Bäst i test köksmaskiner 2021 (7 olika maskiner)

Du håller säkert med att hitta rätt och få en bra köksmaskin, (hushållsmaskin eller köksassistent) är svårt. Men.

Vi hjälper dig hitta rätt mellan benämningar och modeller. Jag lovar att du kommer hitta den bästa köksmaskinen som sparar tid för dig i köket.

Vad är skillnaden mellan en bra köksassistent, köksmaskin, hushållsassistenten, matberedare och bakmaskin?

Bästa hushållsmaskinen 2021

1. KENWOOD CHEF XL TITANIUM KVL8300S -vann Tek.no!, 2017

Kenwoods köksassistenter har fått högst betyg och varit bäst i test i alla tester vi hittat. Deras tidigare toppmodell-serien Major har ersatts med Chef-serien där XL Titanium KVL8300S är den bästa.

Det är inte konstigt att förstå varför, då maskinen utklassar de andra i styrka och kapacitet. Vid brödbakning och vid rengöring av maskin får den toppbetyg. Ett test har gett Kenwood dåligt betyg vid vispning av äggvita och grädde men det visar sig vara en enklare modell.

Den starkare Kenwood har fått bästa betyg i vispning den orkar även 2,4 kg deg utan problem. Maskinen är något tung med 10,4 kilo men samtidigt väldigt stabil.

Kenwood Chef har en led-ring som lyser upp skålen så det inte är några problem att se vad som händer i skålen. Titta noga vad som inkluderas till köksmaskinen då det varierar kraftigt vissa inkluderar köttkvarn och mixer andra bara visp och degkrok. Det är bra att jämföra olika paket på nätet för att hitta bästa priset online.

Undvik de köksmaskiner med lägre effekt då det inte alltid orkar med vispningen. De bättre hushållsassistenterna har en skål på ca 6,7 liter.

Läs mer och se pris hos NetOnNet

2. Electrolux Assistent Pro EKM6000

En helt unik design måste ses . Designen hör ihop med att skålen sätts in på ett unikt sätt som är enklare och mer stabilt än de övriga köksmaskinerna i testet. Väldigt effektiv och lätthanterlig som gör det enkelt att komma igång. Den har en 1200 W motor och stor rymlig skål (5,7 l) som rymmer det mesta.

Är det lite dåligt ljus så har den inbyggda ledljus för skålen som hjälper dig i matlagningen. Den har 10 olika hastigheter och en programmerbar timer så matlagningen blir enkel. Den var blad de tystare köksmaskinerna i testet. Det finns även ett stort utbud av tillbehör för maskinen.

Läs mer och se pris hos Bagaren & Kocken

3. Ankarsrum Assistent AKM6230

Ankarsrum köksmaskiner är något av en svensk klassiker och har funnits länge. Den har den största skålen och flest tillbehör med i standardpaketet. De finns många tillbehör att köpa till och tillbehör till äldre maskiner fungerar oftast med de nya köksassistenterna.

Maskinen har ett annorlunda utseende mot andra hushållsmaskiner. Motorn sitter under skålen och skålen snurrar runt vispen, måste ses (klicka nedan på länk). Detta är också den annorlunda designen som skapar bekymmer för vissa, att den är svårare att få ihop och starta, i alla fall första gången sen lär man sig.

Även de olika redskapen kan vara lite knepiga att komma på hur de ska fungera. Tyvärr låter den också mest bland köksmaskinerna och är lite dyr. Men köksmaskinen har en väldig hög kvalitet och har varit omtyckt i generationer. Ankarsrum köksassistent har många inställningar och en stark motor på 800 w.

Sammantaget får du en väldigt bra maskin med marknadens största skål vilket ger den en 3:e plats.

Läs mer och se pris hos Bagaren & Kocken

4.Kitchen Aid Artisan 175

Kitchen Aid Artisan 175 är en väldigt bra hushållsassistent med många tillbehör. Trots den klenare motorn på 300 w så överraskas många av dess effekt mycket pga dess energieffektivitet.

Dock når den aldrig upp till samma kraft som tex Kenwood så ska du baka väldigt mycket kanske denna köksmaskin inte rätt för dig. Kitchen Aid köksmaskin har en mellanstorlek på skålen och är bland de tyngre modellerna i testet. Men maskinen är väldigt nätt så den tar lite plats i köket.

Den är bland de tystaste köksassistenterna i testerna. En av dess största fördelar är att den har en stilren och snygg design (måste ses, se länken nedan), du behöver inte gömma den i skåp hemma. Vilket gör att den används mer. Med 29 olika färger och många tillbehör hittar du någon som passar dig.

Titta gärna på dess retrodesign.

Läs mer och se pris hos Bagaren & Kocken

5.Bosch MUM-serien

Bosch är en väldigt effektiv och betydligt lättare än andra märken. De lättare maskinerna hålls på plats med sugfötter. Ljudnivån är relativt låg i de flesta moment.

Köksmaskinen från Bosch är oftast lite mindre och har mindre volym på blandskålen. Bosch håller ned priset på köksassistenterna och skickar oftast med många tillbehör. Jämför och köp på nätet för att hitta den utrustning som passar dig.

Läs mer och se pris hos Bagaren & Kocken

6. Krups

Med testets starkaste motor och dubbla degkrokar så blandar den de flesta degar i ett nafs och är överlägsen i tid för degblandning.

