Teknikråd.se- nu med 15 000 läsare i månaden

Bäst i test elcyklar (9 st) 2018 + guide till hur staten betalar 25%

Intresset för elcyklar har fullkomligt exploderat och även utbudet av elcyklar. Det finns idag en elcykel som passar alla från 

vardagspendling till riktiga skogsmaskiner. Det finns idag även mittmotorer, navmotorer, olika bromsar och olika batterier. Men vad passar dig?

Teknikråd.se har gått igenom alla tester på nätet utav elcyklar och kan vissa dig vilken som är bäst för dig. De cyklar vi har tittat på i tester är klassiska elcyklar, MTB och hopfällbara elcyklar. Vi har även tagit fram en omfattande köpguide så du vet vad du ska titta på när du letar efter elcykel.

Artikeln omfattar följande delar:

 


Test klassisk elcykel för bland annat pendling

-Dammodell elcykel

1. Batavus Genova E-GO -Prisvärd och bekväm

¤Motor: på framhjul, ¤Motorstyrka: 250 W ¤Räckvidd: 70 km ¤Laddningstid: 6h ¤Vikt: 25 kg

Batavus är ett 100-årigt cykelföretag från Nederländerna, som är kända för att tillverkar bra cyklar. Cykelfrämjande ger denna cykel första plats och tidningen AlltOmElcyklar ger höga poäng till Batavus.

Genova E-GO beskrivs som mycket bekväm och stadig. Framgaffeln är dämpad så mindre kanter/hål känns knappt. Motorn sitter i framhjulet och reglaget är mycket enkel att använda samt bra placerad. Växlar och bromsar från välkända Shimano.

Batteriet sitter under pakethållaren och är mycket enkel att ladda. Batteriet är på 400 Wh men kan uppgraderas till 500Wh. Batteriet bedöms räcka i 70 km och tar 6 timmar att ladda helt fullt.

Cykeln passar dig som arbetspendlar kortare sträckor och vill ha en bekväm och mycket välgjord cykel.

Se mer hos Elcykelvaruhuset.se

2. Crescent Elin -Pendlingscykel för året runt

¤Motor: på framhjul ¤Räckvidd: 70 km ¤Laddningstid: 4-6h ¤Vikt: 25,2 kg

Elin är Crescent instegsmodell enkel att cykla och med bra kvalitè, som kan användas till pendling dag efter dag och året runt. Testfakta ger elcykeln bra betyg lika så tidningen AlltOmElcyklar. Det är inte svårt att förstå varför. Cykeln känns trygg och stabil att cykla på.

Motorn sitter på framhjulet och knuffar på bra även i tuffa uppförsbackar när du trampar. Batteriet ligger på 396Wh och ger dig maximalt 70 km enligt tillverkaren. Växlar och broms är från välkända Shimano som står för bra kvalité. Det enda som kan vara obehagligt med denna elcykel är om du råkar trappa lite i till exempel en kurva så hoppar motorn igång och ger dig kraft. Detta är en vanesak och du lär dig hantera cykeln snabbt. Men i början så använd de lägsta nivåerna så du får en känsla för cykeln. 

Manöverpanelen sitter för sig själv vid ett av handtagen på styret medan själva LCD-panelen sitter mitt på styret. LCD-panelen har många inställningsmöjligheter som till exempel fart, sträcka eller batterinivå. Assistansmotorn har 5 nivåer som knuffar på upp till 25 km/h, den har följande nivåer 12,5 km/h, 17,5 km/h, 21 km/h, 23 km/h och sedan max 25 km/h.

Cykeln passar dig som vill pendla varje dag och när du vill att cykeln bara ska fungera.

Se mer hos Elcykelvaruhuset.se

3. Crescent Elda -Snabb och stark pendlarcykel

¤Motor: mittmotor ¤Motorstyrka: 250W ¤Räckvidd: 140 km ¤Laddningstid: 6h ¤Vikt: 22,5 kg

Crescent Elda är mer eller mindre en fullträff för Crescents lansering av mittmotorer (läs om skillnaden i vår köpguide).  Med genomgående bra komponenter och en mittmotor som matchar betydligt dyrare cyklar så ger Tidningen AlltOmElcyklar Elda en första plats.

