Bäst i test – Fläktar 2021

Att köpa fläkt kan vara en riktigt bra idé, inte bara för sommarmånaderna utan även för andra tider på året. Självklart minns vi de där varma sommardagarna då man önskade att man hade en fläkt nära till hands. En fläkt är ett bra alternativ för att få luften att cirkulera i ditt hem. Det gör att ditt rum känns svalare och friskare.

Fläktar är ett bra alternativ för att svalka rummet, och de behöver inte monteras fast. En fläkt är portabel och kan flyttas runt i ditt hem till platsen där behovet finns. De är markant billigare än att investera i och använda sig av luftkonditionering. Många fläktar i dag har olika funktioner såsom timer, roterbara, nedkylning, värmegivande osv. Det finns även olika typer av fläktar.

Golvfläkt
Det är precis som det låter, en fläkt som är placerad på golvet. Generellt ger dessa fläktar ett bredare och starkare luftflöde än andra fläktvarianter. En av anledningarna till det är dess placering, men även att de ofta är större än andra fläktar. Golvfläktar är oftast enkla att justera höjden, hastigheten och roterbarheten på. Det gör att du enklare kan anpassa vem för varje rum och omgivning du placerar dem i.

Bladlös fläkt
Det här är en senare teknik av fläkt. De är oftast mer tystgående än andra fläktar, samt att de har ett kraftfullt luftflöde. Det här är med stor sannolikhet en fläkttyp som vi kommer se mer av i framtiden. I dagsläget är har de flesta av dem ett högre pris än andra fläktar. Många av dem har en snygg design som passar i det svenska medvetna hemmet.

Bordsfläkt
Den här fläkten är precis som namnet uppger, en fläkt som är anpassad för att placeras på t.ex. ett bord. De är smidiga att använda och tar oftast inte upp särskilt mycket plats. Dock innebär det även att de inte har samma effektivitet som de andra fläktarna. De kan dock vara ett bra komplement till hemmakontoret eller andra mindre rum. Där är bordsfläkten som bäst, och får luften att cirkulera för en trevligare miljö.

Tornfläkt
Tornfläktar kallas ibland även för pelarfläktar. De är väldigt populära för det mindre hemmet, men även för den som vill att fläkten ska vara så diskret som möjligt. Namnet har en självklar koppling till utseendet, fläktens form liknar ett torn. Fläkten har en bra och smidig design, vilket lämpar sig riktigt bra för mindre utrymmen. Dessa fläktar har ofta ett oscilleringsreglage, något som gör att luftflödet vinklas från höger till vänster i en mjuk svepande rörelse.

Innan du köper en fläkt
Dagens marknad erbjuder de fläktar som kyler/värmer rummet, men majoriteten av fläktarna har inte denna funktion. Du kan med några få enkla tekniker göra att fläkten får till exempel en kylande effekt. Att placera en skål med is framför fläkten, gör att fläkten kyler rummet. Om det är svalare utomhus kan det även vara effektivt att placera din fläkt framför det öppna fönstret. Det gör att fläkten tar in den svala utomhusluften i rummet.

Det kan vara värt att fundera på hur mycket du kommer använda dig av fläkten. Tänk även på hur du kommer att använda din fläkt. En av de största fördelarna med en fläkt är att de är relativt billiga att köpa, samt att de inte kostar mycket att använda.

När du kommit fram till att du ska införskaffa dig en fläkt, men du är ännu inte är säker på vilken. Då kan det vara värt att fundera på hur du kommer att använda din fläkt. Ljudnivån kan vara värt att kolla närmre på. Om du kommer använda fläkten flitigt kan en fläkt med hög ljudnivå komma till att irritera. Likväl om du tänker använda den i sovrummet och du sover väldigt lätt, då kan en fläkt med högt ljud störa din nattsömn.

Är en timerfunktion något som kan vara viktigt för dig? En timerfunktion kan vara väldigt smidig så att du inte glömmer att stänga av fläkten när du går hemifrån. Det kan även vara värt att kolla upp hur många olika hastighetslägen fläkten har. Det kan göra att du får större användning av din fläkt. Vilken effekt fläkten har kan även vara bra att se till, om du tänker på både elräkningen och miljön, samt att du kanske inte har behovet av en fläkt med skyhög effekt.

