Test av Gladius mini 100m

gladius

Jag har länge följt ROV (remotely operated underwater vehicle) eller som de även kallas undervattensdrönare. När Chasing-Innovation släppte sin uppdaterade modell Mini som bland annat kan tilta (luta) 45° så blev jag nyfiken. För ca 10 år sen om du ville filma under vatten med en ROV så låg priset som billigast på 200 000-300 000 kr och idag går Gladius mini på ca 15 000 kr vilket är extremt överkomligt för dess funktioner.

Du får en 4K UHD filmkamera som kan filma ner till 100 meters djup. Den är fullt manöverbar och kameran kan tilta 45° upp/ner. Just att den kan luta kameran upp och ner ger mycket bra möjlighet att undersöka botten eller uppåt för att undersöka en båtbotten. Gladius är idag en av få tillverkare som lyckas med detta samt behålla djup. Detta gör det mycket smidigt att bla. filma transekter på botten. 

Gladius mini uppges ha en 2 timmars batteritid detta ska som alltid tas med en nypa salt. Mycket beror på om ljusen är på och hur mycket du kör med undervattensdrönaren, vi kommer ungefär till den angivna tiden vid lugn användning så tiden är rimlig.

Kameran är mycket bra med bra vindvinkel på F3.0 och en FOV 95°. Kameran sköter sig bra i vatten dock är skillnaden mot luftdrönare så kompenseras inte rörelser. Dvs svänger du kraftigt så blir bilden suddig. Detta är en begräsning under vatten och ingen brist hos Gladius mini. 

Chasing-Innovation lanseras i den senaste uppdateringen av appen en bättre och automatisk färgbalans som gör videon relativt nära den verkliga färgen. Den automatiska färgbalansen kompenserar för den färgförskjutning som sker i under vatten.

Själva uppkopplingen med drönaren kan vara lite mer omständig än det man har vant sig vid med luftdrönare men samtidigt mycket snabbare än att ta på sig dykutrustningen. En tether (kabeln) som kommer antingen som 50 meter eller 100 meter ansluts till uv-drönaren och till WiFi-dosan den behövs för att omvandla kabeln till trådlöst med hjälp av WiFi. Sedan kopplas kontrollen till drönaren med blutooth och mobilen kopplas även upp för bild. När allt är uppkopplat fungerar det förvånansvärt bra någon enstaka gång har det varit problem att koppla upp eller att uppkoppling har brutits under drift. En sak som fungera bra är att stänga av mobildata och tvinga telefonen att koppla upp via WiFi.

Gladius kan hålla inställt djup själv och är väldigt stabil och lättmanövrerad. Ställer du in tilt eller djup så håller den sig på plats.

Drönaren klarar strömmar upp till 2 m/s (4 knop) vilket inte är dåligt för en sådan liten och lätt farkost. Den lämpar sig inte i tex grov sjö eller kraftiga strömmar men kan hantera mindre vågor och lättare strömmar bra.

En nackdel är att den ä väldigt känslig för sjögräs åker den in bland sjögräs så fastnar det lätt i propellrarna var av hela drönaren stannar. Det är lätt att pilla bort men irriterande och tidsödande.  

Användningen av en enkel och relativ billig ROV är stor, det går lätt att inspektera rör eller fartygsskrov. Tack vare tilten är det möjligt se ställen som annars hade varit svåra att se. Till exempel är det lätt att lägga ut transekter för inventering på botten.

Men även för nöjen är det rolig att använda, helt plötsligt blir områden som var omöjliga att nå innan tillgängliga.

Läs mer och se dagspris hos CDON