Rengör tvättmaskin med smarta husmorstips

Tvättmaskinen är ju en maskin som rengör och tvättar kläder, då borde den väl bli ren också? Så tänker nog många. Faktum är att tvättmaskiner absolut rengör och tvättar kläder och annat man kör i den, men det bildas ofta en väldig massa smuts och orenheter inuti som du inte vill ha i din tvättmaskin. Det händer ofta att smuts från kläder fastnar i lister och i svåråtkomliga utrymmen och då är det vettigt att tvätta din tvättmaskin, hur konstigt det än låter. När du rengör din tvättmaskin minskar du även risken för illaluktande tvätt samt förlänger livslängden på maskinen.

Du får renare och fräschare tvätt om du rengör din tvättmaskin då och då

Enkla tips på hur du rengör din tvättmaskin snabbt

  • Börja med listen mellan tvättluckan och tvättmaskinen. Vik ut flärparna om det går och rengör noga med en fuktig trasa. Där i dessa veckan samlas mycket smuts och behöver därför rengöras med jämna mellanrum.
  • Rengör filtret på tvättmaskinen. Filter till tvättmaskiner kan se olika ut och sitter därför också på olika ställen. Titta i manualen till din tvättmaskin och se om du hittar filtret och andra anvisningar där.

Rengör med ättika och bikarbonat

Precis som med kaffebryggarna så går det alldeles utmärkt att rengöra en tvättmaskin med ättika tillsammans med bikarbonat. Börja med att rengöra tvättmedelsfacket och häll sedan i 4 matskedar bikarbonat och 2 deciliter 24% ättika i tvättrumman. Välj sedan ett långt program som innehåller förtvätt, huvudtvätt och sköljning. När tvättprogrammet är färdigt kan du öppna luckan samt tvättmedelsfacket för att låta det torka.

Perstorps Ättika är väldigt vanlig att använda till att rengöra saker med.

Rengör med askorbinsyra och citronsyra

Citronsyra känner vi också igen från tidigare guider, citronsyran har som bekant många användningsområden. För att få en ren och fräsch tvättmaskin så kan du ta en halv påse askorbinsyra (motsvarar cirka 17-18 gram) och en halv påse citronsyra som motsvarar cirka 16 gram i en skål för att sedan hälla på ljummet vatten och blanda runt. Häll sedan blandningen i tvättmedelsfacket och sätt igång ett långt program som innehåller förtvätt, huvudtvätt och sköljning. När tvättprogrammet är färdigt kan du öppna luckan samt tvättmedelsfacket för att låta det torka.

Citronsyra är bra till mycket!

Rengör med disktablett

Hur konstigt det än låter så går det hur bra som helst att köra en maskindisktablett eller disktablett (samma sak men olika benämningar) för att rengöra en tvättmaskin. Torka först rent gummilisten vid tvättluckan samt rengör noga tvättmedelsfacket. Lägg in en disktablett i tvättrumman och välj ett långt program, precis som med tidigare tips. Öppna sedan både lucka och tvättmedelsfack för att vädra och låta torka.

Har du inget annat hemma men vill rengöra din tvättmaskin kan du använda disktabletter

Undvik mögelbildning i tvättmedelsfacket

Om du misstänker att din tvättmaskin drabbats av mögel så känner du lätt igen detta genom en unken doft på både maskinen och tvätten, trots att den är nytvättad och borde dofta gott. Öppna tvättmedelsfacket och se om du kan hitta någon mögel. Hittar du mögel så tar du ofta bort detta enkelt. För att undvika framtida mögelbildningar och andra unkna dofter kan det vara bra att lämna såväl tvättlucka som tvättmedelsfacket öppet efter slutförd tvätt. Då får tvättmaskinen en chans att torka innan det är dags för nästa tvätt.

Mögel i tvättmaskinen kan lätt ge unken doft, rengör därför din tvättmaskin ofta!

Se våra tester och jämförelser på tvättmaskiner

2020 gjorde vi ett grundligt test över flera tvättmaskiner från bland annat LG, Samsung, Whirlpool, Miele och Bosch. Vi testade allt från vanliga tvättmaskiner till toppmatade och kompakta tvättmaskiner och testet går att läsa här: https://www.teknikrad.se/bast-i-test-tvattmaskiner

Tänk på att…

  • Olika tvättmaskiner och tillverkare har olika rekommendationer kring hur du bör rengöra din tvättmaskin. Läs dessa om du är osäker.
  • Hårnålar, stenar, mynt och annat kan enkelt fastna i filtret i tvättmaskinen, rengör och töm därför detta ofta.
  • Dosera tvättmedel och sköljmedel rätt. Vid överdosering av dessa kan det bildas smuts och medföra en illaluktande doft.
  • Om det fortfarande luktar illa och kommer dålig lukt från tvättmaskinen så kan du prova att köpa och lägga luktborttagaren YocoAir (dynan, inte sprayet) i trumman och vänta några dagar.

Lycka till!

Dan Engström
Dan är en av våra test-specialister med stort fokus på nätverk, teknik och verktyg.