Bäst i test köksfläkt (6 st underbyggd-, frihängande- och vägghängd köksfläkt)

En köksfläkt kan göra en stor skillnad i hur man upplever sitt kök, en del är väldigt effektiva och tar bort både fett och lukten från matlagningen.

Andra är inte alls lika bra och det gör att man inte alls på samma sätt kommer att trivas i sitt kök, något som aldrig är speciellt roligt. I vårt test av olika köksfläktar tittar vi närmare på olika modeller, energiklasser och annat man kan behöva känna till.

Test frihängande köksfläkt

1. Siemens LF97BB532

Siemens LF97BB532 är en frihängande köksfläkt från ett riktigt kvalitetsmärke som dessutom verkligen ser till att köket hålls luktfritt.

siemens 532
Betyg (5 av 5)
PositivtNegativt
Energiklass A+ och testvinnareDyr

Siemens LF97BB532 har en bra energiklass både på flödet och dessutom på fettfiltreringen, något som är extra viktigt för den som lagar mycket mat.

Siemens LF97BB532 har dessutom fått utmärkelsen bäst i test av Råd & Rön i deras test av frihängande köksfläktar. Något vi inte kan göra annat än att hålla med om då det här är en riktig kvalitetsfläkt.

Information om Siemens LF97BB532:

 • Energiklass: A+ 
 • Belysningseffektivitet: A 
 • Fettfiltreringseffektivitet: B 

Sammantaget är Siemens LF97BB532 en väldigt bra köksfläkt som gör precis det arbete man kunnat förvänta sig av en fläkt från ett märke som alltid tillverkar produkter av hög kvalitet. I vårt sammaställning av frihängande köksfläktar är det här verkligen en bäst i test.Läs mer och se pris hos Tretti

2. Bosch DIA097A50

Bosch DIA097A50, är likt alla produkter av den kända tillverkaren Bosch gjord i hög kvalitet och dessutom är det här en köksfläkt som ser till att köket hålls fritt från matos.

Betyg (5 av 5)
PositivtNegativt
TystDyr

Bosch DIA097A50 kan även användas för återcirkulering men då krävs det ett kolfilter för att detta ska fungera. Bosch DIA097A50 har en ljudnivå som trots det låga priset är på samma nivå som många av de riktigt dyra köksfläktarna.

Därför kan man med en Bosch DIA097A50 fortfarande ha ett samtal i köket även om den står på. Något som inte alltid är möjligt med alla köksfläktar.

Information om Bosch DIA097A50:

 • Energiklass: A
 • Belysningseffektivitet: A
 • Fettfiltreringseffektivitet: B 

Sammantaget är Bosch DIA097A50 en väldigt bra köksfläkt som verkligen kan leverera precis det man tycker att den borde kunna göra. En otroligt bra köksfläkt som ser till att matoset håller sig borta från köket.Läs mer och se pris hos CDON

Test underbyggd köksfläkt

1. Cylinda Slimline

Cylinda Slimline är en underbyggd fläkt från kvalitetsmärket Cylinda och som i Råd & Röns egna test av underbyggda fläktar fick utmärkelsen bra köp, något som vi inte kan göra annat än att hålla med om.

Betyg (5 av 5)
PositivtNegativt
BilligDrar mycket el

Cylinda tillverkar alltid kvalitetsprodukter och Cylinda Slimline är inget undantag. Det här är en köksfläkt som verkligen ser till att köket är fritt från matos och som fortfarande gör det möjligt att hålla en konversation i köket trots att fläkten är på.

Som alla underbyggda fläktar är den inbyggd i ett skåp och det finns inga som helst nackdelar med detta utan man får både förvaringsutrymme och samtidigt får man även en fläkt som verkligen gör det man kan förvänta sig av den.

Information om Cylinda Slimline:

 • Energiklass: C 
 • Belysningseffektivitet: A 
 • Fettfiltreringseffektivitet: B 

Cylinda Slimline är en bra underbyggd fläkt som trots att den har en lägre energiklass än många andra köksfläktar fortfarande är ett väldigt bra alternativ för den som behöver en pålitlig köksfläkt. Att Råd & Rön har gett den utmärkelsen bra köp, visar att Cylinda Slimline är ett bra alternativ, framförallt för den som har en lägre budget.Läs mer och se pris hos Tretti

2. Miele DA3466

Miele DA3466 är en underbyggd köksfläkt från topp märket Miele och som fått utmärkelsen bäst i test av Råd & Rön i deras test av underbyggda köksfläktar.

