Teknikråd.se- nu med 40 000 läsare i månaden

Bäst i test eltandborste (5 modeller som gör rent)

Peter Jonsson

2019-02-15

Tandborstar är något som människan har använt sig av i olika former under en väldigt lång tid och alla har inte varit lika effektiva som man kunnat hoppas.

De senaste åren så har det dessutom tillkommit eltandborstar och precis samma princip gäller där, det finns olika modeller och varianter av dessa och alla är inte lika effektiva. Fördelen med en eltandborste är framförallt att även den sämsta varianten vanligtvis är mycket mer effektiv än att använda en gammal hederlig och manuell tandborste.

I vårt test har vi tittat närmare på allt som rör de olika modellerna och varianterna av eltandborstar och då även tittat på vilka modeller som är allra mest effektiva på att rengöra tänderna. Då det är målet med varje tandborste så är det även det allra viktigaste.

1. Philips Sonicare DiamondClean

Philips Sonicare DiamondClean är testvinnaren inte bara i vårt test men även i Expressens, Aftonbladets men även hos Tek.no och det är inte svårt att förstå varför.

diamondclean
Betyg (5 av 5)
Tar bort plack braDyr
Väldigt effektiv

Liknar vanlig tandborste
Även testfakta ger Philips Sonicare DiamondClean ett väldigt högt betyg. Det här är en eltandborste som tills sin utformning påminner väldigt mycket om de mer traditionella och manuella tandborstarna som de flesta av oss är vana vid.

Som att ha varit hos tandhygienist
För den som däremot är van vid att använda en eltandborste är det något som kräver att man vänjer sig vid att återgå till en traditionell tandborste. Philips Sonicare DiamondClean har ett effektivt system för rengöring och där man faktiskt kan få en liknande känsla som om man varit hos sin tandhygienist efteråt.

Tar bort mest plack
Philips Sonicare DiamondClean är den eltandborsten som rengör mest och som verkar ta bort allra mest plack mellan och på tänderna. Det medföljer även ett reseetui när man köper Philips Sonicare DiamondClean som gör att den är enkel att ta med och där man även kan ladda den med hjälp av en USB kabel, något som underlättar för den som reser mycket och kanske inte alltid har ett vanligt eluttag i närheten.

Läs mer och se pris hos NetOnNet

2. Braun Oral-B genius 9000

Braun Oral-B genius 9000 är på många sätt verkligen en smart eltandborste där man kan ladda ner en app till sin telefon för att se vart man behöver borsta mer noggrant. Något som kan vara väldigt bra för den som vet redan från början att det kan vara enkelt att slarva med tandborstningen.

genius9000
Betyg (4 av 5)
AppDyr
Trycksensor

App styrd
Dock kräver det här att man står stilla framför telefonens kamera för att det ska fungera. Något som kanske inte alla är intresserad av att göra men som trots allt är ett stort plus. Reseetuiet som medföljer har ett oväntat plus där det faktiskt går att ladda sin telefon med hjälp av ett USB uttag.

Trycksensor
Testfakta har i sitt egna test av olika eltandborstar utnämnt Braun Oral-B genius 9000 till sin testvinnare och det är inte svårt att förstå varför. Braun Oral-B genius 9000 är dock en av de dyraste varianterna som vi har testat och den har dessutom en trycksensor som säger till om man trycker tandborsten för hårt mot tänderna.

Något som kan orsaka skador på tandköttet och därför är det en väldigt bra funktion. I motsats till vår testvinnare så har Braun Oral-B genius 9000 runda borsthuvuden, något som den som är van vid eltandborstar enkelt känner igen.

Sammantaget en väldigt bra eltandborste som rengör tänderna och som dessutom gör det enklare att ta hand om dem på bästa möjliga sätt och vis.

Läs mer och se pris hos NetOnNet

3. Jordan Clean Premium+

Jordan Clean Premium+ har fått väldigt goda resultat och en del tester har visat att den även är överlägsen många andra varianter och modeller av eltandborstar när det gäller att ta bort plack men även för att ta hand om tandköttet.

