Bäst i test Utomhushögtalare 2021

Testvinnare

Bowers & Wilkins AM-1

 • Snygg design
 • Bra ljud
 • Vädertålig
 • Finns bättre alternativ för inomhusbruk
Snygg design

Sonos Outdoor

 • Riktigt snygg design
 • Vädertålig
 • Bra ljud och all-round högtalare
 • Priset
 • Finns bättre alternativ för inomhusbruk
prisvärd

Andersson ORS 3.2

 • Priset
 • Vädertålig
 • Högtalarna bör kopplas samman för bästa möjliga ljud

Det kanske är vanligast att införskaffa sig högtalare till uteplatsen eller verandan till våren, trots det är många utomhushögtalare klimattåliga och kan vara kvar utomhus under hela året. Om du inte vill lämna kvar din utomhushögtalare ute till exempel under vintern kan du självklart alltid använda dem inomhus under tiden. 

Tycker du precis som jag att det är få saker som slår bra musik på verandan en vårkväll? Det kan vara värt att lägga en peng och kunna ha monterade högtalare utomhus. De har oftast bättre kvalitet än den bärbara varianten och ljudet är oftast en markant skillnad. 

Vilka högtalare bör du då köpa? Jag skulle råda om att se till vad du vill få ut av högtalaren, men även vad din budget är. Är ditt fokus med högtalaren att du ska kunna spela lite lugn och trivsam musik på verandan? Eller vill du kunna dra upp volymen och bjuda in vänner och grannskapet till fest? Eller kanske båda alternativen.  

Precis som med det mesta när det handlar om teknikprylar, så finns det en uppsjö av utomhushögtalare. Det finns de högtalare du inte behöver montera utan är portabla redo att ta med, de som du ansluter med wifi eller bluetooth, de som du monterar och många fler varianter. 

Vi kommer att titta närmre på utomhushögtalare som du monterar utomhus på exempelvis en vägg eller liknande.

Bowers & Wilkins AM-1

Bowers & Wilkins AM-1 är en utomhushögtalare som är vädertålig, den står även emot korrosion och UV-strålning. Dessa faktorer gör att högtalaren kommer att se bra ut även efter ett par år av utomhusmontering. Trotts att de är en utomhushögtalare fungerar den även bra inomhus.
 
När du köper Bowers & Wilkins AM-1 följer det med fästen till dem. Det är en L-formad aluminiummontering som du enkelt fäster på en sida av högtalaren. Högtalaren är enkel att montera, och du kan välja att göra det på både vägg och tak, vågrätt eller lodrätt. Den döljer tråkiga kablar bra, och om du till exempel skulle vilja montera ner dem och ta in dem över vintern är det enkelt göra.
 
Det här är högtalare med en stilren och snygg design, och du kan välja mellan färgerna vitt och svart. Högtalaren är bra konstruerad och är av hög kvalitet.
 
Ljudet är bra balanserat och generöst, och den har definitivt mer bas än vad man skulle kunna tro. Det är helt enkelt en högtalare som fungerar till de flesta tillfällen, festen likväl som eftermiddagslugnet. För den här priskategorin kommer du inte bli besviken på Bowers & Wilkins AM-1.

Betyg:

Positivt

 • Snygg design
 • Bra ljud
 • Vädertålig

Negativt

 • Finns bättre alternativ för inomhusbruk

Sonos Outdoor

Sonos Outdoor är en högtalare som är vädertålig. Den klarar vind, hög luftfuktighet, saltvattenstänk, vatten, värme, UV-strålning och minusgrader. Det vill säga alla väderförhållanden som Sverige har att erbjuda. Den har en stilren och snygg design. Bra fästen medföljer så att du enkelt kan montera upp dem, vågrätt eller lodrätt.
 
