Bäst i test NAS (5 snabba modeller som klarar allt)

Den digitala eran har medfört en massa fördelar och har på många sätt och vis verkligen gjort våra liv mycket enklare men det kan inte finnas något gott som inte också medför nackdelar.

I det här fallet innebär det att varje digital produkt man har behöver förvaras någonstans och det krävs verkligen att man har en backup av alla sina viktiga filer, filmer och bilder. En kombination av en molnbaserad lösning med en NAS är ett alternativ som gör att man alltid är skyddad om man tappar, förlorar eller blir av med sina tekniska apparater.

En molnlösning är dock inte alltid det allra bästa, framförallt inte om man vill kunna titta på filmer och annat över nätverket eller om man inte riktigt vill överlämna sina viktiga filer till ett medium som har bevisats vara relativt osäkert.

I vårt test av 5 olika modeller av NAS (Network attached Storage) tittar vi närmare på hur mycket lagring som varje enhet kan ha, om den kan nås utanför ens interna nätverk och om den kan fungera som en videoserver.

1. Qnap TS-251A

Qnap TS-251A är verkligen den NAS som är vårt val av bäst i test i vårt test av olika varianter av NAS men även ”PC för alla” lyfter fram Qnap TS-251A som deras bäst i test.

Betyg (5 av 5)
PositivtNegativt
DLNADyr
Snabb och bra prestandaIngen hårddisk ingår

Enkelt att installera/byta hårdiskar
Qnap TS-251A har två platser för hårddiskar eller SSD:s och man behöver inte skruva upp eller öppna upp enheten för att kunna sätta in eller byta ut hårddiskarna. Den har både två ethernet anslutningar men kan även pluggas in direkt till en dator med hjälp av ett USB uttag.

DLNA
Installationen av Qnap TS-251A är väldigt enkel och effektiv, Qnap TS-251A har en massa smarta funktioner och appar för att hantera filerna som finns på NAS. Via kontrollpanelen administreras vanliga backup och filservrar och den fungerar även som DLNA server och Itunes server. En stor fördel.

Information om Qnap TS-251A:

 • Raid: 0 och 1, samt Jbod 
 • Anslutningar: 2 gigabit ethernet, 4 USB 3.0, hdmi 
 • DLNA: Ja 
 • Fjärråtkomst: Ja 
 • Antal diskplatser: 2 st 2,5 eller 3,5 

8 TB
Qnap TS-251A har ingen medföljande lagringsutrymme men kan enkelt ges upp till 8 TB utan några större problem. Qnap TS-251A är den absoluta vinnaren i vårt test av olika modeller av NAS och är den som verkligen fungerar utan några större problem.Läs mer hos CDON

2. Zyxel NAS542

Zyxel NAS542 har istället för 2 hårddiskplatser det dubbla och erbjuder fyra platser och därmed även dubbelt så stort utrymme.

Betyg (5 av 5)
PositivtNegativt
DLNA och prisvärdIngen hårddisk ingår
4 hårddiskplatser

4 platser
Framsidan är enkel att ta bort då den enbart sitter fast med ett magnetlås och bakom luckan hittar man de fyra slädarna där man kan sätta in valfri hårddisk eller SSD. I vårt test av olika modeller av NAS är Zyxel NAS542 den som var allra tystast, trots att den kan ha upp till dubbelt så många hårddiskar igång.

Enkel att installera
Zyxel NAS542 är enkel att installera och hantera genom ett webbgränssnitt och även om det inte är det snyggaste vi har sett så fungerar det väldigt bra, gränssnittet finns dock inte på svenska utan enbart engelska, inte en stor nackdel men fortfarande inte helt optimalt.

Information om Zyxel NAS542:

 • Raid: Jbod, Raid 0, Raid 1, Raid 5, Raid 6 och Raid 10
 • Anslutningar: 1 Gigabit ethernet, 3 USB 3.0 
 • DLNA: Ja 
 • Fjärråtkomst: Ja 
 • Antal diskplatser: 4 2,5 ” eller 3,5 ” 

Sammantaget är Zyxel NAS542 en väldigt bra NAS om gör det möjligt att ha 4 stycken hårddiskar igång och med rätt inställning för Raid, kan man även på det här sättet göra det omöjligt att förlora sin data.Läs mer hos Webhallen

3. WD My Cloud Personal

WD My Cloud Personal är utvecklat av Western Digital som är en känd tillverkare av lagringsmedier som hårddiskar och SSD:s och framförallt är de kända för sin höga kvalitet på sina produkter.

