Rengör din gräsklippare och öka livslängden

Att rengöra sin gräsklippare är viktigt, men ofta aningen bortglömt. Alla gräsklippare bör rengöras efter varje användning för att de ska fungera optimalt och ha en längre livslängd. Det kan även påverka ljudnivån likväl som energiförbrukningen. Att missa att rengöra hjulen på din gräsklippare kan även bidra till att den får ett sämre grepp och har svårt att hantera ojämnheter på din gräsmatta.

Det absolut viktigaste när du ska rengöra din gräsklippare är att du stänger av den innan och låter den svalna. Väldigt viktigt för att du ska undvika skador.

Rengöring av manuell gräsklippare (utan motor)

Att rengöra den manuella gräsklipparen är ganska enkelt, men minst lika viktigt som andra gräsklippare. Du kan antingen använda dig av trädgårdsslangen eller en borste för att rengöra den manuella gräsklipparen, vilket som enklast tar bort gräs och annan smuts som till exempel fastnat i hjulen.

En sak att tänka på om du använder dig av vatten vid rengöringen, är att införskaffa rostskyddsolja för att smörja gräsklipparen efter rengöring. Detta för att undvika att delarna rostar, samt för att smörja lederna så att gräsklipparen rör sig smidigare vid användning.

Rengöring av robotgräsklippare

Börja med att säkerställa att robotgräsklipparen inte kan starta när du börjar rengöringen. På de flesta robotgräsklippare finns det strömbrytare som sitter undertill.

Använd dig av en mjuk borste för att rengöra bladen och undersidan ordentligt. Var noga med att borsta bort gräs och smuts som har fastnat i hjulen, snurra även på hjulen så du ser att all smuts är borta och att hjulen roterar utan problem.

Att rengöra robotgräsklipparen ökar inte bara livslängden, den klipper bättre också.

Vänd sedan robotgräsklipparen så att den är rättvänd. Använd dig av en mjuk borste för att avlägsna till exempel pollen och annan smuts. Om den mjuka borsten inte är tillräckligt kan du använda dig av tryckluft eller en lätt fuktad trasa.

Glöm inte att även rengöra dockningsstationen när du rengör robotgräsklipparen. Använd dig av den mjuka borsten, och var extra noggrann kring laddningskontakter och andra rörliga delar så att ingenting skadas. Du bör rengöra din robotgräsklippare 2–4 gånger i månaden, bättre för ofta än för sällan.

Olika robotgräsklippare har olika manualer från tillverkarna, läs och följ dessa instruktioner. Robotgräsklippare tål väder och vind, men det är sällan rekommenderat att du ska använda dig av trädgårdsslangen vid rengöring av dem.

Du har väl inte missat vår stora jämförelse av olika robotgräsklippare? Läs mer här: https://www.teknikrad.se/baest-i-test-robotgraesklippare

Rengöring av elgräsklippare

Innan rengöring av elgräsklipparen ska du stänga av motorn, vänta till alla delar på gräsklipparen står still, dra ut nätkontakten och låt motorn svalna helt.

Du bör en gång per säsong smörja alla ledpunkter och vridfjädrar på utkastarluckan. Det är även att rekommendera att en verkstad ser över och underhåller maskinen efter varje säsong.

Använd inte trädgårdsslangen på elgräsklipparen, då det kan skada elektriska delar. Rengör maskinen efter att du avslutat klippningen. Det enklaste sättet är att luta maskinen åt sidan för att rengöra området runt om knivarna och kastarluckan med en liten borste eller trasa. Det är lätt att skada sig om man inte är försiktig när man gör rent skäraggregatet, skyddshandskar är att rekommendera. Placera sedan maskinen upprätt och ta bort alla gräs- och smutsrester.

Du kan enkelt rengöra gräsuppsamlaren direkt efter användning. Ta av gräsuppsamlaren och töm den, på gräsuppsamlaren kan du använda trädgårdsslangen då ingen elektronik kan skadas. Låt uppsamlaren torka ordentligt innan du använder den igen.

Det är även viktigt att rengöra de elektroniska delarna regelbundet för att din elgräsklippare ska fungera på bästa sätt.

Rengöring av batteridriven gräsklippare

När du ska rengöra en batteridriven gräsklippare bör du börja med att ta bort säkerhetsnyckeln från uttaget och montera av batteriet. Rengör sedan batteriet med en torr trasa eller svamp. Använd aldrig en fuktig trasa på batteriet då det kan orsaka en kortslutning.

Använd en borste eller en svamp för att ta bort gräs som fastnat på undersidan och i utkastet. På de övriga delar av den batteridrivna gräsklipparen kan du använda dig av en fuktad trasa med tvålvatten för rengöring. Du bör aldrig använda dig av rinnande vatten eller petroleumbaserade rengöringsmedel vid rengöring av denna typ av gräsklippare.

Du kan däremot rengöra uppsamlaren på gräsklipparen med vatten, låt den torka ordentligt innan nästa gräsklippning eller förvaring. Om uppsamlaren är fuktig eller smutsig fungerar den inte på bästa sätt, samt att den kan börja mögla vid förvaring.

Det är viktigt att du aldrig lämnar kvar gräsrester på insidan av kåpan, det förhindrar ett optimalt luftflöde och kan försämrar prestationsförmågan av gräsklipparen. Vilket leder till att motorn har en större belastning, och bidrar till en högre energiförbrukning samt större slitage på maskinen.

Du bör rengöra den batteridrivna gräsklipparen efter användning, men även en utförlig rengöring i början eller i slutet av säsongen, eller varför inte både och.

Rengöring av bensindriven gräsklippare

På en bensingräsklippare bör du med jämna mellanrum underhålla motorn, byta ut eller rengöra bränsle- och luftfiltret. Oljan, tändstift och knivarna bör även de bytas ut eller servas regelbundet. Dessa processer skiljer sig märkbart mellan olika modeller, så det är extra viktigt att du läser medföljande bruksanvisning eller lämnar in den på service.

Börja med att tömma gräsklipparens tank för att enkelt komma åt knivarna för att göra rent dem. Tömningen av tanken är för att förhindra att bränslet läcker ut från den.

Rengör enkelt din bensindrivna gräsklippare, men följ våra råd för att inte skada den.

Du bör ta bort tändstiften för att se till att det inte finns någon strömföring som kan göra att gräsklipparen oavsiktligt startar vid rengöring av bladen. Ta sedan en slang och spola bort gräs och annat skräp från knivarna och ramen. Det kan vara en fördel att använda en vattenslang med högre tryck, samt placera gräsklipparen på sidan för att enklare komma åt att rengöra.

Använd dig gärna av en borste efter du spolat av gräsklipparen, för att få bort gräs och smuts där spolningen inte lyckats. Efter rengöring kan det vara bra att applicera en skyddsolja, genom att smörja maskinen med oljan kan du förebygga att gräs och smuts fastnar vid nästa användning, det minskar även risken för rost på knivarna.  

Det kan vara bra att rengöra och olja bladen, men även avlägsna dem för att kunna rengöra under dem.

Jämförelser av gräsklippare

Här kan du läsa vår stora jämförelse av gräsklippare. Vi har testat elgräsklippare, batterigräsklippare samt bensindrivna gräsklippare. Läs mer här: https://www.teknikrad.se/baest-i-test-graesklippare

Anna Johansson
Anna är väldigt intresserad av allt som har med hem/hushåll och trädgård att göra, och har en nyfikenhet för nya produkter och produkttestning.