Teknikråd.se- nu med 15 000 läsare i månaden

Bäst i test sommardäck 2018, för premium-, billiga-, SUV-, 18 tum- och sportdäck

Jag tror du håller med mig när jag säger köpa bra sommardäck är som att hitta en nål i en höstack.

Men:

sommardäck test

Teknikråd.se har samlat alla sommardäcktester och gjort bedömningar till dig över vilka däck som är bäst och mest prisvärda. 

Efter ett stort antal timmar av sammanställning och läsande har vi kommit fram till att   Continental Conti Sport Contact 5är det bästa sommardäcket 2018

Du hittar följande sammanställningar:

Köp sommardäck via nätet och beställ hem hjulen till närmsta bilverkstad. Smidigt och enkelt. Läs mer nedan.

 Missa inte Teknikråd.se unika rabattkoder & kampanjer hos internetbutiker

Bäst i test sommardäck

1. Continental Conti Sport Contact 5
Väldig bra på våt och torrt väglag. Torr väg är Continentals sommardäcks paradgren med mycket bra och stabila egenskaper. De får fullpott på bromsning, hantering och stabilitet på torr väg. Sport Contact 5 får över medel på våt väg där bromsning och hantering får topp betyg men vattenplaning är något sämre. Vattenplaning är något som alla däck kämpar med och Sport Contact ligger bra till. De har likvärdiga egenskaper som toppdäcken i klassen gällande buller och rullmotstånd. De negativa egenskaperna är små och däcket presterar bra i alla lägen. Därmed det bästa sommardäcket 2018.

Klicka här för bästa pris och mer info hos Bythjul.com

2. Vredestein Sportrac 5

Nykomling för 2017 är Vredestein:s utmärkta Sportrac 5 som placera sig 1:a i Råd och Röns stora sommardäcktest. Mycket bra på bromsning och hantering på torr samt våt väg. Vägbullret är lågt bland de bästa i klassen. En annan  fördel är att däcken är cirka 100 kr billigare än Continental per däck. Continental:s däck har toppat prispallen för bästa sommardäck i flera år och har en något bättre prestanda på torr väg.

Se bästa pris och mer info hos BytHjul.com

3. Goodyear Efficient Grip Performance
Väldigt bra däck med väldigt bra grepp vått och torrt. Bra hantering av vattenplaning men inte lika bra som Continental. Däcket har väldigt lågt rullmotstånd och kommer bespara dig en hel del pengar om du kör mycket.

Se bästa pris och mer info hos BytHjul.com

4. Michelin Primacy 3
Bra på torr- och våttväg. Något sämre på vattenplaning. Har högt vägljud från däcket. Hjulet är fortfarande ett väldigt bra däck.

Klicka här för pris och mer info

5. Dunlop Sport Blu Response
Bra balans och utmärkt grepp. Något understyrd på våt väg och något sämre siffror på vattenplaning. Däcket bromsar bra och har ett lågt rullmotstånd.

Klicka här för pris och mer info

6. Pirelli Cinturato P7 Blue
Väldigt bra på torr väg. Något sämre på våt väg och har lite problem med bromsningen på alla väglag.

De bästa däcken som har klarat testerna med beröm är de stora premiummärkena. Bra däck kostar pengar det är omfattande utveckling och speciella gummiblandningar som används. Bra sommardäck är den viktigaste säkerhetsdetaljen på bilen. Dock ett varningens finger för Nokia som fuskat i däcktester genom att skicka bättre däck än vad som finns i butiken.

Klicka här för pris och mer info

Undvik dessa livsfarliga däck

Test billiga budget däck

För extrabilen eller när du inte åker så mycket så kan budgetdäck fungera alldeles utmärkt för mindre än halva priset än för premiumdäck. Testet utfördes med Conti Premium Contact 5 som referens. Ingen av de billiga hjulen kunde leva upp till referensen men de var inte dåliga.
Bästa billiga sommardäck är Sava Intensa HP som är Goodyears budget märke som är väldigt jämt och pålitligt däck. Mycket av premiumtekniken har används till detta sommardäck.

1. Sava Intensa HP
Däcket har helt okej broms egenskaper både torrt och blöt. Däcket klarar även vattenplaning bra men inte lika bra som ett premium däck. Rullmotståndet är överraskade bra för ett billigt däck.

Klicka här för pris och mer info

2. Nexen N Blue HD Plus
Hjulet klarar våt väg och vattenplanning bra. Däcket är sämre på torra väggar och levererar ett medelmåttigt resultat. Däcket är tyst och lågt rullmotstånd, vilket levererar en god komfort.

Klicka här för pris och mer info

3. Gislaved Ultra SpeedSava Intensa Hp
Gislaved klarar väta och torr asfalt bra, kurvgreppet är bland de bästa. Dock är det sämre på vattenplaning. Däcket har det lägsta rullmotståndet och drar väldigt lite bensin. Något hårt däck.