Maskinen upplevs stabil och har en timer. Ljudet ligger ungefär på samma nivå som de andra maskinerna men den kan ha en väldigt irriterande ton som gör den jobbig att höra.

Spärren sitter på baksidan och köksassistenten kan vara jobbig att hantera med en hand. Maskinen ger en väldigt hög känsla av kvalitet.

Läs mer och se pris hos Bagaren & Kocken

7. OBH Nordica Hercules

Stark köksmaskin som knådar degen effektivt med sin starka motor. OBH Nordicas hushållsassistans är ofta relativt billiga och många tillbehör medföljer.

Maskinen har något högre ljud än andra maskiner och är ostadig vid vissa moment. Skålen är stor och köksmaskinen är medeltung.

Läs mer och se pris hos Bagaren & Kocken

Vad är skillnaden mellan de olika maskinerna?

Köksmaskin, köksassistent, hushållsassistenten? Kärt barn har många namn. Det är samma maskin som fått många olika namn. Främsta syftet med dessa maskiner är att knåda och vispa. Du kan även utöka funktionen med malning, korvstoppning, pressning, mixer och m.m.

Matberedare syfte är att hacka och skiva saker. Vissa kan knåda lite men är inte någon vidare bra på det.

Bakmaskin är en liten ugn med inbyggd omrörare. Om du snabbt vill ha färskt bröd.

Tänk på när du köper köksmaskin Titta på dina behov!

Vad vill du göra mest – Om det är baka kanske behöver du en större bunke då. Jagar du mycket eller vill mala kött och göra korv se vilka maskiner som erbjuder kvarn. Kanske vill du pressa äpplen då får se om maskinen har en äppelpressare som kan göra jobbet. Har du plats att ha köksmaskinen framme eller vill du ha en lite som ska stoppas in i skåp. Vill du ha den framme kanske köksassistenten ska ha en läcker design med rätt färg.

Källor

2017

Tek.no

Tek.no är norges största nätsida för hemelektronik med över 800 000 läsare/månaden. Tek.no testade 7 olika hushållsmaskiner där funktion, hanterbarhet och matlagning bedömndes. Vinnaren var Kenwood men många maskiner fick höga betyg.

2016

Telegraph UK 

Den anrika brittiska Telegraph gjorde ett test av köksmaskiner i december 2016. I Storbritannien är köksmaskinen KitchenAid en klassiker i hemmen. De titta på vilka maskiner som kund utmana den. Kenwood och Ankarsrum placerade sig 1:a och 2:a. Testet är inte så jätteinformativt, utan lägger stor vikt på utseende och pris.  

YLE.fi 

Finska Yle har gjort ett test på 4 hushållsmaskiner där delad första plats var Kenwood och Electrolux. Testpanelen bestod av vanliga familjer med bla barn som testa maskinerna och gav ett omdömen om köksmaskinerna. Informativ artikel som tar fram bra och dåliga egenskaperna, tyvärr var få maskiner med. Grattis artikel.

Taenk.dk  

Danmarks motsvarighet till Råd och Rön har testat 13 köksassistenter. Mycket detaljerat och informativt test. Kenwood fick toppbetyg i testet.  Alla maskiner testas i ett antal standardiserade moment och får slutbetyg därefter. Måste betala för se testet.

2015

TV2.no   

Norska tv2 gjorde ett lite annorlunda test och jämförde billiga mot dyra hushållsmaskiner. De jämförde totalt 5 maskiner. De billiga köksmaskinerna kunde fungera bra i enskilda moment men kunde inte räcka till i alla moment och hastighet som de dyrare maskinerna. Kenwood vann även detta test.

2014

Ica kuriren

Ica kuriren och bakdrottningen Birgitta Rasmusson testar 10 olika köksmaskiner från olika märken i prisklassen 800 kr till över 5000 kr. 5 stycken köksmaskiner får högsta betyg ingen av de billigare når upp till högsta betyg. Electrolux, Krups, Kitchen Aid, Kenwood och Ankarsrum får högst betyg vid bakning. Sämst blir Wilfa som ändå tar 3000 kr för sin maskin. 

2013

Vi i villa

Vi i villa testade vilken hushållsmaskin som var bäst i test. I testet ingick sju olika maskiner från sju olika märken. De testade maskinerna för blanda annat blanda/knåda bröddeg, röra kaksmet och vispa äggvita. Kenwood vann testet med god marginal och OBH Nordica kom på andra plats. Dock ska det påpekas att köksmaskiner kan vara bökiga att sätta ihop och använda. Detta speglas i att ingen maskinkom över 3 poäng i användarvänlighet.

Expressen

Expressens leva och bo testade 8 stycken köksmaskiner. Vinnaren blev Ankarsrum som fick beröm för stor skål, många tillbehör och effektiv. Dess största nackdel är att maskinen är dyr. Krups fick en hedrande andra plats.

2012

Forbrukerradet  

Norska forbrukerrådet gjorde ett test av 7 stycken köksmaskiner där Kenwood segrade. Dock ska det i ärlighetens namn påpekas att testet är hämtad från Testfakta samma test som Vi i villa använder, resultatet är därför identiskt. Värt att säga är att Kenwood är lite långsam på vispa ägg mot sin konkurrenter men hade bäst fluffighet.

Dan Engström
Dan är en av våra test-specialister med stort fokus på nätverk, teknik och verktyg.