Elda är lite lättare än andra cyklar och med en stabil ram så ger cykeln en skön och snabb upplevelse. Med framåtlutad cykelnställning samt låg tyngdpunkt gör att cykeln känns trygg även om den är snabb.

Den mittmonterade motorn ger bra kraft från lägsta nivå. På högsta nivå kan du ta dig upp för branta backar i 25 km/h utan någon större ansträngning. Motorn ger mer kraft ju hårdare du trampar detta fungerar bra och cykeln känns väldigt följsam och du har kontroll över den. Motorn kan även frikopplas utan att det blir för mycket motstånd. Detta innebär att du kan använda den som en vanlig cykel för träning eller om batteriet tar slut, utan att det blir för jobbigt.

Skivbromsar och växel från Shimanos bättre modell-serier som ger en riktigt bra kvalité. Just skivbroms är viktig på en så snabb cykel som denna och den bromsar bra.

Manöverpanelen sitter för sig själv vid ett av handtagen på styret medan själva LCD-panelen sitter mitt på styret. LCD-panelen har många inställningsmöjligheter, som tex fart, sträcka eller batterinivå.

Cykeln passar för längre och snabba pendlingar eller längre turer på landsvägar.

Se mer hos Elcykelvaruhuset.se


-Herrmodell elcykel

1. Skeppshult cykel 8 -Stark och snabb klassiker för pendling

¤Motor: mittmotor ¤Motorstyrka: 250W ¤Räckvidd: 125 km ¤Laddningstid: 4h ¤Vikt: 24,6 kg

Skeppshult har tagit fram en tidlös elegant elcykel med en fantastiks elmotor. Cykel 8 är bra byggd, under tester med denna cykel har inga brister noterats. Tidningen AlltOmElcyklar ger denna cykel full pott. Cykelkänslan upplevs som pigg med bra skjuts men ändå stabil. Den frikopplade motorn stör inte när du trampar till exempel fortare än 25 km/h.

Mittmotorn är från Shimano på 250W. Den är väldigt kraftfull den gör att du lätt kommer upp för kraftiga backar utan att behöva anstränga dig. Hjälpmotorn är kadens- och momentstyrt ju fortare och hårdare du trampar ju snabbare går cykeln. Det känns som att cykla en vanlig cykel fast du blir mycket starkare med hjälp av elmotorn. Batteriet räcker långt och laddas relativt snabbt, ca 4 timmar. Manöverpanelen sitter vid ett av handtagen och displayen sitter mitt på styret.

Bromsar och växlar är från Shimano och fungerar mycket bra. Växlarna har 8 olika lägen och är elstyrda, det finns även ett automatläge där cykeln växlar själv. Automatläget fungerade sådär i backar då den bytte växlar vid fel tillfällen.

Cykeln passar för längre pendling eller som en andra bil. Stabil pakethållare som kan lastas ordentligt och väldigt lättrullad cykel.

Se mer hos Elcykelvaruhuset.se

2. Crescent Elwin -Enkel pendlarcykel för året runt

¤Motor: på framhjul ¤Räckvidd: 70 km ¤Laddningstid: 4-6h ¤Vikt: 25,2 kg

Elwin är Crescent instegsmodell för herr elcyklar, enkel att cykla och med bra kvalite, som kan användas till pendling dag efter dag, året runt. Testfakta ger elcykeln bra betyg lika så Tidningen AlltOmElcyklar. Det är inte svårt att förstå varför. Cykeln känns trygg att cykla på och stabil.

Motorn sitter på framgaffeln och knuffar på bra även i tuffa uppförsbackar när du trampar. Batteriet ligger på 396Wh och ger dig maximalt 70 km enligt tillverkaren. Växlar och broms är från välkända Shimano som står för bra kvalité. Det enda som kan vara obehagligt med denna elcykel är om du råkar trappa på lite i en kurva så hoppar motorn igång och ger dig kraft. Detta är en vanesak och du lär dig hantera cykeln snabbt. Men i början så använd de lägsta nivåerna så du får en känsla för cykeln. 

Manöverpanelen sitter för sig själv vid ett av handtagen på styret medan själva LCD-panelen sitter mitt på styret. LCD-panelen har många inställningsmöjligheter, som till exempel fart, sträcka eller batterinivå. Assistansmotorn har 5 nivåer knuffar på upp till 25 km/h, den har följande nivåer 12,5 km/h, 17,5 km/h, 21 km/h, 23 km/h och sedan max 25 km/h.

