Kalka av kaffebryggare med enkla knep

Om kaffet har börjat smaka illa eller annorlunda jämfört med vad det brukar göra så kan det vara dags att kalka av den. En normal användning av en kaffebryggare medför att mängder med vatten passerar systemet under några månader och detta i sin tur gör att kalk fastnar på rör och delar inuti kaffebryggaren. I värsta fall kan kalket sätta sig så hårt och så mycket att rör och annat pluggas igen. För att undvika detta har vi tagit fram en enkel guide för hur du kalkar av en kaffebryggare med enkla knep.

1. Med ättika och citronsyra

Oavsett hur mycket eller lite du använder din kaffebryggare är det en god idé att kalka av den lite då och då. Det enklaste och mest populära sättet att kalka av en kaffebryggare på är onekligen det vi kallar för ”det naturliga sättet”. Det innebär att du blandar ättika eller ättiksprit med citronsyra och ljummet vatten som sedan får köras runt i kaffebryggaren och luckra upp kalket som finns inuti bryggaren.

Det här behöver du: 1 dl ättika (24%) eller 2 dl ättikssprit (12%), eller 2-3 matskedar citronsyra (som ofta finns i kryddavdelningen i butiken eller om du har det hemma). 6-7 dl ljummet vatten.

Så här gör du: Blanda ättikan eller ättikspriten med citronsyran samt 6-7 dl ljummet vatten så att det löses upp. Häll sedan i blandningen i kaffebryggarens vattenbehållare och sätt igång bryggaren så att blandningen får köras igenom. OBS! När du ser att ungefär hälften har körts igenom kan du med fördel stänga av kaffebryggaren och vänta i 15-20 minuter, för att sedan starta den igen. Då har kalk inuti bryggaren hunnit att luckras upp och är nu mer redo att sköljas ut.

När proceduren ovan är färdig så kan du hälla på färskt vatten i kaffebryggarens vattenbehållare och köra igenom igen. Upprepa detta 3-4 gånger, då minimerar du risken för att kaffet sedan ska smaka ättika.

Citronsyra används ofta tillsammans med ättika för att kalka av kaffebryggare

2. Med bikarbonat

Har du inte tillgång till ättika eller citronsyra kan du enkelt kalka av med hjälp av bikarbonat.

Det här behöver du: 4 matskedar bikarbonat och färskt vatten.

Så här gör du: Fyll vattenbehållaren till kaffekokaren med vatten och häll i 4 matskedar bikarbonat. Starta maskinen och kör igenom den helt. När allt har körts igenom häller du tillbaka vätskan med bikarbonat i vattenbehållaren och kör igång igen, upprepa detta två gånger. Häll sedan ut blandningen med bikarbonat och häll på färskt vatten i kannan och om du har en citron hemma så pressar du i saften från denna ner i vattnet som du sedan kör igenom maskinen med ett par gånger. Avsluta sedan med att köra igenom maskinen med färskt vatten ett par gånger för att bli av med alla rester.

Kalka av din kaffebryggare med jämna mellanrum för godare kaffe och en välmående kaffebryggare

3. Med hjälp av avkalkningsmedel

Om du hellre vill använda dig av riktigt avkalkningsmedel så finns detta ofta i helt vanliga mataffärer och innehåller ofta ett slags pulver men det finns även flytande varianter. Hittar du det inte där så hittar du det säkert i butiker som säljer kaffebryggare och andra köksmaskiner. OBS! Om din kaffekokare inte tåler avkalkningsmedel så brukar detta att stå tydligt på förpackningen eller i manualen. Välj då ett annat alternativ.

Det här behöver du: Avkalkningsmedel som du kan köpa Bagaren & Kocken, i de flesta mataffärer eller hushållsbutiker. Fråga någon i personalen om du är osäker.

Så här gör du: Instruktionerna till färdigköpt avkalkningsmedel varierar stort och därför ber vi dig att läsa på förpackningen för att se exakt hur du skall gå till väga för just den blandningen du köpt.

Ta hand om din kaffebryggare så håller den längre!

Visste du att…?

  • För mycket kalk i kaffekokaren gör att den drar mer energi
  • Genom att avkalka din kaffebryggare med jämna mellanrum så ökar du livslängden på den
  • Kalk i kaffebryggaren påverkar smaken negativt
  • Man även kan använda Coca-Cola för att kalka av saker, det är dock inget vi rekommenderar.
  • Vatten som kallas ”hårt” innehåller mycket kalcium och därför bildar kalk i kaffekokaren. Läs mer om hur hårt ditt vatten är här: https://www.emanco.se/tvattmedel-fragor-och-fakta-vattenharhdet-i-sverige/
  • Vattnet i Sverige är olika kalciumrikt beroende på var man befinner sig.
  • Om kaffekokaren inte tåler att rengöras med ättika, citronsyra eller avkalkningsmedel så brukar detta stå på förpackningen eller i manualen till den.

Läs våra tester av kaffebryggare, espressomaskiner och kaffekvarnar

Kaffebryggare: https://www.teknikrad.se/baest-i-test-kaffebryggare

Espressomaskin: https://www.teknikrad.se/baest-i-test-espressomaskiner

Kaffekvarnar: https://www.teknikrad.se/baest-i-test-kaffekvarn

Dan Engström
Dan är en av våra test-specialister med stort fokus på nätverk, teknik och verktyg.