Bäst i test Slow juicer (5 maskiner som kramar ut den sista droppen)

Alla älskar väl att dricka juice av olika slag och det är framförallt färskpressad juice som är allra godast. Samtidigt är det också färskpressad juice som innehåller flest näringsämnen och om man jämför färskpressad juice mot den man köper i affären, är skillnaden mycket stor.

Framförallt för den som vanligtvis brukar köpa juice som är gjord på koncentrat. För den som även vill kunna blanda olika frukter och grönsaker efter eget behov och tycke och smak så är det verkligen en slow juicer som man behöver. Då kan man få precis den juicen med det innehållet man vill ha till frukosten eller när man nu vill dricka den.

I vårt test av olika slow juicers har vi tittat närmare på hur bra de fungerar och hur enkla de är att rengöra.

Witt by Kuvings C9600

I vårt test av olika modeller av slow juicers så sticker Witt by Kuvings C9600 ut och är verkligen vår bäst i test.

Betyg:

Positivt

  • Testvinnare
  • Snabb och tyst

Negativt

  • Kan inte köras i diskmaskin

Enkel att använda
En snabb och enkel maskin som är enkel att rengöra även om manualen avråder från att använda diskmaskinen för detta. Man sköljer enkelt av alla delarna som även är otroligt enkla att sätta ihop efteråt och man behöver inte ens läsa manualen för att förstå hur maskinen ska sitta ihop.

Tyst
Witt by Kuvings C9600 är stabil och framförallt så är den relativt tyst i jämförelse med andra maskiner i vårt test av olika modeller av slow juicers. När man jämför juicen så är den en aning tjockare än dess konkurrenter men det är i det här fallet inte en nackdel. Fick i Aftonbladets test av olika modeller av slow juicers fyra plus och i vårt test blev den en klar testvinnare.

Hurom HAA Alpha

Hurom HAA Alpha är enkel och smidig att sätta ihop men maskindiskas avrådes, likt övriga maskiner i vårt test av olika slow juicers.

Betyg (4 av 5)
PositivtNegativt
Lätt användDyr
TystKan inte maskindiskas

Tyst med inte effektiv
När den är igång hörs ett litet gnisslande men annars är den väldigt tystlåten men när det väl kommer till själva pressande  är Hurom HAA Alpha inte alls lika effektiv som vår testvinnare. Den klarar inte alls av lika stora bitar utan kräver att en del fiberrika grönsaker och annat skärs i bitar om högst 3 cm.

Dyr
Råd & Rön gav Hurom HAA Alpha en delad andraplacering i sitt test av olika modeller av slowjuicers men fortfarande en lång bit bakom deras testvinnare. Hurom HAA Alpha är helt enkelt inte lika effektiv som man kunnat hoppas på och även förväntat sig då Hurom HAA Alpha är relativt dyrt i jämförelse.Läs mer och se pris hos Tretti

Tefal Infiny Press Revolution

Tefal Infiny Press Revolution kommer på en klar andraplats i vårt test av slow juicers och det här är en väldigt bra maskin.

Betyg (4 av 5)
PositivtNegativt
Lätt användSvår att fylla på frukt
Billig

I Råd & Röns test av slowjuicers hamnade den på en klar förstaplacering, långt före de andra maskinerna i testet. Tefal Infiny Press Revolution är helt enkelt en väldigt bra slow juicer som är enkel att rengöra och framförallt är den enkel och smidig att använda sig av.

Det tar inte lång tid innan man har ett glas färskpressad apelsinjuice eller vilken juice man nu vill dricka. Tefal Infiny Press Revolution är ett bra alternativ för den som framförallt vill ha en lite billigare slow juicer än vår testvinnare.

Philips HR1889 Viva Collection

Philips HR1889 Viva Collection kan kännas lite plastig men är trots detta en stabil och bra slow juicer som dessutom inte är speciellt dyr.

Betyg (3 av 5)
PositivtNegativt
Gnälligt ljudInte effektiv
Billig

Relativt tystlåten men ger ifrån sig ett gnällande ljud när större bitar ska malas eller pressas till juice. Något som för en del kan vara en stor nackdel då man kanske inte alls vill höra ett gnällande ljud på morgonen.

Prismässigt är dock Philips HR1889 Viva Collection en bra konkurrent i jämförelse med andra modeller i vårt test som kostar nästan dubbelt så mycket samtidigt som de inte alls klarar av att vara lika effektiva som Philips HR1889 Viva Collection faktiskt är.

