Bäst i test router, 2021 (5 fantastiska routrar och 1 fynd)

Du håller säkert med mig när jag säger att det finns många olika routrar och ännu fler förkortningar N-wireless, Mesh MIMO, AC, fiber osv?…….(psst du hittar betydelsen av orden längst ner i artikeln)

Teknikråd.se lovar att vi hjälper dig att hitta den bästa routern som passas just dig och spara tid genom att läsa vår artikel. För att:

Vi har gått igenom alla tester online och sammanställt dem.
Borde du köpa en router med Wifi 6? Utan Wifi 6 i dina enheter så betalar du högt pris för teknik som inte ger några som helst fördelar mer än framtidssäkring, därför har vi just nu inte tagit med dessa routers just nu.
Wifi 6 är den senaste tekniken som kommer ta över från AC (numera omdöpt till Wifi 5). Det ger teoretisk maxhastighet om 9,6 gbit men i verkligheten ska man vara nöjd med högst 40% högre hastighet än Wifi 5 (AC). Den största fördelen ligger istället hur tekniken är bättre på att hantera väldigt många enheter och drar mindre ström. Dock är Wifi 6 väldigt nytt fortfarande och få laptops, mobiltelefoner och andra enheter har stöd för Wifi 6. 

På senare tid har så kallat Mesh-routers kommit väldigt starkt. Det är ett nätverk med små routers (noder) som jobbar tillsammans. Detta ger en fantastisk täckning.Läs vårt test av Mesh-routers här! 


Netgear Nighthawk X6 R8000

Nighthawk från Netgear är deras mest avancerade router. Vill du ha en router som har toppprestanda till ett bra pris ska du välja denna router som är testets vinnare.

Betyg:

positivt

  • Kan hantera många användare
  • Snabb och prisvärd

negativt

  • Saknar PoE

Lite bredare
Den har en snygg design och sex praktiska antenner som kan fällas ut och som är lite längre och bredare än många andra routrar vi testat.

AC3200
Den följer standarden Ac3200 och är även precis som Linksys en trebandsrouter. Netgear byggde Nighthawk x6 R8000 med avsikten att inte maximera hastigheten till en dator utan för att kunna hantera så många användare som möjligt. Det gör att man utan problem kan vara flera stycken som delar på routern utan någon prestandaförsämring.

App för administration
Installationen är enkel och görs över ett webbgränssnitt men en del av informationen kunde varit en aning mer tydlig. Det går även att använda sig av en app för att administrera nätverket. Den har fyra gigbit ethernet portar och två USB för att dela ut externa hårddiskar i nätverket.

Man kan även komma åt routern med hjälp av fjärråtkomst. Men inte heller Netgear har lagt till PoE till några av ethernet portarna.

Linksys EA9500

Linksys EA9500 är flaggskeppet i vårt routertest men priset gör att den hamnar på andra plats i vårt test. 

Betyg:

positivt

  • Bra täckning och kan utökas med extenders
  • Snabb – 5,3 gigabit

negativt

  • Saknar PoE
  • Dyr

8 antenner
Den har 8 ställbara antenner och är en trebandsrouter som fördelar trafiken över tre band med en maximal genomströmningshastighet på 5,3 gigabit. Linksys EA9500 är den router som i vårt test har bäst täckning och då man kan ställa in antennerna individuellt så kan man täcka ett väldigt stort område.

Fungerar med extenders
Den här routern fungerar väldigt bra med extenders om man skulle vilja täcka upp ett ännu större område och då utan att man behöver byta SSID. Den har 8 portar för gigabit ethernet (samt för fiber/bredband in) och två USB portar som är tänkta för att använda som nätverkslagring med hjälp av externa hårddiskar.

Saknar PoE
Tyvärr saknar Linksys EA9500 PoE så man kan inte driva sin nätverkskamera över ethernet sladden, något som drar ner betyget litegrann. I testet fick tre personer strömma film på bärbara datorer och sedan flytta enheterna över tre våningar och kom då i kontakt med extenders men utan att det blev några som helst problem.

Klart den router som har bäst räckvidd.

TP-link Archer C9

TP-link Archer C9 är testets näst billigaste router och för den som inte kräver speciellt mycket så är Archer C9 ett bra val.

Betyg:

positivt

  • Billig
  • Fungerar för det mesta

negativt

  • Inte topp prestanda
  • Dålig räckvidd

AC1900
Den klarar standarden AC1900 och är en router som hanterar trafiken över två band. Den har de grundläggande funktionerna som 4 stycken gigabit ethernet portar och även två USB portar.

