Bäst i test vid köp av fönster 2021

Vilken fönstertillverkare är bäst när du ska köpa fönster  Elitfönster, ERA fönster, SP fönster och Traryds fönster?
Vi har jämfört och testat tillverkarna och ger dig svaret nedan.

Är du på jakt efter billiga fönster vi har testat dem med! och hittat en som kan matcha Premiumfönsterna

Fönstertillverkarna i vårt test har dessa typer av fönster, 2-glas och 3-glas fönster. Fasta och vridbara fönster. Vissa har fria former som tex runda fönster. Dessa tillverkare säljer enbart träfönster och aluminiumbeklädda träfönster.

Slutsats

Vi har tittat på kvalité fönster från Elitfönster, ERA fönster, SP fönster och Traryds fönster. Dessa är några av de största fönster tillverkarna i Sverige.

Slutsatsen är att alla tillverkare håller en väldigt hög kvalité och ett flertal fönster är P-märkta vilket är den högsta standarden.

test fönster

Alla fönster tillverkare har haft mindre klagomål men de har varit få. I vårt test har vi inte kunnat hitta några återkommande brister eller fel. 

Det som har framgått i test är att tillverkarnas garanti och reklamations policyn är nästan identiska då de utgår från samma branschorganisation. Dock är det till tillverkarens fördel. Du som kund bör vara införstådd i vad som gäller.

Finns det små skador eller brister på fönstret som endast påverkar utseendet så åtgärdas dessa inte om de inte är synliga på 3 meters håll ute och 1,5 meter håll inne. Det kan vara rätt så stora brister med andra ord.

Tillverkarna är däremot generösa med funktion, rötskada och imma mellan fönster garantin som är minst 10 år. Elitfönster sticker ut med 20-30 års garanti om de sköts enligt tillverkarens råd. Elitfönster blev även bäst i test i Råd och Röns test 2005.
De testade fönstertillverkarna är alla bra och du bör gå på pris och personlig smak. Är det någon fönstertillverkare som sticker ut är det Elitfönster som har upp till 30-års garanti.
Men var medveten om att skavanker får förekomma och det är inte samma kärnvirke som förr i tiden.

Se väldigt bra priser hos Beijerbygg.se för Elitfönster

Pris jämförelse för att köpa fönster på internet

Teknikråd.se testa att köpa fönster online på bygghemma.se för att se hur priserna på fönster skiljer sig mellan olika fönster tillverkare. Kostnaden för fönster skiljers sig lite mellan de olika villafönster tillverkarna maximalt 200-300kr. Priserna för köp av fönster är gjord hos Bygghemma.se

pris för fönster

Elitfönster Original Alu- vridfönster, 3 glas + 1 luft (90x110cm)
5910kr + 195 kr frakt + 49 kr expeditionsavgift= totalt 6154 kr

SP fönster Balans Alu- vridfönster, 3 glas + 1 luft (90x110cm)
6102kr + 195 kr frakt + 49 kr expeditionsavgift= totalt 6346 kr

Traryds fönster Optimal Alu- vridfönster, 3 glas + 1 luft (90x110cm)
5630kr + 195 kr frakt + 49 kr expeditionsavgift= totalt 5874 kr

Se väldigt bra priser hos Beijerbygg.se

Tips! Ett tips är att ta en liten fraktkostnad på fönster för att garantin ska gälla fram till din dörr. Kostnaden utgör ungefär 3 % i exemplet ovan.

Elitfönster

Elitfönster är den största fönster -tillverkaren i Sverige. Elitefönster ingår i INWIDO koncernen som i sin tur ägs av investment bolaget Ratos. I INWIDO ingår också fönstermärkena ERA och Outline.

Elitfönster har ett stort utbud med olika energiklasser, utföranden och även runda fönster. Alla fönster är i trä men några är klädda i aluminium. Många av deras fönster är P-märkta vilket är bland de bästa märkningarna som villafönster kan ha (testad av, SP- Sveriges Tekniska Forskningsinstitut). Elitfönster blev även bäst i test i Råd och Röns test 2005.

Inga tydliga brister har framkommit i kommentarer och inlägg i forum på över 15 år gamla sidor och trådar. Några enstaka klagomål finns men då de är korspostade på flera ställen med samma text och uppenbart av samma person kan dessa inte tas det i på allvar.
Med det stora antalet fönster som Elitefönster säljer så är det anmärkningsvärt att inte fler klagomål finns. Bra kvalité och kundservice ligger troligen bakom det.

Vi vill dock påpeka att deras ”längsta garanti i branschen” är strikt. Den gäller enbart rötskador, fel på isolerglas och fel på funktion. Garantin gäller på vissa fönstermodeller i 20-30 år vilket är bästa garantin för de jämförda fönstren. Vid estetiska fel så friskriver Elitfönster sig från framtida blekning på alla färger förutom vit eller andra skador på andra kulörer. 

