Bäst i test sommardäck 2023, för premium-, billiga-, SUV-, 18 tum- och sportdäck

1

Continental Premium Contact 6

 • Kort inbromsning
 • Följsam körupplevelse
 • Lång livslängd
 • Låg bränsleförbrukning
 • Medelbra vattenplaning
 • Medelhög ljudnivå

Jag tror du håller med mig när jag säger köpa bra sommardäck är som att hitta en nål i en höstack.

Men: Teknikråd.se har samlat alla sommardäck tester och gjort bedömningar till dig över vilka däck som är bäst och mest prisvärda.

Efter ett stort antal timmar av arbete och analyserande kan vi utse Continental Premium Contact 6 är det bästa sommardäcket 2023.

Vårt urval:
Vi har inte bara förlitat oss på ett test utan tittar på ett flertal tester och lägger störst vikt på tester utförda 2021 – 2023. Absolut viktigast för resultatet är självklart hur säkert däcket är.

Vi har jämfört sommardäck sedan 2008 och är nog en av de äldsta sidorna på detta område. Det stora problemet med däck att det är så svårt att få ett riktigt resultat som motsvarar verkligheten i Sverige.

Tex Aftonbladet har historiskt utfört tester i Sydafrika med 30 graders värme. Det är inte riktigt samma sak som svensk sommar, som tyvärr ofta består av regn och 15 grader varm. Aftonbladet påpekar detta själva och säger att vissa tester har gjorts inomhus i hallar med rätt temperatur men ändå är det långt från verkligheten.

Det har även uppdagats att däck som tillverkaren skickade ut till tester var bättre än normala konsumentdäck de hade annan gummiblandning som slets mer men gav bättre grepp. Detta skulle aldrig fungera för en konsument men gav dem bättre resultat i tester.

Råd och Rön undviker detta genom att köpa i vanliga butiker hur Aftonbladet gjorde framgick inte. Sedan är det förare, testbil osv. Som sagt ett test ger ingen rättvis bild.

Köp sommardäck via nätet och beställ hem hjulen till närmsta bilverkstad. Smidigt och enkelt. Läs mer nedan.
Om du istället vill byta själv men inte gjort det innan, så har vi gjort en utförlig guide för att byta däck själv.


Bäst i test sommardäck

1.

Continental Premium Contact 6

Continental PremiumContact 6 är ett utmärkt val för dig som söker ett högpresterande sommardäck för din personbil. Föregångaren PremiumContact 5 kom tre:a i vårt test 2022 medan årets däck har fått flera utmärkelser och rekommendationer från både Aftonbladet och Vi Bilägare, vilket bevisar dess kvalitet och pålitlighet.

Däcket kombinerar det bästa från sina föregångare, PremiumContact 5 och SportContact 5, vilket innebär att du får både komfort och körglädje utan att göra avkall på säkerhet. PremiumContact 6 ger en följsam och precis körupplevelse, tack vare dess nya design och gummiblandning som erbjuder optimal bromsförmåga på både torr och våt asfalt.

Betyg:

Positivt

 • Kort inbromsning
 • Följsam körupplevelse
 • Lång livslängd
 • Låg bränsleförbrukning

Negativt

 • Medelbra vattenplaning
 • Medelhög ljudnivå

En av de mest imponerande aspekterna av detta däck är dess långa livslängd. Tack vare förbättringar i slitbanemönstret och gummiblandningen har ingenjörerna bakom däcket lyckats uppnå en 15 procent längre livslängd jämfört med föregångaren. Dessutom har de minskat bullernivån med 10 procent, vilket ger en mer bekväm körupplevelse.

Continental PremiumContact 6 presterade bäst av alla däcken på torr asfalt, och det visade sig vara mycket stabilt med ett fantastiskt grepp även i extrema körsituationer. Detta däck är inte bara ett utmärkt val för din bil på grund av dess prestanda, men också för dess miljövänliga egenskaper som lägre rullmotstånd och bränsleförbrukning.

2.

Michelin Primacy 4+

Primacy 4+ ligger under 2023 i top3 hos Råd och Röns lista på 185 däck. Det är ett utmärkt alternativ för dig som söker sommardäck med bra grepp och lång livslängd. Detta däck har även fått en förstaplats i Aftonbladets test 2022, vilket vittnar om dess kvalitet och prestanda.