Sonos Outdoor är utformade så att du kan ansluta dem till en Sonos Amp om du vill öka ljudkvaliteten, och du kan ansluta tre högtalare för en Amp. Självklart blir ljudet rikare om du gör det, dock är ljudet bra även utan Sonos Amp. Högtalaren har specifika ljudkomponenter som bidrar till bättre kvalitet och en naturlig musikupplevelse.
 
Precis som med andra Sonos högtalare kalibrerar du även denna, det gör att högtalaren kan med smart teknologi justera ljudet för att uppnå bästa resultat. Det underlättar för dig, och du kan sitta ner, luta dig tillbaka och låta högtalaren och appen göra det jobbet åt dig.
 
Som nämnt ovan ansluter du högtalaren till en Sonos-appen. Den fungerar med alla dina favorit musiktjänster, den kan även styras med AirPlay. Sonos uppdaterar regelbundet sina program, vilket är bra. Uppdateringarna går också väldigt obemärkt förbi. Precis som övriga Sonos högtalare kan du ansluta andra högtalare och styra dem alla från en och samma app.

Betyg:

Positivt

 • Riktigt snygg design
 • Vädertålig
 • Bra ljud och all-round högtalare

Negativt

 • Priset
 • Finns bättre alternativ för inomhusbruk

Argon Audio Out6

Här har vi en högtalare från Hi-Fi Klubbens egna märke, Argon Audio. Det här är en högtalare de har tagit fram tillsammans med fabriken, för att kunna få en bra högtalare som de varit med och utvecklat.
 
Argon Audio Out6 är en stabil utomhushögtalare, som är vädertålig för det svenska vädret. Högtalaren har behandlats så att den inte ska missfärgas av UV-strålar. Trots att högtalaren ska hantera vind och fukt bra rekommenderas det ändå att inte montera upp högtalaren på en inte allt för utsatt plats.  Fästen till montering av högtalaren medföljer vid köpet, och de är enkla att montera. Du kan montera högtalaren lodrätt eller vågrätt.
 
Den här utomhushögtalaren är den billigaste högtalaren på listan, men är trots det överkomliga priset en bra högtalare. Den ger ett bra ljud för terrassen, garaget, verandan eller andra ställen på tomten som kan behöva musik.
 
Argon Audio Out6 är efterträdaren till Out5, och definitivt en förbättrad uppdatering. Den har en högre kapacitet på ljudet och en djupare ton. Det här är en utomhushögtalare som fungerar till festen likväl som eftermiddagsavslappning i lugn och ro.

Betyg:

Positivt

 • Priset
 • Bra ljud för priskategorin
 • Bra bas för priskategorin

Negativt

 • Andra Hi-Fi högtalare har ofta en bättre ljudbild

Andersson ORS 3.2

Det här är en högtalare som kommer med en väldigt tacksam prislapp. Högtalaren är bra för vardagligt bruk, och ett bra budgetalternativ. Om du är efter en basic högtalare som gör jobbet, och inte vill lägga mycket pengar på den, då är det här ett alternativ för dig.
 
Högtalaren har inte riktigt samma stilrena design som andra högtalare på listen, men den ser ut som en högtalare ska göra och kommer inte sticka ut på uteplatsen. Fästen till högtalaren medföljer vid köpet, de är enkla att montera och du kan välja om högtalaren ska vara monterad lodrätt eller vågrätt.
 
Högtalaren är vädertålig och klarar tre av Sveriges fyra årstider, du behöver ta in den vintertiden.
 
Ena högtalaren har en integrerad förstärkare. Du spelar den genom att använda dig av bluetooth. De skickar med en tio meter lång kabel för att kunna koppla ihop de två högtalarna för att få ett bra ljud från båda två. Högtalarna styrs med den medföljande fjärrkontrollen, vilket är ett smidigt sätt att justera volymen, basen och diskanten.

Betyg:

Positivt

 • Priset
 • Vädertålig

Negativt

 • Högtalarna bör kopplas samman för bästa möjliga ljud

Klipsch AW-650

Klipsch AW-650 är ett bra alternativ för sin prisklass. Det är en högtalare som har ett bra ljud för uteplatsen eller tomten. Den är en vädertålig högtalare som är UV-resistent och elementen på högtalaren skyddas av ett rostfritt aluminiumgaller.
 
