Teknikråd.se- nu med 40 000 läsare i månaden

Bäst i test 15 gräsklippare (batteri, el och bensin) som är lite vassare än andra.

Peter Jonsson

2019-02-25

Valet av gräsklippare är aldrig helt enkelt och det finns flera val att göra, ska man använda el-, batteri- eller en bensindriven verision?

 I vårt test 2019 tittar vi närmare på vad man ska tänka på och jämför de olika gräsklipparna för att se vilka modeller som fungerar bäst i de olika kategorierna. Osäker på vilken du ska välja se guiden längst ner.

Har du stor gräsmatta titta på vårt test av robotgräsklippare då de fungerar utmärkt på stora ytor.

test gräsklippare

Test av batterigräsklippare:

1. BOSCH ROTAK 43 LI

BOSCH ROTAK 43 LI är den överlägsna vinnaren 2018 när det gäller vilken batterigräsklippare man ska välja, både Råd & Rön och Vi i Villa utser den till deras testvinnare.

Rotak43li

 Vi håller med om deras val då BOSCH ROTAK 43 LI är enkel att använda sig av, batteriet håller sig länge och är väldigt tyst av sig.

Information om BOSCH ROTAK 43 LI:  

 • Klippyta: 1143 m2  
 • Laddningstid: 2,5 timmar  
 • Klippbredd: 43 cm 
Sammantaget den absolut bästa batteri gräsklipparen man kan välja.

Se pris och mer info hos NetOnNet

2. STIGA COMBI 48 S AE

STIGA COMBI 48 S AE är en självgående batterigräsklippare som passar perfekt för gräsmattor upp till 1200 kvm.

Betyg (5 av 5)
SjälvgåendeDyr
Lång klipptid

Den är enkel att använda sig av och batteriet håller relativt länge, tystlåten men mer högljudd än en del andra.

Information om STIGA COMBI 48 S AE:

 • Klippyta: upp till 1200 m2 
 • Laddningstid: omkring 3 timmar 
 • Klippbredd: 46 cm 

GDS utnämnde STIGA COMBI 48 S AE till deras testvinnare och det här är en väldigt bra batterigräsklippare.

Se pris och läs mer hos GardenStore

3. Viking MA 443C

Viking MA 443C är en bra batterigräsklippare men som inte alls har samma kapacitet som man kunnat förvänta sig för det här priset. 

Betyg (4 av 5)
Bra på klippaDyr
Dålig räckvidd

 Den är dyrare än många andra och klarar inte alls av att klippa samma yta.

Information om Viking MA 443C:

 • Klippyta: 630 m2 
 • Laddningstid: 3,5 timmar 
 • Klippbredd: 41 cm 

Sammantaget är Viking MA 443C en bra batterigräsklippare för hushållet med en mindre gräsmatta, dock lite för dyr i sammanhanget med sin begränsade kapacitet.

Se pris och läs mer hos GardenStore

4. Ryobi RLM18X40H240

Betyg (3 av 5)
Enkel att användaDyr
Dålig uppsamlare

Ryobi RLM18X40H240 är en batterigräsklippare som trots sitt svåra namn är enkel att använda. Den håller länge och klarar av att utföra sitt arbete på ett bra sätt.

Dock kan den kännas lite otymplig att använda under längre perioder men det är något som mer handlar om en vanesak. Uppsamlaren är inte heller den bästa utan kan missa en del.

Information om Ryobi RLM18X40H240:

 • Klippyta: Upp till 1200 m2 
 • Laddningstid: omkring 3 timmar 
 • Klippbredd: 40 cm 

Sammantaget är Ryobi RLM18X40H240 en bra batterigräsklippare som klarar av större gräsmattor men som kunde varit mycket bättre.

5. Bosch Rotak 32 LI

Betyg (2 av 5)
BilligLiten klippbred
Dålig på att klippa

Bosch Rotak 32 LI är faktiskt den som fick det lägsta resultatet i Råd & Röns jämförelse av olika batterigräsklippare. Den kan inte alls klippa gräset på samma sätt som dess storebror gör.

Dock är Bosch Rotak 32 LI den billigaste i vårt test och klarar trots allt av väldigt mycket.

Information om Bosch Rotak 32 LI:

 • Klippyta: upp till 150 kvm 
 • Laddningstid: 60 min 
 • Klippbredd: 32 cm 

Sammantaget är den här minstingen, Bosch Rotak 32 LI, faktiskt en väldigt bra batterigräsklippare som passar de med en lite mindre gräsmatta.