Betyg:

En av de mest imponerande egenskaperna hos Michelin Primacy 4+ är dess utmärkta bromsningsprestanda vid vått väglag. Detta säkerställs genom användning av MICHELIN EverGrip-teknik och en gummiblandning av senaste generationen. Denna kombination ger dig trygghet och säkerhet kilometer efter kilometer, oavsett väderförhållanden.

Detta sommardäck är särskilt lämpligt för dig som prioriterar säkerhet och lång livslängd. Primacy 4+ har en imponerande livslängd och slitageegenskaper, vilket innebär att du inte behöver byta däck lika ofta som med andra alternativ längre ned på listan.

Michelin Primacy 4+ visar en god balans mellan prestanda och miljöpåverkan, med en rimlig bränsleförbrukning. Däremot kan däcket förbättras inom områden som torr väg, våt väg och hållbarhet jämfört med vissa konkurrenter.

3.

Continental Premium Contact 5

Continental Premium Contact 5 ett mycket bra däck som funnits ett tag och fortsätter att leverera även 2021.

Betyg:

Premium Contact 5 tar första plats hos Vi Bilägare och andra plats hos Aftonbladet, ADAC samt Auto motor & sport. Continental har släppt uppföljaren Premium Contact 6 som är något bättre på många punkter men har problem med vattenplaning enligt några testare. Men Contact 5 levererar väldigt bra och hanterar vattenplaning bättre till ett bättre pris.

Väldig bra på våt och torrt väglag. Torr väg är Continentals sommardäcks paradgren med mycket bra och stabila egenskaper. De får full pott på bromsning, hantering och stabilitet på torr väg.

Premium Contact 5 får över medel på våt väg där bromsning och hantering får toppbetyg men vattenplaning är något sämre. Vattenplaning är något som alla däck kämpar med och Premium Contact 5 ligger bra till. De har likvärdiga egenskaper som toppdäcken i klassen gällande buller och rullmotstånd.

De negativa egenskaperna är små och däcket presterar bra i alla lägen. Därmed ett mycket bra sommardäck och det gäller oavsett om du väljer contact 5 eller contact 6.

4.

Nokian Hakka Blue 2

Hakka blue 2 är ett mycket bra däck från Nokian som blev 3:a hos aftonbladet 2020, ner från deras tidigare 1:a plats från aftonbladet 2019 och 2:a hos Vi Bilägare 2018.

Betyg:

Däcket är lite sportigare känsla och med lite överstyrning. Däcket har mycket bra bromsegenskaper den är bara marginellt sämre än Michelin gällande bromsning på våt och vattenplaning.

Torr väg är den utmärk på. Det är ett tyst däck med lite rullmotstånd.

Mycket bra sommardäck som presterar utmärkt. Men ändå inte riktigt i nivå med top 3 däcken hos Teknikråd.se

5.

Goodyear Efficient Grip Performance 2

Väldigt bra däck med väldigt bra grepp vått och torrt. Bra hantering av vattenplaning men inte lika bra som Michelin och Continental.

Betyg:

Däcket har väldigt lågt rullmotstånd och kommer bespara dig en hel del pengar om du kör mycket.

Pirelli Cinturato P7 Blue

Väldigt bra på torr väg. Något sämre på våt väg och har lite problem med bromsningen på alla väglag

Betyg:

6. Pirelli Cinturato P7 Blue

Väldigt bra på torr väg. Något sämre på våt väg och har lite problem med bromsningen på alla väglag

6. Pirelli Cinturato P7 Blue

Betyg:

6.

Dunlop Sport Blu Response

Bra balans och utmärkt grepp. Något understyrd på våt väg och något sämre siffror på vattenplaning.

Betyg:

Däcket bromsar bra och har ett lågt rullmotstånd.


Test billiga budgetdäck

För extrabilen eller när du inte åker så mycket så kan budgetdäck fungera alldeles utmärkt för mindre än halva priset än för premiumdäck.

Ingen av de billiga hjulen kan leva upp till premiumdäcken men de var inte dåliga. Bästa billiga sommardäck är Kumho Ecsta PS71.

