Test: Philips 3000i luftrenare

Innan coronapandemin var få av oss medvetna om luftkvaliteten i våra hem. De flesta av våra vakna timmar spenderades på jobbet och under pendling, snarare än mellan våra fyra väggar. Men när vi plötsligt tillbringade månader inomhus, ofta på nära håll med andra människor, blev inomhusluftkvalitet en allvarlig fråga som behövde snabb lösning.

Luftrenare är efterfrågade, kanske ingen mer så än Philips AC3033/30 3000i. Vad är det då som är så speciellt med denna enhet? För det första är den otroligt effektiv, tyst som en viskning och energieffektiv. Den är också lätt att använda och programmera på distans. Dessutom är den betydligt billigare än jämförbart högpresterande luftrenare – och vi har testat flera andra. Här är varför vi är entusiastiska över denna speciella modell.

Philips 3000i

Philips 3000i är en effektiv och energisnål luftrenare som passar bäst för större rum. Den har en snabb respons på förändrade luftförhållanden, är inte överkänslig för tillfälliga dofter och kan personifieras för att fokusera på specifika partiklar som pollen. Denna enhet är också prisvärd jämfört med liknande produkter, har låga driftskostnader. Den är dessutom lätt att använda och kan fjärrprogrammeras. Sammantaget gör dessa faktorer den till en utmärkt luftrenare.

Betyg:

Positivt

  • Kraftig luftflöde
  • Effektiv luftrening
  • Snabb respons
  • Bra värde för pengarna
  • Låg energiförbrukning

Negativt

  • För kraftig för mindre rum
  • Stor

Hur vi testade

Vi tillbringade flera veckor med att testa Philips AC3033/30. Detta inkluderade att prova olika inställningar på enheten samt att flytta den till olika rum för att se hur den skulle prestera under olika förhållanden. Vi undersökte också hur lätt den var att använda och jämförde den med liknande enheter för att se vad vi fick för pengarna.

SpecifikationerDetaljer
FläktinställningFyra hastighetsinställningar från sömn till turbo-läge
Quiet Mark-certifieringJa
OscillationNej
FjärrkontrollVia mobilapp, Alexa och Google Home
TimerJa, med möjlighet att skapa ett veckoschema
Ström55W
Garanti2-års global garanti
Vikt6.8kg
Höjd645mm
Max bredd290mm

Design

Designmässigt är Philips AC3033/30 så enkel som det blir – det är en cylinder som är 645mm hög med en diameter på 290mm. De nedersta två tredjedelarna är gjorda av perforerad vit plast som tillåter luften att dras in från alla sidor.

Baktill finns en lucka som du kan öppna för att installera och ta bort filtret – det passar in som att placera en bok på en hylla – ovanför det finns sensorn som känner av luftkvaliteten i ditt hem. Det finns också en vrå här som fungerar som ett handtag för att underlätta lyft. Och på undersidan av enheten finns upphöjda spår som gör att den enkelt kan skjutas på ett hårt golv – det finns dock inga hjul, så de med mattor kan behöva lyfta upp den.

Den övre tredjedelen är täckt med ett grått tyg runt sidorna, vilket ger det övergripande utseendet en minimalistisk, skandinavisk känsla. På toppen, omger ventiler (utlopp för den filtrerade luften) en cirkulär, pekkänslig kontrollpanel. Till skillnad från några av de andra enheter vi har testat, kan du göra i princip allt på denna kontrollpanel, med undantag för att ställa in ett schema. För det behöver du appen (mer om detta nedan).

Funktioner

Philips AC3033/30 är utformad för rum upp till 130 kvadratmeter – det genomsnittliga svenska vardagsrummet är 20 kvadratmeter – så detta kommer bekvämt att passa de flesta hushåll och även några företag.

Precis som andra högpresterande luftrenare kombinerar NanoProtect HEPA-filtret som används i denna enhet ett högeffektivt partikelfilter (HEPA) med ett aktivt kolfilter. Tillsammans kan de ta bort 99,9 procent av bakterier och virus, samt större partiklar som pollen, djurhår och dåliga lukter.

Philips AC3033/30 uppnår denna effektivitet genom att införa en elektrostatisk laddning till partiklarna den filtrerar så att de fångas av filtret mycket lättare. Det innebär att maskinen inte behöver arbeta lika hårt för att uppnå samma resultat som ett traditionellt HEPA-filter, vilket gör att den är mer energieffektiv och tystare.

Du kan när som helst kontrollera luftkvaliteten i ditt hem på displayen samt när du eventuellt behöver byta ut filtret. Det finns också en knapp för att stänga av LED-displayen, vilket är praktiskt för användning på natten.

Rekommenderar vi Philips 3000i?

Vi älskade att testa Philips 3000i, men den är definitivt bäst för större rum där luftflödet kanske inte påverkar temperaturen lika mycket. Dessutom behöver du plats för att rymma dess större storlek. För sommarbruk kan vi lätt se hur den också skulle kunna fungera som en fläkt.

Vi gillade särskilt dess effektivitet och dess responsivitet – den är inte så känslig att den kommer att slå på turboläge när någon går förbi med parfym men den kommer att starta direkt när till exempel matlukt sprider sig i rummet. Vi gillade också att du kunde personifiera filtret, till exempel för att fokusera mer på pollen än lukter, vilket vi tyckte förbättrade den totala upplevelsen.

Och slutligen var vi imponerade av dess relativa prisvärdhet. Jämfört med liknande enheter är den mycket mer överkomlig. Och tack vare dess låga energiförbrukning – jämförbar med den för en glödlampa – är den inte alltför kostsam att använda. Dessutom kommer filtren att räcka i upp till tre år innan du behöver byta ut dem.

Adam Lundin
Adam är en av våra test-experter med fokus på områden inom kök, bil och barn.