Bäst i Test Sous vide- 5 riktigt bra modeller och ett makalöst gott recept på Oxfilé

Om du någonsin har undrar hur mästerkockarna lagar mat så finns svaret och lösningen nu tillgänglig för allmänheten och det är med hjälp av en sous vide maskin.

Sous vide betyder ”i vakuum” och med hjälp av en sous vide maskin lagar man vakuumförpackad mat i ett tempererat vattenbad.

I vårt test av 5 olika modeller, tittar vi närmare på vad man behöver känna till om de olika modellerna, hur bra de fungerar och andra faktorer som kan vara avgörande i valet av en sous vide maskin.

Vi har även hittat det godaste Oxfile receptet som du kan prova med din nya Sous vide. Ta mig direkt ditt.

5 olika modeller av Sous vide

Sensaire sous vide

Sensaire sous vide är vår testvinnare av sous vide maskiner och det finns flera anledningar till detta, främst beror det på en kombination av olika faktorer.

För Sensaire sous vide är inte bara en av de billigaste varianterna, den är också stillastående och har en stor och enkel display. Likt alla sous vide maskiner i vårt test får man dock räkna med att det inte är snabbmat man lagar med dess hjälp då det tar tid att laga mat med en sous vide maskin.

Betyg:

Specifikationer

 • Typ
  Cirkulator
 • Kapacitet
  23 liter
 • Effekt
  1100 watt

Sensaire sous vide är sammantaget en enkel sous vide maskin att använda sig av men som dock tar väldigt lång tid på sig att nå rätt temperatur.

Dock är det här testvinnaren hos Klikk och vi kan inte annat än att hålla med om detta då det är en klar testvinnare även i vårt test.

OBH Nordica 7948 Precision

OBH Nordica 7948 Precision är en sous vide maskin av typen vattenbad som fungerar oväntat bra. I Råd & Röns test av sous vide maskiner kom OBH Nordica 7948 Precision på första placeringen och anledningarna är många till detta.

För i jämförelse med andra modeller tar den relativt kort tid på sig att värma upp vattnet till rätt temperatur. Något som drastiskt förkortar tiden som krävs för att laga mat med hjälp av en sous vide maskin. Dock är kapaciteten lite mindre.

Betyg:

Specifikationer

 • Typ
  Vattenbad
 • Kapacitet
  9l
 • Effekt
  2000W

Sammantaget är OBH Nordica 7948 Precision en otroligt bra sous vide maskin som är enkel att använda och som gör det möjligt för en att laga mat på precis det sättet som mästerkockar gör.

Melissa Sous vide

Melissa Sous vide är ypperlig för att använda sig av då man tillagar framförallt kött då det medföljer en stekhållare. Den är även billigast i testet.  

Dessutom är det här en otroligt säker och pålitlig sous vide maskin som gör det väldigt enkelt att laga mat och dessutom tar det inte speciellt lång tid att nå rätt temperatur.

Melissa Sous vide är en sous vide maskin i typen vattenbad och inte en cirkulator.

Betyg:

Specifikationer

 • Typ
  Vattenbad
 • Kapacitet
  6 liter
 • Effekt
  520W

Sammantaget är Melissa Sous vide en otroligt enkel och smidig sous vide maskin som i Råd & Röns test fick utmärkelsen bra köp.

Anova Wifi Precision Cooker

Anova Wifi Precision Cooker är en enkel och smidig sous vide maskin i typen cirkulator och som därmed tar mindre plats än många andra. Dock finns det flera nackdelar med en Anova Wifi Precision Cooker, främst då det tar väldigt lång tid att nå upp till rätt temperatur.

Anova Wifi Precision Cooker håller inte heller temperaturen på en speciellt stabil nivå, något som de andra modellerna har lyckats väldigt bra med.

Betyg:

Specifikationer

 • Typ
  Cirkulator
 • Kapacitet
  18 liter
 • Effekt
  800W

Sammantaget är en Anova Wifi Precision Cooker ett alternativ men det finns mycket bättre sådana och som även i sammanhanget kan vara billigare. Fördelen med en Anova Wifi Precision Cooker är dock möjligheten att koppla upp maskinen mot sitt Wifi och därmed få kontroll över tillagningen från soffan.

