Vi använder cookies för bättre besöksupplevelse

Bäst i test 19 diskmaskiner (halv-, hel-, small- och bänkdiskmaskin) 

Du håller säkert med;  att hitta den bästa diskmaskinen är svårt med krångliga modellbeteckningar och en uppsjö av modeller samt tillverkare. Men: test diskmaskin

Teknikråd.se lovar dig att spara tid och pengar genom gå igenom alla diskmaskin test för att hitta den bästa diskmaskinen till dig 2017. Vi har gått igenom alla tester så du slipper.

Teknikråd.se rekommenderar den vanliga diskmaskinen Bosch SMU46CW01S och vi hittade även ett riktigt billig, fynd diskmaskin som är integrerad från Whirlpool Läs mer nedan:
Nedan hittar du följande avdelningar:

Nedan hittar du följande avdelningar:

 Missa inte Teknikråd.se unika rabattkoder & kampanjer hos internetbutiker

Bäst i test diskmaskin (underbyggd/vanlig)

1. Bosch SMU46CB01S, SMU46CI01S, SMU46CI02S, SMU46CW01S, tyst

Bosch tar hem plats 1-4 i test av diskmaskiner då samtliga maskiner har fått samma höga poäng hos Råd och Rön och bästa betyg hos danska Taenk.dk . Det är inte konstigt då det enda som skiljer är färgen på diskmaskinerna. Allt annat är identiskt. 

Med höga betyg för diskförmåga, torkning, hanterbarhet och miljö placerade sig alla Bosch maskiner på en hedrande första plats i ett test som Råd & Rön genomfört gällande diskmaskiner. Dessa testade diskmaskiner är de bästa du kan få 2017. 

Det som sticker ut mot konkurrenter är att disken blir riktigt ren men även att torkningen är otroligt bra, då även plastlådor blir torra. Torkningen använder en unik teknik med Zeolith som är en naturlig mineral. Mineralen blir varm när den blir våt och på det sättet skapas värme som tar bort fukt. Diskmaskinerna har plats för 13 kuvert med anpassningsbart inre. 

Den sämsta egenskapen är tiden för diskning med ett standardprogram som är cirka 1 timme och 50 minuter långt detta är relativt snabbt bland nya diskmaskiner som alla har en trend att ta väldigt lång tid. Detta är pga att tillverkarna för alla diskmaskiner prioriterar en låg energiklassning och därför blir tiden lidande man kan inte få båda.

Priset ligger på medel eller under medel för diskmaskiner, det finns ingen anledning att inte välja den diskmaskin som är bäst i test 2017.

Vit- Läs mer och bästa pris hos Whiteaway.se

Rostfri- bästa pris hos enemo

2. Bosch SMU46CW02S 

Bosch SMU46CW02S fick precis samma poäng som Bosch diskmaskinerna ovan men enligt Bosch ska denna diskmaskin bullra mindre och dra mindre energi. Enligt Råd och Röns grundliga test så har den precis samma bullernivå och samma energiförbrukning. Bosch tar dock 1500 kr extra för denna diskmaskin, alltså bortkastade pengar. Därav en 2:a placering.

Läs mer och bästa pris hos Whiteaway.se

3. Miele G 6620 SCU och G 6630 SCU dyr

Tycker Miele är väldigt svår att bedöma de har betydligt lägre poäng än 1:an i test av diskmaskiner men kostar det dubbla. Dock har ingen testat dess hållbarhet jämfört de andra och ryktesvis ska denna vara väldigt bra, de säger själva att deras produkter ska hålla i 20 år.

Miele är nästan lika bra på rengöring som 1:an och har full pott på torkning. De använder en ny teknik för torkning där de öppnar luckan lite automatiskt så ny luft kan komma in vid torkning. Detta gör att den fuktiga luften vädras ut och all disk blir betydligt torrare än annars. En annan punkt är att de har plats för 14 kuvert vilket är en mer än 1:an.

En stor nackdel med denna diskmaskin är tiden för standardprogrammet som ligger på 2 timmar och 44 minuter och enda maskinen vars eko-program är kortare med 10 min.
Ljudnivån är bland de bästa och är på samma nivå som ettan.

Mieles diskmaskin är mycket bra och har innovativ teknik men den är lite sämre än 1:an och lång tid på diskprogrammet, därmed inget som motiverar det höga priset. Välj Bosch maskiner som tog 1:a plats så kan du byta diskmaskin två gånger för ett lägre pris än en diskmaskin från Miele.

4. Bosch SMU87TW06S -kan styras med en app har en app

Denna Bosch är den moderna diskmaskinen 2.0. Den mest spännandefunktionen är att den kan styras med en app från soffan. Det går att koppla upp diskmaskinen med WiFi och sedan styra den.

Tyvärr når den inte upp till samma nivå som Bosch på första plats i testet. Den är lite sämre på diskning, torkning och ljudet. Den förbrukar lite mindre vatten och har ungefär samma strömförbrukning. Bra maskin om du vill kunna styra den med mobilen.