Cykeln passar dig som vill pendla varje dag och när du vill att cykeln bara ska fungera.

Se mer hos Elcykelvaruhuset.se

3. Lifebike C-Mute -Snabb och billig sportcykel

¤Motor: på bakhjul ¤Motorstyrka: 350W ¤Räckvidd: 70 km ¤Laddningstid: 6h ¤Vikt: 23 kg

Det välkända svenska Lifebike har tagit fram en mycket prisvärd stilren och sportig elcykel. Cykeln har presterat mycket bra i olika tester M3 ger ett ”Rekommenderat köp” och 100 % av testförarna var nöjda med C-mute när Smartson testade den. Den beskrivs som snabb men ändå mycket lättkörd i stadstrafik.

Motorn sitter på bakhjulet och är på 350W men strypt till 250W. Det finns inga brister på kraft utan cykeln knuffar dig lätt uppför branta uppförsbackar. Batteriet räcker till max 70 km och laddas till fullt på 6 timmar. Manöverpanel och LCD-display sitter på varsin sida av styret. Det finns 5 lägen för att ställa in hur mycket kraft du vill ha. LCD-panelen kritiseras för att vara lite för enkel men den gör sitt jobb bra ändå.

Växlar är från det välkända Shimano. Modellen från 2017 hade mekaniska skivbromsar men dessa uppgraderas till hydrauliska skivbromsar (se köpguide, längre ner för mer information) på 2018-modellen vilket ger ännu bättre bromseffekt.

Cykeln är en perfekt snabb pendlarcykel eller för turer på landsvägar. Du får väldigt mycket cykel för pengarna och den ligger i nivå med andra sport elcyklar för det dubbla priset.

Se mer hos Elcykelvaruhuset.se


Test MTB elcykel

Trek Powerfly +7 -Urstark MTB för vildmarken

¤Motor: mittmotor ¤Motorstyrka: 250W ¤Räckvidd: 70 km ¤Laddningstid: 6h ¤Vikt: 22,2 kg

Trek Powerfly är en fantastisk MTB som är gjord för terrängkörning. Detta syns på den avskalade cykeln, inga stänkskärmar eller lampor. Med rejält breda och stora däck samt en framgaffel som är dämpad kan du ta dig över rejäla hinder utan problem. Motorn är en råstark Bosch Performance CX 250W med ett vridmoment på 75Nm. Det finns inte många backar denna motor inte rår på. Du har 500 Wh i batteriet och det räcker till cirka 7 mil med assistans.

Motorn ger mer kraft ju hårdare du trampar detta fungerar väldigt bra och cykeln känns väldigt följsamt och du har kontroll över den. Bosch-motor är en av de bästa med denna teknik och har fått mycket beröm för det. Powerfly +5 hade lite sämre bromsar och växlar från Shimanos medan Powerfly +7 har allt från Deore XT-serien. Det vill säga riktigt bra kvalité.

Rammen är hydropressad aluminium men överraskande nog har Trek valt att lägga många kablar utanpå rammen. Hade önskat att dessa var i rammen så det skyddas i snårig skog. Var ska du använda Powerfly +7? I skogen eller i utförsbackar! Ska du pendla använd en annan cykel, du saknar all extra utrustning på denna. Powerfly +7 trivs bäst i skogen så låt den vara där.

Se mer hos Elcykelvaruhuset.se

Crescent Elgar -Stark MTB för naturen men även pendling

¤Motor: mittmotor ¤Motorstyrka: 250W ¤Räckvidd: 125 km ¤Laddningstid: 4h ¤Vikt: 20,6 kg

Crescent Elgar är mer eller mindre en fullträff för Crescent lansering av mittmotorer (läs om skillnaden i vår guide) och MTB.  Med genomgående bra komponenter och en mittmotor som matchar betydligt dyrare cyklar så ger tidningen AlltOmElcyklar Elgar en första plats.

Elgar är betydligt lättare än andra cyklar och med en stabilram så ger cykeln en skön och stabil upplevelse. Den är klart anpassad för tuffare terräng med Rock Shox XC30 framgaffel som har PopLock funktion. Poplock gör att du från styret kan låsa fjädringen om du tex cyklar på planmark eller asfalt. Bosch Performance motor är mittplacerad och har ett vridmoment på 60Nm med en 400Wh batteri. Batteriet räcker till ungefär 125 km enkel körning.