Test av bensingräsklippare:

1. AL-KO Highline 51.5 SPA

AL-KO Highline 51.5 SPA är testvinnaren hos Råd & Rön och man kan inte göra annat än att hålla med då den klipper helt perfekt.

Betyg (5 av 5)
Test vinnareLite bullrig
Fungerar alltid

 Enda nackdelen kan vara att klippa runt saker och ting men det är också det enda utöver ljudnivån som är lite hög med 89 dB. En bensingräsklippare som alltid startar, fungerar och finns där när man behöver den.

AL-KO Highline 51.5 SPA är den klara vinnaren av vårt test av bensingräsklippare.

Se pris och mer info hos GardenStore

2. Honda hrx 476 vye

Honda hrx 476 vye har fått flera utmärkelser för att vara en utmärkt bensingräsklippare och det enda som man kan anmärka på den är det relativt låga handtaget när det gäller funktioner. Dock är det en av de dyrare bensingräsklipparna på marknaden men då får man också en av de bättre varianterna.

Sammantaget är Honda hrx 476 vye en väldigt bra bensingräsklippare som kunnat tänkt över ergonomin en aning mer än vad de gjorde när de designade den.

3. John Deere RUN 46

John Deere RUN 46 hamnade på en andraplats i Råd & Röns test av olika bensingräsklippare, det var nära att den blev det hos oss också. Dock är den väldigt svår att montera ihop men det är också en av de tystaste bensingräsklipparna på marknaden.

Något som verkligen underlättar om man inte vill störa sina grannar.

Sammantaget är John Deere RUN 46 en bra bensingräsklippare som klipper utmärkt och det enda är att den kan vara svår att montera.

4. Husqvarna lc 48e

Husqvarna lc 48e har en utmärkt ergonomi och det gör att den är väldigt enkel att använda. Dessutom är det en av de mer lätthanterade gräsklipparna och man behöver aldrig känna sig missnöjd när man väljer en Husqvarna lc 48e.

Lite väl högljudd och kan även vara svår att montera ihop. Sammantaget är dock Husqvarna lc 48e en bra bensingräsklippare som man absolut kan välja även om det finns mycket bättre alternativ.

5. Stiga Twinclip 50 SB

Stiga Twinclip 50 SB är bland de dyraste bensingräsklipparna i vårt test och vi känner inte alls att den lever upp till den prisklassen.

Stiga Twinclip 50 SB klipper bra men kunde varit mycket mer ergonomisk än den visade sig vara. Man får samtidigt en bra gräsklippare men vi anser att i vårt test, får Stiga Twinclip 50 SB inte speciellt höga resultat i jämförelse.

Sammantaget är Stiga Twinclip 50 SB en helt acceptabel bensingräsklippare men man kunde ha fått mer för pengarna.

Test av elgräsklippare:

1. Gardena Powermax 37 E

Gardena Powermax 37 E har fått utmärkelsen bra köp av Råd & Rön i deras jämförelse av olika el gräsklippare. Däremot tycker vi att det här ergonomiska undret förtjänar första platsen i vårt test av el gräsklippare.

gardena
Betyg (5 av 5)
Billigupp till 500 kvm
Mulchningsfunktion

Den har en mulchnings funktion och det är den enda gräsklipparen i vårt test som har det och dessutom är det den billigaste i vårt test. Dessutom har den en uppsamlare på 45 liter och klarar av gräsmattor på upp till 500 kvm.

Sammantaget är Gardena Powermax 37 E ett utmärkt val för den miljömedvetna och vårt uppenbara bäst i test av de elgräsklippare vi har testat.

Se pris och läs mer hos Webhallen

2. Bosch Rotak 43 

Bosch Rotak 43 ErgoFlex blev testvinnaren och korad till Bäst i Test av Råd & Rön och vi måste säga att det är en väldigt bra el gräsklippare.

rotak

Den har en uppsamlare på 50 liter och klarar av gräsmattor på upp till 500 kvm. Den saknar dock mulchnings funktion men är en av de tystaste gräsklipparna i vårt elgräsklippartest.

Sammantaget är Bosch Rotak 43 ErgoFlex en ypperlig elgräsklippare som passar för den som vill vara miljömedveten och samtidigt ha en fantastisk gräsklippare.

Se pris och läs mer hos GardenStore

3. Bosch Rotak 40

Betyg (4 av 5)
Stor uppsamlareupp till 500 kvm
Tyst

Bosch Rotak 40 är en elgräsklippare som likt Boschs samtliga varianter verkligen är ett mästerverk. Dock saknas mycket som man kunnat förvänta sig som inte riktigt uppfylls, den är otroligt svår att montera, uppsamlaren är på 50l men fungerar lite sisådär.