5. Beko DUN39330W och DUN39330X

Beko är ett turkiskt märke och de har tagit fram en bra diskmaskin mot många andra diskmaskiner. Den klar dock inte konkurrensen från Bosch och är något sämre på alla punkter förutom ljud som är lika. Standard diskprogrammet är väldigt långt och har fått sämsta betyg då programmet ligger på ca 3 timmar.

Diskmaskinen är lite dyrare än Bosch och räcker inte riktigt till därav dess 5:e plats.

Helintegrerad diskmaskin och halvintegrerad diskmaskin

Hel integrerad diskmaskin/ halvintegrerad
Märken och namn varierar så fort att det blir svårt att visa vilka maskiner som är bäst och som idag finns i handeln. Därför har jag lägger jag ihop dem på tillverkare.

1. Bosch

Bosch var bäst i test för underbyggda maskiner och fortsätter trenden på hel integrerade diskmaskiner. Bosch tar samtliga tre första platser med olika maskiner och endast något poängs skillnad, därför lägger jag ihop dessa maskiner. Endast Bosch SMV68N60EU var lite bättre än övriga Bosch på disk och miljö det vill säga energiförbrukning.

En svaghet som är generell bland diskmaskiner idag är att deras huvudprogram är väldigt långt de ligger för Bosch över 2 timmar endast SMV68N20EU klockar in under 2 timmar på 1:48. Detta är för att alla tillverkare prioriterar energiförbrukning och då blir tiden lidande.

Diskmaskinerna är relativt tysta och ligger mellan 49-46 dB(A) där SMV68N20EU är tystast.

När du köper Bosch välj en med Zeolith-teknik för att få en effektiv torkning. Bosch har bäst poäng i diskmaskin tester och är betydligt billigare (halva priset) än Miele som ligger relativt nära. Idag finns det ingen anledning att inte välja Bosch.

Helintegrerade Bosch diskmaskiner hos Whiteaway

2. Miele

Miele är en bra diskmaskin och placerar sig ofta nära toppen men de är löjligt dyra när man tittar på deras konkurrenter. Du får två bäst i test diskmaskiner från Bosch för en Miele diskmaskin. Bosch har mycket gott ryckte och låg andel klagomål på kvalitet på nätet precis som Miele.

Diskmaskinens förmåga att diska rent ligger i topp och dess ljudnivå delar första plats med Bosch. Men…
Tiden för ett diskprogram är absolut sämst det tar tre timmar för huvudprogrammet att bli färdig. Detta är längts av alla diskmaskiner i testerna.

Diskmaskinen har en innovativ teknik som gör att diskmaskinen öppnar luckan automatisk vid torkning. Detta gör att den fuktiga luften vädras ut och disken blir betydligt torrare.

Kvalitetskänslan för maskinen är väldigt bra och den rymmer 14 kuvert vilket är en mer än medel.

3. Whirlpool – WIE 2B19- billigaste diskmaskinen ett riktigt fynd.

Whirlpool har gjort en spännande diskmaskin den är en billig arbetshäst men har inte riktigt detaljerna. Den diskar lika bra som de bästa diskmaskinerna och är snabbare än de dyrare maskinerna.
Dock är energiförbrukningen något högre och bullernivån är högre än de andra maskinerna.

Priset är ungefär halva testvinnarens och den är absolut prisvärd. Har du ett kök som inte ligger i anslutning till övriga rum så är denna en givet val.

Passform med olika köksluckor- Viktigt!
Teknikråd.se har gjort omfattande research på nätet, kommentarer och betyg på olika sidor. Vår bedömning är att Bosch diskmaskiner håller en mycket bra kvalitet och är prisvärda.
En av de viktigaste sakerna att kontrollera är om luckan passar med diskmaskinen. Bosch och Siemens har systemet ”varioHinge” som gör det möjligt att använda höga luckor med låga socklar. Detta gör att diskmaskinerna passar till väldigt många olika kök bla IKEA.

Halv integrerad
Tyvärr har halv integrerade diskmaskiner testats i större omfattning. Närmst är att titta på vanliga underbyggda diskmaskiner testresultat. Där Bosch har varit bäst i test under längre tid. Den andra funktionen man bör leta efter är tysta maskiner speciellt om det är en öppen planlösning hemma hos er. Där kan ni gå efter decibelmärkningen på maskinen för att få en ledtråd om bullernivån.

Bäst i test smal/45 cm diskmaskin

1. Siemens 2 modeller SR46…. (Underbyggd)

Siemens kan rekommenderas utifrån att den har fått höga betyg gällande diskförmåga, rengöring och torkning (något som inte alltid är självklart på bänkdiskmaskiner). En bra modell för de som söker en kraftfull diskmaskin som är lätt att hantera. Det är även en av de tystare modellerna.
Tidsmässigt ligger huvudprogrammet på 1:50 vilket är relativt snabbt då alla diskmaskiner är väldigt långsamma även normala diskmaskiner. Detta pga av att tillverkare premierar energiförbrukning mot tid. Diskmaskinen får plats med 10 kuvert.

