Ultimata guiden för bättre videomöten

Vi har fler digitala möten nuförtiden än vi någonsin haft. Det har nog inte undgått någon vid det här laget. Användandet av plattformar som Skype, FaceTime, Zoom, Google Meets och Microsoft Teams har skjutit i höjden fullständigt. Varför? Under slutet av 2019 och början av 2020 började det att spridas ett virus runt om i världen som kom att påverka varenda människa på vårt jordklot.

Miljontals människor tvingades jobba hemifrån och ställa om sina verksamheter till en mer digital verklighet där vi istället för att åka och träffa kunder, leverantörer – fick träffa dem via digitala plattformar istället. Detta är en guide för hur du gör för att hålla och delta i proffsigare videomöten. Vi kommer att beröra allt från hur du får det bästa ljudet, ljuset och bilden till vilka produkter vi rekommenderar till varje grej.

Bra att veta om videomöten och videokonferenser

Ett videomöte är helt enkelt ett möte där man träffas digitalt, ofta via exempelvis en dator, smartphone eller en surfplatta. Mötena bokas ofta av mötesledaren som då bjuder in deltagarna via deras e-postadresser. Ibland kan man även skicka ut en länk som leder direkt till själva mötet. Mötesledaren blir en slags moderator under själva mötet och kan vanligtvis också styra vem som kan prata, det vill säga stänga av och sätta igång mikrofonen till deltagarna. Det är inte helt ovanligt att en deltagare i ett digitalt möte sitter och för oväsen, något som då kan störa andra deltagare. Då kan mötesledaren stänga av ljudet från den deltagaren och mötet kan fortsätta.

Tomt konferensrum. En vanlig syn nuförtiden då många tvingats arbeta hemifrån och därför har sina möten i hemmet.

Ljudet är det viktigaste

Det spelar absolut ingen roll hur snygg du är om ljudet från din enhet till de andra mötesdeltagarna är dåligt. Om ingen hör vad du säger, spelar det ingen roll hur bra ljus du har eller vilken fin bakgrund du skaffat. Prioritera därför ljudet. Med en bra mikrofon ger du ett seriöst och proffsigt intryck på de andra deltagarna. Ett tips är också att du stänger av din egen mikrofon när du inte pratar. Många videomötesplattformar erbjuder ett snabbkommando för att ”muta” sin mikrofon så att den inte skickar iväg ljud. Den funktionen är jättebra om du sitter i miljöer där det förekommer hög ljudnivå.

Mikrofoner som är lämpliga till videomöten

Vi på Teknikråd.se har testat flertalet olika mikrofoner till olika saker. När det kommer till mikrofoner till videomöten så rekommenderar vi att du skaffar en USB-mikrofon som är bra på att plocka upp ljudet från din röst. Fördelen med detta är att du slipper massa störande ljud som kommer med och kan störa dina mötesdeltagare. Vår absoluta favorit kommer från märket Blue Microphones och heter Yeti. Det finns olika modeller och prisklasser men denna ger enligt oss ett oslagbart ljud till de pengarna. Du hittar Blue Microphones Yeti hos bland annat Netonnet.

Blue Yeti från Blue Microphones är vår absoluta favorit.

Det finns en hel uppsjö av olika mikrofoner och säkert lika många sajter som tillhandahåller detta. Vi rekommenderar dig att klicka in på Netonnet och Webhallen som båda har stora sortiment av USB-mikrofoner som du enkelt kan använda till din dator.

  • Testa mikrofonen innan mötet. Ring gärna upp en vän eller kollega och säkerställ att ljudupptagningen är bra och att det inte finns något som stör.
  • Många moderna mikrofoner har olika ”inspelningslägen”. Testa dig fram till vilken som passar dig bäst.
  • Ibland är det så att man inte har tillgång till en riktig mikrofon och får förlita sig på den inbyggda till datorn, surfplattan, telefonen eller vad det nu är man använder. Försök då att sitta i ett rum där det finns mycket textilier för att undvika eko och att ljudet studsar runt.
  • Om du har trådade hörlurar, till exempel iPhone-hörlurar med sladd så är det viktigt att du undviker att mikrofonen (som sitter till vänster på ena sladden) inte skrapar emot dragkedjor, skägg eller kläderna, då blir ljudet dåligt och kan störa andra mötesdeltagare.

Om du inte vill ha en USB-mikrofon och istället vill ha ett enklare alternativ så finns det givetvis massvis med bra varianter som ansluts via 3.5 mm ingången (hörlursingången) på din dator eller telefon. Om du har videomöte via din telefon så kan du använda dina vanliga hörlurar/headset och det brukar fungera hur bra som helst.