Även om Philips HR1889 Viva Collection faktiskt är en väldigt bra slowjuicer så finns det mycket bättre alternativ att välja mellan och då framförallt vår testvinnare och vår andraplacering som är både prismässigt och effektivitetsmässigt mycket bättre alternativ.

Magimix Le Duo Plus XL

Magimix Le Duo Plus XL är en slow juicer som fick en delad andraplacering i Råd & Röns test av olika modeller av slow juicers.

Betyg (2 av 5)
PositivtNegativt
Inte effektiv och bullrig
Dyr

Dyr
Trots den relativt höga placeringen i Råd & Röns test kan vi inte rekommendera Magimix Le Duo Plus XL om man jämför med andra modeller som vi har tittat på i vårt bäst i test av slow juicers då dessa är mycket bättre och även prismässigt bättre alternativ.

För det finns ingen som helst anledning till varför man ska köpa en dyrare slow juicer som inte alls klarar av att leverera samma tysta pressande och mängd juice som de andra modellerna i vårt test faktiskt klarar av.

Skillnaden mellan råsaftcentrifugering och slowjuicers

När man ska välja en maskin som kan leverera färskpressad juice på morgonen så finns det två alternativ, antingen en råsaftcentrifugering eller en slow juicer. Den största skillnaden som kan vara en stor faktor i valet är hur mycket juice man behöver pressa varje morgon, har man exempelvis en stor familj som alla vill dricka apelsinjuice så är en råsaftcentrifug ett bättre alternativ rent tidsmässigt än en slow juicer.

Som man hör på namnet så tar en slow juicer betydligt mer tid än vad en råsaftcentrifug gör. Dock får man en betydligt mer smakrik och enligt en del även mer näringsrik juice, även om detta inte är bekräftat, om man väljer en slow juicer. De få tester som gjorts visar att juicen från en råsaftcentrifug och en slow juicer inte skiljer sig nämnvärt och att både är fulla av näringsämnen man behöver. En fördel för en slow juicer är att man även kan pressa bladväxter, örter och nötter på ett sätt man inte alls kan förvänta sig av en råsaftcentrifug.

Så till stor grad beror valet av vilken typ av juicepress man behöver på vad man själv tycker om och framförallt för den stora familjen på hur mycket juice som kan pressas på en kort tid. För den som behöver ett eller två glas så är en slow juicer vanligtvis ett mycket bättre alternativ medans för den stora familjen så är en råsaftcentrifug ett bättre alternativ. Skillnaden handlar främst om styrkan på motorn där en råsaftcentrifug oftast har en på omkring 1000 watt medans en slow juicer sällan har en på mer än 240.

Skillnaden beror på hur motorn arbetar där en slow juicer enbart har ett varv per sekund och en råsaftcentrifug istället kan ha omkring 200 varv per sekund. Vad som passar en själv och ens familj bäst är dock något man själv måste komma fram till och i viss mån även testa sig fram till för att verkligen hitta det allra bästa alternativet.

Källor

Aftonbladet
Aftonbladet har gjort ett ordentligt test av 6 olika modeller av slow juicers och 1 råsaftcentrifug där varje modell har fått ett betyg beroende på den samlade bedömningen som gjorts. Maxbetyget är 5 plus och det lägsta är 1 plus. Aftonbladet har även noggrant gått igenom de skillnader som finns mellan en råsaftcentrifug och en slow juicer där de tar upp all relevant fakta och dessutom visar precis på vad man som potentiell köpare bör tänka på när man ska välja en slow juicer.

Råd & Rön
Råd & Rön har gjort ett ingående test av 4 olika modeller av slow juicers där varje modell har fått ett betyg där 1 är lägst och 100 är det högsta betyget. Råd & Rön har även gått igenom de fördelar och nackdelar som finns med varje modell och verkligen gjort en klar översikt över vad man bör tänka på när man ska välja en slow juicer. Dessutom har de försett läsaren med en klar översikt över hur enkelt det är att pressa olika varianter och typer av juice eller juicekombinationer baserat på innehållet en eventuell användare av slow juicern skulle vilja ha sin juice på morgonen.

Adam Lundin
Adam är en av våra test-experter med fokus på områden inom kök, bil och barn.