Bäst i test elscooter -5 elscootrar med drag i!

Elscootrar (elsparkcyklar) har kommit starkt de senaste åren. Fler och fler har upptäckt fördelarna med att äga en egen elsparkcykel. Priset, tillgängligheten och att du kan får betydligt bättre elscootrar än vad uthyrningsföretagen hyr ut är några utav fördelarna. Vi har tittar på elscootrar och fatscooter i olika prisklasser och rankat de bästa i varje klass.

Ha alltid hjälm på dig och använd inte elscootern i dåligt väder. Kolla upp vad som är lagligt innan du kör din elscooter.

Premium- WideWheel från Mercane

Med de extremt breda 8 tums däcken och dubbla 500 W motorer är denna elscootern något helt extra, eller som en brittisk användare skrev ”Lamborghini of Scooter”.

Stabil och bekväm

Det som skiljer denna elscooter från till exempel VOI och Lime är att den är betydligt större och mer rejäl, den är byggd för att användas varje dag och därmed perfekt för pendling. De breda däcken som är dämpade (fram och bak) och dess vikt som är lågt placerad gör den mycket stabil och bekväm. Den håller nästan balansen själv jämfört med andra elsparkcyklar. Ojämnheter och till exempel markstenar klarar WideWheel mycket bra. Det går även starta Cruise control om du har längre sträckor det vill säga elscootern håller den önskade hastigheten utan att gasreglaget hålls nere. Fartkontrollen förblir aktiv tills dess att gasreglaget alternativt bromsreglaget trycks ner. Detta gör elsparkcykeln mycket bekväm för pendling.

WideWheel är tyngre (18 kg) och lite större än de vanliga elsparkcyklarna. Du bär den inte gärna långa sträckor och ska du ha den på tunnelbanan eller på bussen kan det bli lite knepigt.

Brutal acceleration

Känslan av att köra Wide Wheel är härlig, med 500W stark motor på vartdera hjul, är uppförsbackar inga problem och den accelererar brutalt vilket gör den riktigt rolig att köra. Starten är det enda som är lite obehagligt den rycker iväg när man gasar, hade gärna haft en mjukare start. Detta vänjer man sig dock vid genom att parera med kroppen.

Skivbromsen känns trygg och biter lagom mycket så att du stannar på ett säkert sätt.

WideWheel testades också utan begränsningar inom inhägnat område, då den vid köp går högst i 25 km/h men når upp till närmare 40 km/h utan spärrar. Den är riktigt stark och stabil även i höga hastigheter. Du bör utreda vad som gäller vid hastigheter över 25 km/h.

30 km

Räckvidden för kraftigare modellen med dubbla motorer som har ett lite större batteri är når strax över 30 km enligt tillverkaren. När vi testat den så verkar den ligga nära 30 km och då provkörde vi den i några branta backar.

WideWheel kommer nästan färdig ur lådan och är lätt att få ihop. Något som är väldigt bra är att den har en startnyckel som slår på elen, säkert om småbarn är runt den men även bra för att undvika stöld. Personligen gillar jag nyckel bättre än att ha en app att låsa upp med.

Tyvärr är användargränssnittet inte helt finslipat, alla inställningar av körläge och lampa ställs in med en knapp och fyra led. Leden kan vissa batteristatus men även körläge. Det finns även en voltmätare som visar batterivolten och varierar mellan fullt på 54,6 V och slut vid cirka 46 V. Det hade varit enklare om denna display kunde vissa procent kvar av batteriet. Dock vänjer man sig fort och oftast kör man i samma inställning varje gång och laddar den innan den når 46 V.

Bra kvalité

Wide Wheel har en mycket bra kvalité och hela elsparkcykeln känns solid. Testexemplaret som jag provat har använts mycket men allt fungerade bra trots den hårda användning som ett testexemplar får. Låsmekanismen för styret är stabil och gör sitt jobb, dock lite mer bökig än de vanliga låsmekanismerna.

Wide Wheel tillverkas i Kina som alla elscootrar men säljs av det Miamibaserade bolaget FLUIDFREERIDE LLC som har en mycket bra kundservice och som får högsta betyg av köpare.

Wide Wheel är en fantastik elscooter som är ett snäpp vassare än de vanliga elsparkcyklar. Den är bekväm och passar utmärkt för pendling. Den är lite tyngre och större vilket ökar komforten men minskar möjligheten att bära runt den. Priset är något högre än medel men du får dubbla motorer på totalt 1000 W som ger en extrem prestanda samt lång räckvidd. 
Läs mer hos FLUIDFREERIDE


Mellanklassen- Vilken är bäst Xiaomi M365 (samt Pro) Ninebot by Segway ES2?

Det är inte helt lätt att välja mellan M365 eller ES2 som är relativt lika elsparkcyklar från samma tillverkare. Båda modellerna är bland de bästa elsparkcyklar du kan köpa i mellanklassen. Det finns även flera olika varianter av samma modell.

