lever upp till förväntningarna.

Betyg (3 av 5)
PositivtNegativt
BilligLåg upplösning
Enkel att använda

Låg upplösning
En väldig låg upplösning på 2560 x 1280 i 30 fps är inte något att skryta med när konkurrenterna klarar av betydligt högre upplösningar. Däremot är det här vårt tests billigaste 360 kamera och den är både lätt och enkel att använda sig av.

Billig
Trots att den är betydligt billigare än konkurrenterna så är det fortfarande en del pengar som det handlar om då inga 360 kameror egentligen kan benämnas billiga. För en användare som inte kräver det allra bästa så är LG 360 Cam ett bra alternativ och det är en del pengar man kan spara gentemot att köpa den dyraste modellen i testet.

Testvinnare
Mobil.se utnämnde dock LG 360 Cam till sin testvinnare och det är en bra och duglig 360 kamera att välja.Läs mer och se pris hos CDON

4. Samsung Gear 360

Samsung Gear 360 är en bra 360 kamera som filmar i 4k och 24 fps men som har kämpat mot flera problem då den från början enbart kunde användas med en Samsung Galaxy mobil.

samsung gear 360
Betyg (4 av 5)
PositivtNegativt
BilligKort batteritid
4K

Numera fungerar den dock utmärkt med andra mobiler och har blivit mer användbar. Samsung Gear 360 är däremot inte något speciellt bra val när det gäller 360 kameror, bildkvaliteten är sämre än hos konkurrenterna trots den höga upplösningen.

Har en relativt kort batteritid och fungerar inte alls som actionkamera på samma sätt som en del av konkurrenterna gör. Samsung Gear 360 är däremot relativt billig, användbar och framförallt smidig så för den som behöver en 360 kamera som fungerar men där man inte kräver något exceptionellt så är Samsung Gear 360 fortfarande ett bra alternativ.

5. 360fly

360fly hamnar längst ner i vårt test av 360 kameror och det finns flera fördelar och nackdelar med 360fly men där nackdelarna tyvärr är fler än fördelarna.

Betyg (3 av 5)
PositivtNegativt
Många fästenDyr
VattentätInga stillbilder

360fly är däremot en 360 kamera som kan användas som en actionkamera och det medföljer en massa olika fästen men kan inte ta några stillbilder. Den är dock robust och vattentät och får bra resultat i flera andra tester av 360 kameror men den når verkligen inte fram till sina konkurrenter.

Prismässigt är 360fly dyr i förhållande till vilka funktioner som medföljer och den filmar bara i en upplösning på 2880 x 2880 med 30 fps. 360fly är enkel att använda och är för många ett alternativ till den dyrare GoPro Fusion men det finns bättre alternativ att välja.

Källor

Mobil.se
En djupdykning bland allt det man kan behöva tänka på när man ska köpa en 360 kamera och de jämför 5 olika modeller och har även inkluderat filmer de tagit under testerna, allt för att visa upp hur de olika modellerna filmar och kan användas.

Ljud&Bild
Ljud&Bild har gjort en jämförelse av 4 olika modeller av 360 kameror som verkligen visar vad man bör tänka på och även tagit med olika fördelar och nackdelar med varje variant. En klar översikt som visar precis på hur de olika modellerna fungerar under testet.

Pcmag.com
PCmag har gjort en ordentlig jämförelse av 9 olika modeller av 360 kameror där man verkligen kan få reda på precis allt om de varianter som finns, vilka funktioner de har och vad man faktiskt får ut av varje kamera. Testet är skrivet
på engelska men är otroligt detaljerat.

Techradar.com
Techradar har i sitt test jämfört 10 olika modeller av 360 kameror och förser läsaren med en klar översikt över alla funktioner som varje kamera har. Testet är skrivet på engelska och är detaljerat för den som vill kunna få en snabb översikt över de olika varianterna som finns.

Adam Lundin
Adam är en av våra test-experter med fokus på områden inom kök, bil och barn.