Steba Sous-Vide Garer SV 100 Professional

Steba Sous-Vide Garer SV 100 Professional är en sous vide maskin av typen cirkulator som dock inte levererar det man kunnat förvänta sig av namnet.

Den är stor och otymplig i jämförelse med andra cirkulatorer men får hos Klikk en klar andra placering i deras test. Något vi inte håller med om då den inte berättar när temperaturen är uppnådd, något andra modeller gör.

Betyg:

Specifikationer

 • Typ
  Cirkulator
 • Kapacitet
  30 liter
 • Effekt
  1500W

Sammantaget är den dock bra på ett sätt och det är att Steba Sous-Vide Garer SV 100 Professional snabbt når rätt temperatur. Dock tycker vi att det finns betydligt bättre alternativ att välja mellan om man behöver en sous vide maskin.

Hur man använder en Sous vide

Sous vide betyder ”i vakuum” och man tillagar helt enkelt maten i ett vattenbad. Detta kräver dock att man har en vakuumförpackare då maten måste vara vakuumförpackad.

Beroende på om man har en sous vide maskin i typen cirkulator eller vattenbad skiljer sig processen litegrann. Har man en cirkulator ställer man in den i en behållare som passar, fylld med vatten och sedan när rätt temperatur är uppnådd, lägger man i maten. Har man ett vattenbad behöver man bara lägga i maten när vattnet har nått rätt temperatur.

Glöm dock inte att krydda maten efter tycke och smak innan du vakuumförpackar den.

Det bästa receptet på oxfilé i sous vide är enligt oss följande:

Att lyckas med sin oxfilé har inte alltid varit det enklaste men med en sous vide maskin går det kanske inte snabbt men resultatet blir perfekt varje gång. Vilket också är anledningen till varför alla mästerkockar använder detta för att laga maten de serverar och som nu gör det möjligt att få samma resultat i ens eget hem utan några som helst problem.

Det bästa receptet på oxfilé i sous vide är enligt oss följande:

 • 800g oxfilé 
 • 4 kvistar rosmarin 
 • 6 vitlöksklyftor 
 • 25g smör 
 • salt 
 • peppar 

Du gör så här:

 1. Ansa oxfilén och klappa in den med salt och peppar, efter tycke och smak. Skala och halvera vitlöksklyftorna och ta sedan en vakuumpåse, vik ner kanten två gånger så att fett inte hamnar där den ska förslutas. 
 2. Fördela ut hälften av vitlöken med några klickar smör och kvistar med rosmarin. Lägg sedan ner oxfilén och sprid ut resten av vitlöken, smöret och rosmarinen. 
 3. Förslut påsen med en vac-maskin och lägg den sedan i ett vattenbad på 60 grader i cirka 3 timmar. 
 4. Tag ut oxfilén och grilla den hastigt när det väl är dags att äta och servera den med valfritt tillbehör och sås.

Källor

Råd & Rön
Råd & Rön har gjort ett ingående test av 5 olika sous vide maskiner och gett varje modell ett betyg där 0 är lägst och 100 är högst. En klar djupdykning i allt man behöver veta om varje modell och dessutom får man en klar översikt över vad man kan förvänta sig av dessa.

http://www.klikk.no/mat/spise/test-av-sous-vide-3688597
Klikk har gjort en djupdykning i sous vide världen och gjort ett ordentligt arbete när de jämfört 6 olika modeller av sous vide maskiner. Där har de noggrant testat varje modell och tittat på hur lång tid det tagit att uppnå rätt temperatur och om den temperaturen varit jämn under hela tillagningstiden. Testet är på norska men är en upplysande läsning för den som ska välja vilken sous vide maskin som passar och vad man själv bör tänka på med varje modell.

Adam Lundin
Adam är en av våra test-experter med fokus på områden inom kök, bil och barn.