Betyg (4 av 5)
PositivtNegativt
DLNA Ingen raid
Snabb och billig1 diskplats

DLNA
WD My Cloud Personal är verkligen inget undantag utan det är en optimal NAS som verkligen levererar det man behöver. Likt de övriga NAS i vårt test har de DLNA, iTunes server och mycket annat och fungerar precis på det sättet man vill att en NAS ska göra.

1 diskplats
Nackdelen är dock att WD My Cloud Personal enbart erbjuder en plats för en hårddisk eller SSD och det minskar säkerheten markant i jämförelse med de andra i vårt test som erbjuder flera diskplatser och som därmed även kan användas med Raid för att motverka att man förlorar all data om en hårddisk går sönder.

Information om WD My Cloud Personal:

 • Raid: Nej
 • Anslutningar: 1 gigabit ethernet, 1 USB 3.0 
 • DLNA: Ja 
 • Fjärråtkomst: ja 
 • Antal diskplatser: 1, 2,5 ” eller 3,5 ” 

Hårddisk ingår
Även om WD My Cloud Personal inte har lika stora möjligheter att utöka lagringsutrymmet eller köras i Raid som de andras NAS i vårt test så medföljer lagringsmedia när man köper en WD My Cloud Personal. Man kan köpa en WD My Cloud Personal med antingen 2, 3 eller 4 tb. Sammantaget en väldigt bra NAS.Läs mer hos NetOnNet

4. Asustor AS 3202T

Asustor AS 3202T är testets dyraste NAS men som fortfarande inte riktigt kan leverera det man kan förvänta sig av en NAS i den här prisklassen.

Betyg (3 av 5)
PositivtNegativt
DLNA Bullrig
Snabb1 diskplats och ingen raid

Bökig och bullrig
För att installera diskarna måste man öppna upp den helt och hållet och det här är den NAS som även låter mest under vårt test.

Jobbig installation
Installationen är inte speciellt enkel utan ganska bökig och den medföljande snabbstartsguiden är i stort sett värdelös. När detta väl är klart är gränssnittet dock väldigt snyggt och enkelt att använda men kräver att man aktiverar en del funktioner genom att gå in i appbutiken för att ladda ner de funktioner man behöver och som inte redan är aktiverade.

Information om Asustor AS 3202T:

 • Raid: Jbod, Raid 0 och Raid 1 
 • Anslutningar: 1 gigabit ethernet, 3 USB 3.0 och HDMI 
 • DLNA: Ja 
 • Fjärråtkomst: Ja 
 • Antal diskplatser: 2 3,5 ” 

Även om det här inte är den NAS vi själva skulle ha valt så är det fortfarande en som klarar av det man behöver men det finns bättre alternativ än Asustor AS 3202T att välja.

5. Synology DS218j

Synology DS218j är en väldigt bra NAS från Synology som är kända för sina nätverksprodukter men de har inte riktigt lyckats med Synology DS218j.

Betyg (2 av 5)
PositivtNegativt
DLNA Bullrig
BilligBara 8TB

Imponerar inte
Först och främst är relativt billig och erbjuder det allra mesta men utan att riktigt imponera och den klarar bara av hårddiskar på upp till 8 tb.

Bullrig
Dessutom är Synology DS218j inte speciellt ljudlös i vårt test.

Information om Synology DS218j:

 • Raid: Ja Anslutningar: 1 gigabit ethernet, 2 USB 3.0 
 • DLNA: Ja 
 • Fjärråtkomst: Ja 
 • Antal diskplatser: 2 2,5 ” eller 3,5 ” 

Sammantaget är Synology DS218j en väldigt bra NAS men som fortfarande inte är bland de bättre varianterna av de vi testat i vårt NAS bäst i test.

Källor

Techadvisor
https://www.techadvisor.co.uk/test-centre/storage/best-nas-drives-for-2018-3217608/
Techadvisor har gjort en klar översikt över 10 olika modeller av NAS där varje modell även fått en djupgående recension för den som vill veta mer. Allt är skrivet på engelska men är verkligen en bra artikel för den som vill hitta en bra och användbar NAS.

PC För Alla
https://pcforalla.idg.se/2.1054/1.656510/basta-nas-test
Pc För Alla har jämfört 6 olika modeller av NAS samtidigt som de även har gett läsaren en klar bild över det man behöver känna till om Raid och även om varje NAS.

Techradar
https://www.techradar.com/news/the-10-best-nas-devices-reviewed
Tech Radar har gjort ett ordentligt test av 10 olika modeller av NAS där varje modell även fått en djupgående analys för att läsaren verkligen ska få en korrekt bild av vad man kan förvänta sig av den NAS man tänkt sig att man ska köpa. Artikeln, testerna och recensionerna är skrivna på engelska.

Adam Lundin
Adam är en av våra test-experter med fokus på områden inom kök, bil och barn.