Stabil uppkoppling är att föredra

En hackig uppkoppling gör både dig och dina mötesdeltagare stressade och irriterade. Därför är det viktigt att du inför mötet säkerställer att du har OK uppkoppling och många fall rekommenderar vi att du väljer fast internet istället för exempelvis uppkoppling via 3G och 4G då dem senare kan svaja en hel del. Gör gärna ett test på www.bredbandskollen.se för att mäta så att din anslutning och uppkoppling är bra. Värt att notera är att uppladdningshastigheten i testerna är viktiga att titta på. Det är den siffran som ”styr” hur bra kvalité och hur mycket ”data” din enhet kan skicka under samtalet. Är siffran under 1 Mbit/s så bör du fundera över att kanske hitta en annan lösning.

Om du har trådlöst internet hemma via Wi-Fi så kan det vara en god idé att titta över att skaffa ett mesh-nätverk som vi skrivit om i tidigare inlägg som förlänger och förstärker din Wi-Fi-signal där du befinner dig. Det kan också vara så att du helt enkelt sitter för långt ifrån din router eller har konfigurerat den fel. Vissa routers har bättre eller sämre signalstyrka i vissa typer av lokaler.

Är du osäker på hur din uppkoppling är så prova att ringa upp en vän eller kollega via plattformen du ska ha videomötet på, innan mötet börjar, bara för att testa.

Bästa ljuset för videomötet

Efter ljudet och uppkopplingen så är det viktigt att du syns och att du syns bra. Hur ljuset faller på dig, påverkar vilken känsla du ger i mötet. Med ett kallt och väldigt direkt ljus så blir huden blek och lite stickig. Har du däremot ett lite varmare och mjukare ljus så blir känslan mer behaglig. Vi har testat flera olika sorters ljuskällor till videomöten och vinnaren är helt klart en ringlampa eller ”ring light” som det också heter. Vi valde en modell som hade ställbar värme (helst 2900 – 7000 K) som gör att du kan justera hur varmt eller kallt ljuset skall vara. Du bör även kunna ställa styrkan på hur mycket ljus du ska ha. Andra finesser kan så klart vara bra att ha men inget som vi känner är ett måste.

  • Tänk på att inte sitta direkt under exempelvis ett flimrande lysrör eller annan stark ljuskälla
  • Om du har externa (egna) ljuskällor, försök då att släcka ner lite i rummet du sitter i för att själv kunna styra ljuset
  • Undvik motljus, sitt inte med direkt solljus i ryggen (det vill säga rakt in i kameran) för då fräter ofta motljuset ut resten av bilden och det ser konstigt ut

En ljuskälla

Med en Ring Light från Elgato får du ett mjukt och behagligt ljus som eliminerar skuggor och gör ditt ansikte framträdande. (Bild från Elgato)

Ovan ser du hur en ringlampa ser ut ”in action” där personen har placerat lampan precis framför sig för att få ett behagligt sken. Är du nyfiken på att läsa om just den vi har testat så kan du kolla in Webhallen som ofta har den så populära lampan på lager. Fördelen med ljus rakt framifrån är att det eliminerar skuggor och just i detta fallet får du även en snygg rund och ljus ring i ögonen vilket ökar känslan av att bilden är skarp och att du är i fokus. Kolla gärna vilka fästen som behövs när du ska köpa en ringlampa. Ska du ha den fäst på en skärm eller på ett stativ? Säkerställ att du hittar rätt fästen och tillbehör. Vissa ringlampor har fästen som medföljer.

Två ljuskällor

Professionellt ljus i form av Key Light Air från Elgato som du hittar på bland annat Netonnet. (Bild från Elgato)

Med ljus från två håll, riktade mot varje öga som du ser på bilden ovan, så får man en mer tuff känsla med mer kontrast. Vissa partier blir snyggt skuggade och dina ögon är alltid i centrum och du upplevs som i fokus. Perfekt. Tänk på att rikta ljuset lite snett nedåt för att inte riskera att få konstiga skuggor i ansiktet. Fördelarna med Key Light Air från Elgato är att du kan koppla dem direkt via Wi-Fi och att du har möjlighet att göra färginställning mellan 2900-7000K vilket gör att du kan ställa hur varmt eller kallt ljuset skall vara. Du kan enkelt sköta lamporna via ett kontrollcenter som medföljer. Key Light Air från Elgato hittar du på Netonnet.