Medelbra
Det är en router som gör sitt jobb och som gör det väldigt bra men som inte ger samma mångsidighet som många andra routrar gör.

Räckvidden är perfekt för små till medelstora lägenheter men klarar inte riktigt att större områden.

D-link DIR-868

D-link DIR-868 är testets absolut billigaste router och som trots det levererar en väldigt bra räckvidd även om ett större hus kan bli problem.

Betyg:

positivt

  • Billig
  • Fungerar för det mesta

negativt

  • Inte topp prestanda
  • Bara 733 MB/s

733 MB/s
D-link DIR-868 är en tvåbandsrouter som klarar upp till 733 MB i överföringshastigheter. Den har till skillnad från övriga routrar inte några gigabit portar utan man får nöja sig med 100 mbit på de fyra Ethernet portar som finns.

Gästnätverk
Har även en fördel att den kan dela ut ett gästnätverk så att besökare kan komma åt internet men inga andra nätverksfunktioner.

Väldigt prisvärd router för enklare användning.

TP-link Archer C3200

Den router som får lägst betyg i vårat routertest är TP-link Archer C3200 som trots sitt pris inte når upp ens till sin yngre bror C9 i betyg.

Betyg:

positivt

  • Fungerar för det mesta

negativt

  • Inte topp-prestanda
  • Dyr

Dyr
Främst för att den prestandamässigt inte ligger på samma nivå som Linksys router eller Netgears Nighthawk. TP-link Archer C3200 är en trebandsrouter som följer standarden AC3200. Den har fyra gigabit ethernet portar och två USB portar. Den kan fungera som skrivarserver, men saknar likt övriga routrar PoE.

En av de största nackdelarna är att man inte kan styra den externt och då inte heller komma åt filerna med hjälp av molnet.

Bästa router för räckvidd

Den bästa router för räckvidd är klart Linksys EA9500 som klart dominerar i vårt routertest.

Främst för att den kan integreras med extenders utan att det märks någon skillnad för användaren och man kan förflytta sin enhet utan att man märker att den nu använder en extender. Routeranvändandet blir helt enkelt en fröjd när man inte behöver byta nätverk bara därför man använder sig av förlängare.

Då Linksys även förser användaren med en app för att hitta den rätten platsen att placera extendern på så slipper man pröva sig fram. Netgears Nighthawk är en klar tvåa men kan inte riktigt nå upp till Linksys räckvidd och möjlighet att använda extenders och är prismässigt detsamma.
Läs mer och se pris hos Webhallen.se

Vad betyder alla förkortningar

N-wireless = Är en standard som gjorde den trådlösa hastigheten ökade med mer en faktor av 10x. Från ungefär 54 mbit/s till 600-900 mbit/s. Idag bör man köpa en router med mins N-standard. Skrivs ofta 802.11n eller liknande.

Mesh = Är benämning av ett system som har tidigare funnits på flygplatser och kontor men gått ner i pris så det passar privatpersoner. Ett nätverk med extenders som själva hittar den snabbaste väggen för internettrafiken. Du märker ingen övergång när mobil/dator hoppar mellan noder. Fördelen är att du kan täcka stora ytor med WiFi och bygga ut till riktigt stora nätverk.

MIMO = Benämning på den teknik som använts när flera antenner används samtidigt på en router och samspelar för att få den bästa mottagningen.

AC = En modernare standard än N-wireless som förbättrar hastigheten avsevärd. AC-standadrden är relativt ny och inte så många routrar har den.

Fiber = Innan användes telekablar eller antennkablar för att skicka internettrafik men sen många år tillbaka ligger speciella fiberkablar för internet i marken. Ofta ger de hög hastighet och pålitlig förbindelse.

Källor
http://www.datormagazin.se/2016/test-linksys-ea9500-max-stream/
Datormagazin har funnits sedan år 2000 men har haft sin nuvarande form sedan 2006. Finns både som papperstidning och på nätet.
http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.634893/test-ac-routrar
PC för alla är en tidning som både finns i pappersform men även på nätet och som ständigt släpper artiklar för att göra ägandet av en PC till något väldigt enkelt. De testar både mjukvara och hårdvara.
Routern är navet i hemmet och därför är det också viktigt att det navet fungerar och gör det den ska. Därför är ett routerköp något som måste övervägas och jämföras beroende på hur den ska användas och hur många enheter den ska hantera. Då det finns flera standarder för trådlöst nätverk så är det viktigt att man tänker på vilken hastighet som routern ska klara men även hur mycket kommunikation som ska ske inom nätverket och hur stort området är som ska täckas.

Dan Engström
Dan är en av våra test-specialister med stort fokus på nätverk, teknik och verktyg.