Ibland kan mycket teknik hämtas från premium tex Sava Intensa HP som är Goodyears budgetmärke som är väldigt jämt och pålitligt däck. Mycket av premiumtekniken har använts till detta sommardäck. Samtidigt har andra Savadäck hamnat på farliga listan med mycket dåliga resultat.

Kumho Ecsta PS71

Mellanbilligt däck men presterar precis under prestigedäcken vilket är ett mycket gott betyg.

Betyg:

Köregenskaperna är lite sämre men annars ligger den bara ett steg efter premiumdäcken men du sparar flera 100-lappar per däck.

Sava Intensa HP

Däcket har helt okej bromsegenskaper både torrt och blöt. Däcket klarar även vattenplaning bra men inte lika bra som ett premiumdäck.

Betyg:

Rullmotståndet är överraskade bra för ett billigt däck.

Nexen NBlue HD Plus

Hjulet klarar våt väg och vattenplaning bra. Däcket är sämre på torra väggar och levererar ett medelmåttigt resultat.

Betyg:

Däcket är tyst och lågt rullmotstånd, vilket levererar en god komfort.


Bäst i test racer/sportdäck och 18 tum, sommardäck

Det absolut bästa däcket för racing 2021 är Continental ContiSportContact 5 som är helt utvecklad för racing och sportkörning. Däcket är avsedd för prestandabilar och har ofta en lite högre prislapp. Vi har sett att de kan köpas betydligt billigare på nätet. Titta gärna på priserna nedan.

Continental ContiSportContact 5

Sport Contact 5 har tagit hem flera första platser (Råd och rön samt tyska GTU) och är ett mycket bra racerdäck.

Betyg:

Den greppar bra på våt och torrmark samt hanterar vattenplaning bra. Som sportdäck är den lite mer aggressiv i sina köregenskaper och precis styrrespons.

Mycket lågt rullmotstånd och unikt utformade räfflor för att kyla däcket, så att däcket håller längre.

Dunlop Sport Maxx Race

Däcket är helt utvecklat för prestandabilar. I ytterlagret finns Aramidfiber som är värmetåligt och slitstarkt.

Betyg:

Däcket asymmetriskt mönster för optimalt grepp vid acceleration och broms.

Däcket finns i många olika storlekar och för b.l.a. 18-tum.

Pirelli P Zero Nero GT

Pirellis prestandadäck för racingbilar. Testvinnare och bäst i klassen hos Automotorsport jämförelse.

Betyg:

Väldigt bra styregenskaper och vått grepp. Finns i 18-tum.

Goodyear Eagle F1 Asymmetric 2

Ett väldigt populärt sportdäck med utmärkta köregenskaper.

Betyg:

Däcket har A/A-märkning och presterar väl i test. Däcket finns i olika storlekar tex. 18-tum.


Bäst i test SUV och 4×4 däck, för sommaren

4×4 däck kan vara rejält dyra men det kan sparas många kronor genom att köpa dem på nätet, titta gärna på priserna nedan. Var uppmärksam på vilka däck som är riktigt dåliga och farliga läs vidare här.

Goodyear EfficientGrip SUV

Goodyear har varit testvinnare tidigare och har fantastiska däck. Efter något år med sämre resultat så toppar åter igen EfficientGrip SUV!

Betyg:

Bristerna är inte stora och däcket är bra och säkert men det finns bättre.

Däcket har många olika storlekar och passar de flesta 4×4-fordon-

1. Pirelli Scorpion Verde

Scorpion Verde tar hem första platsen i Aftonbladet bil 2019. Bromsegenskaper och våt planing så är den bäst av SUV-däcken.

Betyg:

Däcket är ett miljöklassat däck med lågt rullmotstånd, vilket syns i testet då den rullar allra bäst.

Pirelli lyckas verkligen med sitt SUV-däck och gör allt rätt vilket belönas med en första plats.

Michelin Latitude Sport 3

Väldigt bra däck som kommer precis under 1:an och 2:an. Marginalen är så liten så normala användaren inte märker någon skillnad.