Smartmi SmartFan 2S

Smartmi Smartfan 2S är en riktigt bra fläkt med många smarta funktioner. Den fungerar otroligt bra och är en av de bästa på marknaden. Dess design är likt en traditionell fläkt, och den är energisnål vilket är tacksamt för plånboken. Den är även enkel att montera, vilket gör att du smidigt kan börja använda din fläkt nästan direkt du fått hem den.

Smart fläkt
Fläkten går att styra med fåtalet knappar på själva enheten, dock är den konstruerad så att du ska använda dig av deras app. Det är även därifrån fläkten fungerar som bäst. På själva enheten kan du välja mellan fyra olika lägen, medan appen använder sig av hundra olika lägen. Det finns till och med inställningar som simulerar vanlig vind. Du laddar ner appen Mi Home, och därifrån kan du styra t.ex. hastigheten, fläkt-mode, rotationsvinkeln etc.

Du kan enkelt koppla upp fläkten till resten av ditt smart-hem, vilket gör att du t.ex. kan röststyra den från din Goggle assistant. Du kan enkelt ställa in olika funktioner såsom att den startar automatiskt vid en särskild temperatur, eller för sovrummet göra inställningen att den går ner i varv under natten för att minska risken att störa din nattsömn.

Funktion
Den imponerar med en sjublad-teknik, något som bidrar till att den är tystgående men även effektiv. Även vid hög hastighet har den en väldigt bra ljudnivå. Med Smartmi SmartFan 2S har du valmöjligheten av att använda den med el men även med dess inbyggda litiumbatteri. Det gör att det är ännu enklare att flytta runt den och du behöver inte placera den nära ett vägguttag. Den klarar 20 timmar på lägsta läget på fullt batteri.

Fläkten har en låg vikt, och vikten är välplacerad i basen, vilket bidrar till en stadig enhet. Det här är en prisvärd fläkt som inte kommer göra dig besviken. Självklart finns det billigare fläktar men viss kvalitet kommer att kompromissas.

Betyg:

Specifikationer

 • Fläkttyp
  Golvfläkt
 • Styrka
  25 W
 • Storlek (cm)
  34 x 33 x 96
 • Vikt
  3,5 kg
 • Ljudnivå
  31,5 dB
 • Fjärrkontroll
  Ja
 • Hastighetslägen
  100 stycken

Positivt

 • Tystgående
 • App-styrd
 • MÅNGA hastighetslägen

Negativt

 • Ej justerbar höjd
 • Priset

Duux Whisper Flex Smart

Duux Whisper Flex Smart är premium fläkt, som kan användas både som golvfläkt och bordsfläkt. Höjden kan justeras från 51 cm till 88 cm, något som gör den mer flexibel än andra fläktar. Den säljs i både vitt och svart, så att du kan välja vilken färg som passar bäst i ditt hem. Dess design är likt en traditionell fläkt, och utseendemässigt sticker den inte ut i ditt hem.

Användning
Du kan enkelt välja mellan 26 olika inställningar, och fläkten har dubbla fläktblad för att kunna maximera hastighetslägena. Fläkten går även att köra horisontellt med max 90 grader, och vertikalt med max 100 grader, samt att du kan kombinera dem båda. Fläktens timer fungerar bra och du kan ställa in timern på upp till 12 timmar.

Du kan även köpa till ett batteripack till fläkten, vilket ökar dina användningsområden av den då du inte behöver fokusera på vart du har ett eluttag utan använda den fritt med hjälp av batteriet. Fulladdat batteri klarar att driva fläkten i upp till 18 timmar.

Appstyrning
Du kan styra fläkten manuellt från enheten, men även med hjälp av medföljande fjärrkontroll som även går att fästa på fläktens baksida när du inte har behovet att använda den. Fläkten går även att styra från deras app som även går att ansluta till t.ex. Google Home-appen för att använda den med röststyrning.

Du kan ansluta fler än en användare till fläkten om så önskas. Via appen kan du exempelvis slå av/på fläkten, aktivera/inaktivera vertikal eller horisontell rotation, använda vind- eller nattläge, ställa timern, justera fläktens hastighet etc. Med läget natural wind skiftar fläkten mellan hastigheter likt en vind, nattläget aktiverar en lägre ljudnivå och dimmar även automatiskt ner kontrollpanelens LCD-skärm.

