Vi använder cookies för bättre besöksupplevelse

Bäst i test torktumlare 2016 (+ ett fantastiskt råd)

Torktumlare och dess märkning kan vara väldigt svår att tolka:

Det finns olika modeller och klassningar på torktumlare. Men… 

Vi lovar du hittar den bästa torktumlaren som passar dig. För att;

Vi har arbetat oss igenom samtliga tester som finns online och ger dig köpråd för att köpa den bästa torktumlaren på nätet. 

Behöver du tvättmaskin läs gärna vårt test på tvättmaskiner

 Missa inte Teknikråd.se unika rabattkoder & kampamjer hos internetbutiker

Bäst i test torktumlare 2016 

1. LG - RC7055AH6M

För många är det viktigaste att en torktumlare torkar kläderna bra och att detta sker relativt snabbt. På dessa två punkter får LG höga betyg. Det är bara på ”stor last med syntet – Skåptorr” som torktumlaren får medelbetyg.   

Även på hanterbarheten är det riktigt bra betyg som delas ut. Då främst gällande att det är mycket lätt att tömma vattenbehållaren och göra ren kondensator och microfilter. Att tidningen ger LG ”Bra Köp” är därför inte någon överraskning.

Den punkt som LG kunnat ha bättre betyg på är skrynkling. Här ligger de bland de sämsta. Även ljudnivån är något högre än de övriga. Utrustad med värmepump och självrengörning av kondensor gör den väldigt billig att använda.

Den bästa torktumlaren 2016 – men var beredd på att ta fram strykbrädan. 

När Råd & Rön genomförde ett stort test av torktumlare, vann LG RC7055AH6M. 

Se pris och mer info hos WhiteAway

2. BOSCH - WTW86167SN

Även Bosch WTW86167SN får ”Bra Köp” av Råd & Rön. Hade denna modell haft bättre torktid hade den till och med kunna vunnit testet. Men på denna punkt får de sämst betyg i testet. Samtidigt ska sägas att det enbart handlar om 10-15 minuter längre torktid än LG. För de som kan vänta en kvart extra är Bosch mycket väl ett alternativ. 

Bosch får höga betyg gällande torkning – oavsett om det är bomull eller syntet. Den ligger även bland de bästa på jämnheten i torkningen samt skrynkling. Behovet av strykning blir något mindre på Bosch än på LG. 

Utöver det har den fått högsta betyg för en tydlig manual och höga betyg på allmän hanterbarhet. Torktumlaren använder värmeväxlare och är extremt energieffektiv. Den har även självrengörande kondensor som gör att den behåller sin effektivitet genom åren.

Se pris och mer info hos WhiteAway

3. Elektro Helios – TK 9702

Electro Helios är torktumlaren för de som sätter torkningen i fokus. Av de tre olika program som testades fick den högsta betyg i två och högt betyg i det tredje. Klart bäst i jämförelse med de andra. Torktiden är på ca 1timme och 20 minuter. 

Till dess nackdel kan nämnas att den har ganska låg effektivitet i kondensatorn. Det gör att det kan skapas en högre luftfuktighet i det rum som den är placerad i. I vissa fall kan det behövas kombineras med avfuktning. 

Får även medelbetyg gällande hanterbarhet och programval. 

En effektiv torktumlare som kan lämna efter sig en högre luftfuktighet. I övrigt kan den rekommenderas.  

4. Cylinda - TVP 5171

Cylinda TVP 5171 sticker inte ut med några dåliga betyg på någon punkt. Men får inte heller speciellt höga betyg på många punkter heller. En klassisk medelmodell som håller normal standard på det mesta. 

Enda punkten som kan lyftas upp som dess styrka är effektiviteten i kondensatorn. Genom att modellen är bland de bästa på denna punkt skapas minimal luftfuktighet av torktumlaren. 

Cylinda är en av de fem bästa torktumlarna i testet. Men söker man en torktumlare som är speciellt bra på en särskild punkt bör man se på de andra modellerna. Om det inte just är graden av luftfuktighet som man fokuserar på. 

5. Husqvarna - QW6273

Husqvarna QW6273 får mycket högt betyg gällande torkning – kanske den punkt som är allra viktigast i val av torktumlare. De kommer precis efter Electro Helios på denna punkt. Även torktiden är bland de bättre med program ner till 1 timme och 15 minuter. 

Dess nackdel är effektiviteten i kondensatorn, något som många torktumlare har. Det gör att man bör vara uppmärksam på luftfuktigheten i rummet. En annan nackdel är ljudnivån som är bland de sämre.

Men med höga betyg på torkning och snabbhet samt medelbetyg på de flesta av de andra punkterna får Husqvarna sammanlagt ett bra betyg. 

Köpa med installation på nätet?

Det finns inte några regler eller lagar i Sverige på att det måste vara en behörig installatör som installerar torktumlaren. Om det inte är en fast elinstallation då måste fackman göra det. Men det finns två stora fördelar att köpa denna tjänst. En tjänst som i vissa fall ingår när man köper torktumlare och i vissa fall kostar några hundra.

Den största fördelen är säkerhetsaspekten. Om det skulle uppstå en skada och därtill en följande vattenskada kan försäkringsbolagen undersöka om torktumlaren varit korrekt (fackmannamässigt) installerad. Om den inte varit det har de rätten att neka att betala ut hela, eller delar av, ersättningen. 

Den andra fördelen är att det är så bekvämt. Företaget levererarar, installerar och tar i de flesta fall med sig den eventuella tidigare torktumlaren. Installerat och klart. Dessutom säkert. 

Läs mer hos WhiteAway hur det fungerar.

Mer info hos White Away

Källor och mer information

TopTen Sverige 

Råd och Rön

Energimyndigheten

Go to top