Bäst i test dammsugare 2021, vi avslöjar 5 fantastiska dammsugare (även för husdjur)

Bäst

Electrolux EUS8GREEN

 • Tyst
 • Bra sugförmåga
 • Dålig på djurhår
Fynd

ELECTROLUX ESP72DB - fynd!

 • Billig
 • Bra sugförmåga
 • Dålig på kanter
 • Högt ljud
Bra på djurhår

Bosch BGS5335

 • Mycket bra på djurhår
 • Bra sugförmåga
 • Dyr
 • Dålig på kanter

Att hitta en bra dammsugare kan vara svårt, då de sällan är bra på allt. Vilken modell har bästa sugförmågan eller lågljudnivå osv…

Men det viktigaste vilken passar dina behov har du husdjur, mycket mattor eller behov av en tyst modell. En ny bra dammsugare kan förenkla dammsugningen avsevärt så du både spar tid och kropp.

Teknikråd.se har sammanställt de bästa dammsugarna. Vi har även tagit med de bästa modellerna för allergiker och djurägare. Vi har även lyckas hitta en billig maskin som presterar fantastiskt bra!!!

Funderar du på en robotdammsugare läs vårt test här

ELECTROLUX EUS8GREEN och ESP72DB – Två solklara vinnare

1. Electrolux EUS8GREEN

Electrolux har lyckats med sina senaste modeller och tagit första platsen varje år. I år placerar sig två dammsugare på första plats, fast de har några avgörande skillnader.

EUS8GREEN
Tillhör Ultra Silent-serien och är testets absolut tystaste maskinerna med bara 58 dB i ljudnivå, normal samtalsnivå ligger på ca 60 dB. Med andra ord så kan du dammsuga när någon sover.

Betyg:

Positivt

 • Tyst
 • Bra sugförmåga

negativt

 • Dålig på djurhår

Läste att dammsugaren skulle vara tyst. Men den överträffade alla förväntningar. Den bästa dammsugaren jag nånsin använt.” Kundomdöme

Dammupptagningsförmågan ligger i topp för hårt golv, matta, springor och mot kanter. Dammsugaren har en 12 meter lång sladd som gör att du slipper byta kontakt ofta.

Dålig på djurhår

Dess stora brist är att den är dålig på djurhår, den är faktiskt sämst i vår topplista.

0,000%
Allergifiltret/utblåsfilter är extremt effektiv och släpper ut mindre än 0,000% partiklar och filtret är tvättbart.

Jämfört mot ESP72DB är den cirka 500 kr dyrare men fortfarande mycket prisvärd.

1. ELECTROLUX ESP72DB – fynd!

Delad förstaplats så är detta en något enklare dammsugare också från Electrolux men som har fått toppbetyg för sin dammupptagningsförmåga.

Betyg:

positivt

 • Billig
 • Bra sugförmåga

negativt

 • Dålig på kanter
 • Högt ljud

Den är medelbra på djurhår som övriga dammsugare, men lite sämre längst kanter men ändå klart godkänd.

Den har 12 meter sladd och väldigt bra utblåsfilter som släpper ut mindre än 0,000%, filtret är även tvättbart. Den stora nackdelen med dammsugaren är at den låter betydligt mer än EUS8GREEN, den ligger inom normal nivån för dammsugarna i topplistan.

Priset är lägst bland de testade dammsugarna, ESP72DB är ett riktigt fynd. Du väljer EUS8GREEN om du vill ha en extremt tyst dammsugare som presterar väldigt bra. Men du har inte husdjur. ESP72DB väljer du om du vill ha en bra och billig allround dammsugare som låter lite mer.

2. Bosch BGS5335

LBosch BGS5335 är en dedikerad dammsugare för hushåll med husdjur. Detta syns direkt i tester med högsta möjliga betyg för dammsugning av djurhår. Detta genom helt nyutvecklat dammsugarmunstycke som är designad för djurhår.

Betyg:

positivt

 • Mycket bra på djurhår
 • Bra sugförmåga

negativt

 • Dyr
 • Dålig på kanter

Effektiv
Du behöver bara gå över samma punkt en gång och inte hålla på att gnugga för att få upp djurhår som det behövs med andra dammsugare. Bosch anger att hem med husdjur får 30 % snabbare dammsugning då deras dammsugare är så pass effektiv för djurhår.

Detta är inget jag tvekar över, då den har fått bra betyg i tester och konsumentomdömen är mycket positiva av djurägare med betyg 4,8 av 5.