De tillämpar även ”tre metersregeln” syns en skada inte på tre meter räknas den inte. Jag hade ordnat med hemkörning vid byte av fönster för att undvika att eventuella skador på transport som jag får stå för.
http://www.elitfonster.se/Documents/Dokument_ovrigt/Garantibevis.pdf

Se väldigt bra priser hos Beijerbygg.se för Elitfönster

Era fönster

Satsar på design och säger att de har Sveriges vackraste fönster. Era fönster ingår också i INWIDO koncern som ägs av Ratos AB.
Era fönster har ett mer begränsat utbud men satsar på design med mindre bågar och dolda upphängningar som ska passa moderna hem. Du kan även special – beställa och få till exempel runda fönster.

Endast några enstaka klagomål har framkommit. Två kunder klaga på smuts mellan glasrutor efter några samtal kom Era och bytte fönsterkassett. Båda kunderna var till slut nöjda med andra ord bra kundvård.
Endast ett fåtal klagomål på så lång tid ger Era fönster ett gott betyg.

Era fönster har likartade garantivillkor som Elitefönster vilket är begränsade. Garantin gäller enbart rötskador, fel på isolerglas och fel på funktion. Vid estetiska fel så friskriver ERA fönster sig från framtida blekning på alla färger förutom vit eller andra skador på andra kulörer. De tillämpar även ”tre metersregeln” syns en skada inte på tre meter räknas den inte. Jag hade ordnat med hemkörning vid byte av fönster för att undvika att eventuella skador på transport som jag får stå för.
https://erafonster.se/kundservice/garanti-reklamation/

SP fönster

Har ett stort utbud av fönster och stilar. SP Fönster ägs av Svenska Fönster AB som även äger Traryds fönster. Svenska Fönster ägs i sin tur av det danska holding bolaget VKR Holding. VKR Holding äger även Mockafjärds fönster som finns på den svenska markanden.

Efter flera timmars letande fann vi väldigt få negativa kommentarer. Någon enstaka kund hade fått fel leverans och någon annan hade en liten skavank på fönstret. Inga tydliga trender eller brister ses. Med tanke på att SP Fönster är en av de största fönstertillverkarna i Sverige är det väldigt bra med endast något enstaka klagomål.

Garantin gäller enbart i 10 år och endast funktionen på fönster, kondens mellan glasrutor och rötskador. Vid reklamation gäller 3 meters regeln utomhus och 1,5 meter inomhus, om skadan är synlig på dessa avstånd. Alla fel som du ser vid leverans måste omedelbart anmälas. Moneterar Monterar du upp fönsteren så kan du inte klaga. Transportskador står transportören för och har du kört hem fönsterna och de skulle skadas så är det ditt fel.

Se priser hos Beijerbygg.se

http://www.spfonster.se/images/pdf/garanti/garantisida.pdf

Traryds fönster

Traryds fönster har ett bra utbud med innovativa lösningar. Traryds fönster ägs av Svenska Fönster AB som även äger SP fönster. Svenska Fönster ägs i sin tur av det danska holding bolaget VKR Holding. VKR Holding äger även Mockafjärds fönster som finns på den svenska markanden.

Även Traryds fönster tillhör topp segmentet av fönstertillverkare i Sverige. Inga trender eller brister har setts. Tidigare för 10 år sedan hade Traryds fönster problem med handtagen och beslag, men inga klagomål har setts på tio år för beslag. De gånger det varit klagomål på senare tid så Traryds representanter snabbt åtgärdat det.

I ett av klagomålen visar det hur viktigt det är att känna till garantin som Traryds fönster utlovar. Garantin gäller enbart i 10 år och endast för funktionen på fönster, kondens mellan glasrutor och rötskador. Vid reklamation gäller 3 meters regeln utomhus och 1,5 meter inomhus, om skadan är synlig på dessa avstånd. Alla fel som du ser vid leverans måste omedelbart anmälas. Moneterar du upp fönsteren så kan du inte klaga. Transportskador står transportören för och har du kört hem fönsterna så är det ditt fel.

Se priser hos Beijerbygg.se

Metodik för vårt test

Över 40 timmars research nätet och i butik har sammatsällts. Forum, bloggar, tester, interjuver och så vidare har sökts fram med speciella sökfraser som söker webplatser på djupet. Teknikråds erfarenhet är att nöjda kunder inte syns utan missnöjda kunder vill utrycka sitt missnöje. Vi har gått tillbala 15 år i tiden för att hitta allt som du behöver veta när du ska köpa fönster.

Missa inte vårt test av actionkameror 

Dan Engström
Dan är en av våra test-specialister med stort fokus på nätverk, teknik och verktyg.