Budget-/gratisval för ljussättning

Om du inte har en budget för inköp men ändå vill ha schysst ljus så kan du prova att sätta två lampor med lampskärmar snett framför dig, lite som personen på bilden ovan har gjort. Tänk på att direktljus från glödlampan kommer att ge märkliga effekter på ditt ansikte, därför är det viktigt att du har en lampskärm som tonar ner ljuset samt gör det mjukare. Fördelen med detta är att det är gratis, nackdelen är att du sällan kan ställa värmen. Prova att placera ut lamporna med olika avstånd till dig för att se hur ljuset påverkas.

Bästa bilden

Egentligen är det så här, att om du sköter ljussättningen och inte har något motljus (ljus rakt in i kameran) så spelar det mindre roll vilken webbkamera du har, om du exempelvis använder en inbyggd i datorn eller en extern. En riktigt bra webbkamera får problem om ljuset är för dåligt så därför är ljuset jätteviktigt. Om du vill ta bildkvalitén steget längre så kan du införskaffa en extern webbkamera eller till och med använda en systemkamera. Just det med systemkamera kommer vi till längre ner.

Extern webbkamera

Om du inte nöjer dig med din inbyggda (om du har en sådan) webbkamera så kan det vara en god idé att titta på en extern webbkamera. Det finns många olika varianter som kan olika saker. Vissa är anpassade för videomöten med flera deltagare framför samma skärm, det vill säga att du inte är ensam vid din dator, medan andra är mer anpassade för konferensrum eller för en person bara.

Webhallen har ett stort sortiment av lämpliga webbkameror och säljer bland annat prisvinnande Logitechs webbkameror.

Fördelen med en extern webbkamera är att du ofta får bättre bildkvalité genom att den själv kompenserar för ljus och mycket annat. Vissa har inbyggd lampa men det är inget vi rekommenderar dig att använda om du redan har fixat med bra ljussättning. Inbyggd lampa i en webbkamera får tyvärr ofta huden att skina och glänsa, och inte på det positiva sättet. Huden ser lätt ”fettig” ut och det är inget man vill.

Systemkamera som webbkamera

När allt fler i början av 2020 behövde jobba hemifrån och ha möten digitalt så blev efterfrågan enorm på externa webbkameror. Detta medförde att många tillverkare fick leveransproblem och webbkameror var helt plötsligt en bristvara. Då tog många kameratillverkare som exempelvis Sony, Canon, Nikon m fl. fram uppdateringar till sina systemkameror som möjliggjorde att man som användare skulle kunna koppla in den till datorn och sedan kunna använda sin systemkamera som webbkamera.

Fördelen med att använda sin systemkamera istället för en inbyggd/extern webbkamera är att du kan styra skärpan, bländaren och mycket mer. Bilden du får ut från en systemkamera jämfört med en vanlig webbkamera är ofta enormt mycket bättre – om du ställer in det rätt!

Varje tillverkare har sin egen guide för att ansluta en systemkamera som webbkamera och därför har vi listat dem här:

Notera att just din modell kanske inte stöds.

Actionkamera som webbkamera

Har du en actionkamera som ligger och skräpar? Då kanske du kan använda den som webbkamera. Den vanligaste actionkameran idag är föga förvånande GoPro (som vi skrev om här när vi testade actionkameror: https://www.teknikrad.se/baest-i-test-actionkameror.

Här används en GoPro Hero 8 som webbkamera. Bild från GoPros officiella hemsida.

För att koppla in och använda en GoPro till din dator och använda den som webbkamera behöver du läsa deras egna manual som du hittar här. För närvarande stöds följande GoPro-modeller för att använda som webbkamera:

  • HERO 9 Black
  • HERO 8 Black
  • HERO 7 Black
  • HERO 6 Black
  • HERO 5 Black
  • HERO 4 Black

Om du har en actionkamera från ett annat märke och vill använda den som webbkamera så är det nog bara en googling bort. Googla på ”use (actionkamerans namn/modellbeteckning) as webcam”, exempelvis ”use ActionCam Ultra HD F900 as webcam” eller liknande.

Fördelen med att använda en actionkamera som webbkamera är helt klart bildkvalitén samt autofokusen som brukar vara enastående.

Plattformar för digitala möten och videomöten

Förut var det Skype som gällde om man ville träffas digitalt. Nu har alternativen blivit många fler och de främsta listar vi här:

  • Skype
  • Microsoft Teams
  • Zoom
  • FaceTime – (Inbyggt videosamtalssystem för Apples produkter som till exempel iPhones, iPads och Mac-datorer)
  • Google Meets/Google Hangout

Slutligen

Nu har du fått lite mer information om hur du kan maxa upplevelsen vid videomöten och videokonferenser. Har vi missat något eller skrivit något som du anser är fel? Då är du välkommen att kontakta oss!