Motorn ger mer kraft ju hårdare du trampar detta fungerar bra och cykeln känns väldigt följsamt och du har kontroll över den. Motorn kan även frikopplas utan att det blir för mycket motstånd. Detta innebär att du kan använda den som en vanlig cykel för träning eller i hastigheter över 25 km/h utan det blir för jobbigt.

Skivbromsar och växel från Shimanos bättre modell-serier som ger en riktigt bra kvalité. Just skivbroms är viktig på en MTB-cykel som denna och den bromsar bra.

Manöverpanelen sitter för sig själv vid ett av handtagen på styret medan själva LCD-panelen sitter mitt på styret. LCD-panelen har många inställningsmöjligheter, som till exempel fart, sträcka eller batterinivå.

Elgar är absolut en väldigt bra MTB och klarar tuff terräng. Vill du ha en helt renodlad MTB får du kolla på den andra betydligt dyrare MTB i listan. Elgar passar perfekt till utflykter i skog och mark eller jobbpendling om du har lite mer ojämn vägg till jobbet.

Se mer hos Elcykelvaruhuset.se


Hopfällbar elcykel

1. Gocycle G3

¤Motor: på bakhjul och framhjul ¤Motorstyrka: 250W ¤Räckvidd: 80 km ¤Laddningstid: 7h ¤Vikt: 16,3 kg

Gocycle är den mest portabla och bästa hopfällbara elcyklen idag. Tidningen M3 hyllar den och ger den ”Rekommenderat köp”

G3 skiljer sig direkt från andra cyklar då den har en helt unik design där allt är interagerat i rammen som till exempel batteri och sladdar. Detta innebär att inga växlar, skivor eller annat som  finns på cykeln sticker ut.

Motorerna sitter i naven på fram och bakhjul som ger totalt 250W-effekt. Batteriet ligger inbäddad i ramen och kan inte tas ut men ger en räckvidd på 80 km. Detta är väldigt bra med tanke på dess slimmande design. Motorn fungerar genom att den ger assistans efter hur hårt du trampar. Detta fungerar mycket bra och känns naturligt. Gocycle G3 är lite jobbig att cykla på utan assistans.

Cykeln väger endast 16 kg vilket är väldigt lite och hopvikt får du lätt plats med den i bilen eller båten. Hjul och själva vikmekanismen är extremt enkel och det tar inte lång tid att plocka isär den.

Gocycle har en annorlunda lösning för displayen och hela styret är fylld med LED-lampor som signalerar olika lägen och hur mycket batteri det är kvar. Detta kan vara något svårt att förstå i början, men som tur har de även en dedikerad app som visar allt och du kan göra en massa inställningar i mobilen. Med en mobilhållare har du en liveskärm.

Cykeln är mycket bekväm för att vara liten. Detta är en perfekt cykel till båten eller som en pendlarcykel om du vill kunna bära den med dig. Priset är lite högt men med tanke på design och funktionalitet är det inte konstigt.

Se mer hos Elcykelvaruhuset.se

2. Lifebike C-PACT 7VXL G4

¤Motor: på framhjul ¤Motorstyrka: 250W ¤Räckvidd: 60 km ¤Laddningstid: 6h ¤Vikt: 21 kg

Lifebike C-Pact är en enkel och billig elcykel från svenska Lifebike. Trots enkelheten känns den gedigen. Långtidstester (gröna Bilister) ger den mycket bra betyg och även testpiloterna hos Smartson ger den 94 % nöjdhet.

Lifebike fungerar lika bra som en vanlig elcykel för kortare pendling och som en hopfällbar cykel för de som behöver flexibilitet på till exempel båten. Hjulen är relativt stora för en liten cykel som denna och sadeln kan höjas rejält. Styret är något smalt, så inget extra kan hängas på den utan får placeras på pakethållaren.

Motorn sitter på framhjulet med 250W, detta räcker gott och väl för att ta dig upp för backar. Batteriet ger dig en räckvidd på cirka 60 km och laddas fullt på 6 timmar. Är motorn avstängd så blir det väldigt svårt att cykla med den.

Vikningen är relativt enkel, den kan fällas på mitten och även styret kan fällas ihop. Den tar lite plats men inte lika lite plats som Gocycle G3. Cykeln väger 23 kg så du kan inte bära den allt för långt.

