Öka livslängden på batteriet till din elcykel

Elcyklar blir allt vanligare, vilket har gjort att priserna har börjat sjunka. Trots det kostar fortfarande elcyklarna en del. Därför kan det vara av största intresse att den ska fungera på bästa sätt så lång tid som möjligt. En av de viktigaste delarna för att det ska ske är att se efter batteriet på elcykeln.

Självklart tappar batteriet kapacitet över tid, men med några enkla steg och tips kan du få batteriet till din elcykel att hålla upp till dubbla tiden än vad det annars hade gjort.

Livslängden för batteriet till din elcykel kan variera mellan 500 – 1000 laddningscykler innan batteriet slutar att vara användbart för daglig användning. Ett batteri håller i snitt ungefär 3 – 4 år.

Flera faktorer har inverkan på hur länge ditt batteri fungerar, till exempel kvaliteten på battericellerna, hur ofta batteriet används samt hur du underhåller det. För att behålla batteriets kapacitet är det tre delar du kan påverka; laddningsläge, temperaturer du utsätter batteriet för och hur du förvarar det.

Allmän information

Ditt batteri har full kapacitet vid en temperatur på 25 grader, om temperaturen sjunker gör även kapaciteten det med ungefär 1–2% per grad. Det gör att du kan cykla längre på en laddning under sommaren i jämförelse med till exempel vintern.

Se till att däcken på cykeln har rätt tryck. Bättre tryck bidrar till att cykeln har mindre motstånd, vilket gör att batteriet inte behöver arbeta lika hårt. Ett tips kan vara att du sätter som rutin att regelbundet kontrollera däcktrycket innan du åker hemifrån.

Allmän rengöring och skötsel av din elcykel kommer även kunna leda till att den håller längre. En smutsig elcykel är långsammare, även under kort tidsperiod samlas smuts som gör att komponenterna på cykeln kan fastna vilket tvingar batteriet till att använda mer energi.

Laddning av elcykelbatteri

Ladda batteriet till max första gången du laddar det, vilket tar ungefär 12 timmar. Du bör försöka göra det varannan månad för att stabilisera battericellerna. Försök även att aldrig ladda ur ditt batteri helt, det kan bidra till att livslängden för batteriet förkortas.

Försök att ladda batteriet inomhus i en torr miljö. Att hålla batteriet torrt och i en temperatur omkring 15 grader hjälper batteriet att hålla längre. Försök att undvika temperatur under 5 grader, då det märkbart kan skada cellerna. Om batteriet varit i en kall miljö, vänta då till det att batteriet kommit upp i temperatur för att sedan ladda det. I bästa mån avvakta med att använda batteriet de första 10 minuterna efter laddning.

Ladda batteriet ofta och vid behov, att göra det regelbundet men aldrig ända upp till max är bättre för cellerna i batteriet. Försök att hålla en batterinivå mellan 20 – 80%, det i sig kan göra att livslängden kan dubblas.

Använd endast laddaren som kom med när du köpte din elcykel, och försök i bästa mån att undvika snabbladdare.

Förvaring av batteri till elcykel

Om du väljer att inte använda din elcykel under en längre tid, till exempel under vintermånaderna, tänk på att förvara batteriet i omkring 15 grader. Försök också underhålla en batterinivå mellan 35 – 80%, titta till elcykeln och ladda den med jämna mellanrum, minst varannan månad.

När du ska börja använda din elcykel efter en längre förvaring rekommenderas det att ladda batteriet i 24 timmar. Denna typ av längre laddning bör göras återkommande några gånger per år även under regelbunden användning.

Läs vårt stora test och jämförelse med elcyklar

Du har väl inte missat vårt stora test och jämförelse av elcyklar? Vi har testat och jämfört flertalet modeller, för både dam och herr. Testet kan du läsa här: https://www.teknikrad.se/baest-i-test-elcyklar

Anna Johansson
Anna är väldigt intresserad av allt som har med hem/hushåll och trädgård att göra, och har en nyfikenhet för nya produkter och produkttestning.