Enkel lösning på dåligt ljud i Jabra Elite 65t & 75t

Har dina true wireless hörlurar från Jabra plötsligt fått sämre ljud i ena eller båda hörlurarna? Oroa dig inte, det där dova oönskade eller tysta ljudet är troligen väldigt lätt åtgärdat.

I en hel del av Jabras hörlurar finns ett mer eller mindre känt problem med att ljudet plötsligt i ena hörluren upplevs sämre. Det kan upplevas som att ljudet är dovt, har dålig bas och är tydligt tystare. Skillnaden från hur de va innan och efter detta uppmärksammat sig är klart märkbar men många tror felaktigt att det är hörluren sitter dåligt i örat eller att balansen är felinställd.

Egentligen är det ett väldigt banalt problem som inte Jabra själva valt att skriva om – nämligen att det fastnat öronvax eller annat skräp i en mikroskopisk ljudkanal. Att den är igentäppt syns nämligen inte ens med ögat.

Åtminstonde följande modeller har detta problemet och samtliga åtgärdas på samma sätt:

  • Jabra elite 65t
  • Jabra elite active 65t
  • Jabra elite 75t
  • Jabra elite active 75t
Lufthål som satts igen inringat i rött.

Med en enkelt rengöring får du tillbaks ljudet

På bilden ovan ser du inringat ett lufthål som släpper igenom den luft som behövs för att göra ett bra ljud, speciellt i mellan- och basregistret. Detta hål har även någon form av membran i sig som antagligen skyddar mot vatteninträngning medan den kan släppa igenom luft. Men det är också här det kan uppstå problem, utan fri lufttillförsel så blir ljudet tyst och dovt.

Genom att använda en nål eller annat tunt föremål och försiktigt rengöra hålet på bilden ovan så kommer det ”plötsligt” bli precis lika bra ljud som du hade från början. Ett gem kan funka i nödfall men är egentligen något för stort. Men va väldigt försiktig då du inte vill skada membranet eller komponenterna undertill. Du ska alltså skrapa runt lite på membrand-ytan, inte försöka peta igenom det.

Detta löser en klar majoritet av de problem som folk tror är hårdvarufel för dessa hörlurar. Det sparar dig både tid och pengar att fixa hemma själv istället för skicka in till service som endast kommer att genomföra en rengöring på din bekostnad.

Läs mer

För ett tag sedan gjorde vi två jämförelser av både trådlösa hörlurar under 1000 kr och träningshörlurar som du kanske är intresserad av att läsa mer om. Håll utkik här på Teknikråd.se för fler pris- & produktjämförelser.

Dan Engström
Dan är en av våra test-specialister med stort fokus på nätverk, teknik och verktyg.