Jordan
Betyg (3 av 5)
ToppbetygFå funktioner
Laddas bara med USB-kabel

Topp testad
Både testfakta och tek.no ger den bra betyg och framförallt beroende på sin långa batteritid. Även Aftonbladet ger Jordan Clean Premium+ ett högt betyg men det saknas en del funktioner som de andra modellerna har för att få ett toppbetyg.

USB-kabel
Jordan Clean Premium+ har både ett reseetui men även likt övriga eltandborstar ett vanligt landningsställ dock kräver båda att man använder den medföljande USB kabeln. Något som är bra för ett reseetui men inte för den vanliga laddningsstationen.

Sammantaget är Jordan Clean Premium+ en väldigt bra eltandborste och som verkligen rengör tänderna men som inte riktigt kan leverera det man förväntar sig när man tittar på det relativt höga priset mot de relativt få funktionerna som eltandborsten trots allt erbjuder.

Läs mer och se pris hos Whiteaway

4. Philips Sonicare Flexcare+ 6-Series

Philips Sonicare Flexcare+ 6-Series är likt Philips andra eltandborstar väldigt effektiv och har en lång batteritid, likt sin storebror men är inte lika effektiv.

6-serie
Betyg (3 av 5)
Rengör effektivtBillig

Mycket bra
Fortfarande så är det här en otroligt bra eltandborste som rengör effektivt och har nästan allt som sin storebror har, även de mer traditionella borstarna. Det är en av de största skillnaderna mot Philips konkurrenter då de inte använder de numera vanligare runda borsthuvudena utan använder de vanliga borstarna som påminner om de manuella varianterna.

Inte bäst
Testfakta har gett Philips Sonicare Flexcare+ 6-Series ett väldigt högt och bra betyg och detsamma gäller för tek.no som även dem ger den här modellen ett väldigt högt betyg. Däremot är det inte den bästa eltandborsten på marknaden och i vårt bäst i test så hamnar den bakom flera andra och mer effektiva eltandborstar.

I slutändan är det nämligen viktigt att det både finns de funktioner man kan förvänta sig av en eltandborste men även att den är effektiv när det gäller att rengöra tänderna.

Läs mer och se pris hos Tretti

5. Oral-B Pro 7000

Oral-B Pro 7000 hamnar sist på vår lista över eltandborstar men har oväntat fått ett väldigt högt betyg av Aftonbladet trots att den är väldigt dyr och inte alls levererar samma resultat som en del andra modeller och varianter har gjort i vårt test.

Betyg (2 av 5)
Rengör effektivtDyr

Däremot har Oral-B Pro 7000 flera tekniska funktioner som de andra modellerna saknar som Bluetooth som kan synka tandborsten med en telefon. Oral-B Pro 7000 låter däremot relativt mycket vid användande och även om det kan vara intressant att höra vädret när man borstar tänderna så är det något man lika gärna kan använda något annat för.

Framförallt då man märker varje funktion då Oral-B Pro 7000 känns större och tyngre än många av de andra modellerna vi har haft i vårt test. Helt enkelt så finns det bättre alternativ bland de eltandborstar vi har jämfört än Oral-B Pro 7000.

Källor

Testfakta
Testfakta har gjort en ordentlig djupdykning och tittat på allt de viktigaste när det gäller eltandborstar och har i sitt eget test tittat på 6 olika modeller. Där har de jämfört hur mycket plack som tagits bort efter användandet och om det finns några fel eller brister med eltandborsten. Varje tandborste har fått ett betyg där 1 är lägst och 5 är högst.

Expressen
Expressen har gjort en ordentlig översikt över 5 olika modeller av eltandborstar där varje variant har fått ett betyg efter funktion, utseende och användbarhet. Varje modell har fått ett betyg där 1 geting är lägst och 5 är högsta betyget.

Tek.no
Tek.no har gjort en klar sammanställning över det allra viktigaste man bör tänka på gällande eltandborstar i sitt test av 5 olika modeller. Varje modell har fått ett betyg där 1 är lägst och 10 är högst. Testet är dock skrivet på norska.

Aftonbladet kostar
Aftonbladet har gjort ett ordentligt test av 6 olika modeller av eltandborstar och tittat närmare på allt det man behöver känna till om varje modell.