Betyg:

Specifikationer

 • Fläkttyp
  Golvfläkt/Bordsfläkt
 • Styrka
  27 W
 • Storlek (cm)
  33 x 33 x 88/51
 • Vikt
  5 kg
 • Ljudnivå
  13 – 50 dB
 • Fjärrkontroll
  Ja
 • Hastighetslägen
  26 stycken

Positivt

 • Tystgående & Effektfull
 • Manuell-, Fjärr- & App-styrd
 • Hastighetslägen

Negativt

 • Otydliga app-instruktioner
 • Aningen otymplig
 • Priset

Golvfläkt Med Fjärrkontroll Ø40 cm

Golvfläkt med fjärrkontroll Ø40 cm är en basic-fläkt som har de nödvändigaste funktionerna till ett rimligt pris. Det är en fläkt som fungerar som en fläkt ska och den är enkel att använda. Fläkten är vit och ser ut som en traditionell fläkt.
 
Inställningar
Fläkten är ställbar till tre olika hastigheter, och de har relativt markanta skillnader på hastighet. Du kan vinkla fläkthuvudet upp eller ner i 30 graders vinkel, det kan anses som en liten vinkel, men det är ganska sällan behovet är större. Du kan även ställa in fläkten så att den roterar, och hela svängradien är 90 graders vinkel.

Fläktens diameter är 40 cm, vilket gör att den har en bra omkrets på luften som den skickar ut. Du kan även välja att justera höjden på fläkten, med en variation från 100 cm till 125 cm. Fläkten har även en låg ljudnivå, dock ökar ljudnivån i samma steg som fläkthastigheten och på den högsta inställningen kan ljudnivån vara aningen hög.
 
Fjärrkontroll och timer
Du kan styra fläkten manuellt från enheten, eller med den medföljande fjärrkontrollen. Inställningarna av funktioner från fjärrkontrollen och själva fläkten är identiska. Fläktens LCD-display visar de inställningar som du valt vid justeringen och kort därefter släcks den automatiskt ned.

Fläkten har en timer som är ställbar upp till 7,5 timmar, med intervaller på; 0.5, 2, 4 och 7.5 timmar. Timerfunktionen är bra då du kan dra ner elförbrukningen av fläkten, samt om du glömmer att stänga av fläkten innan du lämnar hemmet så vet du att fläkten inte kommer vara igång hela tiden du är hemifrån.

Betyg:

Specifikationer

 • Fläkttyp
  Golvfläkt
 • Styrka
  45 W
 • Storlek (cm)
  40 x 40 x 110-125
 • Vikt
  N/A kg
 • Ljudnivå
  N/A dB
 • Fjärrkontroll
  Ja
 • Hastighetslägen
  3 stycken

Positivt

 • Priset
 • Nödvändiga funktioner
 • Lättanvänd

Negativt

 • Aningen högljudd

Honeywell HYF290E4

Honeywell HYF290E4 är en tornfläkt med en snygg, stilren design som har sin display på toppen av fläkten. Den säljs i både vitt och svart, och du kan välja vilken färg som passar bäst in i ditt hem. Den är enkel att montera och du behöver inte använda dig av några verktyg. Det här är en prisvärd fläkt som är enkel att använda och som fungerar bra i alla rum i hemmet.

Funktion
Fläkten oscillerar/svänger på 80 grader, vilket bidrar till att luften sprider sig väl i rummet. Den är relativt tystgående på de flesta av lägena, dock kan det högsta läget med föra en högre ljudvolym. Den väger 3 kg och står stabilt på sin breda bas. Kunder har uppmärksammat att den vibrerar en aning och att det blir mer markant på trägolv, men även påpekat att ett mjukt tyg under fläkten tar bort ljudet av vibrationer.

Det är en fläkt som är enkel att rengöra och underhålla. Och dess justerbara höjd är något att gilla, då den går att anpassa till det befintliga rummet. Du kan justera höjden från 83 cm till 101,6 cm, vilket kan göra en stor skillnad vid användandet.