Högtalaren har även ett kabinett som du kan måla, så att den bättre smälter in i omgivningen.  Monterar du den på en husvägg som till exempel är röd kan du även måla högtalaren i samma färg. Själva kabinettet är tillverkad i UV-beständig ABS-plast, något som bidrar till en ökad livslängd.
 
Fästen för att kunna montera upp högtalarna medföljer. Du kan montera högtalarna lodrätt eller vågrätt, vilket som passar bäst för din tomt.
 
Klipsch AW-650 är en högtalare som har en väldigt hög känslighet, 95dB, vilket medför att du troligen inte kommer känna samma behov av att införskaffa en förstärkare. Ett par av Klipsch AW-650 täcker en stor spelyta, för att uppnå det perfekta ljudet med högtalarna rekommenderar de att du har två par av dem, då kan ljudet fördelas maximalt över din trädgård.

Betyg:

Positivt

 • Prisvärd
 • Vädertålig
 • Ljudet

Negativt

 • Storleken

DLS MB6i

Här är en utomhushögtalare i den lägre prisklassen. Det är en bra högtalare för prislappen, och ett bra alternativ till uteplatsen. Den är tålig högtalare som är gjord i ABS-plast och som är vädertålig, och klarar temperaturer från -20 till +85 grader.
 
Frontgallret och fästena är båda av aluminium och har sedan samma färg som högtalaren. Fästena tillåter dig att montera högtalaren både lodrätt och vågrätt. Den går självklart att använda inomhus likväl som utomhus.
 
MB6i är både större och kraftigare än dess företrädare, MB5i, de har definitivt utökat ljudkvaliteten men ändå lyckats hålla högtalaren till ett rimligt pris. Skaparna på DLS rekommenderar att du använder dig av högtalaren i minst 20 timmar, så att säga spelar in högtalaren för att den sedan ska ge bästa möjliga ljud.
 
Ett tips kan vara att du kopplar in en Chromecast Audio till förstärkaren, då kan du enkelt styra högtalaren från mobilen, detta kräver självklart att du har wifi. Det här är en bra högtalare för priset, och om du endast tänker använda den för vardagligt användande fungerar den utmärkt.

Betyg:

Positivt

 • Priset
 • Vädertålig
 • Bra kvalitet, hållbar

Negativt

 • Prislappen avspeglas en del på ljudet

Tips vid montering av utomhushögtalare

 1. Försök montera högtalarna så högt som möjligt för att få en så bästa möjliga ljudbild. 
 2. Om det är möjligt kan det vara att rekommendera att montera högtalarna en bit ifrån altanen eller uteplatsen, inte direkt monterad vid utomhusbordet. Ljudet kan då bli väldigt direkt och påtagligt. 
 3. Om du väljer att placera högtalarna i närheten av en vägg kommer väggen att bidra till att ljudet rundas av, vilket resulterar i en mjukare ljudbild. 
 4. Det kan vara en rekommendation att försöka montera högtalarna så att du kan luta dem nedåt, det underlättar för basen. 

Källor

Förutom tillverkarnas webbplatser med produktinformation samt våra egna erfarenheter av de testade produkterna, så har vi hittat testrelaterad information via nedan länkar:

bästahörlurarna.se/hogtalare/utomhushogtalare/

m3.idg.se/2.1022/1.733065/utomhushogtalare

smartahogtalare.se/2019/07/20/de-6-basta-utomhushogtalarna-2020/

www.hifiklubben.se/inspiration/streaming/udendors-hojtalere-fed-lyd-i-det-fri/

Anna Johansson
Anna är väldigt intresserad av allt som har med hem/hushåll och trädgård att göra, och har en nyfikenhet för nya produkter och produkttestning.