Priset är ungefär halva priset mot andra hopfällbara elcyklar och C-Pact har väldigt bra kvalité. Kortare jobbpendling med till exempel tåg där den behövs vikas ihop, fungerar utmärkt. Den fungerar även bra som extra fordon på båten eller husbilen, men glöm inte att ladda den då och då.

Se mer hos Elcykelvaruhuset.se


Billig elcykel- Biltema vs XXL

Både Biltema och XXL sport säljer relativt billiga elcyklar men hur presterar de? Norska tek.no testade dem samt så har kundomdömen gåtts igenom för att se hur de fungerar i praktiken.

Cyklarna är inte dåliga men förväntningarna ska inte vara för högt ställda.

Biltemas elcykel känns en aning sladdrig i rammen vilket skapar lite otäck känsla när man cyklar. Detta gäller främst dam-modellen. Cykeln beskrivs även som obekväm att cykla på då den är kompakt.

XXL-elcykel känns stabil då rammen är annorlunda utformad, den är också bekväm att cykla på.

Motorena på elcyklarna fungerar bra och ger kraft när pedalerna snurrar och är inte som andra bättre elcyklar där hastighet och kraft på pedalerna avgör hur mycket kraft motorn ger. Men i backtest kommer svagheterna fram. XXL cykel har mycket dålig kraft. Biltemas elcykel har bättre drag i motorn men det går inte att jämföra med de dyrare elcyklarna som klarar backar galant.

En annan del som halkar efter på de billiga elcyklarna är räckvidden, enligt tillverkare ska räckvidden vara 50 km för biltema och 80 km för XXL. Men enligt Tek.no så börjar batteriet bli helt tomt efter redan 20 km.

XXL billigaste elcykel ligger på ca 10 000 kr och Biltemas ligger på 5000 kr. Biltema är billig men XXL tar lika mycket som för Crescent Elwin (herr) som är topptestad.

Biltema går vinnande ur denna duell mycket på att deras motor är minst svag och har en hyfsad styrka. Några personer kan säkert ha nytta av Biltemas elcykel, men då främst för korta sträckor. Du bör provcykla Biltemas elcykel så du verkligen vet att du sitter bra.

Vill du ha en bra elcykel så rekommenderar jag att titta på Crescent Elwin (herr modell) och Batavaus Genova E-GO (dammodell). Dessa kostar runt 10 000 kr men du får en elcykel som är stark, bekväm och fungerar år efter år. Dessa cyklar inbjuder till cykling vilket gör att de troligen kommer användas mer.

Se mer hos Elcykelvaruhuset.se om Batavus Genova

Se mer hos Elcykelvaruhuset.se om Crescent Elwin


Bidrag från staten

Från 1 februari finns det bidrag på 25 % (max 10 000kr) av elcykelns pris hos Naturvårdsverket att ansöka. Du kan söka för inköpta elcyklar sedan 20 september 2017 men ansök innan 1 aug 2018.

Naturvårdsverket har fått 350 miljoner kr avsatta för detta, när budgeten tar slut så måste nya pengar beslutas så skynda och sök innan det tar slut.

Exempel:

  • Köper du en elcykel för 10 000kr får du 2500 kr (25 %)
  • Köper du en elcykel för 30 000kr får du 7500 kr (25 %)
  • Köper du en elcykel för 50 000kr får du 10 000 kr (25 %, maxbelopp)
  • Köper du för 60 000 får du 10 000 kr då detta är maxbeloppet som ges.

Ansökan är enkel och självförklarande du kan göra det via blankett eller via e-tjänst med BankID. Du behöver ange personuppgifter, bankuppgifter, uppgifter om elfordon och inköpsställe. Du måste bifoga en kopia av kvitto som visar att du köpt en elcykel.

Tänk på att elcykeln ska vara CE-märkt eller uppfylla standarden SS-EN 15194 från Epac. 

Bidrag från staten

Sedan är det bara en underskrift och skicka in. Väldigt enkelt. Pengarna kommer in på ditt bankkonto tidigast maj 2018, då du får besked om din ansökan.

Ansök hos Naturvårdsverket här


Råd vid köp av elcykel

Vad kul att du funderar på att köpa en elcykel! Idag är det oerhört populärt att köpa elcykel då många inser att de får både motion och friskluft men ändå en bekvämlighet om du tex cyklar längre sträckor. Staten går även in och betalar 25% läs mer i guiden.

Idag finns det ett stort utbud av modeller och priset sträcker sig allt från 100 000 kr till under 10 000 kr. I vår guide nedan försöker vi hjälpa dig hitta rätt elcykel som passar dina behov.

Behov och cykeltyp

Ta en liten stund och fundera vad du behöver elcykeln till? Vilka avstånd? Behöver du lasta på den? Barnstol? osv…

De finns 3 typiska elcyklar för vardagen:

  • Klassisk herr/dam

Detta är den vanligaste typen av cykel som flest väljer. Där en unisexcykel med låga insteg passar hela familjen, om sadeln går att sänka/höja ordentligt. Detta gör att elcykeln kan användas så mycket som möjligt. Den dyraste elcykeln är den som står i förrådet. Du sitter oftast rakt med skön sadel. Passar till enklare pendling och att kunna uträtta ärenden på stan med.

  • Hybrider

Är en blandning mellan en klassikcykel och en racer. Oftast lite mer påkostade med längre räckvidd. Du sitter lite mer framlutad och har många växlar. Passar utmärkt till längre pendling varje dag eller turer på landsvägar.

  • Mountainbike (MTB)

Rejälcykel med breda däck och mycket dämpning. Finns allt från lite tuffare Hybrider till renodlade vildmarksmaskiner. De renodlade terräng MTB hör hemma i skogen och hjälper åkaren upp för branta backar så det blir mer tid för upplevelsen.

-Motor/drivsystem

Alla elcyklars elmotoreffekt ligger på mer eller mindre 250W men hur mycket kraft de ger i verkligheten skiljer sig avsevärt.

Generellt så finns det två drivsystem till elcykelar navmotor på framhjul och mittmonterade (i pedalernas vevparti)

Navmotor

Navmotor används oftast på enklare cyklar. Motorn sitter i framdäckets nav. Motorn stör inte växlandet men kan inte heller utnyttja växlarna. Kan lättare bli överbelastad i branta backar med mycket lastning. Då all kraft ligger på framdäcket kan det lättare spinna på grus eller halt underlag.

+Stör inte växlandet

+Oftast billigare

-Spinner på halt underlag

-Orkar inte lika mycket i främst uppförsbackar.

Mittmotor

Vanligare på dyrare cyklar. Motorn kan bli urstark när du växlar ner och snabb när du växlar upp. Naturligare cykling då du kan pressa hårdare på tramporna. Nackdelen är att kedjan slits hårdare då all kraft ligger på den. Kan störa växling och slita på växeln mer.

+Urstark motor

+Naturligare cykling

-sliter på kedja och växel mer.

Drivningsstyrning- Rotationssensor eller momentsensor?

Rotationssensor (Kadenssensor) innebär att du endast behöver veva med pedalerna för att motorn ska ge kraft. Du kan mycket väl slö cykla och motorn ger kraft. Nackdelen är cyklingen blir relativt onaturlig. Rotationssensor finns oftast på billigare cyklar.

Momentsensor känner av om du vevar men även hur hårt du trycker. Den ger alltså mer kraft ju hårdare du trampar. Det blir mer naturlig cykling och bättre kontroll på elcykelns fart.

Elcykel bromsar

Bromsar är det viktigaste på hela cykeln för din säkerhet. Elcyklar kommer lättare upp i höga farter och den väger mer, vilket ställer högre krav på bromsarna. Bromsarna ska även vara anpassade för din personliga cykelstil. Cyklar du långsamt och lugnt så kanske du inte behöver ett par värsting bromsar som när du kör MTB nedför branta backar som kräver bra och tåliga bromsar.

Generellt för olika bromstyper gäller följande:

V-broms (fälgbroms)

Med en elcykelns vikt och fart är dessa inte att rekommendera då de slits fort.

+Låg vikt och billig

-Sämre bromsverkan vid slitage och tex blöt fälg

-Klossarna slits och bromsen måste justeras relativt ofta

Skivbromsar

Är den typ av bromsar som klarar fart och vikt bäst. Bromsskivan greppar bra i alla väder och är optimerad för bromsning i motsats för en fälg. Det finns två typer av skivbromsar hydrauliska eller mekaniska.

  • Hydrauliska

+ Nästan helt underhållsfria och justeras sig själv när bromsklossar slits.

+ Bättre känsla i bromsen

  • Mekaniska

+ Billigare

 -  Mer underhåll

-  Sämre känsla

-  Kan bli trögare vid kyla då vajern kan frysa.

Navbroms (fotbroms)

Vanlig på klassiska elcyklar

+Bromsar med foten

+Väldigt lite underhåll. Slutet system ingen smuts kommer in.

-Tung, ökar vikten på cykeln

-Kan vara svårt att bromsa om pedalen ligger fel.

Rullbroms

Även denna är vanlig på enklare elcyklar

+Helt mekanisk

+Underhållsfria

-Sämre på att bromsa

Batteri/räckvidd/laddning

Batteriet är det mest karaktäristiska på en elcykel och med mest myter kring.

Viktigaste är hur långt kommer jag på en laddning?

Denna fråga är väldigt svår att svara på då allt beror på cykelmodell/motor, din vikt, terräng, temperatur, däcktryck och hur mycket du själv trampar. Billiga elcyklar når oftast upp till 70 km och dyrare med stora batterier når upp till 100-140 km. Precis som förbrukningen på bilar så ska man ta tillverkarens angivelse av räckvidd med en stor nypa salt.

För att klura till det hela så anger vissa tillverkare sina batterier i Amperetimmar (Ah) och volt (V) och andra wattimmar (Wh). Men som tur är det enkelt att räkna om detta.

Ah x V = Wh

Det vill säga 11 Ah x 36 V ger 396 Wh. Enkelt!

Generellt kan en relativ normal person på en mellan backig väg med en standard elcykel ta sig cirka:

30-50 km på 300 Wh batteri

40-80 km på 400Wh batteri

50-110 km på 500 Wh batteri

Detta kan skilja sig enormt mellan olika cyklar men bara så du får en ideé för dina behov.

Ett batteri räcker cirka 1000 laddcykler sen behöver du troligen köpa ett nytt. Detta kan utökas om du har ett stort batteri (många Wh) då behövs den inte laddas lika ofta och räcker på så sätt längre.

Att ladda ur batteriet någon gång då och då, under någon dag är oftast ingen fara. Men det sämsta du kan göra mot ditt elcykelbatteri är att ladda den under 5 plus grader det sliter väldigt mycket på batteriet. Ta gärna av batteriet och ladda det i rumstemperatur vilket är bäst när det är kallt ute.

Detta tar oss till nästa fråga. Hur förvarar du elcykeln? Behöver du ta loss batteriet för att minska stödbenägenheten och kunna ladda den? Eller kan du ha kvar batteriet? Hur lätt eller svårt är det att ta ut batteriet, kolla det vid köp av elcykel.

Batteriet under pakethållaren eller på rammen? Detta är mest en smaksak och det har relativt lite betydelse för stabilitet vid cykling.


Källor:

Tidningen M3

Testar ett flertal elcyklar och hittar några guldkorn.

Cykelfrämjande

Cykelfrämjande testar 5 elcyklar och ser vilken som är bäst

Testfakta

Testfakta testar olika elcyklar men går lite väl djupt in på bromsar av någon anledning.

Taenk.dk

Danmarks största oberoende konsumenttidning som testar elcyklar.

Test.no

Norsk test sajt som sammanställer en mängd elcyklar och vilka som har testat elcyklarna.

Tek.no

Tek.no testar själva ett gäng elcyklar under 20 000 norska kronor. Utförliga tester och bra genomförda

https://www.tek.no/artikler/samletest-elsykler-under-10-000-kroner/398730

Ytterligare ett test från Tek.no där de testar billiga elcyklar det är Biltema som ställs mot XXL elcykel.

Naf.no

Norges motsvarighet till motormännen testar olika elcyklar och ser vilken som är bäst.

Tu.no

Tu.no är en norsk tekniktidning som frågar en elcykelexpert om elcyklar. Han ger köpråd och tips på vilka elcyklar han tycker är bäst.

Gröna bilister

Gröna bilister testar en äldre modell av Lifebikes C-pact och gillar den starkt.

Hypeline

Bloggare som testar Lifebikes C-pact även han gillar den.

Tidningen AlltOmElcyklar, 2017