Mer info och billigaste pris

2. Bosch SPV69T80EU -Integrerad
Bosch SPV69T80EU är en lite dyrare small diskmaskin den är dock den enda testade smala helintegrerade diskmaskinen. Den är lättare att hantera än 1:an främst när det gäller att lasta i och ut. Den är lite sämre på diska rent och har lite längre diskprogram. I övrigt är den likvärdig Siemens maskiner.
Behöver du en smal helintegrerad diskmaskin är denna rätt för dig.

Bästa pris och mer info hos CDON.COM

3. Husqvarna QB4261

Med god diskförmåga, enkelhet gällande hantering samt högt betyg på miljö och energiförbrukning är Husqvarna en mycket bra smal diskmaskin. Av de tre nämnda diskmaskinerna får de bäst slutresultat hos Råd & Rön.

Däremot är skillnaden bara 2-3 poäng och det är poäng man får betala dyrt för. Modellen kostar 7000-9000kr. Dubbelt så mycket som Siemens alltså.
Styrkan sitter i att den inte har några direkta svagheter utöver sprinklerarmen. I övrigt är det höga eller medelhöga betyg rakt över.

Bäst i test bänkdiskmaskin 

1. Siemens SK26E201EU

Siemens SK26E201EU kan rekommenderas utifrån att den har fått höga betyg gällande diskförmåga, rengöring och torkning (något som inte alltid är självklart på bänkdiskmaskiner). En bra modell för de som söker en kraftfull diskmaskin som är lätt att hantera. Det är även en av de tystare modellerna.
Däremot ska man inte ha bråttom. Huvudprogrammet tar 2,5 timme vilket kan jämföras med Electrolux (se nedan) som diskar på 1,5 timme 

Klicka här för bästa pris och mer info hos CDON.COM

2. Bosch SKS50E22

Bosch SKS50E22 är en mycket billig bänkdiskmaskin som går att hitta för under 3000kr. Men trots priset har den inte några stora nackdelar. Den har exempelvis fått högsta betyg gällande miljö och energiförbrukning. Låter något mer än de övriga två modellerna som presenteras men det är fortfarande på en helt klart acceptabel nivå. Lågt pris och medelbetyg ger ett högt helhetsintryck.

3. Electrolux ESF2300OH

Den stora fördelen med Electrolux ESF23000H är disktiden. Huvudprogrammet tar 1timme och 20 minuter vilket är en dryg timme snabbare än de andra. Diskförmåga, rengöring och torkning är visserligen något sämre men får ändå medelbetyg. Den får även sämre betyg på hanterbarhet gällande exempelvis att välja program och starta maskinen.
Nackdelen med Electrolux är att den kostar ca 1000kr mer än de ovan nämnda bordsdiskmaskiner. Detta trots sämre betyg på några punkter. Prioriterar man däremot tid är det modellen som ska väljas. Det kommer spara en timme – per disk. Att den sedan får högsta betyg på miljö och energiförbrukning gör saken ännu bättre.

Skillnad mellan hel-, halv- och fristående diskmaskin

Helintegrerad diskmaskin – En helintegrerad diskmaskin är helt ”inbyggd” i köket. Utsidan har samma färg och mönster som köksluckorna vilket gör att den inte är lika synlig som de andra varianterna. När luckan öppnas kommer man åt manövreringen som brukar sitta högst upp på denna lucka. Det är därmed en inbyggd diskmaskin i resterande köksinredning.
Halvintegrerad diskmaskin – En halvintegrerad diskmaskins lucka syns tydligt medan resterande del av diskmaskinen är exempelvis under diskbänken eller liknande. Därmed är den inbyggd – men synlig.
Fristående diskmaskin – En fristående diskmaskin kan placeras var som helt. Ett tydligt exempel är bordsdiskmaskiner som ställs på valfritt bord i köket så länge som sladdar och slangar når till anslutningarna. Fördelen är därmed flexibilitet gällande placering.

Köpa diskmaskin med installation

Hos de flesta återförsäljare av diskmaskiner går det att beställa både hemkörning och installation. I dessa fall ingår det mycket ofta att de tar med sig den gamla diskmaskinen från hemmet om så önskas. Många väljer detta alternativ just eftersom det är så smidigt. Men det finns även en ytterligare fördel vilket är att allt sker av proffs.
Den som på egen hand installerar diskmaskinen och av någon orsak skulle göra detta på ett felaktigt sätt kan riskera att bli utan ersättning det fall som en vattenskada i ett senare skede uppkommer. Detta om försäkringsbolaget anser att installationen inte genomförts på ett korrekt sätt.

Läs mer om installation med WhiteAway.se

Test källor

Råd och rön

Ett av Sveriges största konsumentmagasin. Har testat diskmaskiner 2016 och 2017 med mycket noggrann och omfattande test. Bosch tog hem segern i alla kategorier. Testet kostar pengar.

Taenk.dk

Stor danks konsumenttest sida som liknar svenska Råd och Rön med omfattande tester och bra kvalitet i överlag. Testade diskmaskiner 2016 och har en omfattande lista av diskmaskiner.  Testet kostar pengar

https://taenk.dk/test/opvaskemaskiner

Göteborgs posten

Smartson

Go to top