Bosch Rotak 40 är dock relativt tyst i jämförelse och fungerar faktiskt väldigt bra.

Sammantaget är Bosch Rotak 40 en bra el gräsklippare men absolut inte den bästa.

Se pris och läs mer hos GardenStore

4. Viking ME 443C

Viking ME 443C är en väldigt bra el gräsklippare som skulle hamnat högre om den var bättre på att klara av blött gräs och om den var lite tystare.

Annars är det här en otroligt bra el gräsklippare med en uppsamlare på hela 55 l och som fungerar väldigt bra.

Sammantaget är Viking ME 443C en elgräsklippare som har enormt mycket potential med som kunde varit bättre.

5. John Deere R43EL

John Deere R43EL är den el gräsklippare som hamnade sist på Råd & Röns lista över sådana. Även vi måste placera den sist på listan.

John Deere R43EL är en bra el gräsklippare men klarar inte av allt som de andra i testet gör. Uppsamlaren är på 55 liter och den fungerar men monteringen är krånglig och onödigt komplicerat. Samtidigt är det här också den absolut dyraste el gräsklipparen i vårt test, den är dubbelt så dyr som den näst dyraste.

Sammantaget känns John Deere R43EL som ett slöseri för vad den kostar, då man kan få en mycket bättre el gräsklippare mycket billigare.

Vilken klippare passar dig? Köpguide för el-, batteri- och bensingräsklippare

Vilken gräsklippare du väljer beror mycket på hur du klipper samt vilken tomt du har.

Storlek på tomten?

-Under 500 m2 -Elgräsklippare brukar fungera bra. Behövs inte så lång sladd. Batterigräsklippare fungerar också bra. Bensingräsklippare fungerar bra men lite mycket oväsen och avgaser när du kan välja en elgräsklippare i stället på den ytan

-500-800 m2 -Elgräsklippare börjar få för lång sladd och det brukar inte bli bra med el. Batterigräsklippare börjar nå sin maxgräns kolla batteristorlek så att den orkar 800m2.  Bensin gräsklippare fungerar bra.

-800-1500 m2 -El- och batterigräsklippare fungerar inte på dessa ytor utan du kan bara välja bensin. Kör gärna på akrylatbensin så minskar du de värsta utsläppen.

-Över 1000 m2 -Du bör fundera på andra klippare än gå gräsklippare det brukar ta för lång tid för att det ska vara trivsamt. Åkgräsklippare är dyra och för mindre eller samma peng får du en robotgräsklippare. Utöver detta behöver du inte klippa själv så det finns ingen anledning att välja en åkgräsklippare. Läs vårt test av robotgräsklippare här.

Fördelar och nackdelar med de olika varianterna av gräsklippare

ElgräsklippareBatterigräsklippareBensingräsklippare
+Tyst+Tyst+Klarar stora gräsmattor
+Billig+Lätthanterlig ingen sladd eller bensin.+Stark motor
+Miljövänlig+Klarar medelstora gräsmattor-Bullrig och avgaser
-Klarar inte stora ytor. Max 25 sladd-Dyr-Kladdig bensin
-Sladden kan vara ivägen-Svagare motor- Oftast tunga

Källor:

Råd & Rön

Råd & Rön har gjort tre djupdykningar och tester, el-, batteri- och bensingräsklippare har de noggrant gått igenom för att jämföra funktioner och användarvänlighet. Varje gräsklippare har fått ett resultat från 1 till 100, där 1 är lägst, baserat på användarvänlighet, ljudnivå och många andra aspekter.

http://www.viivilla.se/bygg/verktyg-och-redskap/fina-klipp-for-graset/
Vi i Villa har jämfört 6 olika bensindrivna gräsklippare, där de tittar på funktioner, ergonomi och vägt in allt i en avvägd artikel.

https://gds.se/verktyg/tradgaardsmaskiner/grasklippare/test-av-batteridrivna-grasklippare

GDS har gjort ett noggrant test av 7 olika batteri gräsklippare som samtliga klarade över 450 kvm och är en verklig djupdykning i världen av batteri gräsklippare.

http://www.viivilla.se/tradgard/tradgardsredskap/test-grasklippare/?dspType=0

Vi i Villa jämför 8 olika batterigräsklippare och tittat på olika fördelar och nackdelar med de olika modellerna.