Teknik
Honeywell HYF290E4 har åtta olika hastighetslägen, vilket gör att du kan anpassa den till olika behov. Den har även en timer som får att ställa in från 1 timma enda upp till 8 timmar, något som definitivt kan vara en bra teknik för sovrummet. Den digitala displayen visar tydligt vilka inställningar du valt, och den är dimbar, vilket även det kan vara bra för användning i sovrummet, för att minska risken att störa din nattsömn.

Du kan styra inställningarna manuellt från fläkten, eller använda dig av fjärrkontrollen, vilket är smidigt och enkelt. Fjärrkontrollen får även att fästa på baksidan av fläkten, vilket medför en minskad risk att du tappar bort den. Kunder har haft åsikter om att knapparna på fjärrkontrollen kan vara aningen tröga. Överlag är detta är bra fläkt som inte kommer göra dig besviken.

Betyg:

Specifikationer

 • Fläkttyp
  Tornfläkt/Pelarfläkt, Golvfläkt
 • Styrka
  35 W
 • Storlek (cm)
  20 x 27 x 83
 • Vikt
  3 kg
 • Ljudnivå
  47 dB
 • Fjärrkontroll
  Ja
 • Hastighetslägen
  8 stycken

Positivt

 • Prisvärd
 • Tystgående
 • Effektiv

Negativt

 • Vibrerar lätt
 • Aningen trög fjärrkontroll

Nordic Home Culture Kuling FT-514

Nordic Home Culture Kuling FT-514 är en basic-fläkt som fungerar bra och fläktar rummet väl. Det här är en fläkt som gör det den ska och till ett väldigt tacksamt pris. Det är en tornfläkt som du placerar på golvet, och den säljs endast som vit.  
 
Funktioner
Fläkten har tre olika hastigheter, och skillnaden mellan dessa hastigheter är markant. Alla tre hastigheter fläktar rummet väl, och fyller de olika behov som finns. Fläkten har oscillerande funktion, det vill säga du kan ställa in fläkten så att den roterar horisontellt.

Den har även en timer där du kan ställa in när du vill att fläkten ska stängas av. Du kan välja mellan 0 till 120 minuter, med intervall på 40, 80 och 120 minuter. Vilket är bra, det är en säkerhet så att fläkten inte står och går hela tiden när du lämnar hemmet till det att du kommer hem igen. Timern är pedagogiskt och enkel att använda. Du kan även senarelägga att fläkten startar upp till 2 timmar.

Användning
Fläkten är effektiv och energisnål, vilket är tacksamt för plånboken. Den har en motor på 45 W vilket är tillräckligt för att fläkten ska göra ett bra jobb. Den är 77 cm hög och bredd/djup på 24 cm, vilket gör att den är enkel att placera och använda på kontoret eller andra rum i hemmet. Fläkten är en bra basic fläkt som kommer göra jobbet för dig.

Betyg:

Specifikationer

 • Fläkttyp
  Tornfläkt/Pelarfläkt, Golvfläkt
 • Styrka
  45 W
 • Storlek (cm)
  24 x 24 x 77
 • Vikt
  2,7 kg
 • Ljudnivå
  N/A dB
 • Fjärrkontroll
  Nej
 • Hastighetslägen
  3 stycken

Positivt

 • Priset
 • Användarvänlig
 • Energisnål

Negativt

 • Plastig

Deltaco-FT758

Deltaco-FT758 är en fläkt från tillverkaren Deltaco och den är en kraftfull fläkt med ett väldigt bra pris. Den är en liten fläkt, med en fläktdiameter på endast 18 cm, dock väldigt effektiv för sig storlek. Med den låga prislappen kommer endast de nödvändigaste funktionerna som du behöver för att fläkten ska kunna göra sitt jobb. Fläkten säljs endast i svart.

Användning
Fläkten har två hastighets lägen och den är enkel och pedagogiskt att använda. Fläkten är liten och kompakt, vilket gör den väldigt flexibel. Du kan enkelt och behändigt ta med dig fläkten mellan olika rum, och du kan även använda den på t.ex. skrivbordet utan att den tar upp mycket plats.

Fläkten oscillerar/roterar ej, men du kan rotera den lodrätt i 360 graders vinkel för att kunna rikta den i önskad vinkel. Den är en tystgående fläkt och uppmäter endast 30 dB, även på den högsta hastigheten. Ljudvolymen gör den väldigt tacksam att använda i sovrummet eller på kontoret när du arbetar.