Betyg (5 av 5)
PositivtNegativt
Bra kvalitetDyr och drar mycket energi

Miele DA3466 har dessutom möjligheten att även fungera med återcirkulering men då krävs det att man införskaffar ett kolfilter för att det ska fungera. Miele DA3466 är precis som alla produkter gjorda av Miele av högsta möjliga kvalitet och där man aldrig behöver oroa sig över att den inte ska fungera ordentligt.

Även om Miele DA3466 inte har den högsta energieffektiviteten så är det här fortfarande en köksfläkt i toppklass och som verkligen håller matos borta och minskar fettmängden i luften.

Information om Miele DA3466:

 • Energiklass: B 
 • Belysningseffektivitet: A 
 • Fettfiltreringseffektivitet: B 

Miele DA3466 är sammanfattningsvis en otroligt bra underbyggd köksfläkt som håller de väldigt högt ställda kraven som både Råd & Rön och vi har i våra tester.

Test vägghängd köksfläkt

Miele DA 429-6

Miele DA 429-6 är en av de dyraste köksfläktarna som vi har tittat på i vårt test av olika köksfläktar, samtidigt är det också en av de allra bästa. Råd & Rön gav Miele DA 429-6 utmärkelsen bäst i test och det är även vad vi kom fram till när vi jämförde olika köksfläktar som är vägghängda. Utseendemässigt är det svårt att slå Miele DA 429-6 med sin rostfria design och som verkligen är lämplig för ett större hushåll där man lagar mycket mat.

Samtidigt som man lagar mat så kan man märka vilken skillnad det är mellan en Miele DA 429-6 och den köksfläkten man hade tidigare då ljudnivån är betydligt lägre. I jämförelse kan man nästan missa att Miele DA 429-6 faktiskt är igång.

Information om Miele DA 429-6:

 • Energiklass: B 
 • Belysningseffektivitet: A 
 • Fettfiltreringseffektivitet: A 

Sammantaget är Miele DA 429-6 ett utmärkt alternativ och trots att den kostar mer än vad många andra köksfläktar gör, så får man en köksfläkt som faktiskt filtrerar bort fett mer än någon annan köksfläkt gör. Dessutom får man en pålitligt köksfläkt från ett av de bättre märkena som finns på marknaden.

Miele 6096

Miele 6096 är en vägghängd köksfläkt med återcirkulering, vilket innebär att luften filtreras och rengörs i ett kolfilter och sedan går luften ut i köket igen. Ett bra alternativ för den som inte har ett utblås redo eller som vill minska energiförlusten av att varm luft blåses ut från köket.

Likt alla produkter från Miele är Miele 6096 ett väldigt bra alternativ, som även kostar mindre än sin storebror. Råd & Rön gav Miele 6096, tillsammans med sin storebror, utmärkelsen bäst i test och det är inte svårt att förstå då Miele 6096 är en väldigt pålitlig vägghängd köksfläkt.

Information om Miele 6096:

 • Energiklass: B 
 • Belysningseffektivitet: A 
 • Fettfiltreringseffektivitet: B 

Sammantaget är Miele 6096 ett väldigt bra alternativ för den som inte vill eller har råd att köpa Miele DA 429-6 men som fortfarande vill ha en bra och pålitlig köksfläkt.

Källor:

Testfakta
https://www.testfakta.se/sites/default/files/grafik_koksflaktar151119.pdf Testfakta har gjort en ordentlig översikt över 7 olika modeller av köksfläktar där de har tittat närmare på allt man behöver känna till om varje modell i form av
energieffektivitet och vad man kan förvänta sig av köksfläktens kapacitet. En noggrann översikt som gör det möjligt att enkelt få en klar bild av allt det man behöver känna till om köksfläktar.

Råd & Rön
Råd & Rön har gjort tre olika tester av de tre varianterna av köksfläktar som vi har tagit med i vårt test, varje modell har fått ett betyg där 1 är lägst och 100 är högst. De har även tittat närmare på och gjort ett överslag över alla funktioner och varje köksfläkts kapacitet. Dessutom har de gjort det möjligt för en konsument att verkligen få en klar bild av vad man behöver känna till om de olika köksfläktarna.

Adam Lundin
Adam är en av våra test-experter med fokus på områden inom kök, bil och barn.