Rengör och underhåll din torktumlare

Precis som med tvättmaskin så är det väldigt viktigt att du rengör och underhåller din torktumlare med jämna mellanrum. Dels för att öka livslängden på apparaten, men också för att helt enkelt hålla maskinen fräsch. Här kommer vi att ge dig några enkla tips på hur du med enkla medel rengör din torktumlare.

Rengör torktumlare med enkla knep från teknikråd.se

Olika typer av torktumlare

Det finns givetvis en rad olika sorters torktumlare, både för hemmabruk men också för kommersiellt bruk och för exempelvis bostadsrättsföreningar och till hyresfastigheter. Den varianten som är vanligast idag är en så kallad kondenstorktumlare som tar den varma och fuktiga luften från torktumlingen och leder den via ett kondenseringssystem där luften kyls ned varpå kondensvattnet samlas i en behållare. En värmepumpstorktumlare återvinner däremot den varma luften från torktumlingen då luften förs in i pumpen och kyler och torkar den. Sedan värms den upp igen.

Viktigt att tänka på innan du rengör

Stäng alltid av strömmen till torktumlaren innan du rengör den. Detta är både för din och maskinens skull då du kan få stötar och samtidigt så kan torktumlaren ta skada om något händer. Läs bruksanvisningen innan rengöring för att se om det finns några särskilda restriktioner eller instruktioner för hur du ska rengöra just den modellen du har. Använd inte starkt rengöringsmedel som du tror kan skada maskinen eller dess delar.

Rengöra kondenstorktumlare

  • Tänk på att ta bort luddet från filtret/filtrena efter varje användning. På så sätt minskar du slitaget på maskinen och får en fräschare och mer ludd-/dammfri tvätt.
  • Rengör filtret/filtrena ofta. Du kan oftast ta loss filtret och spola av med vatten för att bli av med ludd och annan smuts som fastnat där. Du kan också rengöra filterhuset med en fuktig trasa efter att du exempelvis har kört igenom den med en dammsugare.
  • Ta loss och rengör kondensorn genom att låta ljummet vatten köra igenom den för att bli av med smuts inuti behållaren.
  • Om du kan, så försök att ta loss sidorna och ovandelen av torktumlaren för att sedan dammsuga bort allt damm och smuts som kan ha fastnat där inne.

Rengöra värmepumpstorktumlare

  • Ta bort ludd och damm från filtret efter varje användning
  • Rengör filtret ofta enligt ovan instruktioner. Skölj av med vatten för att bli av med smutset och dammet.
  • Skölj av och rengör kondensorn ofta enligt ovan instruktioner. Tänk på att vissa maskiner har en självrengörande funktion för kondensorn. Läs i bruksanvisningen innan för att vara på den säkra sidan.

Detta är en av våra guider för hur du rengör och underhåller dina teknikprylar. Senast skrev vi om hur du rengör och underhåller en tvättmaskin med enkla husmorstips.

Om du går och funderar över att köpa en ny torktumlare men vill se jämförelser och vilken som passar dig bäst så har vi gjort en stor sammanställning och jämförelse över flertalet torktumlare här på sidan. Du kan läsa hela testet här: https://www.teknikrad.se/bast-i-test-torktumlare

Dan Engström
Dan är en av våra test-specialister med stort fokus på nätverk, teknik och verktyg.