Laddning och säkerhet
Deltaco-FT758 laddas via USB-port, du kan även köpa till en väggadapter om du önskar ladda den i vanligt eluttag. Med USB-laddningen kan du enkelt ladda den med en powerbank, vilket är bra om du vill ta med den utomhus eller på semestern. Den kan även laddas med din smartphoneladdare.

Fläktens blad är i aluminium, dock gör skyddet på fläktens framsida den mycket säkrare för barnen så att de inte sticker in fingrarna och skadar sig. Tillverkarna erbjuder även en 5 års garanti, vilket är mycket bra för en så pass billig och lite fläkt.

Betyg:

Specifikationer

 • Fläkttyp
  Bordsfläkt
 • Styrka
  2,5 W
 • Storlek (cm)
  23,3 x 10,3 x 24,7
 • Vikt
  0,643 kg
 • Ljudnivå
  max 30 dB
 • Fjärrkontroll
  Nej
 • Hastighetslägen
  2 stycken

Positivt

 • Priset
 • Liten & smidig
 • Effektiv

Negativt

 • Oscillerar/roterar ej

Honeywell QuiteSet HSF600WE4

Honeywell HSF600WE4 är en fläkt i traditionell design som är har bra funktioner och är effektiv. Den tar inte upp mycket plats i ditt hem, och med en sladd på två meter underlättar det vart du ska placera den då den inte behöver stå i direkt anslutning med ett eluttag.

Inställningar
Fläkten har fem olika hastigheter, vilka fungerar väl och ger bra variation. Du kan även använda dig av fläktens timer för att ställa in hur många timmar du vill att fläkten ska vara igång, du har tidsintervallerna; 1, 2, 4 och 8 timmar att välja på. Timerfunktionen är bra så att du inte glömmer att stänga av fläkten t.ex. när du lämnar hemmet och den i så fall är i bruk under hela tiden du är borta.

Du kan enkelt ställa in timer, fläkthastighet eller stänga av/på fläkten från den enkla och pedagogiska kontrollpanelen på framsidan av enheten, eller med hjälp av den medföljande fjärrkontrollen.

Användning
Den här prisvärda golvfläkten har en relativt låg ljudnivå vid användandet av de fem olika hastigheterna. Kundbetygen för Honeywell HSF600WE4 är överlag väldigt bra och den beröms ständigt för dess goda kvalitet och användarvänlighet. Dock kan fläkten ibland kritiseras för att dess hastigheter in blåser så mycket.

Fläkten går att förlänga så att den blir högre, vilket är en bra funktion då du enklare kan anpassa den till rummet som du ska använda den i. Dock kan den upplevas aningen ostadig när man förlängt den till den högsta längden. Summeringen av den här fläkten visar trotts det att det är en väldigt bra fläkt med hög kvalitet.

Betyg:

Specifikationer

 • Fläkttyp
  Golvfläkt
 • Styrka
  40 W
 • Storlek (cm)
  40 x 40 x 120
 • Vikt
  8,3 kg
 • Ljudnivå
  48 dB
 • Fjärrkontroll
  Ja
 • Hastighetslägen
  5 stycken

Positivt

 • Kvalitet
 • Användarvänlig
 • Timer

Negativt

 • Aningen svag
 • Aningen ostabil på högsta förlängning

https:// www.bastitest24.se/hushall/flakt

https:// www.bast-i-test.se/tester_pa_basta/flakten.html

https:// produkttestarna.se/golvflakt/

https:// www.bäst-i-test.se/test-flaktar

https:// www.energiradgivaren.se/2019/06/flakt-bast-i-test/

https:// hemtips.se/flakt/

https:// gardenhome.se/golvflakt/

https:// www.byggahus.se/flaktar-test-basta-flakten

https:// www.prisjakt.nu/c/flaktar

https:// www.pricerunner.se/results?q=fläktar&suggestionsActive=true&suggestionClicked=false&suggestionReverted=false

Anna Johansson
Anna är väldigt intresserad av allt som har med hem/hushåll och trädgård att göra, och har en nyfikenhet för nya produkter och produkttestning.