Vi börjar med Xiaomi M365, en mycket välbyggd elscooter som använts av många. Den har en enkel design och är lätt att fälla ihop med endast ett knapptryck. Motoreffekt på 250 W, en vikt på 12,2 kg och får ha en maxlast på 100 kg. Däcken på 8,5 tum är luftfyllda och den har både en elektrisk broms en skivbroms på bakhjulet.

Räckvidden är cirka 30 km under optimala förhållanden, är det lite backigt eller tungt lastad så räcker den inte lika långt.

Scootern upplevs som snabb och den har mycket skön åkkomfort.

M365 (Pro)

M365 uppgraderades till PRO, den har allt som den första modellen har och lite till. Motorn har blivit starkare från 250 W till 300 W. Större fotplatta och en display som visar hastighet. Räckvidden har ökat till imponerande 45 km under optimala förhållanden. Det negativa är att priset har stigit med mer än 50 % för den nya modellen. M365 är uppkopplad med app där du kan låsa den, ställa in flera körlägen och mycket mer. Är priset inget problem så är pro-versionen den du bör välja.

Segway ES2

ES2 har en mycket bra byggkvalité och används av bland annat VOI för uthyrning. Motoreffekt på 300 W, vikt på 12,5 kg och en maxlast på 100 kg. Den har solida gummihjul 8 tum fram och 7,5 tum bak, båda däcken har fjädring. Bromsar med mekaniskbroms och elbroms. Du kommer ungefär 25 km på en laddning. Elscootern är lite dyrare än M365 men billigare än M365 Pro. ES2 är uppkopplad med app där du kan låsa den, ställa in flera körlägen och mycket mer.

Vinnaren?

Xiaomni M365 bedömer Teknikråd.se är den bästa och mest prisvärda Elscootern. Du får väldigt mycket scooter för pengarna

Varför M365 istället för ES2? Komforten och säkerheten med större däck är mycket bättre. Den mer bekväm att åka på även om ES2 har fjädring, så är det bättre med luftdäck. Vidare har M365 en skivdiskbroms som griper bra och kommer troligen att göra det i alla väderförhållanden och efter att sparkcykeln slits. Dessutom når Xiaomni elscooter längre för en mindre peng.

Är det värt att uppgradera till M365 Pro?

Du måste bedöma dina behov av en elscooter?

M365 Pro når 45 km förmodligen lite mindre i verkligheten. Frågan är om du behöver åka så långt? Oftast kan du ladda den innan du når 45 km i körningsträcka. Du får lite starkare motor, display och större brädda. Dock blir den lite otymplig att bära, då den är 2 kg tyngre.

Tänker du pendla varje dag och köra långa sträckor absolut kör på Pro versionen men annars bör du fundera om det är värt de extra pengarna eller om du ska gå upp till premiumnivå.

Se mer info och pris hos Webhallen


Billig Fatscooter (Fatbike)

Fatscooter som även kallas Fatbike har blivit väldigt populär på senare tid. Det är inte svårt att förstå varför när man glider fram nästan ljudlöst på en fatscooter. De bästa modellerna är väldigt dyra men NetOnNet har tagit fram en relativt billig fatscooter som ger mycket för pengarna.

Billig

Deras fatbike Andersson E-Rider 3000 hamnar en bra bit under 10 000 kr och ger ändå 35 km räckvidd. Motorn är på 1000 W och ger mycket kraft samt så klarar fatscootern upp till 200 kg last.

Bättre räckvidd

E-rider 3000 har 18 tums luftfyllda hjul och skivbromsar fram och bak vilket ger en skön och säker färd.

Användarna gillar den starkt och räckvidden uppges vara längre än de angivna 35 km de uppskattas till närmare 50 km. Vilket är anmärkningsvärt då de angivna siffrorna oftast brukar vara betydligt bättre än verkligheten. Någon bult har varit svår att dra åt och någon bromsskiva har varit skev, i överlag är användare väldigt positiva till denna Fatscooter.

Med tanke på att priset är ungefär hälften av andra fatscooters så är E-rider 3000 klart värda att titta på.

Se pris och mer info hos NetOnNet


Denver scooter SCO-80100

Det finns ett flertal olika tillverkare som tillverkar billigare elscootrar men man bör se upp med dem så att man inte lurar sig själv. SCO 80100 ligger i samma prisklass som Xiaomi M365 och specifikationerna skiljer sig åt dramatiskt. Denver kan ta dig max 12 km mot 30 km med M365. Bromsarna är av betydligt sämre kvalité (ingen skivbroms) och ingen app-anslutning.

Vidare har byggkvalitén rapporterats vara dålig, framstyret har klappat och känts allmänt svajig. I dagsläget erbjuder inte Denver något nytt eller bättre.



Dan Engström
Dan är en av våra test-specialister med stort fokus på nätverk, teknik och verktyg.