Bäst i test torktumlare 2021 (7 fantastiska maskiner)

Torktumlare och dess märkning kan vara väldigt svår att tolka:

Det finns olika modeller och klassningar på torktumlare. Men… 

Vi lovar du hittar den bästa torktumlaren som passar dig. För att;

Vi har arbetat oss igenom samtliga tester som finns online och ger dig köpråd för att köpa den bästa torktumlaren på nätet. 

Behöver du tvättmaskin läs gärna vårt test på tvättmaskiner

Bäst i test torktumlare 2021 

1. Siemens WT47W568DN

Siemens är vinner ibland annat Råd och Röns test av torktumlare. Torktumlaren är väldigt bra på torka och har korta torktider. Den är sämre än genomsnittet när det gäller att torka mycket bomullskläder då tar det lång tid och det blir inte riktigt bra.

Tvätten blir mycket jämn torr och inte en massa våta fläckar när man tar ut tvätten.
Även på hanterbarheten är det riktigt bra betyg som delas ut. Då främst gällande att det är mycket lätt att tömma vattenbehållaren och göra rent kondensator och mikrofilter.

Siemens har bland det bästa betyget på att tvätten inte blir för skrynklig. Ljudnivån är bland de lägsta och energiförbrukningen är mycket låg. Utrustad med värmepump och självrengöring av kondensor gör den väldigt energieffektiv.

Den bästa torktumlaren 2021 – men lasta den inte för full.

Klicka här för bästa pris och mer info hos Tretti.se

2. Miele TWE 620 WP Eco

Miele är absolut bäst på att få torken ren vare sig det är mycket eller lite tvätt. Men.

Torktumlaren har bland de längsta torktiderna och tvätten blir inte helt jämn torr, vilket kan vara väldigt frustrerande. Tyvärr är även hur skrynklig tvätt blir bland de sämsta i testet.

På hanterbarheten är det riktigt bra betyg som delas ut. Då främst gällande att det är mycket lätt att tömma vattenbehållaren och göra rent kondensator.
Miele har bland det bästa betyget gällande ljudnivån och är bland de lägsta och energiförbrukningen är mycket låg. Utrustad med värmepump och självrengöring av kondensor gör den väldigt energieffektiv.

Brister med tvätten och Mieles höga pris gör att den inte når helt fram.

Klicka här för bästa pris och mer info hos Whiteaway.se

3. BOSCH – WTW84362SN utgått ersatt med WTW875M8SN

Hade denna modell haft bättre torktid hade den till och med kunna vunnit testet. Men på denna punkt får de sämst betyg i testet. Samtidigt ska sägas att det enbart handlar om 10-15 minuter längre torktid än övriga. För de som kan vänta en kvart extra är Bosch mycket väl ett alternativ. 

Bosch får höga betyg gällande torkning – oavsett om det är bomull eller syntet. Den ligger även bland de bästa på jämnheten i torkningen samt skrynkling. 

Utöver det har den fått högsta betyg för en tydlig manual och höga betyg på allmän hanterbarhet. Torktumlaren använder värmeväxlare och är extremt energieffektiv. Den har även självrengörande kondensor som gör att den behåller sin effektivitet genom åren.

Dock brister Bosch på ljudnivå och har dåliga betyg, Betydligt sämre än de andra torktumlarna i testet. WTW875M8SN ersätter testad torktumlare, då den har snarlika egenskaper och mycket goda recensioner från användare. 

Klicka här för bästa pris och mer info hos Tretti.se

4. LG – RC8055AP2F

För många är det viktigaste att en torktumlare torkar kläderna bra och att detta sker relativt snabbt. På dessa två punkter får LG höga betyg torkning men inte lika bra på torktid. Det är bara på ”stor last med syntet – Skåptorrt” som torktumlaren får medelbetyg.   

Även på hanterbarheten är det riktigt bra betyg som delas ut. Då främst gällande att det är mycket lätt att tömma vattenbehållaren och göra rent kondensator och microfilter. 

Den punkt som LG kunnat ha bättre betyg på är skrynkling. Här ligger de bland de sämsta. Även ljudnivån är något högre än de övriga. Utrustad med värmepump och självrengöring av kondensor gör den väldigt billig att använda.

5. Elektro Helios – TK 9702

Electro Helios är torktumlaren för de som sätter torkningen i fokus. Av de tre olika program som testades fick den högsta betyg i två och högt betyg i det tredje. Klart bäst i jämförelse med de andra. Torktiden är på ca 1timme och 20 minuter. 

Till dess nackdel kan nämnas att den har ganska låg effektivitet i kondensatorn. Det gör att det kan skapas en högre luftfuktighet i det rum som den är placerad i. I vissa fall kan det behövas kombineras med avfuktning. 

Får även medelbetyg gällande hanterbarhet och programval. 

En effektiv torktumlare som kan lämna efter sig en högre luftfuktighet. I övrigt kan den rekommenderas.  

6. Cylinda – TVP 5171

Cylinda TVP 5171 sticker inte ut med några dåliga betyg på någon punkt. Men får inte heller speciellt höga betyg på många punkter heller. En klassisk medelmodell som håller normal standard på det mesta. 

Enda punkten som kan lyftas upp som dess styrka är effektiviteten i kondensatorn. Genom att modellen är bland de bästa på denna punkt skapas minimal luftfuktighet av torktumlaren. 

Cylinda är en av de fem bästa torktumlarna i testet. Men söker man en torktumlare som är speciellt bra på en särskild punkt bör man se på de andra modellerna. Om det inte just är graden av luftfuktighet som man fokuserar på. 

7. Husqvarna – QW6273

Husqvarna QW6273 får mycket högt betyg gällande torkning – kanske den punkt som är allra viktigast i val av torktumlare. De kommer precis efter Electro Helios på denna punkt. Även torktiden är bland de bättre med program ner till 1 timme och 15 minuter. 

Dess nackdel är effektiviteten i kondensatorn, något som många torktumlare har. Det gör att man bör vara uppmärksam på luftfuktigheten i rummet. En annan nackdel är ljudnivån som är bland de sämre.

Men med höga betyg på torkning och snabbhet samt medelbetyg på de flesta av de andra punkterna får Husqvarna sammanlagt ett bra betyg. 

Köpa med installation på nätet?

Det finns inte några regler eller lagar i Sverige på att det måste vara en behörig installatör som installerar torktumlaren. Om det inte är en fast elinstallation då måste fackman göra det. Men det finns två stora fördelar att köpa denna tjänst. En tjänst som i vissa fall ingår när man köper torktumlare och i vissa fall kostar några hundra.

Den största fördelen är säkerhetsaspekten. Om det skulle uppstå en skada och därtill en följande vattenskada kan försäkringsbolagen undersöka om torktumlaren varit korrekt (fackmannamässigt) installerad. Om den inte varit det har de rätten att neka att betala ut hela, eller delar av, ersättningen. 

Den andra fördelen är att det är så bekvämt. Företaget levererarar, installerar och tar i de flesta fall med sig den eventuella tidigare torktumlaren. Installerat och klart. Dessutom säkert. 

Läs mer hos WhiteAway hur det fungerar.

Mer info hos White Away

Källor och mer information

TopTen Sverige 

Råd och Rön

Energimyndigheten

ABC nyheter.no

Dan Engström
Dan är en av våra test-specialister med stort fokus på nätverk, teknik och verktyg.