Betyg:

Latitude sport 3 bromsar lika bra eller bättre på olika underlag än Pirelli. Michelins största nackdel är att däcket rullar allra tyngst i testet och drar ner helhetsbetyget till en 3:e plats.

Omtyckt däck där bla Porsche, BMW och nya Volvo XC90 valt detta däck till standard. Michelin tillhör toppsegmentet och hamnar alltid bra i tester.

4. Nokian Hakka Black SUV

Hakka Black SUV är ett väldigt säkert däck med bra våta egenskaper. Däcket motverkar vattenplaning effektivt.

Betyg:

Däcket klarar många mil då det är slitstarkt. Styrningen är väldigt bra.


Köp billiga däck och få dem monterade.

 • Gå genom vår sammanställning på bra däck och välj den som passar dig bäst.
 • Köp dem gärna lite tidigare än då sommardäcken ska på. Det kommer ofta ut rabatter i februari-mars. Även efter högsäsong april-maj kan rabatter komma för att rensa ut lager. Titta på vår hemsida och på rabatter och rabattkoder för att se om det finns något aktuellt.
 • Beställ hem däcken till närmsta verkstad ofta mycket billigare än hos närmsta däckfirma. Få dem monterade och balanserade. FÄRDIG.
 • Bonus: Bythjul.com har i storstadsområden en däckbil som åker runt och monterar på plats. Se deras hemsida för mer info.

Behöver du vinterdäck läs mer om våra test av bästa dubbade vinterdäck. Här hittar du vårt test av bästa odubbade vinterdäck

Lagar för sommardäck

Om det är sommarväglag på marken kan sommardäck sättas på vid 31 mars men dubbdäck ska vara borta t.o.m 15 april.

Det är rekommenderats att ta bort även friktionsdäck och vinterdäck då de inte lämpar sig för sommarvägar. De kan bli livsfarliga se Aftonbladets artikel om friktionsdäck på sommaren

Minsta tillåtna mönsterdjup är 1,6 mm vid sommarväglag. Du ska vara medveten om att däcken inte har mycket grepp kvar och kan tappa greppet helt vid regn. Vi rekommenderar att byta däck redan vid 3 mm. Se Transportstyrelsen för mer information

Urval av källor

Råd och Rön
En av Sveriges mest ansedda konsumentmagasin som gör omfattande sommardäck tester. Testerna kostar pengar men Råd och rön är annars helt oberoende. De testar däcken tillsammans med andra konsumentföreningar i Europa vilket möjliggör detaljerade tester och stort utbud av däck. Testet kostar.

Automotorsport
Är en av Sveriges största biltidningar som kommer ut med sommardäcktest varje vår. Bra tester ofta inriktade mot sport eller billiga däck. http://www.automotorsport.se/artiklar/nyheter/20150402/har-ar-de-ratta-betygen-till-dacktestet-i-ams-82015 och http://www.automotorsport.se/artiklar/biltester/20140512/dacktest-10-sommardack-18-tum och http://egmont-media.s3-website-eu-west-1.amazonaws.com/ams/biltester_pdf/111003.pdf

Expressen
Stor kvällstidning som beställt ett däcktest och testar det bästa budget alternativen för de som inte kör så mycket. Seriöst labb som testar däcken med bra utvärderingskriterier. http://www.expressen.se/motor/sommardack–har-ar-basta-budgetdacken/ och http://www.expressen.se/motor/sommardack–har-ar-de-basta-valen-i-ar/

Vi bilägare
Är en väldigt konsumentinriktad biltidning. Tar ofta upp problem med bilar och däck. Gör noggranna tester som kommer ut varje vår inför sommardäck säsongen. http://www.vibilagare.se/test/dack/test-valj-ratt-lagprisdack?sort_bef_combine=created%20DESC&sort_order=DESC&sort_by=created

Aftonbladet och Aftonbladet bil
De har tester på 17 tums däck och SUV-däck finns på plus eller att köpas i butik.

Adac tysk branschorganisation (som Motormännen) som testar däck grundligt. Samma test som råd och rön men grattis. Översätt från tyska bara. https://www.adac.de/sp/technikzentrum/en/tyre-test/default.aspx

Dan Engström
Dan är en av våra test-specialister med stort fokus på nätverk, teknik och verktyg.