30% snabbare städning för djurägare. -Standardiserat test av Bosch

Hur är den i övrigt eller är den bara bra på djurhår?

Den är en mycket bra dammsugare som dammsuger minst lika bra som andra dammsugare i topplistan. Boschs svagaste del är smuts längst kanter men den ligger fortfarande på en godkänd nivå.

Medeltyst
Ljudnivå ligger på medel och är låg inte lika låg som ZUS8GREEN men ändå bra. Energiförbrukningen är lite högre men då dammsugningen blir snabbare så är den ändå väldigt effektiv.

Dyr
Utblåstfiltret ligger på mindre än 0,000% vilket är väldigt bra samt så är filtret tvättbart. Den största nackdelen är priset som är dubbelt så högt mot Electrolux dammsugare som vann testet.

Men har du husdjur som hårar mycket då är detta dammsugaren för dig men har du inget husdjur kan du lika bra ta en annan billigare dammsugare.

Philips Performer Active FC8575, FC8578

Philips dammsugare presterar väldigt bra och hamnar på samma plats som Electrolux ovan i olika tester. Du får mycket dammsugare för pengarna.

Betyg:

positivt

 • Bra på hårda golv
 • Billig

negativt

 • Dålig på djurhår och mattor
 • Ej tvättbart partikelfilter

Bra på hårda golv
Hårda golv klarar den galant och tjocka mattor är lite sämre men fortfarande bra. Djurhår är den bra på men en bit från Bosch dedikerade dammsugare.

Stor dammsugarpåse
Den har största dammsugarpåsen på 3,5 liter så du kan dammsuga länge på samma påse. Energiförbrukningen ligger på samma nivå som de andra men ljudet från dammsugaren är lite högre än de övriga. Den det högsta ljudet i vår topplista och du bör ha ett hem där ljudnivån inte spelar så stor roll.

Dammsugarfiltret stoppar alla partiklar i utblåset och är bra val för allergiker men filtret är inte tvättbart.

Philips dammsugare är mycket prisvärda och värd varenda krona.

4. Miele C2 FreschAir Ecoline

Mycket bra dammsugare på hårt golv och tjocka mattor den klarar även springor bra. Den får dåligt betyg på att dammsuga djurhår.

Betyg:

positivt

 • Bra på hårda golv och mattor
 • Låg energiförbrukning

negativt

 • Dålig på djurhår
 • Släpper ut partiklar och är dyr

Släpper ut partiklar
Däremot så släpper den ut 0,004 % partiklar detta är väldigt bra men är du allergiker kanske du ska titta på de andra maskinerna i testet som klarar 0,000%.

Bullrar
Vidare är ljudnivån inte den bästa. Ljudet är betydligt högre än 1:an men på samma nivå som övriga i testet. Energiförbrukningen är låg och ligger något under de andra i testet.

Den får bra betyg i hanterbarhet och är väldigt enkel samt praktisk att dammsuga med. Relativt dyr då den presterar lika eller sämre än testvinnaren men du får betala 1000 kr mer.

5. Electrolux PD91-Green

Topplistans energieffektivaste dammsugare den förbrukar ungefär hälften av vad de andra dammsugarna förbrukar.

Betyg:

positivt

 • Bra på hårda golv och mattor
 • Super låg energiförbrukning

negativt

 • Urusel på djurhår
 • Mycket dyr

A+++
Den är belönad med A+++ klassning gällande energiförbrukningen.

Dålig på djurhår
Dammsugningsförmågan är godkänd men på djurhår presterar den riktigt uselt så har du husdjur ska du inte fundera på denna dammsugare. Ljudnivån är relativt låg men inte lika bra som ettan i topplistan.

Den släpper ut lite partiklar men är fortfarande väldigt bra. Den största nackdelen är priset som är mer än 50% över testvinnarens pris och du får en underpresterade dammsugare. Det finns ingen anledning till att välja denna mot tex testvinnaren.


Bästa dammsugaren för djurhår

Bosch BGS5335

I tidigare tester fick vi välja mellan den bästa av de medelmåttiga dammsugarna på upptag av djurhår, men i år så kan vi presentera Bosch helt dedikerad dammsugare för hushåll med husdjur.

Stort antal positiva användaromdömen som beskriver denna dammsugare som den bästa dammsugaren någonsin för djurhår. Detta backas upp av de tester vi har tittat på. BGS5335 klarar inte bara djurhår utan fungera bra för alla olika situationer hemma.

Priset är lite högre på denna dammsugare än övriga men för djurägare kan det vara värt. Enligt standardiserat test från Bosch dammsuger då 30 % snabbare med denna dammsugare än en vanlig. Just på grund av den tar upp djurhår snabbare.

Läs mer och se pris hos Tretti.se


Test av dammsugare för allergiker

Electrolux EUS8GREEN eller ESP72DB

Electrolux har lyckats med sina senaste dammsugare och tagit första platsen varje år. I år placera sig två dammsugare på samma poäng. Båda dammsugarna har partikelutsläpp under 0,000% med tvättbara filter. Läs mer ovan för att se skillnaderna. Kort beskrivs dammsugarna nedan.

EUS8GREEN
eus8green
 • Extremt tyst
 • Dålig på djurhår
 • Dyrare än ESP72DB men väldigt prisvärd

Läs mer och se pris hos CDON

ESP72DB
esp72db
 • Lite bullrig
 • Billig
 • Medelbra på djurhår

Läs mer och se pris hos NetOnNet


Billig dammsugare

Electrolux- ESP72DB

esp72db

Inte bara billig utan en av testvinnarna. Denna dammsugare är ett riktigt fynd! -fantastik bra sugförmåga till ett bra pris.

Klara alla underlag bra den enda negativa är att upptagning av smuts vid kanter ligger på medelnivå. Den är lite bullrigare än den något dyrare EUS8GREEN men fortfarande väldigt tyst.

ESP72DB är en perfekt allround dammsugare som kommer lyfta städningen för de flesta.

Läs mer och se pris hos NetOnNet


Källor:

Läs vårt test av tvättmaskiner

Källor till dammsugare tester som har sammanställt och bearbetas.

Råd och Rön 2018 (kostar)
Sveriges största och mest ansedda tidning för konsument tester och vägledning. Har ett omfattande test av dammsugare. Där Miele vann som bästa dammsugare. Råd och Rön tittar bla. på hur bra de dammsuger, ljudnivå, ergonomi och energiförbrukning. Testerna kostar pengar att läsa.

Energimyndigheten 2017
Energimyndigheten är Sveriges myndighet som driver frågan om bla energieffektivitet. De har testat 10 dammsugare i fråga om sugförmåga, bullernivå och energieffektivitet. Dammsugarna klassas i skala A-G. Vinnaren är från Bosch Zoo Pro Animal-serien. Alla nya dammsugare från 2017 måste ha en motoreffekt under 900W vilket tvingar tillverkarna att göra dammsugarna effektivare.

Expressen 2015
En av de strörsta kvällstidningarna testar 7 olika dammsugare på deras effektivitet.

Testfakta 2015
Fristående företag som testar och utför test till företag. Använder standardiserade tester. Electrolux Zuogreen vann testet. Hade lägsta ljudnivån i testet. Testet är grattis och från 2015.

Ica kuriren
Ica´s egna tidning har ett äldre test med dammsugare. Miele är bland de bästa dammsugarna. De har titta på hur bra de dammsuger, ljudnivå och hanterbarhet.

Taenk.dk
Danmarks motsvarighet till råd och rön. Högt anseende och noggranna tester de jobbar även nära den danska konsumentombudsmannen. De har årliga tester av dammsugare där Philips FC8721 och Electrolux zuogreen vann 2017 tester av dammsugare. Testet kostar att läsa.

DR.dk
Danmarks statliga radiokanal har tittat på olika dammsugare och testat de 2014. 5 dammsugare testas och där vinner Siemens Q4. Det mest intressanta är att de kommer fram till att många dammsugare är otäta och allergipartiklar kommer från andra ställen än utblåst på bland annat Miele och Nilfisk. Grattis att läsa.

SVT Plus
Sveriges statliga tv-kanal SVT har testat dammsugare i sin konsument program Plus. Efter noggranna tester av dammsugare så är testvinnaren Electrolux Zusgreen +Ultrasilencer. De testar tre moment ljudnivå, sugkraft och användarvänlighet. Där Electrolux klarar sig bra i alla delar. 

Klikk.no
Norsk online tidning som ofta testar teknikprylar. De testar 7 stycken dammsugare. De har en ny vinkel på tester där de utvärderar daglig användning av dammsugarna. Electrolux Zusgreen +Ultrasilencer vinner även här då den väldigt lätt använda. Den har bland annat styrning av effekten på handtaget och lätt att ställa in höjd på dammsugarröret. Ingen test av hur bra de suger är gjord.

Adam Lundin
Adam är en av våra test-experter med fokus på områden inom kök, bil och barn.