Farliga däck upp till 50 % mer bromssträcka,Varning undvik dessa däck. Läs mer..

Bäst i test racer/sportdäck och 18 tum, sommardäck

Det absolut bästa däcket för racing 2018 är Dunlop Sport Maxx Race som är helt utvecklad för racing och sportigkörning. Däcket är avssed för prestanda bilar och har ofta en lite högre prislapp. Vi har sett att de kan köpas betydligt billigare på nätet. Titta gärna på priserna nedan.

1. Dunlop Sport Maxx Race
Däcket är helt utvecklat för prestandabilar. I ytter lagret finns Aramidfiber som är värmetåligt och slitstarkt. Däcket asymmetriskt mönster för optimalt grepp vid acceleration och broms. Däcket finns i många olika storlekar och för b.l.a. 18-tum.

Klicka här för bästa pris och mer info hos Bythjul.com

2. Pirelli P Zero Nero
Pirellis prestandadäck för racingbilar. Testvinnare och bäst i klassen hos Automotorsport jämförelse. Väldigt bra styregenskaper och vått grepp. Finns i 18-tum.

Klicka här för bästa pris och mer info hos Bythjul.com

3. Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2
Ett väldigt populärt sportdäck med utmärkta köregenskaper. Däcket har A/A-,ärkning och presterar väl i test. Däcket finns i olika storlekar tex. 18-tum

Klicka här för bästa pris och mer info hos Bythjul.com

Bäst i test SUV och 4x4 däck, för sommaren

Goodyear har två riktigt bra däck för SUV och 4x4-fordon. Den ena är för normal SUV och har en bra ekonomi medans den andra vänder sig till sportigare SUV:ar. 4x4 däck kan vara rejält dyra men det kan sparas många kronor genom att köpa dem på nätet, titta gärna på priserna nedan.

1. Goodyear EfficientGrip SUV men också Eagle F1 Asymmetric SUV
Goodyear har varit test vinnare tidigare och två fantastiska däck. EfficientGrip SUV har bra egenskaper men har väldigt lågt rullmotstånd mot andra SUV-däck. Däcket har många olika storlekar och passar de flesta 4x4-fordon.

Eagle F1 Asymmetric SUV är ett högprestanda däck för sportigare SUV:ar och föregångaren har varit tidigare testvinnare. Bättre däck till SUV är svårt att hitta enda som kan tala emot är priset.

Klicka här för bästa pris och mer info hos Bythjul.com

2. Michelin Latitude Sport 3
Väldigt bra däck med fint klientel bla har Porsche, BMW och nya Volvo XC90 valt detta däck till standard. Michelin tillhör toppsegmentet och hamnar alltid bra i tester.

Klicka här för bästa pris och mer info hos Bythjul.com

3. Pirelli Scorpion Verde
Scorpio Verde är ett miljöklassat däck med lågt rullmotstånd. Pirelli tillverkar prestanda däck och deras däck har varit bäst i test ofta.

Klicka här för bästa pris och mer info hos Bythjul.com

4. Nokian Hakka Black SUV
Hakka Black SUV är ett väldigt säkert däck med bra våt egenskaper. Däcket motverkar vattenplaning effektivt. Däcket klarar många mil då det är slitstarkt. Styrningen är väldigt bra.

Klicka här för bästa pris och mer info hos Bythjul.com

Köp billiga däck och få dem monterade.

1. Gå genom vår sammanställningar på bra däck och välj den som passar dig bäst.
2. Köp dem gärna lite tidigare än då sommardäcken ska på. Det kommer ofta ut rabatter i februari-mars. Även efter högsäsong april-maj kan rabatter komma för att rensa ut lager. Titta på vår hemsida och på rabatter och rabattkoder för att se om det finns något aktuellt.
3. Beställ hem däcken till närmsta verkstad ofta mycket billigare än hos närmsta däckfirma. Få dem monterade och balanserade. FÄRDIG.
Bonus: Bythjul.com har i storstadsområden en däckbil som åker runt och monterar på plats. Se deras hemsida för mer info.

Undvik dessa farliga däck. 

Behöver du vinterdäck läs mer om våra test av bästa dubbade och odubbade vindterdäck

Lagar för sommardäck

Om det är sommar väglag på marken kan sommardäck sättas på vid 31 mars men dubbdäck ska vara borta t.o.m 15 april. Det är rekommenderats att ta bort även friktionsdäck och vinterdäck då de inte lämpar sig för sommarvägar. De kan bli livsfarliga se Aftonbladets artikel om  friktionsdäck på sommaren http://www.aftonbladet.se/bil/article20556459.ab
Minsta tillåtna mönster djup är 1,6 mm vid sommarväglag. Du ska vara medveten om att däcken inte har mycket grepp kvar och kan tappa greppet helt vid regn. Vi rekommenderar att byta däck redan vid 3 mm. Se Transportstyrelsen för mer informationhttp://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Fordon/Fordonsregler/Dack/Monsterdjup-alder/

Urval av Källor: