Teknikråd.se- nu med 40 000 läsare i månaden

Bäst i Test häcksaxar (7 stycken maskiner som är otroligt effektiva)

Peter Jonsson

2018-06-29

Häcksaxar är ett trädgårdsverktyg som nästan alla kan ha ett stort behov av i sitt arbete i trädgården. Det finns dock stora skillnader mellan de olika modellerna och framförallt beroende på om de drivs med batteri eller med en sladd.

Båda varianterna har sina fördelar och nackdelar, i vårt test gör vi en djupdykning i de olika modellerna av häcksaxar som finns.

Målet med testet är att förse läsaren med relevant kunskap om de olika modellerna och varianterna för att faktiskt kunna välja precis den häcksaxen som passar för ens egna omständigheter.

Test häcksax med batteri

Häcksaxar som drivs med batteri har en stor fördel gentemot de som drivs med hjälp av en sladd. Framförallt är det räckvidden som gör det möjligt att använda verktygen på precis den platsen man behöver, utan att man behöver ha ett eluttag i närheten.

Något som kan vara väldigt avgörande i en större trädgård, dock får man inte samma långa driftstid som man får med en sladd. Batteriet är både en fördel och en nackdel.

1. Bosch AHS 50-20 Li

Bosch AHS 50-20 Li utsågs till bra köp av tidningen `Gör det själv` (GDS) och Teknikråd.se beslöt att hård testa den. Läs nedan hur det gick.

test häcksax
Betyg (5 av 5)
BilligBatteritid
Lätt

Bosch levererar en mycket bra och prisvärd häcksax med batteri för under 1 500 kr (i skrivandets stund). Att arbeta med AHS 50-20 är mycket trevligt den är lätt och väger endast 2,5 kg och med ett 50 cm långt svär så blir räckvidden bra.

Ljudet är strax över de tystaste batteridrivna häcksaxarna, men efter att ha jobbat med en eldriven gammal bullrig häcksax så var det en fröjd att jobba med AHS 50-20.

Information om Bosch AHS 50-20 Li:

 • Batteri: 18 v 2,5 Ah  
 • Svärdlängd: 50 cm  
 • Maximal kvisttjocklek: 25 mm  
 • Vikt: 2,5 kg 

Bosch har en startknapp i handtaget och en tre delad kontak i bygeln vilket är mycket smart du kan bytta grepp och ställning och ändå alltid komma åt kontakten.

grepp

Bosch modell är till för vanliga villa häckar har du en väldigt grov häck med tjocka grenar så blir det jobbigt för AHS 50-20. Dock har den såg tänder längst fram som kan användas till riktigt tjocka grenar. Max 25 mm grenar men den trivs bäst med halva tjockleken på grenar.

Batteriet ska räcka till 200 kvm häck enligt Bosch men detta ska tas med en stor nypa salt jag skulle vilja säga 50-75 % av det är mer rimligt, beroende på hur krävande häcken är. Dock är batteriet väldigt snabbladdad du laddar upp till 80% på 30-40 min eller full laddat på en timme. Jag upplevde det lagom då kunde man kratta upp löven och när det var färdigt så var batteriet redo igen.

batteri

Batteriet är på 18 v och det samma som resten av Bosch gröna gör det själv serie vilket gör det lätt för dig att komplettera med en annan maskin om du behöver.

Häcksaxen är välbalanserad, effektiv, lagom batteritid samt prisvärd för en vanlig häckklippning vilket gör den till vinnare.

Läs mer hos NetOnNet

2. RYOBI OHT1855R

rypbi
Betyg (5 av 5)
Långt svärdTung
Justerbar hantag

RYOBI OHT1855R är  bland de bästa batteridrivna häcksaxarna i vårt test, främst för att den är enkel att använda och klarar av rejäla kvistar.

Något som är en otrolig fördel när man faktiskt behöver använda en häcksax. Det bakre handtaget på RYOBI OHT1855R är gummibeklätt för att minska risken för att man ska tappa greppet under arbetets gång. Samtidigt har RYOBI OHT1855R fem olika inställningar som gör klippandet till en rejäl fröjd.

Information om RYOBI OHT1855R:

 • Batteri: 18 v 4 Ah 
 • Svärdlängd: 60 cm 
 • Maximal kvisttjocklek: 23 mm 
 • Vikt: 3,67 kg 

RYOBI OHT1855R sägs klara upp till 23 mm tjocka kvistar, detta stämmer dock inte riktigt med vårat test där 20 mm verkar vara den maximala tjockleken. Allt under detta är dock väldigt enkelt att klippa och man kan även figur klippa med RYOBI OHT1855R.

GDS har i sitt test gett RYOBI OHT1855R utmärkelsen bra köp men vi tycker att 

Läs mer hos Granngården

3. STIHL HSA 66

STIHL HSA 66 är en häcksax som nästan hamnade på första plats och är ett otroligt effektivt val för den som vill kunna klippa häcken utan problem.

Dock har STIHL HSA 66 inte riktigt lika långs svärdsklinga och det gör en stor skillnad för den som har det behovet. Handtaget är beklätt för att underlätta arbetet när man klipper och det finns flera inställningar för att underlätta klippandet.

Information om STIHL HSA 66:

 • Batteri: 36 v 1,6 AH 
 • Svärdlängd: 50 cm 
 • Maximal kvisttjocklek: 23 mm 
 • Vikt: 3,1 kg 

Sammantaget är STIHL HSA 66 ett ypperligt val av häcksax och klarar av att klippa under en lång tid på ett fulladdat batteri. I Råd & Röns egna test av häcksaxar med batteri, blev STIHL HSA 66 utvald till bäst i test.

4. Makita DUH 523

Makita DUH 523 är den batteridrivna häcksaxen som hamnade sist i vårt test av batteridrivna häcksaxar, dock är det fortfarande en väldigt bra häcksax.

Dock var de andra alternativen bättre eller hade något som Makita DUH 523 saknade. Den klarar dock av att klippa på samma sätt som de andra häcksaxarna och har samma skydd man kan förvänta sig, samtidigt som det är vårt tests billigaste häcksax.

Information om Makita DUH 523:

 • Batteri: 18v 5 Ah 
 • Svärdlängd: 52 cm 
 • Maximal kvisttjocklek: 22 mm 
 • Vikt: 3,0 kg 

Testfakta har i sitt test av batteridrivna häcksaxar gett Makita DUH 523 utmärkelsen bäst i test. Vi håller med om att den är väldigt bra men det finns bättre alternativ.

Test häcksaxar med sladd

Häcksaxar med sladd har både fördelar och nackdelar, framförallt består fördelen av att driftstiden är mycket längre än med batteridrivna häcksaxar. Samtidigt begränsas man av att det måste finnas ett eluttag i närheten av där man arbetar med häcksaxen.

1. Stihl HSE 52

Stihl HSE 52
Betyg (5 av 5)
TestvinnareKort tandavstånd
Lätt

Stihl HSE 52 är den häcksaxen som kom på en klar första plats även om det var jämnt med tvåan Fördelen som Stihl HSE 52 har gentemot tvåan är framförallt att den är lite enklare och har en längre svärdslängd. Något som kan vara av stor betydelse för den som behöver en större räckvidd i sitt arbete.

Information om Stihl HSE 52:

 • Svärdlängd: 50 cm 
 • Effekt: 460 W 
 • Tandavstånd: 21 mm 
 • Vikt: 3,1 kg 

Sammantaget är Stihl HSE 52 en otroligt bra sladd driven häcksax för den som vill kunna arbeta under en längre period, samtidigt som man också får ett bra resultat när man klipper. I Råd & Röns test av sladd drivna häcksaxar, fick Stihl HSE 52 utmärkelsen bäst i test.

Läs mer hos Granngården

2. Metabo HS 45

Metabo HS 45 är en ypperlig häcksax som drivs direkt med en sladd och som gör det möjligt att få en mycket längre driftstid och man kan med Metabo HS 45 få arbetet slutfört snabbt och effektivt.

I vårt test av sladd drivna häcksaxar så det vädligt jämnt med ettan.

Information om Metabo HS 45:

 • Svärdlängd: 45 cm 
 • Effekt: 450 W 
 • Tandavstånd: 18 mm 
 • Vikt: 3,4 kg 

Sammantaget är Metabo HS 45 en otroligt bra häcksax som gör det möjligt att arbete under en längre period och få rena klippytor. 

3. Bosch AHS 50-16

Bosch AHS 50-16, är likt alla produkter från den välkända tillverkare Bosch gjord i hög kvalitet men som i Råd & Röns test inte gjorde speciellt bra ifrån sig då handtaget gick sönder under deras falltest.

Något som även vi i vårt test uppmärksammade. Dock är Bosch AHS 50-16 testets billigaste häcksax och klipper minst lika bra som de andar modellerna i vårt test av sladd drivna häcksaxar.

Information om Bosch AHS 50-16:

 • Svärdlängd: 50 cm 
 • Effekt: 450 W 
 • Tandavstånd: 16 mm 
 • Vikt: 3,1 kg 

Sammantaget är Bosch AHS 50-16 en ypperlig häcksax men den nådde dock inte hela vägen fram för att komma på en bättre placering.

Hur man beskär buskar med en häcksax

Oavsett om man klipper buskar eller en häck med sin häcksax, är det viktigt att man klipper växten vid rätt tillfälle. Något som kan kräva lite efterforskning men som kan vara viktigt för att det ska bli korrekt.

När man klipper en häck är det viktigt att man tänker på att den ska ha en aningen konisk form, där basen är tjockare och gradvis blir smalare. Detta för att hela växten ska nås av solljuset, som annars kan leda till att basen bli glesväxt och inte speciellt tilltalande.

Samma princip kan appliceras på olika typer av buskar men arten och typen är avgörande för hur man ska uppnå den bästa klippningen.

Källor

https://www.radron.se/
Råd & Rön har gjort två tester, ett för batteridrivna häcksaxar med tre modeller och ett för sladd drivna häcksaxar med fyra olika modeller. I varje test görs en ordentlig översikt över fördelar och nackdelar och varje modell får ett betyg där 0 är lägst och 100 är högst.

https://www.testfakta.se/sv/hem-hushall/article/hacksaxarna-klipper-olika-bra

Testfakta har gjort en ordentlig djupdykning bland 6 olika modeller av batteridrivna häcksaxar och där varje modell får ett betyg utifrån hur den presterat i testet, där 0 är lägst och 5 är högst.

https://gds.se/verktyg/tradgaardsmaskiner/hacksax/test-av-hacksaxar
GDS har gjort det mest noggranna testet av 8 olika modeller av batteridrivna häcksaxar där varje fördel och nackdel som upptäckts är listad och genomgången. Varje modell får i testet ett betyg där en stjärna är lägst och 5 stjärnor är högst.